גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לא שורפים מסורת? כך ייראה פסטיבל ברנינג-מן בעולם פוסט-קורונה

כיצד מגפת הקורונה עשויה להפוך את הפסטיבל, שהפך לתופעת חוצת מדינות ותרבויות, לאירוע חשוב יותר משהיה אי-פעם ● איך בכלל מנהלים ארגון ענק שמקיף עשרות אלפי אנשים בארה"ב בלבד כאשר אחד המוטיבים המרכזיים שלו הוא סלידה מהיררכיה ● פסטיבל ברנינג-מן על המוקד

פסטיבל ברנינג־מן בנבאדה ב-2017 / צילום: Reuters, Jim Bourg
פסטיבל ברנינג־מן בנבאדה ב-2017 / צילום: Reuters, Jim Bourg

כל שנה עשרות אלפי אנשים נוסעים למדבר בנבאדה ומקימים בו עיר זמנית, שבה הם חווים חיים בחברה שהערכים הבסיסיים שלה הם נדיבות, הכלה, ומיידיות. האירוע שנמתח על פני שמונה ימים, "ברנינג מן", הוא גם מסיבת ריקודים פסיכדלית אחת גדולה, גם אירוע אמנותי רב-משתתפים וגם מסע רוחני למשתתפיו.

אמנם פסטיבל "ברנינג מן" נבנה ומנוהל מדי שנה על ידי האנשים שמגיעים למפגש, אבל מאחורי האירוע עומד ארגון שבראשו עומדת מריאן גודל (Goodell). מאז 2013, היא מכהנת כמנכ"לית "פרויקט ברנינג מן", עמותה התומכת באירועים ומנסה להרחיב את התרבות למקומות אחרים בעולם. למרות האבק והחול שמאפיינים את האירוע עצמו, לארגון תקציב של כמעט 50 מיליון דולר ומשרדים בסן פרנסיסקו בקליפורניה וברינו בנבאדה.

מנכ"לית ברנינג־מן, מריאן גודל / צילום: Associated Press, Eric Risberg

מבחינת פסטיבל "ברנינג מן", שהחיבוק הוא הדרך המקובלת לומר בו שלום, הגעת נגיף הקורונה, המגפה שהביא איתו וכללי הריחוק החברתי שבאו בעקבותיה, הייתה אירוע משברי במיוחד. מריאן גודל ביטלה את האירוע הפיזי לקראת סוף קיץ 2020, והקריבה את המקור העיקרי להכנסות לעמותה (אם כי במסע גיוס כספים שנערך אחר כך, אלפי בעלי כרטיסים תרמו חלק מההחזר שקיבלו בחזרה לארגון). גודל ארגנה שורה של אסיפות מקוונות במקום האירוע האמיתי.

בימים אלה כשהיא מתבוננת על התקדמות ההתחסנות יחד עם התפשטות הנגיף בארה"ב, היא עדיין לא קיבלה החלטה לגבי הפסטיבל שאמור להתקיים ב-2021.

הוול סטריט ג'ורנל שוחח עם גודל לגבי מנהיגות בארגון שבלשון המעטה אינו חובב היררכיה, ועל עתיד פסטיבל "ברנינג מן" בזמנים שבהם לא רואים את היעלמותה של המגפה בעתיד הנראה לעין.

מידברן 2017. פסל אדם וחוה / צילום: Associated Press, Oded Balilty

מה זה אומר 'מנהיגות' של "ברנינג מן"?
במקור היו שישה מייסדים. כעת יש 120 עובדים במשרה מלאה, כל השנה. הם עוזרים לנהל צוות של כ-800 איש, ואלה עוזרים לנהל עשרת אלפים מתנדבים רשמיים, שהם עצמם חלק מכ-80 אלף איש שבאים לאירוע.

פילוסופיית ההנהגה, אם יש כזו ב"ברנינג מן", היא איך אתה מלמד אחרים ואיך אתה יוצר מנהיגות. התיאוריה שלי היא שבאמת, "ברנינג מן" היא מכונת-מנהיגות: החוויה של הגעה לפסטיבל וללמוד איך לעבוד באופן אורגני עם אנשים אחרים למען משימה, או פרויקט, או יצירת אמנות, או סתם לעשות קמפינג במשך שמונה ימים עם 10 אנשים אחרים - זה תרגיל במנהיגות.

אתה לא יכול להגיע למדבר ריק שאין בו קווי חשמל ואין בו קווי טלפון או אינטרנט ולמעשה תשתיות מכל תחום ולא להטמיע עקרונות של מנהיגות.

מבחינתי החיכוך בין החופש והמנהיגות צץ כשאני צריכה להחליט מתי להיות מנהיגה שמקבלת החלטות, וכיצד ליצור ארגון שיש בו תחושה של עוצמה.

למה בכלל צריך מנכ"ל לפרויקט "ברנינג מן"?
עד 2013 לא היה לנו מנכ"ל ומבנה המנהיגות לא באמת שיקף איזה משהו מסורתי. לא היה לנו מנהל מבצעי, מנהל כספים, מנהלים בכלל. לא הייתה שדרת ניהול והיינו קצת אלרגיים למילה הזו.

בהתחלה הגדרתי זאת כ"מנהלת מעורבות ראשית" כי זה רוב מה שאני עושה. אני מנכ"לית מסורתית ברמות רבות, אבל באופן בסיסי קיימת שאלה איך מגיעים מארגון מבוזר, שמבוסס על הסכמה בין האנשים שהיא הבסיס של האירוע התרבותי הייחודי הזה, למינוי בן אדם אחד שיהיה אחראי על הכול.

ובכן, זה היה צורך כי אם רצינו להיות גמישים ואם רצינו לגדול, ולמעשה אם רצינו שיהיה לנו מקום בעולם, זה לא היה קורה עם מנגנון קבלת החלטות שמבוסס רק על הסכמה (קונצנזוס) בין חברים.

אני נמצאת שם כבוררת בנקודות הקצה של ההחלטות וכשביטלנו את האירוע ב-2020, לא היה על זה דיון. אבל אני עדיין זו שמציגה את הדברים, כי אם יתברר בדיעבד שמדובר ברעיון גרוע, אני זו שאספוג את הביקורת.

פסטיבל ברנינג־מן בנבאדה / צילום: Reuters, JIM URQUHART

וכמנכ"לית, האם את רואה הטמעה של חזון עצמאי משלך לארגון כחלק מתפקידך?
אני לא חושבת שהדרך שבה אני מנהלת את החזון של "ברנינג מן" היא מסוג האוטוקרטיה שהולכת מלמעלה למטה במורד ארגון היררכי.

אנשים רבים רואים ב"ברנינג מן" אירוע גדול; מה שלעתים קרובות נסתר מהם הוא שאנחנו בעצם מפגש תרבותי של קהילות זעירות. הקהילות הזעירות הן, למשל, קבוצות האנשים שמשתפות פעולה על בניית מכונית, שהיא יצירת אמנות ורק אז הם מסיעים אותה. וכך קהילה קטנה כזו קבעה את צורת המשילות שלה: איך לנהל כסף, איך להביא לשם את כלי הרכב, איך להקים מאהל ביחד. ההחלטות, שאני מקבלת כדי להפיץ את התרבות, מגיעות מהעזרה שלי לעודד את הקהילות האלה.

האם אי פעם קרה שמה שחשבת שהוא הכי טוב ל"ברנינג מן" התנגש עם הקהילה באופן נרחב יותר, ואיך הסתדרת עם זה?
יש כל הזמן איזון בין למשוך ולדחוף. כשביקשנו מהקהילה לתרום חלק ממחיר הכרטיסים בשנה שעברה, היו בה חברים שהיו מאה אחוז בעד הרעיון, והיו אחרים שזעמו על כך שבכלל העזנו לבקש. העבודה שעשינו באביב שעבר ובסתיו להמשיך בגיוס כסף הייתה לגמרי לצרכי ההישרדות של הפרויקט, ולא כדי לרפד את הכיסים שלנו. אבל הייתי אומרת שחלק מהמשוב שקיבלנו מהשטח ושהדהד ברשתות הצביע על זה שישנם אנשים בקהילה שמאוד התאכזבו שעשינו זאת.

ההחלטות שלי מתקבלות לעתים קרובות מנקודת מבט מוסדית וקהילת "ברנינג מן" הייתה רוצה שיתקבלו מהלב, אם ניתן לקרוא לזה כך. זה סוג של פינג-פונג שחוזר על עצמו: עסקים, תרבות, עסקים, תרבות.

פסטיבל "ברנינג מן" הפסיד הכנסות משמעותיות כשהאירוע של 2020 בוטל. מה עשיתם כדי להחזיר את הכסף שלא נכנס?
תמיד הסתכלו עלינו כאילו מקור ההכנסות העיקרי שלנו הוא בלאק רוק סיטי (האתר במדבר נבאדה בו האירוע מתקיים). הרגע הזה בזמן העניק לנו אפשרות לשנות זאת.

לתת לאנשים אפשרות לתרום את כרטיסיהם בחזרה היה צעד חשוב מאד, כי כבר החלטנו לא לגלגל את הכרטיסים לשנה הבאה. מנקודת מבט עסקית, זו הייתה החלטה פשוטה: אי אפשר לקחת 23 מיליון דולר בכרטיסים ולהעביר אותם לשנה הבאה רק כי מדובר ב-23 מיליון דולר שיהיו חסרים לי ב-2021. אבל כל האנשים האלה שאולי לא תרמו בעבר, יכלו כעת לתרום... וזה מה שקרה. ב-2019 היו לנו 6,000 אנשים שתרמו תרומה כלשהי. ב-2020, היו לנו 21 אלף.

ב-30 השנים האחרונות האירוע בנבאדה התרחב מכמה אלפי משתתפים לכמעט 80 אלף איש ב-2019, והיה מתח בין הפיכתו לנגיש ליותר לאנשים לבין דילול של העקרונות הקיצוניים, אולי אפילו של תרבות-נגד, שנמצאים בבסיס הפסטיבל.
מייסד "ברנינג מן", לארי הארבי, אהב לומר שאנחנו לא תרבות-נגד - אנחנו תרבות. מה שאנשים לוקחים מ"ברנינג מן" לעתים קרובות הוא תקווה לגבי איך יוכלו לפעול בתוך הקהילה שלהם, ורצון לחפש ולמצוא הזדמנויות אחרות להכיר אנשים. זה מאוד מעניין להיות לצד אנשים מכל מיני רקעים שונים, שאומרים שמה שקיבלו מ"ברנינג מן" דומה למה שקיבלו מהילדות שלהם או מבית הספר או מהחינוך הדתי שלהם. זו לא תרבות-נגד.

אנשים שהיו ב"ברנינג מן" ויש להם דעה לגבי מה השתנה בפסטיבל ולמה הם לא אוהבים אותו עכשיו אומרים פעמים רבות שזה בגלל שיש הרבה נראות לעולם החיצוני ושמגיעים לאירוע יותר מדי אנשים עשירים. הבעיה עם זה היא שלא משנה מי אתה, לא משנה מה רמת ההכנסה שלך, ביקור ב"ברנינג מן" יכול להיות אירוע משנה-חיים.

פסטיבל ברנינג־מן בנבאדה / צילום: Reuters, JIM BOURG

כשהאירוע הפך מוכר יותר הודות לאינסטגרם, חלק מהמשתתפים הביעו חשש שאנשים ירוויחו ממנו או יתפרסמו, בניגוד לערכים והעקרונות של "ברנינג מן". מה היתרונות והחסרונות בנראות כזו?
החלק הבעייתי בעיניי הוא החלק של ה"אינסטה". איך צילום תמונה ושליחתה לשאר העולם מגביר את תחושת המיידיות.

אני ראיתי צילום של "ברנינג מן" ב-1993 וזה מה שנתן לי השראה ללכת לשם. אחד התפקידים הראשונים שהיו לי בארגון היה תקשורת וצלמים. ובגלל שהייתי באמצע תואר שני בצילום, הרגשתי שצלמים נחשבים למשתתפים שווי ערך. אז אנחנו כן בעד צילומים וכן בעד האלמנט החזותי. זו פשוט המידה בה זה משתלט ומשפיע על החוויה, שאני חושבת שהיינו רוצים מעט לצמצם ולהקטין.

האם את צופה שהמגפה תשנה את האירוע בעתיד?
הוא כנראה יקטן. אני לא חושבת שנוכל לעשות אירוע שמגיעים אליו 80 אלף איש. אבא שלי היה בתחום הייצור, ואני זוכרת שלמדתי שלא מכבים את כל המכונות בחג ההודיה; מכבים חלק מהן, כי אם מכבים הכל, לוקח זמן רב מדי להתניע אותן אחר כך. אנחנו דומים: אנחנו יכולים לקטון מעט, אבל אנחנו לא יכולים להצטמצם ב-50% ולהיות פוריים פחות ב-50%.

וכמובן ישנו הצד הרוחני. אין תופעה מקבילה לכך שתושבי כוכב שלם יושבים בבית שנה שלמה וחושבים באופן ממשי על הדרך שבה הם חיים את חייהם האישיים. למה אתה צריך אנשים? מה הגישה שלך כלפי אנשים כשאתה כבר יוצא החוצה מהבית?

המגפה יצרה מין תרבות של פחד. "ברנינג מן" היה לעתים קרובות בעבר התרופה לפחד. לאחר הקורונה, אפילו יותר חשוב לטפח תחושה של חיבוריות ושל תקווה.

אז איך אנחנו מחזירים את האפשרות לבוא לבלאק רוק סיטי, ולעזור לאנשים להבין שהנושא הוא לא רק לבוא לפסטיבל? איך אנחנו מעבירים לאחרים את המסר על התכנסות בתוך הקהילות שלנו? אתה יכול לשים יצירת אמנות בכיכר העיר בטולדו, אוהיו, ושזה יהפוך למשהו שאנשים באים ויושבים סביבו ומדברים עליו.

כשאת דנה בהקטנת האירוע בשנה הנוכחית, על איזה הקטנה את חושבת?
המספר שדיברנו עליו הוא כ-65 אלף. אנשים יכולים להקים מאהל מעט יותר רחוק אחד מהשני. אם יהיו לנו מעט פחות אנשים, יהיה לאלה שבאים יותר מקום.

פסטיבל ברנינג־מן בנבאדה / צילום: Reuters, Jim Bourg

עקרונות הברנינג-מן

● הכללה רדיקלית כל אחד יכול להשתתף תוך מתן כבוד ושלילת דעות קדומות
● הענקת מתנות נתינה ללא ציפייה לתמורה
● אי מסחריות חל איסור על מסחר או סחר חליפין ופרסום או הפצה של רעיונות מסחריים או מותגים בשטח הפסטיבל
● עצמאות אישית עידוד עצמאות, עשייה עצמאית וגילוי יכולות אישיות.
● מאמץ קהילתי עידוד וקידום כל סוג של עשייה קבוצתית, חיבור חברתי, אמנות ותקשורת מקדמת בי באי הפסטיבל
● אחריות אזרחית כל משתתף בפסטיבל לוקח אחריות על עצמו ועל הסובבים אותו
● שמירה על הסביבה חל איסור להשאיר פסולת או כל סימן אחר שיפגע בסביבה במקום
● השתתפות שינוי באדם או בחברה, יכול לקרות מתוך פעולה. לכן, כולם מוזמנים להשתתף בפסטיבל
● מיידיות המשתתפים נקראים לחוות את עצמם ואת סביבתם בצורה מיידית ובלתי אמצעית

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?