גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כתב האישום נגד פעיל בבלפור - ניסיון לשבור את רוח המפגינים"

משפטנים תוקפים את האישום נגד הפעיל החברתי יגאל רמבם המייחס לו "התקהלות אסורה" בשל הובלת צעדת מחאה: "פגיעה אנושה בחופש הביטוי" • הפרקליטות: "מדיניות מתונה"

צעדת המחאה בירושלים / צילום: דוברות קומי ישראל
צעדת המחאה בירושלים / צילום: דוברות קומי ישראל

לפני כשבועיים הגישה פרקליטות מחוז ירושלים כתב אישום ראשון מסוגו בגל המחאה הנוכחי נגד הפעיל החברתי יגאל רמבם. רמבם מואשם בעבירה של "התקהלות אסורה" שהעונש המרבי בגינה הוא שנת מאסר. זאת, משום שהשתתף והוביל תהלוכת מחאה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, ללא רישיון. כתב האישום מתאר כיצד המפגינים בתהלוכה שהוביל רמבם מגשר המיתרים לרחוב בלפור, צעדו על כבישים מרכזיים וחסמו נתיבי תחבורה מרכזיים.

ההחלטה להגיש כתב אישום בסעיף של "התקהלות אסורה" ללא עבירות נלוות היא חריגה. גם אם מדובר בסעיף חוק קיים, נדיר שעושים בו שימוש כשהוא עומד בפני עצמו. לפני כחודשיים הגישה פרקליטות מחוז ירושלים כתבי אישום נגד פעילי מחאה, אלא שהשתתפותם במחאה לוותה במעשים נוספים, כגון הפרעה לשוטר.

יגאל רמבם / צילום: שלומי יוסף

קיומה של תהלוכת מחאה ברחובה של עיר היא אמצעי מקובל וטבעי לממש את הזכות החוקתית להפגין, זאת כחלק מחופש הביטוי. בית המשפט העליון הכיר בכך לא פעם, ולכן קבע שיש לפרש באופן מצמצם את סעיף החוק האוסר על התקהלות.

גם רשויות החוק מכירות בכך, ובהנחיה של הפרקליטות מאוגוסט 2020 נקבע כי "ראוי שמדיניות האכיפה תהיה מצמצמת, על-מנת שלא לפגוע בזכות היסוד וברצונם של אזרחים ותושבים בישראל להשמיע את קולם וליטול חלק בהליך פוליטי". בהנחיה נקבע כי יש לשקול העמדה לדין בגין עבירה של "התקהלות אסורה", "כאשר נלוות לה עבירות נוספות או שהיא בוצעה בנסיבות מחמירות".

ההנחיה קובעת ש"חסימה מכוונת ומתמשכת של ציר תנועה ראשי יכולה להוות נסיבה מחמירה המצדיקה כתב אישום". שיקול נוסף הוא רמת האלימות והמידה שבה הופר הסדר הציבורי לצד תיקים קודמים והתנהגותו של המפגין. 

מפגינים צועדים ברחובות ירושלים לעבר בלפור / צילום: יוני לוי

"פרשנות מצמצמת"

סעיף ההתקהלות הוא סעיף ארכאי בחוק העונשין, שריד מתקופת המנדט. פרשנותו שנויה במחלוקת, וחלק מבתי המשפט זיכו בעבר מפגינים שהואשמו בסעיף זה כחלק מפרשנות מצמצמת שלו. הסעיף חל על מי שמשתתף בהתקהלות של שלושה אנשים לפחות לשם ביצוע עבירה או למטרה משותפת, אפילו אם היא כשרה ועצם ההתקהלות "תעורר חשש שהמתקהלים יעשו מעשה שיש בו הפרת השלום" או תיתן לאנשים "יסוד סביר לחשוד שהמתקהלים יפרו את השלום".

בתהלוכות שבהן השתתף רמבם המפגינים צעדו על כבישים ועל נתיב הרכבת הקלה, ובכך חסמו נתיבי תחבורה באופן חלקי לזמן קצוב כחלק מהצעדה. פגיעה בסדרי התנועה נכנסת לגדר פגיעה בסדר הציבורי המפר את השלום, כך על-פי פסיקת בתי המשפט.
אלא שכבר ב־1979 קבע בג"ץ (בג"ץ סער 148/79) כי העובדה שמפגינים צועדים על נתיבי תחבורה לא מספיקה כדי לקבוע כי מדובר בהתקהלות אסורה.

אלפי מפגינים בכיכר פריז בדצמבר 2020 / צילום: הספירה לאחור

"בלתי מידתי"

לדברי עו"ד דניאל חקלאי, המייצג את מובילי המחאה והמפגינים, "הגשת כתב אישום בגין הובלת תהלוכות הוא מעשה בלתי מידתי שפוגע בצורה אנושה בליבת חופש המחאה ובליבת חופש הביטוי הפוליטי. כתב אישום הוא המכשיר הכבד ביותר שמצוי בידי המדינה כדי לפגוע בזכויות האדם והאזרח. גם אם רמבם הוזהר בידי המשטרה, אין שום מקום להפוך אותו לנאשם".

חקלאי מוסיף כי "מדינה שמתיימרת להיות דמוקרטית מחויבת להעניק עדיפות ראשונה במעלה לחופש הביטוי בכלל, לחופש הביטוי הפוליטי בפרט, ולחופש המחאה וההפגנה במיוחד. צריך לעשות הכל כדי להימנע מכתב אישום נגד מי שמוחה באופן לא אלים".

גם אם רמבם הוזהר בידי המשטרה, אין שום מקום להפוך אותו לנאשם. צריך לעשות הכול כדי להימנע מכתב אישום נגד מי שמוחה באופן לא אלים". עו"ד חקלאי מביע תקווה שהפרקליטות תחזור בה מכתב האישום. "מדובר בכתב אישום שיוצר אפקט מצנן באופן עצום על חופש ההפגנה, הוא עלול להרתיע אזרחים רבים מלצאת להפגין בשל פחד, וזה מסוכן מאוד", הוא אומר.

מנגד בפרקליטות רואים במדיניות שננקטה בחודשים האחרונים כלפי המפגינים כמתונה, מכילה וסובלנית. זאת, בראייה רחבה שלפיה תושבי ירושלים סובלים מחסימות צירי תנועה מרכזיים בלב העיר מדי שבוע זה עשרה חודשים.

במהלך תקופת המחאה נגד ראש הממשלה נפתחו מאות תיקים נגד מפגינים, אך מספר כתבי האישום שהוגשו מועט מאוד. הפרקליטות רואה במקרה של רמבם כבעל נסיבות מיוחדות, המצדיקות להעמידו לדין - פעיל מרכזי שהוביל תהלוכה נעצר עשרות פעמים, הוזהר וחזר לעשות כן. המדינה מנסה דרך הגשת כתב האישום לגרום למפגינים לפעול כנדרש בחוק ולהגיש בקשה לרישיון.

"אכיפה בררנית"

גל מחאת בלפור מובל על-ידי ארגוני מחאה רבים שנמנעים מלבקש רישיון לתהלוכות המתקיימות באופן קבוע מגשר המיתרים למעון ראש הממשלה בבלפור. חלק פועלים באופן זה מתוך תפיסה שהפגנה מתואמת, הנוחה לשלטון ולאזרחים, מאבדת ממשמעותה ואינה יעילה. הם לא מאמינים שהמשטרה תאפשר את הצעדה על כבישיה הראשיים של ירושלים לו הייתה מוגשת בקשה. 

לדברי רמבם, לתהלוכות משמעות רבה במחאה, הן מגיעות לבתים וגורמות לאנשים להצטרף למחאה. רמבם מציין כי הדרישה של המשטרה לאשר את ההפגנות נועדה למשטר את המרחב הציבורי. מדובר, לדבריו, בהתארגנות אזרחית לא אלימה, פעולה של אינדיבידואלים שאינם מעוניינים לקחת אחריות על המרחב הפתוח, כפי שנדרש ממי שמבקש רישיון לתהלוכה.

לדברי עו"ד גבי לסקי, המתמחה בזכויות אדם, בחופש הביטוי והמחאה שגם ייצגה את רמבם בעבר, "למרות היעדר הרישיון, המשטרה מתכוננת ויודעת על ההפגנות והצעדות מפורסמות ברבים. בפועל המשטרה בשטח ואם הייתה חושבת שיש פגם, הייתה מונעת אותן". עו"ד לסקי מוסיפה ש"העמדה לדין על השתתפות בהפגנה הוא לא רק פגם משפטי אלא פגם מוסרי. איך הפרקליטות יכולה להגיש כתב אישום, כשהמשטרה נתנה לתהלוכה להתקיים?".

אחת הטענות המרכזיות נגד העמדתו לדין של רמבם תהיה טענה לאכיפה בררנית. רמבם לא פעל באלימות ולא גרם להתפרעות. הפרקליטות תתקשה להצדיק את העמדתו לדין ביחס לאלפים הרבים שהשתתפו בתהלוכות בכל חודשי המחאה. אם תתקבל טענתו, בית המשפט יכול לבטל את כתב האישום נגדו מכוח הגנה מן הצדק.

עו"ד יובל יועז, היועץ המשפטי של משמר הדמוקרטיה הישראלית, אמר ל"גלובס" ש"כתב האישום מבטא אכיפה סלקטיבית, תוך שמפגינים בולטים ספציפיים נבחרים בקפידה על-מנת לשבור את רוח המפגינים. נעשה שימוש בסעיף בחוק העונשין שהוא אות מתה, והמתנגש באופן חזיתי עם חופש הביטוי, ההפגנה והמחאה".

הפרקליטות: "רמבם הוזהר"

הפרקליטות מסרה בתגובה: ""תהלוכות המחאה המגיעות אל מעון ראש הממשלה לא תואמו עם המשטרה, ולכן הן אינן חוקיות. אף על-פי כן, המשטרה מאבטחת אותן מדי שבוע. התהלוכה הלא חוקית שהוביל רמבם מנתה מאות צועדים, עברה בצירי תנועה מרכזיים, וגרמה לעומסי תנועה רבים. במהלך התהלוכה ניגש אל רמבם שוטר והתריע בפניו כי מדובר בתהלוכה לא חוקית. בחקירתו הוזהר רמבם שלא לארגן תהלוכות לא חוקיות. חרף האזהרות המוקדמות שקיבל השתתף רמבם שבועיים לאחר מכן בתהלוכה לא חוקית דומה ואף היה בין מוביליה.

"בהתאם לכך, ועל-פי מדיניות התביעה הנוגעת לאירועי מחאה, סברה הפרקליטות כי מקום בו מדובר באחד ממובילי תהלוכה לא חוקית, המבצע הפרה חוזרת ונשנית של החוק, למרות אזהרות מוקדמות - יש לאכוף את החוק ולהגיש נגדו כתב אישום".

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בפתיחת הבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 נסחר במגמה דומה ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"