גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות חיזורי נתניהו, הממשלה תאשר רק תוכנית מוגבלת נגד אלימות בחברה הערבית

הממשלה צפויה לאשר כמה עשרות מיליוני שקלים למלחמה באלימות בחברה הערבית • עוד בתוכנית: מהלך נרחב לקטיעת זרם הנשק הגנוב לארגוני הפשיעה ותוכנית ממוקדת למאבק בארגוני הפשיעה, באחריות המפכ"ל החדש

הפגנות בחברה הערבית במחאה על האלימות ומחדלי הממשלה בטיפול בה / צילום: דוברות הרשימה המשותפת
הפגנות בחברה הערבית במחאה על האלימות ומחדלי הממשלה בטיפול בה / צילום: דוברות הרשימה המשותפת

למשבר הפוליטי המתמשך יש מחירים חברתיים וכלכליים כבדים, אחד המובהקים הוא היעדר הטיפול בבעיית האלימות והפשע בחברה הערבית. התוכניות נכתבות ונותרות במגירות והשרים הממונים מבטיחים לקדם אך מוחלפים בתדירות של חודשים. הנזק העצום, בחיי אדם ובהישארות חלקים נרחבים מהחברה הערבית בשולים הישראליים, קשה מאוד לתיקון ומחיר התיקון יהיה ניכר.

 

רק בלילה שבין יום רביעי לחמישי מת מפצעיו גבר בן 67 שנורה בכפר ברא, מה שמביא את מספר הנרצחים בחברה הערבית מתחילת השנה לחמישה. בנוסף, ארבעה תושבי מזרח ירושלים נרצחו בשטחי הרשות הפלסטינית. 

גם כעת, בתקופת הבחירות וההבטחות, לא נראה שהממשלה תקדם תוכנית עומק אמיתית אלא רק טיפול נקודתי ושטחי, ותדחה את התוכנית הנרחבת יותר שוב, עד לאחר הבחירות. היקפה של התוכנית המיידית, כך נודע לגלובס, הוא כמה עשרות מיליוני שקלים בלבד, המיועדים לשיטור - הקמת עוד תחנות משטרה ביישובים הערביים, גיוס שוטרים ערבים, מצלמות אבטחה ועוד. התוכנית הנרחבת, הכוללת טיפול בבעיות רוחב של החברה הערבית, ככל הנראה תוצג, אבל אישורה המלא ויישומה יישארו לממשלה הבאה.

תוכנית העומק הממשלתית למאבק באלימות בחברה הערבית מובטחת כבר כמה וכמה שנים.  ביום ראשון הבטיח אותה שוב ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולדבריו היא תובא לאישור הממשלה "בימים הקרובים - עד שבועיים". התוכנית אמורה הייתה להיות מוצגת במהלך דצמבר, כחלק מההתקרבות בין ח"כ מנסור עבאס יו"ר רע"מ לנתניהו, אלא שהיא נדחתה, בין השאר בשל המשבר הפוליטי שהביא לפיזור הכנסת.

ועדת המנכ"לים שעסקה בהכנתה המשיכה בעבודתה ואף קיבלה דחיפה עם התחלת הקמפיין של נתניהו בחברה הערבית בשבועיים האחרונים. בינתיים מונה מפכ"ל חדש, רב ניצב קובי שבתאי, שביקש ללמוד אותה ולהוסיף או לשנות בהתאם לתפיסתו.

נתניהו, כך מזכיר ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת, כבר ישב לפני שמונה שנים בוועדה בכנסת והבטיח תוכנית כזו, ואף השתמש אז והיום בדבריו באותה דוגמה של אישה מאום אל פאחם ששכלה את בעלה ובנה באירועי אלימות.

התוכנית הפכה ברבות השנים לחלק קטן מתוכנית החומש 922 לחברה הערבית, ובין השאר הוקמו במסגרתה שמונה תחנות משטרה, הוצבו מצלמות אבטחה ועוד אמצעים. ההיבטים החברתיים/חינוכיים/כלכליים בהקשר לאלימות לא קודמו כמעט בכלל. תוכנית החומש אמנם הפנתה תקציבים לחינוך והצליחה לא מעט בקידום ההשכלה הגבוהה, אבל תחום החינוך המשלים, החיוני מאוד לשעות שלאחר בית הספר, נותר מיותם.

כבר בשלהי כהונתה של השרה גילה גמליאל, לפני שנה, הציג המשרד לשוויון חברתי תוכנית המשך ל-922, ובה התייחסות נרחבת לבעיית האלימות. אחר כך כשהשרה מירב כהן מונתה, התוכנית הורחבה עוד יותר, וכהן אף דרשה תקצוב ביניים של 900 מיליון שקל לטיפול בבעיית האלימות וזכתה להתייחסות חיובית באוצר. אלא שהממשלה המקרטעת ונטולת התקציב לא הגיעה אפילו לדון בכך. הישג אחד נרשם עם הארכת 922 לעוד שנה כדי להשלים את מימושה, אבל אישורה של התוכנית החדשה נתקע, ועזיבת השרה מירב כהן הותירה את המשרד ללא ייצוג בממשלה.

הפגנות בחברה הערבית במחאה על האלימות ומחדלי הממשלה בטיפול בה / צילום: דוברות הרשימה המשותפת

שיטור למול טיפול במכלול תחומים רחב

מה יציג נתניהו בפני הממשלה? תוכנית דו שלבית, שחלקה הראשון באישור מלא ובעלות של עד 100 מיליון שקל. בין היתר היא תכלול הקמה של שש תחנות משטרה חדשות ביישובים ערביים; עוד שתי תחנות כיבוי אש; מימון שיטור עירוני לרשויות הערביות; אמצעים טכנולוגיים, בעיקר הצבה של רשת מצלמות אבטחה; מהלך משטרתי/צבאי נרחב לקטיעת זרם הנשק הגנוב לארגוני הפשיעה; ותוכנית משטרתית ממוקדת למאבק בארגוני הפשיעה באחריות המפכ"ל החדש.

השלב השני הוא תוכנית רחבה יותר, העוסקת במכלול תחומים הקשורים לפשע ולאלימות ובראשם החינוך, האשראי והתעסוקה. בין הסעיפים המדוברים - העמדת אשראי ממשלתי כערבות לבנקים למתן אשראי ללווים בחברה הערבית. הצעד נועד לספק פתרון לנזקקי האשראי בחברה הערבית, שבלית ברירה פונים לשוק האפור הנשלט על ידי משפחות הפשע, ומשם הדרך לאלימות כלפיהם קצרה.

סעיף אחר עוסק בחינוך שמעבר לשעות בית ספר, הקמת והרחבת פעילות מתנ"סים, חוגים וארגוני נוער. עוד סעיפים: הרחבת ושיפור לימוד העברית בבתי הספר וכהכנה ללימוד אקדמי, הפעלת תוכנית לשירות קהילתי, תוכניות הכשרה ותעסוקה לגילאים הצעירים שאחרי בית ספר, קבוצת גיל שבה ניכרת הידרדרות לפשע, וגם תוכנית למיגור האלימות בבתי הספר.

מנתוני משרד החינוך עולה, כי 170 בתי ספר בחברה הערבית, מתוך כ-580, נחשבים כאלימים במיוחד. בהם 62 בתי ספר יסודיים ו-108 חטיבות ביניים ותיכוניים. כלומר כמעט 30%. בג'סר א-זרקא למשל כל שמונת בתי הספר מוגדרים ככאלה. המשרד ביקש הקצאת תוספת של כ-1,500 שעות ייעוץ בעלות של 15 מיליון שקל לבתי הספר ה"אדומים". פתרונות נוספים: הקמת פורום מנהלים יועצים והורים ברמה יישובית לנושא האלימות, כתיבת תוכנית עבודה יישובית ויעדים לצמצום ממדי האלימות, הצמדת מדריכי מוגנות לבתי ספר לעיצוב התנהגות של תלמידים מאתגרים, ועוד. בסך הכול אין מדובר בתקציבי עתק, בין 20 ל-30 מיליון שקל בשנה.

הפגנות בחברה הערבית במחאה על האלימות ומחדלי הממשלה בטיפול בה / צילום: דוברות הרשימה המשותפת

מנסים להשיג מנתניהו החלטה מחייבת

התוכנית הממשלתית קיבלה את התייחסות ראשי הרשויות הערבים שהגישו מצגת ובה הדגשים שלהם. יו"ר ועד ראשי הרשויות, ראש עיריית ערערה מודר יונס, אמר לגלובס כי הוא מקווה שהתוכנית הראשונית לא תישאר היחידה. לדבריו היעד הוא כי גם השלב הראשון, המשטרתי בעיקרו, וגם השלב השני יאושרו בממשלה וייכנסו ליישום מעשי. את השלב השני לדבריו יש לשלב בתוכנית החומש הבאה, למפרע. כלומר לתקצב אותו בסכום הבסיסי הנדרש של כ-900 מיליון שקל ואחר כך התוספות הנדרשות למשך חמש השנים הבאות. "אחרת יהיה קשה להפעילו אחר כך. זה בעצם מבחנו של נתניהו בציבור הערבי, להראות שיש כיסוי להבטחות", הדגיש יונס.

כלומר, ראשי הרשויות הערבים מנסים כבר כעת להשיג מנתניהו, המחפש הצבעה לטובתו בחברה הערבית, את ההחלטה הממשלתית שתחייב את הממשלה הבאה. יונס מצביע על הקשר שנוצר לנתניהו באמצעות חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי ואיש הליכוד. הנתיב הזה, בניגוד מסוים לדרך שבחר מנסור עבאס, לגיטימי לגמרי בחברה הערבית ולא דורש ויתורים פוליטיים. מרכז השלטון המקומי הקים ועדה משותפת של ראשי רשויות יהודים וערבים לסוגיית האלימות בחברה הערבית. "הם מבינים שזה זולג אליהם, וגם מביעים בכך סולידריות עימנו", התייחס יונס לראשי הרשויות היהודים.

ח"כ טיבי ספקן יותר, לדבריו השלב הראשון מצומצם בהיקפו ולא נותן מענה אמיתי לבעיה. לדבריו, בסך הכול מקימים ועדות שיבדקו איך לטפל בבעיות מסוימות כמו איסוף הנשק, הברחות הנשק והגניבות מבסיסים צבאיים, עם טווח זמן של חודשים ארוכים, כלומר קוברים את הנושאים ולא מטפלים באמת. "אם כל ההחלטה היא הקמת עוד כמה תחנות משטרה, ולא תוכנית רחבה של 2.5 מיליארד לחמש שנים, ובלי תוכנית ממשית למיגור הטרור של הפשיעה, זה רק אקמול למחלה ממארת ואנחנו נמשיך לדשדש בשלוליות דם", אמר טיבי.

לוח הזמנים תלוי גם במצב הפוליטי בין גנץ לנתניהו בממשלה, אבל ככל הנראה כחול לבן לא תערים קשיים על אישור התוכנית, אף שהיא אמורה לסייע פוליטית לנתניהו. 

חוקר מתריע: האלימות היא אתגר אסטרטגי

בנייר עבודה שכתב ד"ר מיכאל מילשטיין למכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה הוא מתריע כי הנסיקה באלימות ובפשיעה בחברה הערבית חייבת להיתפס כאתגר אסטרטגי בעיני ההנהגה בישראל. לדבריו אין מדובר רק באיום בעל ממדים פליליים, אלא בבבואה למשבר זהות וליחסים טעונים ובלתי מבוררים בין הציבור הערבי לבין החברה היהודית ומוסדות השלטון.

מילשטיין מגדיר כמה סיבות להתגברות החריפה באלימות בחברה הערבית. האחת היא כוחן הגובר של משפחות הפשע ותפוצת הנשק החם. זו בעיה שלה אחראיות באופן ישיר המדינה והמשטרה, וההחרפה בהקשר הזה משקפת במידה רבה איבוד משילות של המדינה.

לצד זאת, קיים לדבריו גם נגע אלימות, בעקבות מאבקים בין חמולות יריבות - שמתנהלים במספר רב של מוקדים, בין בני נוער, בתוך התאים המשפחתיים (בעיקר נגד נשים) וכן בין שכנים. הוא מייחס זאת לזעזועים ושינויים בתוך החברה הערבית, ובראשם המעבר החד מהוויה מסורתית למודרנית.

עוד בעיית יסוד שהוא מזהה היא המצוקה הקשה של הדור הצעיר, החש לדבריו תלישות עמוקה וקרוע בין ההוויה המסורתית לזו המודרנית, שאותה הוא חווה באופן עז נוכח החיכוך עם החברה היהודית והחשיפה הרחבה למרחב הרשתי. מצוקת הצעירים מעמיקה בין היתר נוכח היעדרן של מסגרות סדורות ומסלול חיים מובנה לאחר סיום התיכון. כך, כ-30% מבני 24-18 בחברה הערבית כיום אינם לומדים ואינם עובדים.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי