גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמיר גיא וחברת פייבר רוצים לשנות את המודל הכלכלי של תעשיית הפרסום

אמיר גיא, מנכ"ל משותף ומבעלי משרד הפרסום אדלר-חומסקי, הודיע כי הוא עוזב ומקים יחד עם חברת פייבר פלטפורמה לענף הפרסום ● האם היא תשפיע על הענף כפי שהושפע עולם העיצוב? ואיך יישמר הקשר הבינאישי, שלו השפעה מכרעת על התהליך היצירתי?

אמיר גיא / צילום: איליה מלינקוב
אמיר גיא / צילום: איליה מלינקוב

דרמה במשרד הפרסום אדלר-חומסקי: אמיר גיא, מנכ"ל משותף ומבעלי המשרד, הודיע כי הוא עוזב ומקים יחד עם חברת פייבר פלטפורמת Marketplace שתתמחה בענף הפרסום. מדובר בפלטפורמה חדשה עליה הכריזה החברה בתחילת החודש, שאמורה לייצר זירה דיגיטלית בינלאומית המפגישה אנשי הפרסום - פרילנסרים טאלנטים ממשרדי פרסום וכדומה, עם חברות ומותגים לצורך עבודה על בסיס פרויקטים.

גיא סיפר על השינוי הצפוי במייל ששלח לעובדים וממנו עלה כי יש לגיא חלק משמעותי בפיתוח הרעיון: "היוזמה הזאת של פייבר החלה ברעיון שאני נושא עמי כבר כמה שנים ותוכנית פעולה אותה שיתפתי עם חברי בפייבר עופר כץ. מיכה קאופמן המייסד, עופר כץ והנהלת פייבר אהבו את מה ששמעו ושיתפו אותי בחזון שלהם ואיך בתוכו הרעיון שלי יכול להשתלב. הם הציעו לי לבוא להרים יחד איתם את הפלטפורמה החדשה".

גיא סיפר לעובדים כי קיבל את ההצעה ויקים וינהל את המיזם החדש ביחד עם פייבר ולכן בחודשים הקרובים יתחיל במעבר הדרגתי. מהמייל עולה כי גיא אמנם עוזב את משרד הפרסום אך הוא נשאר בעל מניות וחבר דירקטוריון ומצרף את אדלר-חומסקי למיזם החדש כ-Design Partner. נסביר כי בשלבי פיתוח והרצה של פלטפורמות מסוג זה מקובל להשתמש בחברות שתחום העיסוק שלהן רלוונטי למוצר המתפתח. 

האוטומציה לא הגיעה עדיין אל יוצרי המסר

בעשור האחרון חדרה הדיגיטציה לרבדים רבים בענף הפרסום, בעיקר בכול הקשור להגשת המסר הפרסומי באמצעות המדיה. מחשבים למדו באמצעות אלגוריתמים לזהות קהלי יעד, להגיש פרסום מפולח, לבחון איזה קריאיטיב יפעל באופן מיטבי, ואפילו לייצר קריאיטיב מכירתי ממוחשב ללא מגע יד אדם.

אולם, בכל מה שקשור לתהליך הפרסומי, המבנה של משרד הפרסום והתהליך שמתרחש בו מהשלב שבו מתקבל בריף ועד השלב בו יוצא התוצר, השתנה מעט מאוד. האוטומציה ששינתה באופן כה דרמטי את הגשת המסר, לא הגיעה לעולם של יוצרי המסר. במקביל, גם המציאות הכלכלית של ענף הפרסום השתנתה דרמטית: תחום הדיגיטל שהולך ותופס חלק משמעותי בפעילות השיווקית-פרסומית דורש העסקת כוח אדם רב ויקר ולכן שוחק את הרווחיות המשרדים - מה שמחייב אותם להפוך רזים ויעילים יותר, וכפועל יוצא מכך להעסיק פחות כוח אדם קבוע ולהשתמש יותר בפרילנסים. אם בעבר הצניעו משרדי פרסום את השימוש שלהם בפרילנסרים כסוד שיש להתבייש בו, בשנים האחרונות הפך השימוש ביוצרים חיצוניים לסוד גלוי, ולעיתים אף מקור לגאווה.

יותר מזה, הטאלנטים בענף הבינו שכדי להשתכר יפה כבר לא הכרחי להשתעבד למשרד פרסום גדול ששואב את כל הזמן הפנוי, ושאפשר לעבוד מהבית על פי פרויקטים. על פי ההערכות, טרום הקורונה 30% מענף הפרסום התנהל על ידי עבודת פרילנסרים, והקורונה רק הגדילה את מספר הפרסומאים הפנויים לעבודה. ניצנים של ניסיונות לפשט ולייעל את תהליכי העבודה באמצעים דיגיטליים כבר אפשר לראות: בעולם קמו משרדי פרסום וירטואליים המבוססים על צוותים וירטואליים שנבחרים לפי מומחיות; עד עתה אף אחד מהם לא השפיע על העבודה במשרדי הפרסום המסורתיים.

פייבר מבקשת לחבר את כולם

דוגמה אחרת זו הפלטפורמה "מרסל", שפותחה בשיתוף קבוצת הפרסום הבינלאומית פובלסיס ביחד עם מייקרוסופט שמטרתה לחבר את 80 אלף עובדי הקבוצה על פלטפורמה אחת שמאפשרת חלוקת ידע ומידע, שיתוף טאלנטים הקמת צוותי עבודה וירטואליים לצורך עבודה על בריפים, איתור מומחים לנושאים שונים ברשת וכדומה. אבל המערכת אמורה לייעל את העבודה הפרסומית של פובליסיס בלבד, ואיננה מיועדת לכלל התעשייה. עד עתה לא נוצרה פלטפורמה אחת רחבה, שמאפשרת חיבור של כל הצדדים - מפרסמים משרדי פרסום ופרילנסרים על פלטפורמה אחת משותפת, ולתוך החלל הזה מתיימרת להיכנס פייבר (fiverr), שעשתה זאת בעבר בענף העיצוב אותו שינתה כשהקימה פלטפורמה המאפשרת לפנות ישירות לפרילנסרים. באחרונה הודיעה פייבר על בניית פלטפורמה שתסייע למותגים ולמשרדי הפרסום לגייס ולנהל צוותים של אנשי קריאיטיב עצמאיים.

ההודעה פורסמה ימים ספורים לאחר שפייבר רכשה את Working Not Working - אתר מוביל לאנשי קריאיטיב. עם ההכרזה הסביר מיכה קאופמן, מייסד ומנכ"ל פייבר כי: "למרות שמותגים וסוכנויות פרסום ימשיכו להעסיק אנשי מקצוע באופן קבוע הם זקוקים לגישה טובה ומהירה יותר לאנשי מקצוע נוספים כדי לתת מענה לצרכים הדינמיים של פרויקטים גדולים וחדשים".

אפשרות לגלובליות ולמבנה רזה

בתעשייה אין חולק על כך שעולם הפרילנסרים הופך למשמעותי, ולכן הפלטפורמה אמורה לפתוח לעובדים בתעשייה אפשרויות תעסוקתיות רבות: למשל - פרסומאים יוכלו לעבוד מכל מקום בעולם עם כל מקום בעולם, להצטרף לפרילנסרים אחרים ולעבוד איתם על פרויקט, להציג את העבודות בכל העולם, לבחור עם מי לעבוד ומתי וכדומה. למשרדי הפרסום וללקוחות הפלטפורמה אמורה לאפשר לעבור לעבוד במבנה רזה יותר, לבנות אד הוק צוותים מותאמים לבריף וגם זה לה מבחינה אנושית, לאפשר גישה לכוח אדם מקצועי שחורג מהמעגל המוכר, להוזיל את עלות הפרסום למפרסם ולשפר את מבנה הרווחיות. על פניו, לפייבר יש יתרון של הצלחה מוכחת.

נזכיר, כי הקורונה שהביאה את הטרנפורמציה הדיגיטלית היטיבה עם פייבר ששוויה עומד היום על כ־9.8 מיליארד דולר. פייבר הצליחה להמציא מחדש את הדרך שבה פועלים בתחום העיצוב, כי שם המענה היה עבור צורך שהאינטראקציה האנושית שנדרשת בו מינימלית. לקבל הצעת מחיר על עיצוב לוגו, זה שונה מלבחור צוות שיעבוד יחד על פרויקט, וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון אלמנטים אנושיים אחרים שעלולים ללכת לאיבוד בתהליך כזה, כמו להבין לעומק ובאופן מצטבר צרכים של לקוח, רגישויות, פוליטיקה פנימית וכדומה. סביר להניח שמבחינה טכנולוגית פייבר תצליח לעשות את החיבור.

אולם השאלה הגדולה תהיה קשורה לדינמיקה שנוצרת בין האנשים. אם בעבר נדמה היה כי אפשר לבצע אותה באמצעים טכנולוגיים הגיעה הקורונה והזום שבא איתה ולימדו את תעשיית הפרסום שבמקטעים מסוימים אין תחליף למפגש האנושי. הפלטפורמות יכולות אולי לתת את הבסיס, אבל הן יקומו או יפלו על דימוי התהליך האנושי. ואם זה אכן יצלח, תעשיית הפרסום העולמית תעמוד לראשונה בפני שינוי - שיבוש שלא התמודדה עימו מאז ימי Mad man. 

המיזם החדש של פייבר

זירה דיגיטלית בינלאומית שתפגיש אנשי קריאיטיב פרילנסרים מעולם הפרסום עם מותגים ● מנכ"ל: גיא אמיר ● הפלטפורמה, שלה עדיין אין שם רשמי, תושק לקראת סוף 2021, והיא תעזר באתר אנשי הקריאיטיב Working Not Working וביועצים שונים בתחום הפרסום

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות