גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרדוקס של פייזר: מובילה בחיסונים, אבל המניה מדשדשת

למרות שפייזר הפך להיות שם נרדף לחיסוני קורונה, שוק ההון פחות מתלהב מההישג ● מדובר בחברת ענק עם תרופות רווחיות יותר, שלא כל הישג מדעי שלה מתורגם ישר להישג במניה ● "תרופה כמו ויאגרה, כשהייתה מוגנת פטנט, זה הרבה יותר גדול"

חיסון של פייזר / צילום: Reuters
חיסון של פייזר / צילום: Reuters

מניית פייזר נסחרת היום ב-33 דולר, בערך אותו מחיר בו נסחרה בסוף אוקטובר 2020. מאז קרו לחברה כמה דברים מעניינים, למשל היא פרסמה תוצאות יוצאות דופן בעוצמתן בניסוי שלב III בחיסון למחלה, שעולה לעולם מיליארדי דולרים ביום. היא גם קיבלה את אישור השיווק הראשון בעולם המערבי לחיסון כזה ומכרה עד היום מאות מיליוני מנות חיסון. בזכות כושר הייצור שלה היא הפכה למובילת השוק, שכרגע הביקוש בו עולה בהרבה על ההיצע. מדובר בקמפיין החיסונים הכי מהיר והכי גדול בהיסטוריה.

בתוך כך התגלו וריאנטים חדשים לווירוס הקורונה, ופייזר הודיעה במהירות כי היא תספק גם זריקות דחף - שהן מנות נוספות המותאמות לווריאנטים. כלומר, נוצר לה ביזנס ארוך טווח בתחום הקורונה. גם מתנגדי החיסונים נותנים את חלקם ודואגים שהמגפה לא תדעך.

פייזר נסחרת היום לפי שווי של 188 מיליארד דולר, אבל מדוע מנייתה נסחרת באותו מחיר שבו נסחרה בסוף אוקטובר 2020, כשלא ידענו עדיין אפילו אם החיסון יהיה יעיל נגד המחלה?

משקיעים בשמועה 
עלייה לקראת הניסוי, ירידה לאחר ההצלחה  

לסטגנציה במניה ישנם מספר הסברים. אחד מהם הוא כלל שוק ההון הוותיק - "קנה בשמועה, מכור בהודעה". מניית פייזר טיפסה בהדרגה בחודשים שלפני ההודעה על תוצאות הניסוי, וכנראה שהיו מספיק משקיעים שהאמינו בתוצאה או הסכימו להמר על החלום. רוב האפסייד כבר היה מתומחר במחיר המניה בשלב ההודעה, ואחרי ההודעה עצמה, לא נותר עוד מה לעשות חוץ מלממש.

 

התופעה הזו משמעותית במיוחד עבור תרופות ומוצרים רפואיים, כמו חיסונים, שבדרך כלל מתחילים את דרכם כמוצרי חלום ובונים ערך לקראת אירוע כמו תוצאות ניסוי או הודעה על אישור של מוצר לשיווק, שהוא בינארי - כן או לא.

האירוע הבינארי, שתאריך ההתרחשות שלו צפוי פחות או יותר מראש, מושך תשומת לב רבה בשוק ותשומת הלב עצמה מזינה את מחיר המניה. אחרי האירוע, השיחה הנרגשת והנלהבת מסתיימת, וזה כשלעצמו מספיק כדי להוציא "משקיעי אירוע" או "משקיעי באז" מהמניה, בלי קשר למצב האמיתי של המוצר או החברה.

נראה כי למרות שפייזר היא חברת ענק, שרוב משקיעיה מתעניינית במכלול הפעילות שלה ולא רק בקורונה וחלקם הגדול משקיעי טווח רחוק, עדיין נוצרה במקרה הזה דינמיקה של תמחור יתר לפני ובמהלך האירוע, וירידות אחריו. וזאת, למרות התוצאה שקשה לדמיין חיובית ממנה.

החברות שעשו חיל
השותפה ביונטק עולה, ומודרנה מזנקת 

עם זאת, זה לא כל ההסבר, משום שזה לא מה שקרה בחברות אחרות העוסקות בחיסונים נגד קורונה, ואשר בניגוד לפייזר, הן ממוקדות רק בו.

מניית מודרנה, למשל, צללה אחרי הניסוי המוצלח של פייזר והאישור שלה, כשמשקיעי הבאזז יצאו מהמניה. אבל, היא שבה ועלתה (יותר מ-80% מאז סוף אוקטובר 2020) והיום היא נסחרת לפי שווי קרוב לשיא - 58 מיליארד דולר.

גם ביונטק, שפיתחה את החיסון שפייזר משווקת, עברה תהליך דומה של צניחה לאחר שזינקה ב-50% בעקבות החדשות הטובות, ועלייה מחודשת כאשר הביזנס הסתבר כאמיתי. עם זאת, היא לא חזרה לשיא והיא נסחרת היום לפי כ-27 מיליארד דולר. כך שנראה שעבור פייזר, קורה פה משהו נוסף.

התרומה לעסקים
לפייזר יש תרופות יותר רווחיות 

"החיסונים של פייזר צפויים להימכר בשנה הקרובה בעשרות מיליארדי דולרים", אומר אנליסט הביומד אורי הרשקוביץ. "ובכל זאת, בחברה כזו התרומה לרווחיות היא נמוכה יחסית. קודם כל, כי הצפי הוא שזה יהיה אירוע חד-פעמי ושנית משום שהם חולקים את הרווחים עם ביונטק, חצי-חצי.

"בסופו של דבר התרומה של מוצר כזה לרווח היא הרבה יותר נמוכה משל, לדוגמה, תרופה כמו ויאגרה, שמכרה מיליארדי דולרים שנה אחרי שנה עד שהפטנט עליה פג.

"לפייזר ישנם היום ארבעה מנועי צמיחה עיקריים אחרים. ליריקה, לכאבים לא מוסברים (בעיקר על רקע פיברומיאלגיה), שמגלגלת כ-6 מיליארד דולר בכל שנה ושנה שבה הפטנט שלה עדיין בתוקף. כך בערך גם התרופה לסרטן Ibrance והתרופה למניעת קרישי דם אליקוויס (אפיקסבן).

"עוד כמה מיליארדי דולרים בשנה מגיעים דווקא מחיסון - פרבנר, חיסון נגד זן של דלקות חיידקיות. זה חיסון שגרה שניתן לתינוקות ולכן גם הוא לא חד-פעמי, אלא שנתי ושולי הרווח ממנו גבוהים, כי אין מתחלקים בהם עם חברה אחרת.

על רקע הפעילות הזו, התרומה של חיסון הקורונה קיימת, אבל היא שולית. החיסונים יתרמו רק בין חצי דולר לדולר לרווחיות למניה. 

"אם נסתכל על שוויה של ביונטק - כ-27 מיליארד דולר, אפשר להבין שהשוק מתמחר את שווי מחצית מרווחי החיסון בסכום זה. והרי הן חולקות ברווחים חצי-חצי. אז גם לפייזר החיסון תורם 27 מיליארד דולר, שהם בסך הכל 15% מהשווי שלה".

אם כך בכל זאת היינו אמורים לראות עלייה של 15%?
"כן, אבל פייזר גם חילקו דיבידנד על חשבון מחיר המניה, וגם חוו ירידה ברווחים בגין פיצול עסקי הגנריקה לחברה משותפת עם מיילן. חיסוני הקורונה הם עסק גדול עם רווחיות גבוהה, אבל בסופו של דבר זה פשוט לא מזיז את המחוג בחברה כמו פייזר".

ומה אם נצטרך להתחסן כל שנה?
"זו באמת תרומה אפשרית שהשוק כרגע אולי לא מתמחר במלואה. אני מעריך שאם יהיה צורך כזה, פייזר תוכל לספק אותו בהשקעת מו"פ לא משמעותית, אבל הכמות של המתחסנים תהיה קטנה יותר והמינון גם הוא קטן יותר".

סיכון או השקעה?
המניה לא מככבת, אבל היא מחלקת דיבידנד 

הרשקוביץ רואה בפייזר השקעה סבירה היום, אם מתעלמים מהסיכון הפוליטי, כלומר מאפשרות שנשיא ארה"ב ביידן יוביל רפורמה להורדת מחירים בעולם התרופות. "זו מניה יחסית אטרקטיבית. הם מחלקים דיבידנד, שזה יותר טוב היום מאג"ח, ויש להם גם מקורות צמיחה.

"אבל מעניין לראות שהמניה שלהם נסחרת היום באותו מחיר שנסחרה ב-1998. מה המשמעות של זה? נראה שהמנהלים של פייזר לא הביאו המון ערך ב-20 וקצת השנים האחרונות, מלבד ערך הדיבידנד. בכלל בשוק של חברות התרופות הגדולות, אין מנהלים כמו איילון מאסק או סטיב ג'ובס, אין גאונים חדשנים כאלה, ההתנהלות היא מאוד זהירה, וזה הגיוני כשחושבים על השוק הזה שהוא שוק מאוד מפוקח, אבל אולי בכל זאת היינו מצפים לקצת יותר רעב ונטילת סיכון, כי זה בכל זאת גם תחום של חדשנות מדעית".

דווקא מבחינת התרומה של חברות הפארמה הגדולות לעולם, הרשקוביץ הוא תומך נלהב. "הגיעה מגפה חדשה, ותוך פחות משנה יש פתרון, כאשר החלק המדעי של הפתרון דרש רק כמה חודשים. זה מדהים. עולם הפארמה אותגר ועמד במשימה באופן מרשים. אני לא חושב שאפשר לומר שהיה מחדל במוכנות של העולם למגיפה, במובן הזה".

מה לגבי חברות החיסונים האחרות? החיסונים מתומחרים בהם?
"כן, זה לא תחום שאפשר לומר, לא שמו לב אליו, יש שם הזדמנות לא מוכרת".

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית