גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ישראל תהיה החלוצה שלפני המחנה עבור סביבת האינפלציה העולמית?

ההכנסה הפנויה הגבוהה, לצד שיבוש מתמשך בשרשראות הייצור והאספקה, צפויים להמשיך להפעיל לחץ על מחירי המוצרים בחודשים הקרובים ● השאלה הגדולה היא מה יקרה למחירי השירותים, שמהווים חלק הארי ממדד המחירים לצרכן

אילת / צילום: שלומי יוסף
אילת / צילום: שלומי יוסף

ישראל נמצאת כיום בעמדה ייחודית וחסרת תקדים בעולם. בניגוד לשאר המדינות, שבהן שיעורי החיסון נמוכים מאוד, בישראל כמעט מחצית מהאוכלוסייה כבר קיבלה מנה אחת וכשליש ממנה קיבלה שתי מנות חיסון, כאשר האוכלוסיות בסיכון מחוסנות באחוזים גבוהים במיוחד.

בשל העובדה שבישראל 25% מהאוכלוסייה הם ילדים, מעשית, מדובר כאן בכ-45% מאוכלוסייה הרלוונטית שחוסנה בשתי מנות. התוצאה היא שישראל הולכת לתת את הכיוון לעולם, לא רק מבחינת יעילות החיסון בהגעה לחסינות עדר, אלא בתהליכים הפנימיים שייקרו בחברה שנפתחת לפעילות כלכלית באופן בר-קיימא בצל המגפה.

כדי לבחון את התנהלות ממשלת ישראל ביחס למגפה בהקשר המאקרו-כלכלי, נצלול לנושא האינפלציה. ראשית כל, המדינה נכנסה לסגרים חוזרים ונשנים, כאשר גם ביניהם העסקים לא באמת יכלו לפעול באופן מלא. הפגיעה המשמעותית הייתה ועודנה בכלכלת השירותים - מסעדות, תיאטראות, אירועי ספורט, אירועי תרבות ושמחות, בתי מלון, שירותים אישיים, חדרי כושר ועוד. כדי לתמוך במשקי הבית והעסקים, הובילה הממשלה תוכנית פיסקלית חסרת תקדים, בדומה למה שראינו במדינות אחרות, כשברקע הבנק המרכזי מתחייב לקנות את החוב של הממשלה כדי לשמור על תנאי מימון נוחים.

כתוצאה מכך זינקה ההכנסה המצרפית במשק הישראלי במשבר הקורונה, ולא ירדה. מהנתונים עולה כי ללא הסיוע הממשלתי, ההכנסה המצרפית במשק היתה יורדת ב-2.9% ב-11 החודשים הראשונים של 2020, ולאור הסיוע, ההכנסה המצרפית במשק בכלל זינקה ב-5.6%, הרבה מעבר למגמת העלייה ארוכת הטווח.

נכנסים לתקופת ההתאוששות האמיתית

התוצאה של אי-היכולת לצרוך שירותים לצד הכנסה שמזנקת, הובילה להגדלה משמעותית של ביקוש למוצרים - תופעה שאנו רואים בישראל ובעולם. הזינוק בביקוש למוצרים הביא גם לעליית מחירים של לא מעט מוצרים, גם בשל השפעות בצד ההיצע - זינוק בעלויות השילוח ובמחירי הסחורות העולמיים.

את עליית האינפלציה ניתן לראות בימים אלה, כשמדד המחירים לצרכן בינואר ביטא זינוק בסעיף ריהוט וציוד לבית, שבו עלו המחירים לאחר שנים רבות שהיה סעיף דיפלציוני "עמוק" עם קצב ירידה של 2.5-3.0% בשנה.

ההכנסה הפנויה הגבוהה בישראל ובעולם, לצד שיבוש מתמשך בשרשראות הייצור והאספקה, צפויים להמשיך להפעיל לחץ על מחירי המוצרים במהלך החודשים הקרובים. השאלה הגדולה היא מה יקרה למחירי השירותים, שמהווים את החלק הארי ממדד המחירים לצרכן.

חשוב להדגיש כי מתחילת המגפה, הפסיקה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) למדוד לא מעט סעיפי שירותים שמעשית לא ניתנו במהלך התקופה, ואלה שכן היתה יכולה למדוד, סבלו מהטיות משמעותיות ותנודתיות גבוהה בשל אי הוודאות.

ישראל נכנסת לתקופת ההתאוששות האמיתית, עם כמחצית מהאוכלוסייה שמחוסנת בשתי מנות, ועם הרבה מאוד הכנסה פנויה. אנו נמצאים כיום בתהליכים של פתיחת ענפי השירותים במשק, אבל מכיוון שהממשלה נוקטת משנה זהירות, עסקים אלה עדיין לא יוכלו לנצל את מלוא ההון שלהם.

לדוגמה, בעל מסעדה עדיין לא יוכל לארח 100% מהקיבולת שלו, אלא רק 50%, וכך גם בהצגות, אירועים, חדרי כושר וכדומה. מצד שני, הציבור בישראל, שמשווע לחזור לחיים נורמליים, צפוי להגדיל את הביקוש שלו לשירותים אלה באופן ניכר.

עם חיסכון כפוי גבוה ורמת ביקושים כבושה עקב הקורונה, ענפי השירותים צפויים להיות מוצפים בעודף ביקוש משמעותי. לפיכך, המשוואה יחסית פשוטה: זינוק בביקוש יחד עם היצע לא אופטימלי (מגבלות קורונה) צפוי להוביל ללחץ משמעותי לעליית מחירי השירותים בישראל. אם נביא בחשבון שרוב נותני השירותים לא בדיוק נהנים משולי רווח גבוהים גם בימים רגילים, אי-אפשר יהיה לערער על הלגיטימיות לעליית מחירים.

תעקבו היטב אחר מדדי המחירים בחודשים הקרובים, ואולי תקבלו רמז לבאות ברמה העולמית. ישראל היא הקנרית במכרה הפחם, ונראה כי שוקי האג"ח כבר מתחילים להתרגל לרעיון של סביבת אינפלציה גבוהה יותר.

הדרכון הירוק מזרים חמצן לתיירות

מבחינת הציבור בישראל, המשמעות של חזרה לחיים נורמליים היא קודם כל חופשה. בשלב הראשון חופשה בארץ, רק כי השמים עדיין סגורים. הזינוק בביקושים למלונות ולחדרי אירוח התחיל כבר בינואר, עוד לפני שהוכרז על פתיחה בפועל, וישראלים רבים מיהרו לסגור חופשות מראש. אלה שהמתינו להודעות הרשמיות על פתיחת המשק, פיספסו את ההזדמנות ויאלצו, ככל הנראה, לוותר על חופשה בישראל בחודשיים הקרובים, גם אם הם מחזיקים בדרכון ירוק.

נזכיר כי לפני הקורונה, התפוסה המלאה של המלונות בישראל נבעה ברובה מצמיחה חדה שנרשמה בתיירות הנכנסת לארץ. זו הובילה להתפתחות ענף התיירות המקומי, שחווה צמיחה מהירה בשנים האחרונות, וקרוב ל-50% מהיקף ההזמנות בבתי מלון התבצעו על ידי תיירים מחוץ לישראל.

סגירת השמים לפני כשנה הורידה מכת מחץ על הענף, והסגרים החוזרים ונשנים היו אלה שהובילו לסגירה מלאה של המלונות. הישראלים, שלרוב מעדיפים לנפוש מעבר לים, ובזמנים כתיקונם 65% מהחופשות אינן בישראל, הציפו את מוקדי ההזמנות והביאו לתפוסה מלאה בחודשים מרץ-אפריל, למרות הדיווח על העלאת מחירים חדה מצד המלונות והצימרים.

למרות החגיגה שצפויה בחודשים הקרובים, מבצע החיסונים באירופה ובאזורים אחרים בעולם אינו מתקדם כמו בישראל. אחד התמריצים החשובים שמעודד ישראלים רבים להתחסן, הוא הדרכון הירוק, שאותו התחילו לכבד מדינות שונות, שמבינות את הפוטנציאל הטמון בתייר הישראלי. ככל שיותר מדינות יכבדו את ההסכם, וככל שהטיסות יחזרו, נהיה עדים ליציאה של ישראלים רבים יותר לחו"ל.

עדיין סביר להניח כי הביקוש המקומי למלונות ימשיך להיות גבוה, בשלב הראשון נוכח העובדה שנמל התעופה יחזור לפעילות חלקית ולא מלאה, וייקח זמן עד שנחזור לפעילות רגילה, במקביל לעובדה שישראלים רבים עדיין יחששו מנסיעות בחו"ל.

בשלב השני, נראה כי התיירות הנכנסת תתחדש. אז נכון, אנו ממש לא צופים חזרה לכניסה של 4.5 מיליון תיירים בקרוב, כפי שהיה בשנת 2019, אבל ככל שישראל מחוסנת יותר, היא נהפכת לבטוחה וירוקה יותר - ולכן תהווה יעד להרבה תיירים מחו"ל, שגם הם, נפשם קצה מהסגרים ומהשהות בבתים.

חוסר הוודאות בנוגע למגפה עדיין עמנו. פתיחת השמים הובילה בפעם האחרונה ליבוא של וריאנטים חדשים ואלימים יותר של נגיף הקורונה. פתיחת השמים הפעם תהיה בסימן שונה, ולמרות החשש כיום, אנחנו חזקים ומחוסנים יותר.

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש