גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממריאים, אבל מחוסנים: מחקר חדש מגלה איך צפוי להיראות ענף התעופה בקיץ הקרוב

יעילותם המסתמנת של החיסונים מאפשרת מבט אופטימי לעתיד ● מחקר שערך באחרונה בנק אוף אמריקה מצביע על התאוששות ענף התעופה באירופה הודות לאפשרות להזמין חופשה בקיץ הקרוב ● מה יהיו התנאים, באיזה מחיר, ומי המרוויחות הגדולות

חוף הים באגיופילי, יוון. הפוקוס יהיה על תיירי הפנאי / צילום: Shutterstock, Ladislav Bihari
חוף הים באגיופילי, יוון. הפוקוס יהיה על תיירי הפנאי / צילום: Shutterstock, Ladislav Bihari

השבוע השיקה ישראייר פיילוט של טיסות ייעודיות לאילת עבור מתחסנים ומחלימים. את הפיילוט השיקה החברה כהכנה לבחינת מתווה ליוצאים ונכנסים בטיסות בינלאומיות ולרגל פתיחת בתי המלון באילת (במסגרת התו הירוק, כלומר למחלימים ולמתחסנים). הטיסה המיוחדת תפעל בתדירות יומית וצוותי האוויר שיאיישו טיסות אלו יענדו מדבקות "גם אני התחסנתי".

הקשר בין חיסונים לתעופה, כמו גם לענפים אחרים במשק - הוא הדוק. לא במקרה כאשר הכריזה פייזר על יעילות החיסון שלה, מניות חברות התעופה זינקו, יונייטד בכמעט 20%, דלתא ב-17% ואמריקן איירליינס ב-15%. 

הצפי שהענף יתעורר לתחייה אחרי השנה החשוכה שעבר כרוך בשיעור המחוסנים העולמי וביעילות של החיסון נגד מוטציות המגפה. בבנק אוף אמריקה, מגדולי תאגידי הבנקים בעולם, ערכו מחקר מקיף על התאוששות ענף התעופה באירופה בעקבות החיסון שעשוי להאיר את מנהרת התעופה לקראת הקיץ. שבע מסקנות עיקריות מהמחקר מובאות כאן:

חיסון: המפתח להתאוששות התעופה

שיעורי התחסנות גבוהים יהוו בוסט חשוב להתאוששות הענף שיוכל ליהנות מביקוש לחופשות קיץ על ידי תיירי הפנאי הצמאים לאוורור. בהיבט הפיננסי המחקר שם את מבטחו בעיקר על חברות הלואו קוסט (ריינאייר, איזי ג'ט ו-וויז אייר) על פני חברות הלגאסי (חברות מסורתיות שמוגדרות כחברות בשירות מלא).

ההערכות הן כי השפעה ניכרת להתחסנות תתרחש כששיעור ההתחסנות יעמוד על כ-70% מהאוכלוסייה הבוגרת. על בסיס אספקת החיסונים באיחוד האירופי, מעריכים כי בני ה-65 ויותר יתחסנו ברובם עד לחודש יוני.

בתוך כך מעריכים כי המחסור העולמי בחיסונים צפוי להצטמצם. המחקר שמתמקד בשוק באירופה מתייחס לקצב האספקה האטי יחסית הצפוי להתגבר לקראת הקיץ לאור הסכמים של מדינות האיחוד עם יצרני החיסונים, כשאל היצרנים הקיימים יצורפו חיסונים של יצרנים נוספים דוגמת ג'ונסון אנד ג'ונסון.

הקיץ: האור בקצה המנהרה

התחזית האופטימית למדי, היא שברבעון השלישי של 2021, כלומר לקראת עונת הקיץ, החברות יגיעו למחזורים של 65% ביחס למצב של לפני המגפה, לעומת מחזורים שמשקפים שיעור של כ-15% בתקופה הנוכחית. את 2021 החברות התחילו עם פעילות תעופתית בהיקפים מצומצמים ככל שמגבלות התעופה ממשיכות להתהדק באירופה.

הצפי לתיירות בחג הפסחא מצוי תחת עננה כבדה, ולכן את האור בקצה המנהרה רואים בקיץ 2021 - הפוקוס הוא על תיירי הפנאי כשסגמנט התיירות העסקית וטיסות ארוכות-טווח ימתינו עם ההתאוששות לשנת 2022.

מי שייהנו בעיקר מהביקוש החזוי לקראת הקיץ הן חברות הלואו קוסט שמתמקדות בטיסות לטווח קצר, בשעה שחברות המסורתיות (שירות מלא) יתאוששו בקצב איטי יותר כשליבת פעילותן היא בטיסות ארוכות-טווח.

ההערכות הן כי שיעורי התפוסה בחברות הלואו קוסט יעמדו על כ-84% בממוצע ברבעון 3 של 2021 לעומת צפי לתפוסה ממוצעת של 72% בחברות המסורתיות. כך או כך שיעורי התפוסה הממוצעים של 2021 לא יגיעו לרמה של 2019.

הדלק: התייקרות במחירי הכרטיסים

ההערכות המחקר הן כי מחירי הדלק יתייקרו בשיעור של 3% יחד עם העלייה החזויה בביקוש לטיסות שתתבטא ככל שתהיינה הקלות על תיירים. עם זאת, הצפי הוא שמחירי הכרטיסים ב-2021 עדיין יהיו נמוכים ב-12% מאלה שראינו ב-2019.

דלק מהווה את העלות המכבידה ביותר על חברות התעופה כשהוא מושפע מיעילות המטוסים וממשך הטיסה. סוגיית הגידור למחירי הדלק במסגרת עסקאות ענק שנעשו, פגעה בחברות שלא יכלו לצפות את בואה של המגפה ואת צניחת מחירי הנפט הסילוני בעקבותיה יחד עם בלימה בהכנסות ממכירת כרטיסי טיסה. בשנת 2021 הפוקוס הוא על התאוששות כשמחירי הדלק לא אמורים להוות מכשלה.


הקלות: קריטיות לעידוד התיירות

במחקר מתייחסים לחשיבות של חיסון העדר ככל שפלחים גדולים יותר באוכלוסיות יתחסנו, אולם צופים כי המגבלות יוסרו בהדרגה עוד לפני כן ככל שהאוכלוסייה המבוגרת (בני 65 ויותר) באירופה תתחסן וזאת עד לחודש יוני.

תחלואה שתימצא בירידה תעודד מדינות להקל על מגבלות כולל בענף התיירות. כלכלני הבנק מעריכים כי ההגבלות בבריטניה למשל, יתרככו לקראת הרבעון השני של 2021, למרות ש-65% מהאוכלוסייה תחוסן עד סוף השנה. לצד החשש להימצאות מוטציות חדשות הציפייה היא שהחיסונים יוכלו להגן על האוכלוסייה מפני תחלואה קשה.

עמידות החיסונים היא סוגיית מפתח לפתיחת התיירות. השאלה המאתגרת היא האם חיסון לכלל אוכלוסיית בני ה-65 ויותר הוא תנאי מספק לפתיחת התיירות באירופה על רקע החשש ממוטציות שכבר הובילו להחרפת המגבלות כך למשל בהידוק מעברי הגבול עם גילוי המוטציה הבריטית. פתיחה מחודשת תהיה תלויה במוטציות חדשות שטרם התגלו, וביעילות החיסון נגדן יחד עם חיסוני 'בוסטר' להתמודדות עם המוטציות ושעשויים להיות זמינים לשימוש כבר בסתיו.

חוסר ודאות: ישנה את הרגלי הצריכה

בשלב זה היקף ההזמנות נמוך בכ-82% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. חוסר הוודאות משנה את הרגלי הצריכה והצפי הוא שלקראת האביב גרף ההזמנות ימריא עם תאוות החופשה לקראת הקיץ שתגובה בהקלות במגבלות ובמדיניות של ממשלות שמבינות את חשיבות התיירות כמשאב כלכלי.

הצד הפסימי: צורך גובר במינוף

ככל שהמוטציות ממשיכות להטריד את הממשלות ולהדק את המגבלות הקיימות, קצב שריפת המזומנים של חברות התעופה לא נעצר אך הוא פחות מטריד בעת הזו עם הציפייה לקיץ.

עם זאת, התסריט הגרוע שבו תתבדה האופטימיות לקראת הקיץ עשוי לשנות את הגישה ולהוביל לצורך בהגדלת המזומנים שתביא להגדלת המינוף דרך נטילת הלוואות. כבר כעת חברות דאגו למאזנים שלהן באמצעות גיוסי הון וגיוסי חוב בתמיכה של מדינותיהן בשיעור כזה או אחר, בעסקאות 'חכירה ומכירה מחדש' ועוד.

לפי המחקר לחברות התעופה האירופאיות יש 'אוויר' לכיסוי עלויות שוטפות למשך 15 חודשים אולם לא מן הנמנע שחברות יצאו במהלכים נוספים לגיוס חוב גם דרך הנפקות לציבור.

מהלכים של גיוסי הון עשויים לשנות את מבנה ההחזקה בקבוצות הגדולות בהן לופטהנזה ואייר פראנס-KLM שיתרת המזומנים שלהן גדלה אך שיעור המינוף שלהן, כך לפי המחקר, הוא גבוה יחסית.

הערכות המחקר הן שב-IAG (בריטיש-איבריה), איזי ג'ט ורינאייר עשויים להיות מהלכים של גיוס חוב במטרה לשפר את הנזילות - שתי הראשונות נטלו לאחרונה הלוואות בתמיכת הממשלה הבריטית. המאזנים החזקים ביותר שחשפו דוחות החברות שייכים לרינאייר ול-וויז אייר מה שהוכיח את מה שחברות תעופה רבות מבינות רק כעת, המפתח ליציבות הוא ניהול רזה ויישום מודל לואו קוסט בכל התנהלות החברות ולא רק בזווית הנוסעים.

המניות: אמון בחברות לואו קוסט

כשחברות התרופות הכריזו על אישור לחיסונים שהן פיתחו מניות חברות התעופה כאמור - זינקו. ככל שהחיסונים תופסים נפח קריטי בהתמודדות עם המגפה, המניות של חברות התעופה מגיבות.

גם פה מביעים במחקר אמון בחברות הלואו קוסט שצפויות להתאושש לפני חברות התעופה המסורתיות המבוססות על טיסות ארוכות-טווח, כאשר כבר עכשיו ערך המניות של החברות דוגמת וויז אייר או ריאנאייר נסחרות בשיעור של 30% ו-11% מעל מחיר המניה שלהן בתקופה של טרום המגפה. 

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת