גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה במגזר הקלינטק: עכשיו זה גם כלכלי

אחרי שנים של ביצועי חסר למניות של חברות הקלינטק, האם המצב ישתנה בעקבות כניסתו של הנשיא ביידן לבית הלבן, או ששוב צפויה אכזבה למשקיעים?

נשיא ארה”ב החדש ג’ו ביידן בביקור בחוות פאנלים סולאריים בניו המפשייר / צילום: Reuters, BRIAN SNYDER
נשיא ארה”ב החדש ג’ו ביידן בביקור בחוות פאנלים סולאריים בניו המפשייר / צילום: Reuters, BRIAN SNYDER

שנת 2020 היתה השנה של חברות הטכנולוגיה, ששוב הובילו את העליות בשווקים, ו-2021 צפויה להיות בסימן של "חברות הכלכלה הירוקה", עם כניסתו של הנשיא האמריקאי החדש ג'ו ביידן לבית הלבן והגדלה מאסיבית של המשאבים המופנים לתחום זה, במטרה לבסס את הכלכלה האמריקאית על אנרגיה ירוקה. לכן, אנחנו רואים כיום יותר משקיעים בעולם שמשלבים מניות קלינטק בתיק ההשקעות.

בעשור האחרון אנו עדים לעלייה בחשיבות ובמודעות של המשקיעים והצרכנים לכל תחום איכות הסביבה ולנזקי ההתחממות העולמית. כאן נכנסות החברות שמתמקדות בפיתוח טכנולוגיות שמשפרות תהליכי ייצור, מקטינות זיהום וצריכת האנרגיה שלהם ומסייעות לנו לקדם עולם ירוק יותר.

קלינטק (CleanTech) הוא ללא ספק אחד התחומים בעלי הפוטנציאל הגדול שאנחנו חווים בתקופה האחרונה. הכוונה לטכנולוגיה שנמצאת בבסיס של כל תהליך, מוצר או שירות, המפחית את ההשפעות הסביבתיות השליליות באמצעות שיפורים משמעותיים ביעילות האנרגיה, שימוש בר-קיימא במשאבים או פעילויות להגנת הסביבה - וכל זה במטרה להפחית את עלויות הייצור, לשפר את השימוש במשאבים טבעיים, או במלים אחרות, להפוך את השמירה על הסביבה גם ליתרון כלכלי. כלומר, קלינטק הוא, למעשה, הטכנולוגיה שמניעה את הצמיחה של הכלכלה הירוקה.

גם אחרי עלייה של 200%, יש פוטנציאל

בדומה לבולטות של סקטור הטכנולוגיה בשנה האחרונה, גם מניות הקלינטק בולטות בביצועים. מניות הקלינטק עלו בשנה החולפת ביותר מ-200%, לעומת עלייה של כ 100% "בלבד" במדד האנרגיה הירוקה הכללי של S&P או 49% בנאסד"ק 100. הביצועים של מניות הקלינטק בולטים גם בהשוואה למדד האנרגיה הסולרית, שעלה בשנה האחרונה 174%.

 

"עכשיו באים?", אתם בטח שואלים. אבל זה בדיוק העניין: ההבטחה של הקלינטק לייצר עולם נקי יותר באמצעות התבססות על מקורות אנרגיה מתחדשים כבר מפתה משקיעים מעל 10 שנים - ועד היום, הם בעיקר ספגו מפלות. אחרי שנים של ביצועי חסר, האם הפעם זה שונה, או ששוב המשקיעים נדונו להתאכזב מחדש?

אני סבור כי הפעם זה נראה אחרת - ובניגוד לעבר, הפעם זה גם כלכלי. הפעם נראה כי החברות מתבססות על מודלים כלכליים, שאינם זקוקים עוד לסובסידיות ממשלתיות כדי לשרוד. כך למשל, השקעות אגרסיביות באנרגיה מתחדשת על ידי חברות גז וחשמל הורידו עלויות בתחום זה, בדיוק כמו שלפני 20 שנה הן השקיעו בגז כתחליף לפחם מזהם. נכון ל-2019, כבר 18% מהפקת החשמל בארה"ב הגיעה מאנרגיה אלטרנטיבית, לעומת כ-10% ב-2009.

אם בעשור האחרון משקיעים התחילו לשים לב לטכנולוגיה ירוקה ואנרגיה מתחדשת רק כשמחירי הנפט האמירו, הרי שירידת מחירים בתחום הזה הופכת אותן לאטרקטיביות גם כשמחירי הנפט ברמתם הנמוכה יחסית כיום.

בעשור האחרון, למשל, נרשמה ירידה של 82% בעלויות של פאנלים סולאריים, בעוד שעלויות תחנות רוח להפקת חשמל ירדו ב-39% ושל תחנות רוח הפועלות בים ב-29%, לפני נתונים של סוכנות האנרגיה המתחדשת הבינלאומית (IREA).

הנשיא ביידן צפוי לתת תמריצים

מעבר לכל הגורמים האלה, התמיכה המשמעותית צפויה להגיע מהממשל האמריקאי. הפעם כבר לא מדובר בסובסידיות שיתמכו בטכנולוגיות עתידניות, אלא בתוכנית מסודרת. במהלך הקמפיין שלו הציב ביידן תוכנית להגיע ל-100% אנרגיה נקייה עד לשנת 2035.

החזון מרשים, אבל אין ספק כי הוא עדיין רחוק. הוא יחייב השקעות ממשלתיות ומתן תמריצים, אבל עיקר ההשקעות צפויות להגיע מהמגזר העסקי.

זרעים ראשונים של התמיכה הזו ראינו כבר בתוכנית התמריצים הפיסקליים שאישר הממשל היוצא של דונלד טראמפ במהלך דצמבר. התוכנית הזו כללה בעיקר מתן מענה וסיוע לנפגעי הקורונה, אבל גם שורה של "מתנות" והטבות לתעשיית הקלינטק, שמגדילות את אטרקטיביות ההשקעה בתחום.

המלה "שינוי אקלים" לא מופיעה פעם אחת בכל 5,300 העמודים של התוכנית הזאת, אבל ההתייחסות להשלכות של ההתחממות הגלובלית בולטות בהרבה סעיפים בה. אחד הסעיפים המעניינים, מעבר להקלות על מעבר לאנרגיה מתחדשת, ירוקה ושימוש באנרגיות רוח, הוא מתן מימון בהיקף של 35 מיליארד דולר לתוכניות לאנרגיה נקייה (קלינטק) בחמש השנים הקרובות.

בשבוע שעבר הודיע ביידן על תוכנית פיסקלית נוספת בהיקף אדיר של 1.9 טריליון דולר, אבל זו צפויה להיות רק הסנונית הראשונה. בממשל כבר מגבשים את החלק השני של התוכנית, שאמור להיות מוצג בפברואר, ואשר אמור לתת מענה הולם יותר להתחייבויות של ביידן בקמפיין, כולל תמיכה ותמריצים לתחום הכלכלה הירוקה והקלינטק.

חשוב להדגיש כי עידוד התעשייה הזו לא ייעשה רק באמצעות תמריצים לחברות, אלא גם בשינויי חקיקה, שיעודדו גופים מוסדיים גדולים להגדיל את החשיפה שלהם להשקעות אחראיות. התחום הזה צבר פופולריות גדולה בתקופת הקורונה, כשרבים הבינו כי החשיבות של פעילות חברתית ודאגה לאחר יכולה לתרום לסביבה כולה. המשקיעים הגדולים באירופה כבר שם - עכשיו תורם של המשקיעים הגדולים בארה"ב.

אגב, מפתיע אולי לגלות שהמשקיעים הגדולים בתחום האנרגיה הירוקה הם דווקא חברות חשמל וגז וגם חברות נפט, שחלקן יצרו לעצמן פורטופוליו גדול של חברות בתחום, במטרה להיות ערוכות ולאמץ מוקדם יותר שינויים. אחת הדוגמאות, למשל, היא ענקית הנפטBP , שהודיעה כי תוריד את הפקת הנפט שלה ב-40% בעשור הקרוב ותשקיע בקלינטק 5 מיליארד דולר עד 2030.

חברות ענק בשילוב עם חברות מבטיחות

הסיבה שחברות הקלינטק הציגו ביצועים עודפים בשנה האחרונה נובעת, בין השאר, מתמהיל מעניין בין חברות ענק לחברות צעירות ומבטיחות, שכולן עוסקות בתחומי הטכנולוגיה הירוקה.

תחום הקלינטק מתחלק לכמה קטגוריות מרכזיות:

  • מים, סביבה ושירותי חקלאות ומזון: חברות כמו אורמת הישראלית (תחנות כוח גיאותרמיות);
  • תחבורה: חברות כמו טסלה;
  • הפקה ואחסון אנרגיה: סאן-רן, פירסט סולר וסולאראדג' הישראלית (הפקת אנרגיה משמש), GE (הפקת אנרגיה מטורבינות רוח);
  • טיפול באשפה וחומרים מתכלים: חברות כמו Huntsman.

השילוב של חברות קטנות ובינוניות, והעובדה שמדובר בסקטור צעיר שהשקעות עצומות זורמות אליו, מבטיחים כנראה כי הוא ימשיך להתאפיין בתנודתיות גבוהה גם בשנים הקרובות. אחרי הכל, מדובר בחברות טכנולוגיה, שלצד התנודתיות מציעות פוטנציאל צמיחה אדיר לעשור הקרוב.

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המוזכרים בטור זה, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב