גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדירה החדשה גדולה ויקרה יותר? מי ישלם לוועד הבית

דיירים שעוברים מבנייני רכבת ישנים למגדלים גבוהים נדרשים לשלם פתאום סכומים גבוהים בהרבה לוועד הבית • יש מודלים שונים שנועדו לסבסד את העלות הזאת, למשל להשאיר בבניין חנות שמכניסה כסף משכירות, אבל אין עדיין פתרון מוסכם

לדיירים שגרו בבניין ישן, בלי מעלית ובלי חניון תת קרקעי, תהליך פינוי בינוי שבסיומו דירה חדשה מוסיף לעלויות לא רק תשלומי ארנונה גדולים יותר (כי שטח הדירה גדל), אלא גם עלויות ניהול הרבה יותר גבוהות. מי שהיה רגיל לשלם סכומים של 80-100 שקל לחודש, יצטרך להתרגל לסדרי גודל של 250 ואפילו 400 שקל. את הבניינים הגבוהים והחדשים מנהלת בדרך כלל חברת ניהול, ותחזוקת הבניין עצמו יקרה הרבה יותר מאשר בבניינים "רגילים".

 

"כבר לא מדובר בתשלום על ניקיון, גינון או החלפת נורה. יש מערכות שצריך לתחזק - גנרטורים, משאבות מים, מעליות, מערכות כיבוי אש, פירים לסילוק אשפה", אומרת דורית גרפונקל, עו"ד ומתכננת ערים. היא עורכת בימים אלה מחקר לתואר דוקטור בתחום של ניהול מגדלים בהנחייתה של פרופ' רחל אלתרמן מהטכניון. גרפונקל מזכירה שצריך להסתכל על העניין בראייה ארוכת טווח: "הדברים האלה יקרים ויש לכך גם משמעות להמשך משום שאחרי כעשר שנים, כשתקופת האחריות של הקבלן כבר תמה, המערכות האלה מתבלות וצריך להחליף אותן. זה אומר שבעלי הדירות ייאלצו לשלם סכומים גדולים במסגרת הבית המשותף.

"ההערכה היא שהבניינים שלא יהיו להם את המשאבים ילכו ויתדרדרו. דיירים שהפרוטה בכיסם יעברו לבניין הבא, ומי שייכנס במקומם יהיו יותר חלשים או שוכרי דירות".

גרפונקל מוסיפה: "אין כרגע בישראל פרקטיקה שמאפשרת לחזות כמה יעלה לתחזק בניין לתקופה של עשר שנים. הפתרונות שכרגע מוצעים מדברים על סכומים שלא בטוח מה יכסו, או על נכסים מניבים - חניה, שטחי מסחר או דירה, שמתבססים על שכר הדירה שלהם כדי שישמש את התחזוקה של הבניין. זה של בעלי הדירות והם מחליטים איך להשתמש בכסף.

 

"אספקט אחר הוא שינוי התודעה של מה זה אחזקה שוטפת. הכסף אולי מועבר לחברת ניהול, אבל אף אחד לא באמת יודע לאיפה הכסף הולך. בעולם מדברים כיום על חיסכון מהיום הראשון. מעין קרן פנסיה של הבניין. בכמה מקומות זה אפילו נכנס לחקיקה".
חגי טולדנו, מנהל אגף בכיר לקשרי קהילה ברשות להתחדשות עירונית, היה שותף בהכנת מסמך בשם "תחזוקת מבנים גבוהים בישראל", שיצא ביוזמת הרשות להתחדשות עירונית בשנת 2017.

טולדנו מבקש להדגיש שסוגיית תחזוקת המבנים אינה קשורה רק להתחדשות עירונית: "יש גם מגדלים גבוהים ויוקרתיים שבהם יש בלגן היסטרי בכל הקשור לאחזקה, למרות שהם לא נבנו בהתחדשות עירונית".

טולדנו מספר שמשרד המשפטים שוקל לחייב "מוצר פנסיוני למגדלים בהתחדשות עירונית". ואולם, גם בלי תיקון חוק יודעות הוועדות המחוזיות לייצר מצב שבו יש תנאי לקרן תחזוקה בעת קידום אישור התוכנית.

המנהלות להתחדשות עירונית, שקיימות בלא מעט ערים במרכז הארץ, אחראיות לקידום נושא הגברת המודעות לתחזוקה כבר בשלב התכנון המקדים: "באשדוד, למשל, התקשרו עם יועץ תחזוקה שעוזר לעירייה לבחון את היתרי הבנייה שמוגשים אליהם בראייה תחזוקתית. הקיום של פונקציה כזו הכרחי במקרים של עירוב שימושים, כשיש לך מסחר למטה, גן ילדים, בי"ס ומגורים למעלה".

שיחות עם יזמים ועם גורמים בתחום מעלות שיש כבר כמה שיטות להתמודדות עם האתגר, אולם הסדרת הנושא בישראל נמצאת אך בראשיתה.

סבסוד של הקבלן: "עשרות שקלים למשך עשר שנים"

חברת צברים בונה ברחוב הציונות בשכונת קריית יובל בירושלים פרויקט התחדשות עירונית במתכונת תמ"א 38/1, שיוסיף 70 יח"ד ל-80 קיימות בחמישה בניינים. דניאל אצ'רקן, מנהל השיווק של החברה, אינו יודע להעריך את עלות התחזוקה החודשית לדיירים, ואולם לדבריו חלק מהסכם ההתקשרות עם הדיירים הוותיקים כולל תשלום קבוע של החברה היזמית לוועד הבית: "השכלנו לשתף אותם בכל חלקי קידום הפרויקט מהאדריכלות ואפילו בשיווק ובחירת השכנים החדשים. כדי לעזור לדיירים הקיימים לאזן את עלויות התחזוקה התחייבנו בסבסוד של 15 אלף שקל בחודש לכל הדיירים הוותיקים לתקופה של עשר שנים. זה יוצא 22,500 שקל לדירה לעשר שנים, או 1,875 שקל לדירה לתקופה של שנה. זה אומר חניון תת-קרקעי, מעליות, מערכות סולאריות וכו'".

כבר לא רק ניקיון או החלפת נורה, אלא מערכות שצריך לתחזק / צילום: Shutterstock

להקצות שטח מסחרי מניב: "נכס שלא נגמר"

אור הרפז, מנהל פיתוח עסקי והתחדשות עירונית בחברת אאורה: "אנחנו רואים את הנושא של הקהילה כדבר חשוב כי אנחנו רוצים שהם יישארו שם. זאת התפיסה של החברה. אנחנו מבינים שצריך לייצר מנגנון שיניב הכנסה לבעלי הזכויות הוותיקים, כלומר לבעלי דירות שרוצים לחזור. אפשרות אחת היא קרן הונית שעומדת לתקופה מסוימת ומנוהלת על ידי נאמן. האפשרות האחרת, שהיא בעינינו יותר טובה, היא להקצות להם נכס מסחרי".

הרפז מספר על פרויקט ברמת חן, שבמסגרתו ייבנו 522 יח"ד בשלושה בניינים בני 30 קומות במקום 144 יח"ד קיימות, ועוד שתי חנויות. לדבריו מנגנון הסיוע לדיירים ברמת חן נוצר כשיתוף פעולה בין החברה לדיירים: "לקחנו 700 מ"ר מתוך ה-2,000 מ"ר של שטחי המסחר והקצינו אותם לקרן שהדיירים ינהלו, והכסף ממנה ישמש למימון שכר הדירה. מדובר פה בנכס מניב שלא נגמר".

סבסוד ארנונה: כי הדירה גדולה יותר

איתי סמדר, סמנכ"ל התחדשות עירונית בחברת רוטשטיין נדל"ן, מספר על פרויקט התחדשות עירונית ברחוב ז'בוטינסקי בבת ים, שהתחיל להתקדם לפני כ-10 שנים ועומד עכשיו בפני שלב הוצאת היתר. במקור היו בבניין היו 24 יח"ד ונוספו לו 37 יח"ד נוספות, כולל שטחי מסחר.

"אנחנו רואים את בעלי הדירות כשותפים. זה בא ממקום חברתי, ומהרצון שלנו לעזור לאוכלוסיות חלשות עם צרכים מיוחדים, שחוששים לחתום על החוזה ולהצטרף לפרויקט. מה שעשינו היה שסבסדנו לדיירים את תשלומי הארנונה לשלוש שנים אחרי מסירת דירות. זה אומר שאנחנו נשלם את הפרש הארנונה בין המצב הקיים והחדש". לסמדר חשוב להדגיש שהמהלך היה חדשני בזמנו וקדם לקרנות התחזוקה ושטחי הנדל"ן המניב.

 

קרן הונית לתחזוקה: "סיוע לחמש־עשר שנים"

בפרוייקט YARD ברחוב הצנחנים בנווה שרת בתל אביב הגדירה החברה לפיתוח והתחדשות עירונית את קרן התחזוקה כתנאי לבחירת יזם. החברה לפיתוח והתחדשות עירונית איננה חברה יזמית, אלא "מינהלת דיירים", שמלווה בעלי דירות שמעוניינים לבצע התחדשות עירונית במתכונת של פינוי בינוי.

ניר גולדנשטיין, משנה למנכ"ל החברה, מספר: "במכרזים שאנחנו מוציאים אנחנו מגדירים ליזמים שרוצים להתמודד, שהם מחויבים להעמיד קרן לטובת סבסוד העלויות העתידיות של דמי הניהול של בעלי הדירות. המשמעות היא שבתקופה הראשונה, של חמש-עשר שנים, בעלי הדירות יקבלו סיוע שינוע בין עלות הוועד הקודמת לדמי הניהול החדשים.

"כך אנו מרככים את המעבר שבין העלויות השונות ומאפשרים לדיירים החוזרים תקופת התארגנות. בעינינו זה משהו חיובי, שתורם לתהליך. אנחנו מקבלים רוח חיובית מהיזמים. שמבינים שעל מנת לקדם את הפרויקט הם חייבים להכניס יד לכיס".

בניין בהריסה בחולון. מ־100 שקל בחודש למאות שקלים על תחזוקה / צילום: Shutterstock

כדאי לדעת

המגמה של מוסדות התכנון בימים אלה היא למנוע את השימוש בנכסים מניבים לצורכי תחזוקת הבניין ולהתמקד אך ורק בקרן הונית. חגי טולדנו, הרשות להתחדשות עירונית: "עדיף למכור את הנכס המניב שהיזם השאיר לדיירים, לשים את הכסף בבנק ולהשתמש בריבית. אתה מגיע לאותן תשואות בלי בעיות רישומיות, בלי שהשכנים יריבו ובלי דיונים אם לשפץ את הדירה או למי להשכיר אותה. נכס הוא אסון. תחשוב שיש לי ולך ולעוד 80 דיירים בבניין חלק מתוך דירה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד