גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן חתם על צו "לקנות תוצרת אמריקה" לרכש ממשלתי

הצו מעדכן את ההגדרה של מוצרים תוצרת ארה"ב כחלק מהניסיון של הנשיא להגביר את הייצור המקומי

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Tom Brenner
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Tom Brenner

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חתם על צו נשיאותי ביום שני, שקבע כללים מחמירים יותר לגבי רכש ממשלתי. זאת על מנת להגביר קנייה של מוצרים תוצרת ארה"ב - צעד לכיוון קיום ההבטחה שלו "לקנות אמריקאי", על מנת לחזק את הייצור המקומי.

המדיניות החדשות תכלול החמרה של כללי הרכש לממשלה, על מנת שיהיה קשה יותר לסוכנויות פדרליות לרכוש מוצרים מיובאים; עדכון של ההגדרה מהם מוצרים תוצרת ארה"ב; והעלאת הדרישה לתוכן מקומי. הצו הנשיאותי גם מכוון לוודא שלחברות קטנות ובינוניות תהיה גישה טובה יותר למידע הנחוץ על מנת להשתתף במכרזים ממשלתיים.

"תחת תוכנית השיקום Build Back Better, נשקיע מאות מיליארדי דולרים ברכישת מוצרים וחומרים אמריקאים על מנת לבצע מודרניזציה בתשתיות שלנו והכוח התחרותי שלנו יגבר בעולם שהוא תחרותי", אמר ביידן במסיבת עיתונאים.

כמה כלכלנים ומומחי סחר הביעו ספק ביכולת של מדיניות כזו להשפיע, וציינו את הנפח הקטן של רכש ממשלתי בכלכלה הכללית. כמו כן הם הצביעו על סיכונים העשויים לכלול מחירים גבוהים יותר ומקרים של פעולות תגמול נגד יצוא אמריקאי.

בעוד השפעת ההחלטה אולי תהיה קטנה, הצו מרמז על הכיוון הכללי של מדיניות הסחר של ביידן וההתמקדות שלה בפועלים אמריקאים. בצו מצוין שביידן מחויב לעבוד עם שותפים ובני ברית על מנת לבצע מודרניזציה בכללי הסחר הבינלאומי, כולל אלה הקשורים ברכש ממשלתי, "על מנת לוודא שכל המדינות יכולות להשתמש בדולרים של משלמי המסים שלהן על מנת להגביר השקעה בארצות שלהם".

ג'יימס ויינר, מנכ"ל החברה לייצור טקסטיל מתקדם Shawmut Corp , שמקום מושבה בברידג'ווטר, מסצ'וסטס, אמר שהוא מקווה שההתמקדות החדשה בחוקי "לקנות אמריקאי" תעודד את הממשלה הפדרלית לרכוש עוד מהחלוקים הרפואיים שהחברה שלו החלה לייצר במהלך המגפה.

יותר מ-100 עובדים מייצרים חלוקים לסוכנות ללוגיסטיקה ביטחונית במסגרת חוזה שצפוי להסתיים בפברואר. ויינר אמר שפוליטיקאים והציבור הבינו את הסכנות הכרוכות בהסתמכות על ספקים זרים לסחורות חיוניות והוא רוצה שהקונגרס יאריך את כללי "לקנות אמריקאי" לסוגי מוצרים נוספים.

"גם מבחינה כלכלית וגם פוליטית זה יכול לעבוד", אמר.

יוזמת "לקנות אמריקאי" של ביידן דומה ליוזמה של הנשיא הקודם דונלד טראמפ, אשר הייתה חלק ממדיניות "אמריקה תחילה" שלו וכללה מלחמות מכס עם סין ועם שותפות סחר אחרות.

המדיניות תשפיע על חוזים בשווי של מאות מיליארדי דולרים

המדיניות החדשה של ביידן תשפיע על חוזי הרכישות הישירות של סוכנויות פדרליות לסחורות ושירותים, שהגיעו לסכום כולל של 586 מיליארד דולר בשנת הכספים 2019, כך לפי המשרד הממשלתי לאחריותיות. במשרד אמרו שמוצרים זרים היוו פחות מ־5% מהרכש הפדרלי הישיר אך הזהירו שהכמות בפועל עשויה להיות גדולה יותר בגלל טעויות מערכת ומגבלות מסוימות.

בעוד רכש ממשלתי ישיר מהווה רק שבריר מהכלכלה האמריקאית, ההשפעה של המדיניות החדשה על חברות מקומיות ומשרות עשויה להיות משמעותית אם סטנדרטים של "לקנות אמריקאי" ייושמו על תוכניות הוצאה מסיביות לגבי תשתיות ואנרגיה שהממשל החדש מבקש ליישם.

"הצו הנשיאותי הזה יסגור פרצות המאפשרות לסוכנויות לעקוף את דרישות 'לקנות אמריקאי' ויגביה את הרף לתוכן מקומי", אמר ריצ'רד טרומקה, נשיא AFL-CIO בהודעה לתקשורת. "הצו הוא הצעד ראשון מוצלח לחידוש הייצור באמריקה".

קבוצות המייצגות יצואנים גדולים הזהירו נגד מדיניות פרוטקשן, כגון החלשה של הסכמי הרכש הממשלתיים עליהם חתומה ארה"ב במסגרת ארגון הסחר העולמי, מפני שזה עשוי לגרום למדינות אחרות לסגור את הדלת בפני חברות אמריקאיות בתגובה.

"הדגשה של חוקי 'לקנות אמריקאי' שהם קשוחים כבר עכשיו עשויה להעלות את המחיר של פרויקטים ממשלתיים, ולחתור תחת הפוטנציאל שלהם ליצור משרות ולעודד את הצמיחה", אמר ג'ון מרפי, סגן נשיא בכיר למדיניות בינלאומית בלשכת המסחר של ארה"ב.

בעולם בוחנים את הצעדים הראשונים של ביידן

מדיניות "לקנות אמריקאי" של ביידן נצפית מקרוב על ידי בנות בריתה של ארה"ב, המקוות ליחסי מסחר ידידותיים יותר לעומת מה שהיה תחת ממשל טראמפ. ביידן אמר מספר פעמים שינסה לעבוד יותר מקרוב עם בנות בריתה של ארה"ב ובכפוף לכללי מסחר המחייבים את כל הצדדים.

שר החוץ של קנדה, מארק גרנו, אמר לתאגיד השידור הקנדי ביום ראשון שראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ביטא את חששות מדינתו לגבי תוכנית "לקנות אמריקאי" בשיחת טלפון עם ביידן ביום שישי.

אסוואר פראסאד, פרופסור למדיניות מסחר וכלכלה באוניברסיטת קורנל, אמר שהצו הנשיאותי מראה שמדיניות הסחר של ביידן צפויה להישאר ממוקדת בעדיפויות פוליטיות פנימיות של ארה"ב.

"שותפות סחר של ארה"ב, שאולי צפו גישה יותר משתפת פעולה ופחות תוקפנית מממשל זה, מקבלות אזהרה על כך שהשריף החדש בעיירה לא פחות קשוח מזה שהיה לפניו", אמר.

פקיד בכיר בממשל ביידן אמר שאחת המטרות של מדיניות "לקנות אמריקאי" היא לחזק את שרשרת האספקה האמריקאית אחרי שמגפת הקורונה חשפה חולשות במערכת להפצת ציוד רפואי חיוני וציוד בטיחות. הממשל, כך אמר, רוצה להבטיח ש"שלעולם לא נהיה במצב בו אנו צריכים להישען על מדינות שלא שותפות לאינטרסים שלנו לספק חומרים חיוניים בשרשרת האספקה".

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד