גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדולר בשיא של 3 חודשים, הקרדיט לבנק ישראל? לא בהכרח

אחרי שצלל באמצע ינואר לשפל של 25 שנים, הדולר משלים עלייה של כמעט 6% אל מעל 3.3 שקלים ● מדוע סוחרי המט"ח לא ממהרים לייחס את שינוי המגמה לבנק ישראל, והאם הכל מתחיל ונגמר בירידה בשוקי המניות שייצרה ביקושים למט"ח

פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום
פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

מה שנראה היה כצניחה חופשית חסרת מעצורים של הדולר, התחלף בתוך כמה שבועות והמטבע האמריקאי שינה כיוון והחל להמריא. בסוף השבוע האחרון עלה הדולר לשיא של שלושה חודשים מול השקל, ולמעשה מאז הודעת בנק ישראל באמצע ינואר בדבר תוכנית הרכישות בהיקף של 30 מיליארד דולר ב-2021, השלים הדולר עלייה של 5.8% מול השקל. במסחר הבין-בנקאי ביום שישי שערו הגיע לרמה של 3.31 שקלים.

מה קרה בתוך קצת יותר מחודש שהפך את הדולר למטבע שכולם שוב רוצים לרכוש? האם ההודעה של בנק ישראל שניתנה באמצע ינואר על תוכנית הרכישות ל-2021 נתנה את אותותיה בשוק המט"ח, או שמא קורלציה גבוהה בין שוקי המניות למט"ח, וירידות שערים בשוקי המניות בעולם, היא שהובילה להיחלשות של השקל?

בנק ישראל: חולשה או תוכנית רכישות רבת-עוצמה

על פניו, נראה כי הנחישות שהפגין בנק ישראל בחודש ינואר, כאשר רכש הבנק במרכזי בשוק המט"ח כרבע מתוכנית הרכישות - 6.8 מיליארד דולר - עשתה את העבודה בימים הראשונים שחלפו מאז ההודעה. מעבר לכך, נגיד בנק ישראל פרופ’ אמיר ירון אף הבהיר כי רף ה-30 מיליארד דולר לשנת 2021 שנקבע בתוכנית הרכישות זו לא המילה האחרונה וההתערבות של הבנק עשויה להיות משמעותית יותר.

אלא שההתלהבות הראשונית חלפה. ותוך זמן קצר שוב היה נראה כי בנק ישראל הרפה את ידיו בניסיון למתן את התחזקות השקל בתחילת פברואר, מה שהעלה תהיות לגבי נחישותו של הבנק המרכזי. התחזקות השקל בתחילת פברואר העלתה תהיות בשוק בדבר נחישות בנק ישראל. גורמים בשוק המט"ח מסבירים לגלובס, כי "בנק ישראל נתפס כחלש, ולכן בנקים זרים מכרו בתחילת פברואר כמויות גדולות של דולרים, בזמן שבנק ישראל בקושי הורגש בשוק. ביום חלש יחסית, בנק ישראל אמור להשתמש בכוחו על מנת להעלות את הדולר מעט - אבל הוא לא עושה זאת ולכן הדולר יורד. אם בנק ישראל רכש דולרים ברמה של 3.3 שקלים בהתלבות, אז אפשר לצפות שהוא ירכוש גם ברמה של 3.28 שקלים, ויחסית הרבה, אבל זה לא קרה".

הבורסה: השווקים בירידה, המט"ח הופך לאטרקטיבי

אם בנק ישראל הוא לא זה שתרם לעליית הדולר, אז מה כן? בנק ישראל ממשיך לרכוש דולרים בשוק, גם אם בהיקף נמוך לעומת ינואר, אך הסיפור הגדול בדבר עליית הדולר מול השקל בימים האחרונים מיוחס לירידות שנרשמו בשוק המניות בוול סטריט. לאחר גל עליות מתמשך שהביא את המדדים לשיא כל הזמנים באמצע פברואר, הגיע מאז התיקון "המיוחל" שהתגלגל גם בתחילת השבוע הנוכחי לבורסה בתל אביב, וזאת בצל העלייה בתשואות על אג"ח הממשלתיות בארה"ב.

על רקע המשך תהליך ההתחסנות והירידה בתחלואה בעולם, התחזקו ההערכות לנורמליזציה של הפעילות הכלכלית ועמה היציאה ממשבר הקורונה כבר בחודשים הקרובים. הערכות אלה, ביחד עם עלייה בציפיות לאינפלציה מתחילת השנה, הביאו לעלייה בתשואות על אג"ח לצד האפשרות להעלאת ריבית של הפד מוקדם מהצפוי, מה שהכביד על שוק המניות. גם מילות ההרגעה מכיוונו של יו"ר הפד ג’רום פאוול, שאמר בשבוע שעבר כי האינפלציה ושוק העבודה רחוקים מהיעד - לא הרגיעו את השוק.
במילים אחרות, הציפייה להתאוששות מוקדמת ומהירה של הכלכלה שתורגמה בשבועות האחרונים לעלייה בציפיות האינפלציה, האירה את אג"ח האמריקאיות כאלטרנטיבה מעניינת להחנות בהן את הכסף על פני המניות.

 

המוסדיים: חשיפה לשווקים האיצה ביקושים לדולר

ובכל זאת, נתוני מאקרו מפתיעים בארה"ב, בהם גידול מהיר בהזמנות של מוצרי בני קיימא, ירידה במספר דורשי העבודה החדשים, וגידול מהיר בהכנסה הפנויה ובצריכה - שמצביעים על המשך התאוששות הכלכלה האמריקאית, דחפו את התשואות על אג"ח האמריקאיות ל-10 שנים ביום בחמישי האחרון מעל לרמה של 1.61%.

איך זה מתקשר לשוק המט"ח המקומי ולשינויים מול השקל? החשיפה הגבוהה של גופים מוסדיים בישראל לשוק המניות בחו"ל הובילה בשנה האחרונה למתאם גבוה בין שוקי המניות הגלובאליים לבין שער הדולר-שקל. כאשר שוקי המניות הגלובליים עולים, אזי חשיפת הגופים המוסדיים למט"ח עולה.

לשם המחשה, לקראת סוף שנת 2020 שיעור החשיפה של הגופים המוסדיים למט"ח עלה לשיא של 21.4% מכלל התיקים (כולל גידורים).

מנגד, כאשר שוקי המניות יורדים, המוסדיים שחשופים לשווקים בין היתר דרך שוק הנגזרים, צריכים להגדיל בטחונות ולרכוש מט"ח - או לפחות לא למכור - על מנת לצמצם חשיפה. הפעולה הזאת הובילה לעלייה של הדולר מול השקל בימים האחרונים.
כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי בנק ישראל ימשיך לרכוש מט"ח בחודשים הקרובים בקצב די קבוע, של כ-2 מיליארד דולר לחודש. כך ששער החליפין יהיה תלוי במחירי המניות. בתרחיש של יציבות בשערי המניות, מעריכים בפועלים כי מגמת הפיחות תימשך בטווח הקצר.

ומה לגבי הדולר בעולם? כאן פועלים שני כוחות מנוגדים. מצד אחד, הציפייה להתאוששות הכלכלה האמריקאית נוכח חבילת התמריצים הפיסקלית תומכת בעליית תשואות האג"ח ובשל כך להתחזקות הדולר. לזאת יש להוסיף את השיפור שצפויות להציג החברות האמריקאיות שלמדו להתייעל בתקופת הקורונה, שיזרימו ביקושים למטבע האמריקאי.

מנגד, אותה תוכנית תמריצים של הנשיא ג’ו ביידן לכלכלה בהיקף של 1.9 טריליון דולר, צפויה להגדיל את הגרעון התקציבי הגבוה ממילא - מהלך שפועל להחלשת הדולר האמריקאי.

מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, אומר: "לדעתי, מה שתרם להתחזקות הדולר מעבר לירידות בשווקים הינה עלייה בתשואות הריאליות בארה"ב. כאשר נכנסנו לשנת 2021 כולם דיברו על כך שהדולר צריך להיחלש, ופוזיציות השורט על הדולר היו ברמות שיא - ואז כאשר משהו קטן משתנה בנרטיב, אז הפוזיציות פתאום נסגרות והדולר משנה כיוון ומתחזק". לגבי תוכנית התמריצים הפיסקלית של הנשיא ביידן, אומר שפריר כי זו תומכת בעליית תשואות על אג"ח, מה שתורם להתחזקות הדולר.

צריך לציין כי עליית תשואות על אג"ח הממשלתיות מתחילת השנה היא בעלת אופי גלובלי. בגרמניה, התשואה ל-10 שנים עלתה ממינוס 0.6% בתחילת השנה למינוס 0.26% בסוף השבוע. באנגליה העלייה הייתה מ-0.2% בתחילת השנה ל-0.8% כעת. בישראל התשואה עלתה מ-0.8% ל-1.2% בסוף השבוע.

לדברי כלכלני פועלים, "לעת עתה לא נראה כי מרבית הבנקים המרכזיים מעוניינים להתערב בשוק באמצעות הגברת רכישות אג"ח בסכומים שמעבר למתוכנן, במטרה למתן את העלייה בתשואות. עם זאת, ניתן להעריך שאם תיווצר עלייה חדה ומהירה בתשואות, תעלה ההסתברות להתערבות כזאת. כריסטין לגארד, נשיאת הבנק האירופי המרכזי (ECB), הדגישה בנאום בשבוע האחרון שהבנק המרכזי עוקב בדריכות אחר האפשרות שההתפתחויות בשוק אג"ח יגדילו את עלויות המימון של המגזר הפרטי". 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה