גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הפינטק העולמי לוהט, ומליו מתל אביב הפכה לחד-קרן בתוך שנה וחצי

מליו, שמפתחת פלטפורמה להעברת כספים בין עסקים קטנים בארה"ב, העלתה מוצר לאוויר רק במאי 2019. אולם לאור קשיי התזרים של העסקים האמריקאים בימי הקורונה והמשקיעים הנלהבים, החברה מגייסת כעת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל מתן בר: "יש לנו מזל להיות במקום ובזמן הנכון"

מייסדי מליו: אילן אטיאס, מתן בר, זיו פז / צילום: מיכאל טומרקין
מייסדי מליו: אילן אטיאס, מתן בר, זיו פז / צילום: מיכאל טומרקין

פחות משלוש שנים לאחר הקמתה ושנה וחצי בלבד לאחר שהעלתה מוצר לאוויר, חברת הפינטק הישראלית מליו היא כבר באופן רשמי חד-קרן. הסטארט-אפ, שמפתח פלטפורמה להעברות כספים דיגיטליות בין עסקים קטנים בארה"ב, הודיע היום (ב') על גיוס של 110 מיליון דולר לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר. בסבב הגיוס הקודם של מליו באוגוסט האחרון, השווי של החברה הוערך רק ב-700 מיליון דולר. מליו נבחרה בנובמבר במקום השלישי ברשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס.

"הייתה לנו גדילה מטורפת בשנה האחרונה וכאשר בנינו תוכנית עבודה ל-2021 החלטנו שנבנה את התוכנית הכי אגרסיבית שאפשר. בשביל תוכנית כזו היינו צריכים לגייס סכום נוסף. כמובן שיכולנו להיות יותר שמרניים בתוכנית, אבל המטרה שלנו היא להפוך למובילי השוק בתחום העברת תשלומים בין עסקים ובשביל זה אנחנו צריכים לגדול מ-200 עובדים היום ל-500 עובדים בסוף השנה, לפתח מוצרים ותשתית חדשה", אמר מתן בר, מנכ"ל ומייסד שותף במליו.

הגיוס של מליו ממשיך את פתיחת השנה הלוהטת של 2021 בכל הנוגע להשקעות בשוק הפינטק העולמי. אתר המחקר Pitchbook מנה בשבוע שעבר 10 עסקאות השקעה בגובה 100 מיליון דולר ומעלה בסטארט-אפים מתחום הפינטק מאז תחילת 2021, בהשוואה לשלוש בלבד באותה תקופה אשתקד. במסגרת הגיוסים זינק השווי של חברות הפינטק, כאשר המשקיעים כך נראה מוכנים לשלם הרבה יותר מתוך הערכה כי חברות אלו ימשיכו לצמוח במהירות בשנים הבאות.

כך למשל ראפיד הישראלית, שמסייעת לאתרי מכירות להפעיל שירות תשלומים דיגיטלי, הודיעה החודש על גיוס לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר, בהשוואה לשווי של 1.2 מיליארד דולר בסוף 2019. חברת Checkout.com מלונדון, מתחרה של ראפיד, קפצה החודש לשווי של 15 מיליארד דולר, לעומת 10.65 מיליארד דולר בספטמבר, והפכה לסטארט-אפ עם השווי הגבוה באירופה.

"מתקרבים ל-100 אלף משתמשים"

בר עצמו מעיד על כך שהוא לא מתרגש במיוחד מההפיכה לחד-קרן. "אני לא מתחבר למונח כל כך ולא הייתי רוצה שזה יהיה הגורם למוטיבציה עבורנו", הוא מודה. "אנחנו שמחים על המשך הצמיחה אבל מבחינתנו הנתון החשוב, שאנחנו גם מקרינים על כל המסכים במשרד, הוא מספר המשתמשים הפעילים". על המספר הזה, כמו מספרים אחרים על הפעילות של החברה, בר מוכן רק לרמוז. "המוביל בשוק התשלומים לעסקים בארה"ב כיום הוא האתר Bill.com, שיצא להנפקה בדצמבר 2019, ויש לו 100 אלף משתמשים פעילים. אנחנו מתקרבים לזה בקצב מהיר. מה שהם עשו ב-15 שנה אנחנו עושים בהרבה פחות".

לדברי בר, הוא בכל מקרה חושב שהשווי של החברה נכון וראוי. "ישנה צמיחה חסרת תקדים בעולם של תשלומים ולכן אני מרגיש נוח עם זה", הוא אומר. "צריך לזכור שבמאי עלינו לאוויר וביולי-אוגוסט 2019 המספרים שלנו היו עדיין אפסיים. היום כבר העברנו מיליארדי דולרים. אני עבדתי קודם בפייפאל ואלו קצבי צמיחה שלא היו אפילו שם. המספרים האלה מלהיבים את המשקיעים. בסופו של דבר התחום הזה של תשלומים בין עסקים עדיין עובד על נייר ב, חשבוניות מנייר ותשלומים בצ'קים. בכל שנה 14 טריליון דולר עוברים בצ'קים בין עסקים בארה"ב. אני משוכנע שתוך כמה שנים זה ירד לאפס והשאלה יהיה רק מי יהיה התחליף. לכן אנחנו עובדים על להיות מובילי השוק".

בעוד חברות כמו טיפלתי הישראלית מציאות פתרונות תשלומים לחברות גדולות, מליו פונה לעסקים קטנים. בין השאר מליו מאפשרת לעסקים לשלם הישר מתוך תוכנת הנהלת החשבונות QuickBooks. לפי דירוגים באתר התוכנות Capterra, זוכה השירות של מליו לציון 4.3 מתוך 5, בהשוואה ל-4.7 לשירות של טיפלתי לשם השוואה, כאשר הממשק הנוח של החברה זוכה לביקורות חיוביות מאוד לצד פידבק פחות גבוה על שירות לקוחות.

מליו אינה גובה עמלה על העברת תשלום בסיסית מחשבון בנק של לקוח לספק. אולם אם העסק רוצה להשתמש בתשלום בכרטיס אשראי כדי לשלם לספק הוא מחויב בעמלה של 2.9% . עסקים יכולים לשלם במליו גם לספקים שאינם מנויים לשירות בעצמם, בניגוד למשל לאפליקציות תשלומים דוגמת ביט בישראל.

לדברי בר, הצמיחה המהירה של מליו בימי הקורונה נובעת בחלקה מהריחוק החברתי, שהקשה לפעמים על העברת צ'קים לספקים, אך בעיקר מהלחץ התזרימי על עסקים קטנים בימי הקורונה. "אנחנו מציעים לעסק מערכת דיגיטלית שמאפשרת לו בקרה על ההוצאות. אנחנו גם נותנים לו גמישות דרך זה שהוא משלם באשראי אבל הספק מקבל את הכסף מיד בצ'ק או העברה בנקאית. זה משהו שיכול להיות ממש הצלה עבור העסק".

להתחרות על מהנדסים בארץ

בסיוע הגיוס מתכוונת החברה להרחיב את הפיתוח בישראל. מליו מעסיקה כיום 110 עובדים בתל אביב. "כדי להתחרות עם כל החברות שרוצות לגייס מהנדסים בארץ צריך משאבים", צוחק בר. "כמובן שגם היינו מעדיף ששער הדולר יהיה גבוה יותר, כי אנחנו משלמים משכורת בשקלים, אבל בגלל שאנחנו עדיין חברה קטנה אז זה פחות אקוטי לנו". חוץ מזה מליו תרחיב את פעילות השיווק והמכירות בארה"ב. "יש חברות ישראליות כמו וויקס ופייבר שהלכו על פרסומות גדולות בסופרבול. אנחנו עדיין זהירים במהלכים גדולים ומעדיפים לנסות ליצור ויראליות בעלויות נמוכות יותר", אומר בר.

בר הוא יזם חוזר שהסטארט-אפ הראשון שלו, The Gifts Project שאפשר רכישת מתנות קבוצתיות, נמכר לאיביי ב-2011. אחרי הרכישה הוא עבד באיביי ופייפאל, חברת התשלומים שבבעלותה. את מליו הוא הקים באפריל 2018 יחד עם אילן אטיאס (סמנכ"ל טכנולוגיה), שעבד בתפקידי פיתוח בשורת סטארט-אפים כולל אאוטבריין ו- PrimeSense, וזיו פז (סמנכ"ל תפעול), לשעבר VP בקרן פימי.

בסבב הגיוס הנוכחי של מליו השתתפו רק המשקיעים הקיימים של החברה, ללא משקיעים חדשים. הגיוס הובל על-ידי קרן Coatue, שהובילה גם את ההשקעה בראפיד מוקדם יותר החודש, ובהשתתפות הקרנות בסמר, אלף, אקסל, קורנר, וג'נרל קטליסט, לצד אמריקן אקספרס וסיילספורס. כולל הסבב הנוכחי, גייסה החברה עד היום 256 מיליון דולר.

מה בכל זאת מפחיד אותך לגבי העתיד?
"אני חושב שהמעבר לדיגיטל ימשיך גם אחרי הקורונה, ולכן יש לנו מזל להיות במקום ובזמן הנכון. החשש שלי הוא רק להצליח להמשיך להביא אנשים באיכות גבוהה ולשמור על Good Vibes בחברה תוך כדי שאנחנו גדלים. כחברה צעירה אנחנו מפתחים אישיות שאחר כך קשה לשנות אותה. ליצור אווירה טובה זה מעבר ליום כיף וברז בירה, אלא להיות מכובד באינטראקציות, לא לקטוע אחרים, לערב את כולם בשיחה ולדעת לא להסכים אבל עדיין להתחייב להחלטה וגם להישאר צנוע". 

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?