גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרימה ראש? האינפלציה לא מתה, היא עשויה לשוב ובגדול

נתוני הלמ"ס הראו כי ישראל חזרה לאינפלציה שלילית, למרות שהממשלה הזרימה כ-80 מיליארד שקל למשק ● איך ייתכן שמחירי הדירות והנכסים עלו למרות המיתון, ומדוע הכלכלנים משוכנעים כי האינפלציה בדרך למעלה

תור של קונים בכניסה לדיזנגוף סנטר, חודש שעבר / צילום: בר לביא
תור של קונים בכניסה לדיזנגוף סנטר, חודש שעבר / צילום: בר לביא

מדד דצמבר שפורסם בסוף השבוע מסמן שבע שנים שבהן המחירים קפאו בישראל, והוביל לכך שב-2020 ירד מדד המחירים לצרכן ב-0.7% - מסימני משבר הקורונה. זה שמשבר בא עם ירידת מחירים זה לא מפתיע. מה שכן מפתיע הוא שמחירי הנכסים הפיננסיים כדוגמת נדל"ן ומניות עולים בעת משבר. ההבדל העיקרי מ-2019, או אם תרצו הפרדוקס - איך ייתכן בשנה של מיתון גדול רואים עלייה במחירי נכסים פיננסיים?

האם האינפלציה חוזרת? לממשלות ולבנקים כדאי להיערך לשובה | עמירם ברקת, פרשנות

לפני שנסביר את הפרדוקס, נתחיל בתחזית קדימה: הפגיעה בשוק העבודה לצד אינפלציה עולמית מתונה ושקל חזק תומכים בסביבת אינפלציה נמוכה גם בשנה הבאה. כמה נמוכה? ציפיות האינפלציה בישראל נמצאות ברמה של מעל לאחוז. עם זאת, מדובר ברמה הגבוהה ביותר מאז פרוץ משבר הקורונה על רקע הציפייה לשחרור הביקוש הכבוש שצפוי לפגוש היצע מצומצם יותר של שירותים.

ההתאוששות ההדרגתית שצפויה בפעילות המשק ככל שקצב חיסון האוכלוסייה יתקדם והסגר יוסר מעלים את הציפייה לשחרור של ביקוש כבוש וצפויים למתן את הירידה באינפלציה. לצד עסקים שנסגרו בתקופת הקורונה וחדלו מלפעול, סביר כי יירשם עודף ביקוש על פני ההיצע שצומצם במגוון ענפי שירותים (פנאי, בידור, נופש ועוד) ואחרים, מה שעשוי לתרום להאצת האינפלציה.

"האינפלציה מעורפלת כרגע כי קשה למדוד אותה, שכן יש הרבה שירותים שלא נמדדים ולכן נתון האינפלציה לא נקי בתקופה הנוכחית", מסביר ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים בשיחה עם גלובס. "יש בעייתיות גם במדידת סעיפים של אירוח ואוכל וגם נסיעות לחו"ל או אירועים ופעילויות ספורט ופנאי. בנוסף, לסגר יש השפעות ממתנות על האינפלציה. בישראל העניין הזה בלט מאוד בתחום הדיור - הביקוש לשכר דירה יורד ובדצמבר מדד מחירי הדיור ירד ב-0.2%".

 

בהר אומר כי "אם נסתכל על סעיף הדיור בישראל, בשנה כמו זו של משבר, סעיף הדיור ירד ב-0.2% וזה הסיפור הגדול של המדד, ולא בטוח שזה סוף הסיפור. כל עוד אנו עדיין בסגר - כפי שאמרנו בתחילת המשבר, הדיור הוא הסעיף שיכול להוריד את האינפלציה - וזה מה שאכן קרה בסוף".

אמנם, אחד הגורמים שתורמים לעליית האינפלציה בחודשים האחרונים, שעוד לא בא לידי ביטוי הוא העלייה במחירי הסחורות החקלאיות - מה שעשוי לתרום לעליית מחירי המזון, אך "ישראל פחות מושפעת מעלייה במחירי המזון מאחר שהמשקל של סעיף זה במדד הוא אינו גבוה, ובכל אופן זה סעיף שאינו בר השוואה לדיור. גם בסעיף המזון רכיב הסחורות אינו מהותי, שכן משקל חומרי הגלם אינו גבוה", מסביר בהר.

השינוי: המחירים יעלו כשהמשק ייפתח

אילו גורמים עשויים לתמוך בעליית האינפלציה? המומחים מעריכים כי הגורמים שמייצרים אינפלציה יחלו לעלות כאשר ייגמר הסגר. "אולי נראה בתום הסגר את סעיף הדיור מתקן את הירידות", אומר בהר. "ייתכן שנראה התייקרויות בסעיפים שלא נמדדו כראוי בשל הקורונה, וברקע יש לחצים שמבעבעים שהם פרי המדיניות של בנק ישראל בשילוב פעילות האוצר. ייתכן שמחירי הטיסות יעלו עם פתיחת הסגרים, כך שניתן להניח כי נראה תיקון בשנים הקרובות".

איפה יופיעו סימנים מקדימים? "בשל המדיניות המרחיבה העמוקה יותר, ובשל חולשת הדולר, סביר כי תהליך עלייה באינפלציה יופיע קודם בארה"ב", אומר בהר.

רק השבוע אמרה ג'נט ילן, נגידת הפד לשעבר ושרת האוצר הנכנסת בממשל ג'ו ביידן, כי "הדרך הטובה ביותר למדיניות כלכלית אמריקאית היא לפעול בגדול".

הדפסת כסף: מדוע היא לא משפיעה כבעבר

עוד לפני תוכנית הסיוע השלישית בארה"ב, ההכנסה הפנויה של הציבור שם עלתה בשנה האחרונה והעלייה נצברה בעלייה של החיסכון של משקי הבית, מה שצפוי למלא את הביקוש הכבוש עם השתחררות הסגרים. בחודשים האחרונים הציפיות האינפלציה בארה"ב היא מעל 2%, כלומר - השוק כן מתרגם את מדיניות הפד וחולשת הדולר בעולם לעלייה עתידית באינפלציה למרות שאנחנו בסוג של מיתון. "התחושה שלי היא שלא נצטרך לחכות כמה שנים כדי שהאינפלציה תרים ראש תחת המדיניות הזו", אומר בהר.

סוגיה נוספת מעניינת קשורה להדפסת כסף, ומדוע היא לא משפיעה כבעבר על האינפלציה. משבר הקורונה הביא להדפסת כסף. מצד שני, גם בעת במשבר הסאב-פריים ב-2008 הדפיסו כסף, אבל הדבר לא יצר אינפלציה. "הדפסות הכסף במשבר הזה הן שונות", אומר בהר. "לא מדובר בהדפסת כסף על מנת להציל את שוק הדיור האמריקאי, אלא במקרה של הקורונה מדובר בהדפסת כסף שמגיע לציבור".

איך זה מתחבר לישראל? "כאן, מצד אחד הדפסנו כסף, ומצד שני יש לנו נכס בדמות אג"ח ממשלתיות. מבחינת הציבור זה כסף שהאוצר חילק לו. נניח שאנו עושים איחוד של בנק ישראל והאוצר - האוצר יצר גירעון גבוה (כ-12% מהתוצר) דרך כספים שחולקו לציבור, ובנק ישראל מממן את הגירעון התקציבי של האוצר, וזה כסף שמגיע לציבור. זה שונה מרכישות מט"ח מבחינת ההשלכה האינפלציונית. בשורה התחתונה: לעניות דעתי, גם בארה"ב וגם בישראל הדפסת הכסף תיצור בעתיד אינפלציה גבוהה יותר".

ומה לגבי רכישות מט"ח של בנק ישראל, האם יש להן השפעה על האינפלציה? לפי בהר, "במקרה זה לדעתי לא תהיה השפעה על האינפלציה. הציבור לא נהייה עשיר יותר, הוא רק החליף נכס בנכס. אבל ברגע שהציבור מקבל מענקים מהממשלה ואלו ממומנים על ידי הדפסות כסף, אז נטו זרם כסף לציבור".

איפה יש אינפלציה? במחירי הנכסים

עוד לפני משבר הקורונה, התיאבון לסיכון היה בעלייה בכל העולם בשל הריבית הנמוכה. נוכח משבר הקורונה כסף רב מוזרם מהבנקים המרכזיים לכלכלה, המשק סגור בשל הקורונה, הצריכה הפרטית ירדה, ונוצר חיסכון שמחפש מקום להחנות בו. וכך, גם בשעה של מיתון חסר תקדים בעולם ניתן לראות עלייה במחירי הנכסים - תהליך שהחל לפני משבר הקורונה.

ומה לגבי המדיניות המוצהרת של בנק ישראל לגבי שער החליפין, האם היא עשויה להשפיע על האינפלציה? לפי בהר, "השנה, אחד הגורמים לאינפלציה נמוכה היה ההתחזקות של השקל. כך שבהחלט למדיניות זו יש השפעה לשינוי מגמה בשוק המט"ח. יהיה לבנק ישראל קשה לא להתמיד במדיניות של רכישת דולרים, שכן בתור בנק מרכזי היית רוצה שהשוק יאמין למדיניות שלך. יהיה להם קשה להסביר למה הם לא רכשו 30 מיליארד דולר אחרי שהצהירו, ולכן יש להניח שהבנק ימשיך להיצמד למדיניות הזו. ולכן 30 מיליארד דולר זה משמעותי, בהתחשב לשנה הקודמת מבחינת היקף מאזן התשלומים, היקף ההשקעות הזרות ועוד". 

עוד כתבות

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס