גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הספסל עדיין ריק, אבל הנבחרת המגוונת של ג'ו ביידן יוצאת לדרך

רק חברת קבינט אחת קיבלה את אישור הסנאט בינתיים מתוך למעלה מ־20 ● זה ייקח עוד כמה ימים. אבל ביידן כבר רץ עם 17 צווים נשיאותיים זמן קצר לאחר ההשבעה ● הנשיא הזה, ותיק וושינגטון, לא יחזור על טעויות קודמיו: הוא בוחר עוזרים בטוחים ומנוסים, אולי מנוסים מדיי

ג'ו ביידן מושבע לנשיאות לצד רעייתו ג'יל / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
ג'ו ביידן מושבע לנשיאות לצד רעייתו ג'יל / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

הקבינט האמריקאי אינו ממשלה במובן הידוע לישראלים, או לדיירי דמוקרטיות פרלמנטריות, או אפילו לצרפת עם השיטה הנשיאותית-פרלמנטרית שלה. הקבינט האמריקאי הוא שלוחה של הנשיאות. מעולם לא הייתה בו אחריות קולקטיבית.

מקובל להגיד בוושינגטון, שכל אחד מחברי הקבינט משרת שם "על פי העונג של הנשיא". לשון אחר, הנשיא הוא השוכר את שריו, וזכותו להחליף אותם בכל רגע נתון. ממשלתו לא תיפול. אמנם חברי הקבינט (ורבים מחוץ לקבינט) נכנסים לכהונותיהם רק לאחר שהם מקבלים את אישור הסנאט, אבל בזה מסתיימים יחסי ההצבעה שלהם עם הקונגרס. כמובן, הקונגרס יכול להדיח אותם באמצעות תהליך ה"אימפיצ'מנט", אבל זו אופציה גרעינית. זה קרה בפעם האחרונה ב-1876. ככה זה כשרפובליקה קיימת 230 שנה, אפשר למצוא בה תקדימים כמעט לכל מעשה, אבל צריך לחטט עמוק.

בקבינט של ג'ו ביידן עומדים להיות 25 חברים, קצת יותר ממה שיאיר לפיד היה מרשה, אבל פחות ממה שיהיו בממשלת ישראל הבאה, או בבאות אחריה. מוטב להזכיר, שבארה"ב יש 50 קבינטים ו-50 אסיפות מחוקקות (רובן עם שני בתים), בכל אחת מן המדינות; ויש דרגה גדולה של ממשל עצמי ושל האצלת סמכויות. קבינט פדרלי קטן יחסית אינו ניתן להשוואה עם קבינט ישראלי. אבל זה באמת בסוגריים.

אפילו המספר הצנוע הזה, 25, הוא גדול מבחינה היסטורית. בקבינט של לינקולן, אשר ניהל את מלחמת האזרחים, היו רק שבעה חברים. בקבינט של פרנקלין רוזוולט, שניהל את חלקה העצום של ארה"ב במלחמת העולם השניה, ישבו עשרה חברים.

15 המזכירים והיתר

בקבינט המתהווה והולך עכשיו עומדים להיות 15 "מזכירים", שווי-ערך של שרים, שיעמדו בראש משרדי ממשלה מלאים. מושבי קבינט יינתנו גם לסגנית הנשיא, לראש הסגל של הבית הלבן, לממונה על קהילת המודיעין, לממונה על שיחות הסחר הבין לאומי, לראש הסוכנות להגנת איכות הסביבה, למקביל האמריקאי פחות-או-יותר של החשב הכללי בישראל, ליועץ הכלכלי הראשי של הנשיא, ליועץ המדעי הראשי שלו ולראש מינהלת העסקים הקטנים. אכן, נבחרת מעניינת.

רק חברה אחת בקבינט הזה קיבלה את אישור הסנאט. זו האשה הראשונה שהופקדה אי פעם על תיאום בין-זרועי בקהילת המודיעין. שמה אבריל היינס (Haines), והיא שימשה מקודם סגנית מנהל הסי.איי.אי.

אף בכיר אחד נוסף בממשל לא אושר. בכירי הבית הלבן אינם זקוקים לאישור, כך שהסגל הנשיאותי כבר עומד על מכונו; בעצם עומד על מכונו זה שבועות אחדים.

 קליין חוזר לבית הלבן

ראש הסגל הוא רון קליין (המאיית את שמו Klain, והוגה אותו כמו הלמ"ד היתה מנוקדת בצירה). הרבה שמות יהודיים ממזרח אירופה עברו שיפוץ בשערי הכניסה לאמריקה בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, בעיקר אם שמותיהם אויתו במקור באותיות קיריליות ולא לטיניות.

קליין היה ראש הסגל של ביידן במשך ארבע שנים, בהיותו סגן הנשיא של ברק אובמה, וראש הסגל של אל גור בהיותו סגן הנשיא של ביל קלינטון. קשה לחשוב על הרבה אנשים בוושינגטון המבורכים ביותר ניסיון ממשלתי ופוליטי מקליין. בהיעדר חריפות פוליטית, ראש הסגל של הבית הלבן עלול להכשיל את הנשיא.

כבר היו דברים מעולם. בחירה לקויה של ראשי סגל מילאה תפקיד בהתמוטטות ריצ'רד ניקסון ב-1974, היתה קרובה להפיל את רונלד רייגן ב-1986, הוציאה את הרוח ממפרשי ביל קלינטון ב-1993, לא הועילה לברק אובמה ב-2009, וסיבכה את דונלד טראמפ ב-2017.

כהונת ראש הסגל בארה"ב מושווית לפעמים עם זו של ראש ממשלה לא פורמלי. הוא החוליה המקשרת בין משרדי הממשלה לנשיא, במובן הזה שהוא חולש למעשה על הכניסה אל הלשכה הסגלגלה. עד כמה הוא חולש, תלוי במעמדו האישי ובסגולותיו הפוליטיות.

ביידן בקורות חיים

מינוי קליין לראש הסגל מתיישב עם התבנית הכללית של המינויים הבכירים בממשל ביידן: הנשיא החדש מעדיף את חברתם של אנשים שעבדו בשבילו בגלגולים קודמים, לפעמים בגלגולי-גלגולים.

אבריל היינס הנ"ל, מהמודיעין, עבדה במשרדו של ביידן עוד לפני 14 שנה, כאשר היה יושב ראש ועדת החוץ של הסנאט. טוני בלינקן, העומד להיות מזכיר המדינה, עבד במשרדו של ביידן בסנאט עוד לפני 17 שנה; אחר כך עבד במטה הבחירות שלו, כאשר עשה ניסיון כושל מאוד להיבחר לנשיא, ב-2007; ואחר כך במשרדו כסגן נשיא, לפני עשר שנים. ג'ייק סאליבן, היועץ החדש לביטחון לאומי, היה יועצו של ביידן לביטחון לאומי כאשר כיהן כסגן נשיא.

ההעדפה הברורה של ידעני ממשלה ותיקים מוושינגטון היא כמעט בלתי נמנעת, ביידן חי ונשם בעיר הבירה בין 1973 ל-2016. הוא התוודע אל כל חדר המתנה ואל כל אכסדרה. מאז לינדון ג'ונסון, בשנות ה-60, לא היה נשיא אמריקאי שוושינגטון היתה נהירה לו יותר.

ג'ונסון הצליח להנהיג את ארה"ב אל הרפורמות הגדולות ביותר שלה ב-75 השנה האחרונות, כולל שיווי זכויות האזרח של שחורי הדרום ויצירת ביטוח בריאות לקשישים ולמעוטי יכולת. הוא עשה כן בזכות בקיאותו ברזי הקונגרס. כמעט מאליה מתבקשת ההשוואה בין ביידן לג'ונסון, חוץ מזה שג'ונסון היה בעל אישיות מגנטית (ביידן לא). גם כך, הצלחותיו בענייני פנים לא הצילו אותו מן הכישלון ההיסטורי של מלחמת וייטנאם, אשר הרס את נשיאותו.

ידיעת וושינגטון היא נכס ברור, אבל בשום פנים לא הנכס היחיד הנחוץ לנשיא. חלק מן האנשים שהוא בחר לכהונות בכירות, כמו טוני בלינקן, עלולים לחזק את תחושת הניכור של הרבה אמריקאים ממוצעים.

בלינקן, המדבר צרפתית מעולה (מפני שגדל בפאריס), ומשתמש באוצר המלים והרעיונות של "גלובליסט", אולי אינו סוכן המכירות היעיל ביותר של מדיניות חוץ העומדת לנסות להתרחק ממורשת "אמריקה תחילה" של טראמפ.

שעות אינטנסיביות

יידרשו עוד ימים מספר לאישור חברי הקבינט האחרים. יידרשו שבועות, אולי חודשים, לאישור מאות המינויים בדרגים נמוכים יותר, כמו סגני שרים ושרים-עוזרים, מנהלי רשויות ושגרירים.

למזלו של ביידן, תהפוכה של הרגע האחרון מעניקה לדמוקרטים שליטה לא צפויה בסדר היום של הסנאט. הרפובליקאים עדיין יכולים להאט תהליך של אישור, אבל בניגוד למצב הקודם הם אינם מסוגלים עוד לסכל אישור.

גם בהיעדר קבינט מאויש, ביום כהונתו הראשון הנשיא יצא לדרך בריצה מהירה. באחר צהריים אחד ויחיד הוא חתם על 17 צווים ומזכרים, שהמכנה המשותף שלהם הוא רוורסיה של מהלכי דונלד טראמפ בתחומי הגירה, גבולות ואיכות הסביבה.

אם השעות הראשונות של נשיאות ביידן הן סימן לבאות, ימים אינטנסיביים מאוד ממשמשים ובאים בוושינגטון. הם יניבו תוצאות, אבל ספק אם יניבו את שתי המלים, שהנשיא ביידן העמיד במרכז נאום ההשבעה שלו, "אחדות, אחדות". נראה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב