גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיחה בלי מסדרון - כאילו שלא היה קשה עם הסמול טוק גם קודם

אפי הוא מנהל מבריק שלומד מהר - אבל אין לו מושג ירוק אין לנהל שיחת חולין ● עד כה הוא הצליח להסתדר, אבל הקורונה הציבה בפניו אתגר חדש: סמול טוק - בזום ● מה עושים כשלמחסום הבושה מתווסף מחסום העדשה?

איך לנהל שיחת חולין / צילום: Shutterstock
איך לנהל שיחת חולין / צילום: Shutterstock

תא"ל אפרים (אפי) אבני סיים מעל ל-36 שנים של שירות צבאי (השם בדוי, הרקורד אמיתי). כמהנדס מוכשר ומפקד מוכשר אף יותר, הוא טיפס ועלה בסולם הדרגות בצבא, ביחידות המודיעין, ושמו יצא לפניו כמנהיג חכם ואמיץ. אחד שיודע לתמרן בין רבדי הפוליטיקה של הגנרלים לבין טיפוח ופיתוח טכנולוגי ואנושי ביחידות המורכבות שאותן הוביל. כמקובל במדינתנו הביצתית, שוק ההייטק חיכה לו בזרועות פתוחות, וחברות טכנולוגיות, שברבות מהן המייסדים והמנהלים שירתו בעבר תחת פיקודו, היו מוכנים לשלם לא מעט עבור צירופו לשורותיהן.

בתום עונת החיזורים זכתה באפי חברת טכנולוגיה נחשבת. המנכ"ל, בשנות השישים לחייו, התרשם מהרקורד ומהמוניטין והציע לאפי הצעה שאין לסרב לה: "בוא כסמנכ"ל פיתוח, תסגור בין שנה וחצי לשנתיים בתפקיד, תלמד את הארגון ואת השוק האזרחי, ואז תחליף אותי". הקידום המטאורי למספר 1 תוך פרק זמן כה קצר קסם לו אפילו יותר מכסף או ממניות, והמינוי נסגר.

כחלק מתהליך ההכנה לכיסא המנכ"ל, אפי קיבל יועצת מלווה, להלן אני, על מנת לסייע לו להיכנס בצורה חלקה לארגון ו"לקצר טווחים" ביעילות לא רק בתואר ובממון אלא גם ובעיקר, במהות. בתכל'ס.

הגנרל התגלה כבחור שקט, העונה על רוב הסטריאוטיפים של אנשי מודיעין. מנדב מידע "און א ניד טו נו בייסיס", מצפה כמובן מאליו לציות מוחלט, מבריק, מבין עניין - ושונא לדבר עם אנשים שהוא לא מכיר. מעל שתיקה אופפת סוד צעקה האמת העגומה: אפי מנהל מצוין של מבנים, תהליכים, טכנולוגיה ואפילו אנשי טכנולוגיה, אולם אין לו מושג ירוק כיצד לנהל שיחת חולין. הוא לא יפנה מיוזמתו לאדם זר, ולא יעלה בדעתו לשתות קפה בבוקר (או בירה בערב) לצורך קידום מערכת יחסים, או אינטרס. הבעיה היא שככה לא עושים עסקים.

יוסטון, יש לנו בעיה

בעידן הטרום קורונה (זוכרים?) עסקאות נסגרו בארוחות ערב, שיחות חולין ובמקרים אחדים גם סביב משחק גולף. כך היה מקובל בעולם העסקי במשך עשרות שנים. עולים על מטוס, נפגשים סביב תערוכה או רצף פגישות במדינה זרה, משוחחים, שותים, מתבדחים, יוצרים מערכות יחסים ועל בסיסן נסגרות העסקאות.

הרעיון לצאת לארוחת ערב עם לקוחות פוטנציאליים מתרבויות אחרות הפיל על אפי אימה, ולא בגלל השפה. ברור כי כחלק מצמרת חיל המודיעין הוא נפגש לעיתים תכופות עם אנשים מתרבויות אחרות, אבל גם הם, כמוהו, היו גנרלים בצבאות שלהם. המפגשים היו על רקע ענייני של תמרונים משותפים, ומדי שרד וארוחות ערב בכל בסיסי הצבא בעולם הם די דומים, מתברר.

כחצי שנה לאחר שהתחילה עבודתנו המשותפת, תוכננה לאפי הנסיעה העסקית הראשונה לאחת מבירות אירופה, כדי להשתתף בתערוכת תקשורת מובילה. היו הכנות רבות, מעבר לקניית חליפה ועניבה.

כשישבנו לשוחח על התערוכה ועל ההישגים המרכזיים שהמנכ"ל מצפה ממנו להביא משם, הוספתי גם אני "שיעורי בית": "200 כרטיסי ביקור תביא לי במתנה, אם אתה רוצה שנמשיך לעבוד ביחד", אמרתי לו, ספק ברצינות, ספק בהלצה. שכחתי כמובן כי לגנרלים אין חוש הומור, וכך נקבעה המכסה: 200 כרטיסי ביקור שונים מתערוכה של שלושה ימים.

התערוכה, ההכנות ו"המתנה" שעליה התעקשתי היו חלק בלתי נפרד מתרבות הטרום-קורונה. עסקים בעשרות ומאות מיליוני דולרים, כך האמנו כולנו, אינם מבוצעים בשלט רחוק.

אנשי עסקים בתעשיות הביטחון, התקשורת, המכשור הרפואי וכל תחום עתיר משאבים אחר, טסו לעיתים תכופות, השקיעו זמן, כסף ומשאבים בארוחות ערב, בסיורים במפעלים, בלחיצת ידיים בתערוכות ובשיחות חולין עם זרים מוחלטים במסיבות קוקטייל מעונבות. לקוח אחר שלי סיפר פעם שאפילו קנה ציוד גולף כמהלך חובה לפני נסיעת עסקים לארה"ב, כי כך ציינה ההזמנה באופן מפורש.

כל אלה לא התאימו לאפי, אבל הוא היה חייל ממושמע. הייתי סקרנית מאוד לדעת איך יסתדר בתערוכה. אפשר היה לסמוך עליו שהמשימה תושלם במלואה. אפי חזר מהתערוכה עם 200 כרטיסי ביקור, ועם והתלהבות ילדית של רכישת מיומנות חדשה. איך זה קרה, שאלתי אותו.

"נכנסתי לאולם ההסעדה הענק של התערוכה, ולא מצאתי שולחן ריק אחד לרפואה. בעודי מסתובב לאחור מתוך כוונה לוותר על ארוחת הצהריים שלי, נזכרתי שחסרים לי עדיין 188 כרטיסי ביקור. נשמתי עמוק, לקחתי מגש, העמסתי אוכל, חיפשתי שולחן עם סועד אחד ובאנגלית מנומסת ביקשתי רשות לחלוק עמו את המרחב. במהלך שיחת חולין שהתחילה מאולצת התברר שהוא לקוח פוטנציאלי חשוב, שהיה ברשימת 'הציד’, שלי, וגם אדם נעים ולבבי, נטול פוזות. החלה להירקם עסקה וגיליתי שהשד לא כל־כך נורא".

עם אותה רוח נחישות ודבקות במטרה אפי הפך למנכ"ל החברה. עד היום הוא מתעב סמול טוק, אבל למד את כללי המשחק כמו תלמיד טוב. גם בתקופת הקורונה הוא ממשיך לטוס, וכבר היה בבידוד חמש פעמים. "לא יכול להפסיק לטוס", אמר לי. "מתעב את הפגישות האלו בזום. יש לך אולי תרגיל חלופי לאיסוף זומי של 200 כרטיסי ביקור?".

אז איך זה עובד מרחוק?

העולם לא נעצר. הוא מורכב, הוא מאתגר, אבל ההצגה חייבת להימשך. פניתי לכמה מנהלים שאני מעריכה, גם בזכות התוצאות העסקיות שלהם וניסיונם הרב בעסקים בין־מדינתיים, ללמוד מהם איך אפשר לפרוץ את מחסום ה"לונג דיסטנס" ולהתבונן למציאות בעיניים, דרך עדשת המצלמה כמובן. ואלה התובנות שחלקו איתי:

1. תוכן. השתתפות כמרצים וכמאזינים בסמינרים בינלאומיים וכמשתתפים בתערוכות וירטואליות שכבר קיימות, ומתרבות כל הזמן. נוכחות מבוססת תוכן "עוברת" גם במישור הווירטואלי, ומשרתת את נוכחות המותג ואנשי העסקים שלנו.

2. מערכות יחסים. אלה אומנם היו מבוססות על פגישות ובילוי משותף, אולם בסופו של יום, המדובר ביחסים פונקציונליים של תועלת הדדית ופתרון בעיות. קשר רציף וחם עם לקוחות קיימים ופוטנציאליים כאחד, גם כשאין עסקה ברקע, עוזר. התעניינות כנה בצרכיהם וסיוע, במידת האפשר, משמרים את מערכות היחסים ואת הרלוונטיות שלנו. כשייווצר צורך אמיתי, נהיה שם.

3. פתרונות פיננסיים. בתקופות משבר לכולם קשה. אסור שהיצירתיות תבוא רק במישור המוצרי-טכנולוגי, אלא גם ב"תפירת" העסקה, בגמישות פיננסית ובקיצור הליכי ביורוקרטיה.

4. הקשבה אמיתית, סבלנות וסובלנות. קשה להקשיב מרחוק. עלינו לעשות מאמצים להקשיב, באמת להקשיב, לצרכים של הצד השני, לאילוצים המערכתיים, האישיים והארגוניים שהמצב כפה גם עליהם. הרפלקס המותנה של כולנו להרשים ולהרחיב מרתיע בזום יותר מאשר פנים אל פנים.

5. התאמה מבית. לא מדובר בתקופה זמנית, אלא בשינוי מהותי בדרך שבה עושים עכשיו עסקים. חייבות להיעשות התאמות ארגוניות רדיקליות מבחינת דרגות חופש למנהלים, מענה יצירתי לצרכים המשתנים שהם מביאים מהשטח, פישוט תהליכי ביורוקרטיה ורגולציה, תהליכי פיתוח וחיזוק שיתופי פעולה בין יחידות. 

במהלך עבודתי השוטפת עם ארגונים השנה ראיתי את נשות ואנשי פיתוח העסקים והמכירות נמתחים, כפי ששנים רבות קודם לכן לא נמתחו. מעבר לאזור הנוחות, הרבה מעבר לכיפוף הרגלים.

את תשומת הלב הטכנית שהושקעה בעבר בהכנת תערוכות ענק ובהשקעת מאמץ מחשבה ותקציבים בוויסקי, בסיגרים או במסעדות יוקרה, הם נאלצו להשקיע עכשיו בחשיבה. להבין באמת מה עיקר ומה טפל, לאתר במדויק עם מי לדבר ומתי, ובעיקר להקשיב ולחשוב: מי הלקוח, מה האילוצים שלו, למה הוא באמת זקוק ומה באמת יביא את הבידול מול המתחרים. האילוצים הביאו לזיקוק נקודות החוזקה.

וכשאני מחברת את הנקודות לאחור, אני כמעט מתפתה לומר שאם הגברת קורונה לא הייתה באה אלינו, כפי הנראה היינו צריכים להמציא אותה. היא הוציאה מרבים את המיטב.

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?