גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם של סקרים פנימיים: נתניהו קרוב להקמת ממשלה, כחול לבן ורע"מ בכנסת

סיכום של סקרים שהזמינו מפלגות גדולת מראה היתכנות להקמת ממשלת ימין, שבנט יישב בה ● כך מצאו את עצמם מנהיגי ימינה ותקווה חדשה יושבים ביחד בבלוק "רק לא לפיד" ● וגם: ליברמן מסביר למה מנע הקמת ממשלת ימין ואיך יקים קואליציה בלי חרדים

בנימין נתניהו / צילום: Associated Press, Alex Kolomiensky/Yedioth Ahronoth
בנימין נתניהו / צילום: Associated Press, Alex Kolomiensky/Yedioth Ahronoth

לידי גלובס הגיעו ארבעה סקרים פנימיים של מפלגות גדולות והשקלול שלהם מבשר על תמונת מצב מעט שונה ממה שמשתקף בסקרים המתפרסמים בכלי התקשורת (מכיוון שמדובר בשקלול של יותר מסקר אחד מספר המנדטים הכולל אינו מסתכם ב-120).

ליכוד 31-32 (תלוי באחוז הצבעה), יש עתיד עם 16, סער 13-14 (אבל "פריך" - רבים מהנשאלים לא סגורים על זה סופית) ימינה 10-11, ש"ס 8-9 המשותפת 8-9 ( תלוי באחוז הצבעה ובשיעור מתלבטים גבוה מול רעמ), ליברמן 8 (יציב), יהדות התורה 7, עבודה 6 (יציב), כחולבן 5-6 (קצת "פריך"), איחוד לאומי/עוצמה 5, רעמ 4-5, מרצ 4 (גבולי).

ההבדלים הבולטים - רעמ וכחול לבן בפנים בכל הסקרים, מרצ גבולית, ליברמן והליכוד במנדט שניים יותר, ש"ס חזקה יותר. בכל הסקרים יש שיעור מתלבטים גבוה. בקרב הערבים - האם להצביע ולמי. יש התלבטות בקרב חלק ממצביעי סער וכחול לבן. בקרב בוחרי הליכוד שאחוז ההצבעה שלהם נמוך מסורתית גם יש התלבטות אם להצביע.

בתקוה חדשה הקימו מטה מתלבטים ייעודי והשבוע כל בכירי המפלגה הגיעו אליו וקיימו מאות שיחות למתלבטים/בוחרים אפשריים.

למה הסקרים המתפרסמים בכלי התקשורת שונים? לפי אנשים שמעורבים ישירות בתהליך ומנוסים בתחום, עקב אכילס של כל מכוני הסקרים הוא דרך איסוף המידע. שיטת הטלפונים הישירים פסה כמעט לגמרי מהעולם וכעת רוב המידע נאסף בדרכים דיגיטליות. היתרונות ברורים, אבל החסרון העיקרי הוא שציבורים שלמים זוכים לייצוג חסר, כשמנגד הציבור המעורה דיגיטלית יותר, מקבל ייצוג גדול יותר.

למשל, דוברי רוסית מבוגרים, שככלל לא עונים ברובם לסקרים, גם בגלל קשיי שפה. זו אחת מהסיבות מדוע אביגדור ליברמן מקבל בקביעות יותר ממה שצופים לו הסקרים. עוד אוכלוסייה שלא נדגמת כמעט בשל אוריינות דיגיטלית מעטה, הם בוחרי ש"ס המבוגרים. כך גם בחברה הערבית, ובעיקר זו המבוגרת יותר, השמרנית יותר והדתית יותר.

הסוקרים מנסים לפצות על כך בשימוש בנוסחאות שקלול המבוססות על הנחות עבודה ועל טרנדים. כלומר אם מזוהה מגמה לכיוון מסויים באמצעות שאלות עזר שנשאלים הנסקרים, הסוקר עשוי לתת למגמה הזו גיבוי בנוסחאות השקלול. בד-בבד נעשות שיחות טלפוניות למגזרים שייצוגם חסר, אבל אלה לא מחפים מספיק על הפער.

הטיה אחרת נגרמת בשל שיטת מאגרי הנסקרים - הפאנלים. כל מכון מחזיק מאגר של בין אלפים לעשרות אלפי נסקרים, שמקבלים הטבות קטנות כמו תלושי שי וכו'. כשמוזמן סקר מקבלים כל הנסקרים במאגר פנייה להשתתפות ו-500-1,000 הראשונים נכנסים לשקלול הסקר. השיטה הזו הזמינה פעילי מפלגות להשתתף באופן מאורגן, להצטרף למאגרים ולהזדרז ולענות לסקרים כשמקבלים פנייה. לפי גורם מעורה, המפלגות שידעו לנצל זאת טוב מכולן הן העבודה, עוצמה יהודית והציונות הדתית ככלל. זו אחת מהסיבות לפער בין ההצבעה בפועל לטובת מפלגות אלה למה שקיבלו בסקרים קודם לבחירות.

מנסור עבאס / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הבלוק שבתוך הגוש

שתיהן מפלגות ימין שבראשן מועמדים שאפתניים לראשות הממשלה, שתיהן ניזונות ממאוכזבי נתניהו ולשתיהן יריב נוסף משותף - יאיר לפיד. בשתי המפלגות, תקוה חדשה וימינה, מכחישים וכמעט נעלבים כששואלים על תיאום ושת"פ נגד לפיד. אבל בפועל, הן הפסיקו בימים האחרונים לתקוף אחת את השנייה. לפרשנים כמונו לא נותר אלא לבנות בלוק חדש.

אצל גדעון סער מציינים שהם אלה שמלכתחילה טענו כי לפיד לא יוכל להקים ממשלה, גם אם יהיו לו יותר קולות מלסער. בימינה לקחו את זה השבוע צעד אחד רחוק יותר והודיעו כי לא ישבו תחת לפיד בראשות הממשלה.

עכשיו גם מצטרף הצ'ילבה של לפיד, בני גנץ. שר הביטחון שספג מלפיד ביקורות אינספור ואנשי יש עתיד עלבו בו לא פחות מהעלבונות שבליכוד הטיחו בו. גנץ קרוב יותר לתמיכה בסער לתפקיד. הוא האשים השבוע את לפיד בקנונייה וכי הוא עומד מאחורי מכתב הבטחוניסטים שקראו לו לפרוש. והנה נוצר לו בלוק שביום טוב מגיע ל-30 מנדטים. לפיד מנגד עם תמיכה של העבודה ומרצ מגיע לכ-25. לא בכדי לפיד אומר שהוא מוכן להסתמך על המשותפת.

הסקרים הפנימיים מראים אפשרות סבירה שלנתניהו תהיה קואליציית ימין, חרדים עם בנט. במקרה כזה ההתלבטות של בנט תהיה גדולה, בין ממשלת נתניהו התואמת יותר את הבייס שלו הציוני-דתי, לממשלה אחרת, שבה יקבל תפקיד מכריע. רוטציה בראשות הממשלה עשויה לשכנע אותו. 

בנט. רוטציה תהיה חלק מההסכם? / צילום: אורון בן חקון

חיסונים תמורת הישגים מדיניים

רבים מיריביו של נתניהו מודים (לרוב בשקט) כי במישור המדיני יש לו זכויות. הוא נתפס כך גם בציבור. נתניהו מכין כמה הפתעות מדיניות לקראת הבחירות. ההסכמים עם המדינות הערביות מאפשרים, למשל, ביקורים או מפגשים עם ראשי מדינות, ובלשכת ראש הממשלה עומלים עליהן. עם זאת, יש היסוס מצד מנהיגי המפרציות, שמתרשמים כי בעידן הנשיא ג'ו ביידן, עוצמתו והשפעתו של נתניהו בוושינגטון הוגבלו. אפשרות אחרת היא התקדמות מדינית כלשהי עם מאוריטניה, שלפי מוריה אסרף וולברג בגלי צה"ל, נמצאת ברשימת המדינות שיקבלו מישראל חיסונים עודפים, שגם עשויים לסייע למדינות באמריקה הלטינית או במזרח אירופה לפתוח נציגויות בירושלים.

כחול לבן, כולל שר החוץ גבי אשכנזי, ומפלגות נוספות יצאו בזעם נגד המהלך של חיסונים תמורת הישגים מדיניים, אבל במשרד החוץ גורמי מקצוע היו מעורבים במהלך העברת החיסונים הללו, והמינוף שלהם למטרות המדיניות.

מה שבר את ליברמן?

אחת מהשאלות הפוליטיות שעוד לא נענתה, היא החלטתו של ליברמן למנוע הקמת ממשלת ימין. ממשלה כזו הייתה בהישג יד באפריל 2019, ואז הטיל ליברמן את הפצצה, הציב אולטימטום לנתניהו והחרדים, וגם כשהסכימו לרובו, סירב להיכנס ומאז אנחנו בכאוס שהוביל למערכת בחירות רביעית.

בראיון לגלובס אומר אביגדור ליברמן: "מה ששבר אותי הייתה ההתנהלות של החרדים ושל נתניהו במחצית השנייה של 2018. שתי הכרעות כבדות ועוד כמה מסביב, שהביאו אותי להכרה כי אין שום סיכוי להגיע להסכמות עם המפלגות החרדיות, הם לא מוכנים להתפשר בכלום, ונתניהו ימשיך להיכנע להן ולהסכים לכל מה שירצו.

אביגדור ליברמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

"משבר הקורונה מוכיח זאת כל העת. אי-קבלת תוכנית הרמזור של פרופ' גמזו בגלל הלחץ החרדי, היעדר האכיפה וההקלות בכניסה לארץ, מראות שהחרדים מנהלים גם את המשבר הזה לצורכיהם".

ליברמן מתייחס לחוק הגיוס שיועצים משפטיים של משרד הביטחון הכינו בהתייעצות גם עם גורמים חרדיים, חוק שקיבל הסכמה ראשונית גם של המפלגות החרדיות, אבל נפל בגלל התנגדות של האדמו"ר מגור שגררה את האחרים אחריו. חוק הגיור הוא הקש השני, ועדת משה ניסים קבעה מתווה לחוק, שוב בהתייעצות עם גורמים חרדיים, אבל הפוליטיקאים החרדים טירפדו.

ליברמן פועל נמרצות לגבש גוש נטול החרדים, ומנסה לשכנע את סער ואת לפיד: "נתניהו בכיס שלהם ויעשה הכול כדי להקים ממשלה וקואליציה שיתמכו בחוק הצרפתי. איתו בן-גביר וסמוטריץ', שהם במובנים רבים גרועים מהחרדים, ובקואליציה השנייה אסור שהם ישתתפו, כי שליטתם על ועדת הכספים ועל כמה מהמשרדים החשובים ביותר, היא אסון לכלכלה הישראלית".

ואגב כלכלה, ליברמן רוצה את תיק האוצר בקואליציה כזו, יש לו משנה סדורה מוכנה, שאותה נפרט בהמשך מעל דפים אלה.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?