גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין דניה לאפריקה: כך הפכה תספורת של מיליארד שקל לתשואה פנומנלית

השלמת הנפקתה של חברת הבנייה דניה סיבוס הקפיצה את שווי נכסי אפריקה ישראל לכ-2.4 מיליארד שקל - ומשקפת תשואה של 255% לבעלי הבית החדשים ● ומי נשארו מחוץ לחגיגה? מחזיקי האג"ח, בעל השליטה הקודם לב לבייב ומוטי בן משה, שאמור היה לרכוש את החברה

יעקב (לוקסי) לוקסנבורג, בעל השליטה בלפידות / צילום: תמר מצפי
יעקב (לוקסי) לוקסנבורג, בעל השליטה בלפידות / צילום: תמר מצפי

חברת הבניה דניה סיבוס השלימה ביום חמישי הנפקה ראשונה של מניותיה לציבור לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל אחרי הכסף ( 1.65 מיליארד שקל לפני). עבור חברה שרק לפני שנתיים הוערכה בידי גורמים שונים בשוק לפי שווי שבין 50 ל-200 מיליון שקל בלבד, מדובר בשווי גבוה ביותר.

דניה סיבוס נחשבה לנעלם הגדול בהסדר החוב של החברה האם, אפריקה ישראל. מצד אחד, חברה בנייה עתירת פעילות, שיודעת להרוויח עשרות מיליוני שקלים מדי שנה, אולם מנגד, אחת שגם הציגה בעבר הפסדי עתק בגלל הערכות חסר של היקף העלויות בכמה מהפרויקטים שהקימה.

הסדר החוב של אפריקה ישראל החל בחודש מאי 2016 והושלם באופן סופי בינואר 2020, עם רכישתה של החברה בידי חברת לפידות קפיטל (80% מהמניות) ובשיתוף כספי העמיתים של אלטשולר שחם גמל ופנסיה (20% מהמניות).

בסך הכול זכו מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל בהסדר לתמורות בסך כולל של 1.35 מיליארד שקל, כנגד חוב שהיקפו עמד על כ-2.3 מיליארד שקל. תמורות אלו שיקפו תספורת של כמעט מיליארד שקל מסך חובותיה של אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח. 

בתווך, קבע מומחה מטעם ביהמ"ש, רו"ח עמנואל אבנר, כי שווי הפעילות של דניה סיבוס הסתכם בטווח של 336-374 מיליון שקל, נכון לסוף יוני 2019. בסופו של דבר שיקף הסדר החוב לדניה סיבוס שווי נמוך עוד יותר של 200-250 מיליון שקל בלבד. כך, שההנפקה המוצלחת משקפת תוספת שווי אדירה של 1.4 מיליארד שקל לפחות בתוך שנה בלבד, או 560 מיליון שקל לפחות במונחי תשואה.

התשואה הזאת היא בראש ובראשונה הרווח הגדול של לפידות ובעל השליטה בה, הפיננסייר יעקב לוקסנבורג (לוקסי), וכן של עמיתי הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם. מנגד, משקפת תשואה זו את הפסד התמורה הנוספת שהייתה יכולה לכאורה להתקבל אצל מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, וכמובן את הפסדו הגדול של בעל השליטה הקודם בחברה טרם קריסתה, לב לבייב. 

 

נטלה על עצמה חוב תאגידי עצום

אלא שהסתכלות מעין זו על המספרים לבד היא פשטנית למדי, ואינה מספרת כלל את סיפור ההשבחה של החברה בשנה האחרונה. דניה סיבוס הייתה אולי אחד הקורבנות הגדולים של הסדר החוב הראשון של קבוצת אפריקה ישראל, אי שם ב-2010.

לאחר אותו הסדר, התבקשה דניה סיבוס לרכוש מידי אפריקה ישראל את מניות השליטה (74%) בחברת הייזום אפריקה מגורים. מטרת המהלך הייתה להזרים נזילות של כ-650 מיליון שקל לאפריקה ישראל, וזאת מבלי לאבד את השליטה באפריקה מגורים.

אלא שלצורך מימון עסקה זו נטלה על עצמה דניה סיבוס חוב תאגידי עצום של מאות מיליוני שקלים, שהכביד על מאזנה והקטין את גמישותה הפיננסית. שש שנים לאחר מכן, כאשר נקלעה אפריקה ישראל לקשיים והכריזה על הצורך בהסדר חוב שני, נותרה דניה סיבוס עם "נכות פיננסית" מצד אחד וללא בעל שליטה עם גב פיננסי חזק מהצד השני.

בין לבין, בחרה אפריקה ישראל ב-2015 להשקיע סכום של 140 ברכישת החזקות הציבור (18.25%) בדניה סיבוס, במסגרת הצעת רכש ששיקפה שווי חברה של כ-770 מיליון שקל. ההחלטה, שגם היא התבררה בדיעבד כאומללה, מנעה מדניה סיבוס את האפשרות העתידית לפעול באופן עצמאי לחיזוק ההון העצמי שלה באמצעות גיוסי הון, וזאת במשך ארבע שנים שבהן הייתה אפריקה ישראל תקועה בתהליך של הסדר חוב.

החוב הגדול והיעדר היכולת לגייס הון הגבילו את פעילותה של דניה סיבוס ומנעו ממנה את יכולות התמרון שהיו למתחרותיה הגדולות. מצב זה לא היה משתנה באופן משמעותי, כל עוד הייתה החברה נשארת ללא בעל שליטה חדש או ללא גישה לשוק ההון.

הסדר החוב של אפריקה ישראל, שכלל הפחתה בשיעור ההחזקה של דניה סיבוס באפריקה מגורים ל-52%, העביר את דניה סיבוס לידיו החזקות של לוקסנבורג. מרגע זה זכתה דניה סיבוס באפשרות להסתייע בניסיונו של לוקסנבורג ובקשריו הטובים עם המערכת הבנקאית לצורך תפירת חבילות מימון לפרויקטים השונים, השגת תנאים עדיפים יותר ושיפור המבנה הפיננסי של החברה.

לוקסנבורג וסגן יו"ר לפידות אריק שפיר תמכו במנכ"ל דניה סיבוס רונן גינזבורג וסייעו במהלך לפירעון מלא של יתרת החוב התאגידי, תוך המשך הזכייה בפרויקטים חדשים. כעת הגיע השלב השני של גיוס הון בסכום של כ-360 מיליון שקל, תוך היפרדות סופית מהחברה הבת אפריקה מגורים והפיכתה לחברה אחות, כפי שהיה עד 2010.

בן משה לא השלים את העסקה

כעת מחזיקה אפריקה ישראל ב-80% ממניות דניה סיבוס בשווי של 1.435 מיליארד שקל וב-52% ממניות אפריקה בשווי של כ-950 מיליון שקל. כך, סך נכסיה מסתכם בכ-2.4 מיליארד שקל, כשהיא נטולת חובות מאז הסדר החוב שבו היא נרכשה בסכום (נטו) של 676 מיליון שקל בלבד.

עבור לפידות קפיטל ואלטשולר שחם גמל ופנסיה, מדובר בהכפלת ההשקעה פי 3.55 (תשואה של 255%) בתוך שנה בלבד. מי שהפסיד לכאורה את התשואה הזאת הוא איש העסקים מוטי בן משה, בעלי קבוצת אלון רבוע כחול, שהיה אמור לרכוש בינואר 2019 את אפריקה ישראל במסגרת הסדר החוב השני שלה.

בן משה היה אמור לשלם סכום של כ-2.3 מיליארד שקל עבור אפריקה ישראל, שהחזיקה אז גם במניות השליטה (55%) באפריקה נכסים (כיום אפי נכסים) וכן ב-35.5% ממניות חברת ההפעלה של כביש 6. אלא שבן משה לא השלים את העסקה - לטענתו בשל עיכוב בקבלת אישורי רשויות התחרות בשלוש מדינות במזרח אירופה.

מנגד, טענו מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, כי העסקה לא הושלמה בשל אי-הצלחתו של בן משה לגייס את הסכום הדרוש באמצעות הנפקת איגרות החוב. כך או כך, מאז עסוק בן משה במאבק עם מחזיקי האג"ח על כספי הפיקדון שהעמיד לטובת העסקה, בסך של 100 מיליון שקל, בשעה שנכסיה של אפריקה ישראל הולכים ומתפתחים תחת הבעלים החדשים.

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה