גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד אנרגיה ירוקה לבורסה: סולאיר הגישה תשקיף לגיוס של כ-150 מיליון שקל

חברת האנרגיה הסולארית המפסידה של בני הזוג אלון ופאולה שגב פועלת בישראל ובאירופה ● מכוונת לשווי של עד 600 מיליון שקל בהנפקה

פאנלים סולאריים בישראל/ צילום: Shutterstock
פאנלים סולאריים בישראל/ צילום: Shutterstock

חברת אנרגיה ירוקה נוספת בדרך לבורסה, והפעם מדובר בסולאיר אנרגיות מתחדשות, המבקשת על פי ההערכות לגייס כ-150 מיליון שקל, לפי שווי חברה שינוע בטווח של 500-600 מיליון שקל "לפני הכסף". סולאיר, שייסדו בני הזוג אלון שגב ופאולה וילין שגב, המכהנים כמנכ"ל וכיו"רית, מתרכזת בתחום האנרגיה הסולארית (פוטו-וולטאית) בישראל ובאירופה, כיום בעיקר בספרד. אלון שגב הוא אחד מהיזמים הראשונים בתחום האנרגיה הסולארית בישראל, והחל לפעול בתחום כבר בשנת 2009.

 

את ההנפקה של סולאיר מובילות חברות החיתום של אפסילון ופועלים אי.בי.אי, והתמורה בה מיועדת, בין היתר, לרכישת זכויות בפרויקטים בספרד ובאיטליה, נוסף על מימון פעילותה השוטפת.

בשנות הפעילות הראשונות שלה, סולאיר שימשה בעיקר כקבלן ראשי לפיתוח, תכנון והקמת פרויקטים סולאריים לחברות אחרות ובייזום פרויקטים עבור עצמה ועבור אחרים. במהלך השנים האחרונות נכנסה החברה גם לייזום פרויקט גגות בישראל, שבמסגרתו היא פועלת להקמת מערכות בהיקף כולל של כ-80 מגוואט (חלק החברה 72 מגוואט), אחרי שבשנים 2019-2020 החברה הקימה והחלה בהקמת כ-140 מערכות סולאריות.

מטיוטת התשקיף עולה כי החברה נמצאת בשלבי ייזום ראשוני של תחנת הכוח עיט, לייצור חשמל סולארי ושימוש בטכנולוגיית אנרגיה שאובה בהר עיט שבדרום הערבה, בהספק של כ-250 מגוואט ובעלות מוערכת של כ-750 מיליון שקל - פרויקט שלצורך קידומו היא פועלת כבר כמה שנים. בית ההשקעות מיטב דש שותף (כ-20%) בחברה המקדמת את הפרויקט.

פעילה בספרד, באיטליה, בפולין ובבולגריה

נוסף על ישראל פועלת סולאיר בייזום פרויקטים סולאריים בספרד ובמדינות נוספות באירופה, שם היא מזהה פוטנציאל גדול לצמיחה. בספרד יוזמת סולאיר שני פרויקטים, בעיר אלצ'ה ובמחוז סרגוסה, בהיקף נוכחי של כ-100 מגוואט, היכול לגדול עד לכ-450 מגוואט, יחד עם שותף ספרדי.

בחודשים האחרונים חתמה סולאיר על הסכמי מסגרת לפיתוח פרויקטים סולאריים באיטליה, ולפני כמה שבועות חתמה על מזכר הבנות לצורך כניסה לפעילות בפולין, וזאת אחרי שבמהלך 2019 החלה לספק שירותי ייעוץ בבולגריה.

לפי הנתונים שסולאיר מציגה, לחברה פרויקטים בהפעלה מסחרית, בהקמה ולקראת הקמה בהיקף של 161 מגוואט, וסך צבר הפרויקטים שלה בהפעלה מסחרית ובשלבי פיתוח שונים בישראל ובחו"ל מגיעה עד לכ-1.4 ג'יגוואט, כל זאת יחד עם שותפים. יעד החברה הוא להגיע להיקף פרויקטים של כ-4 ג'יגוואט עד שנת 2025.

משרדי סולאיר ממוקמים ברחובות, ובסך הכול החברה מעסיקה קצת יותר מ-20 עובדים.

כמו הרבה בעלי חברות העושות דרכם לבורסה, גם בני הזוג שגב דאגו לשדרוג תנאי העסקתם לקראת ההנפקה, בשיעורים של כ-25%-30%, לעלות חודשית של כ-83 אלף שקל כל אחד, על בסיס שכר חודשי של 60 אלף שקל.

בסיכום המחצית הראשונה של 2020 הכנסותיה של סולאיר עלו ב-16% והתקרבו ל-4 מיליון שקל, אולם היא סבלה מעלייה בהוצאות מימון, כך שההפסד שלה גדל ב-65% והתקרב ל-8 מיליון שקל. זאת אחרי שבסיכום שנת 2019 הכנסותיה הוכפלו, ל-14 מיליון שקל, והפסדיה הצטמצמו ב-19% לקצת יותר מ-7 מיליון שקל.

כיום סולאיר מממנת את פעילותה "בעיקר באמצעות הלוואות מתאגיד בנקאי זר, חברת ביטוח בישראל, הלוואות משותפים ומעודפי תזרים מזומנים חיובי של פעילותה".

טרנד לוהט בבורסה התל אביבית

במהלך השנה החולפת הפכו חברות האנרגיה המתחדשת (הירוקה) לטרנד הלוהט בבורסת ת"א, עם עליות חדות במניותיהן וזרם של הנפקות חדשות של חברות הפועלות בתחום, על נגזרותיו השונות.

אותן חברות נהנות מהדרישה העולמית הגוברת להפחתה דרמטית בשימוש בדלקים מזהמים וממעבר לאנרגיות נקיות (בעיקר סולארית ואנרגיית רוח) ומרגולציה תומכת, כשמנגד נרשמה במהלך משבר הקורונה קריסה אדירה בשווי חברות האנרגיה המסורתיות, על רקע צניחת מחירי הנפט לרמות שפל שלא נראו מעולם (שמאז התאוששו חלקית).

בזכות הביקושים הגבוהים לחברות הפועלות בתחומי האנרגיה הירוקה, הבורסה בתל אביב שברה שיא פעילות בתחום ההנפקות הראשוניות.

בסך הכול, יותר מרבע מהחברות שהצטרפו לבורסה ב-2020 השתייכו לתחום האנרגיה המתחדשת, עם גיוסי IPO בסכום מצרפי של כ-1.6 מיליארד שקל - הגדול מהם, בסכום של כ-600 מיליון שקל, ביצעה נופר אנרג'י רגע לפני סיומה של 2020, במהלך שבוצע לפי שווי חברה של כ-2 מיליארד שקל "לפני הכסף".

כך, כמות חברות האנרגיה המתחדשת בבורסה הגיעה כבר למספר דו-ספרתי, כשלצידן הצטרפו חברות נוספות מתחומים משיקים, דוגמת ניקוי מתקנים סולאריים, פיתוח מערכות אספקת חשמל, מנועים וגנרטורים "ירוקים". 

סולאיר

תחום פעילות: ייזום, פיתוח, הקמה ותפעול מתקני ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת • שוקי פעילות: ישראל ואירופה • מייסדים: אלון שגב (מנכ"ל) ופאולה וילין שגב (יו"רית) • היקפי פעילות: 161 מגוואט פרויקטים בהפעלה מסחרית, הקמה ולקראת הקמה • הכנסות מחצית ראשונה של 2020: 3.8 מיליון שקל • הפסד מחצית ראשונה של 2020: 7.6 מיליון שקל

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי