גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשבון החשמל בטקסס היה גבוה ב-28 מיליארד דולר לאחר הפחתת הרגולציה

התחרות בשוק אספקת החשמל במדינה הבטיחה חשמל אמין יותר בעלות נמוכה יותר

טקסנים משתמשים בפנס של הטלפון הסלולרי כדי לראות את המצרכים בחנות בדאלאס, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, LM Otero
טקסנים משתמשים בפנס של הטלפון הסלולרי כדי לראות את המצרכים בחנות בדאלאס, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, LM Otero

שוק החשמל המופרט בטקסס, שהיה אמור לספק חשמל זמין ואמין במחיר מוזל, הותיר מיליוני אנשים באפלה בחודש שעבר. עכשיו מתברר כי במשך עשרים שנה, שילמו הלקוחות על חשמל יותר ממה ששילמו תושבי המדינה שקיבלו שירות מחברות שירותים מסורתיות לא־מופרטות - כך על פי ניתוח של "וול סטריט ג'ורנל".

לפני כמעט 20 שנה, טקסס עברה משימוש בחברות אנרגיה ברגולציה מלאה, לחברות פרטיות שמייצרות ומוכרות חשמל ללקוחות. טקסס הפריטה את ייצור החשמל ויצרה את המערכת שכשלה בשבוע שעבר. המדינה הדרומית דרשה מכ־60% מהתושבים לקנות את החשמל שלהם מאחת מכמה חברות אנרגיה פרטיות לא־מפוקחות ולא מחברת תשתיות מקומית.

עכשיו מתברר כי הלקוחות הביתיים של החשמל המופרט בטקסס שילמו 28 מיליארד דולר יותר עבור חשמל מאז שנת 2004 לעומת מה שהיו משלמים על פי התעריף הנדרש מלקוחות של חברות החשמל הלא מופרטות - כך על פי הניתוח של מידע שהתקבל ממינהל המידע האנרגטי (EIA).

המשבר בשבוע שעבר קרה באשמת יצרניות החשמל. עתה שהחשמל חזר באופן נרחב, חזרה תשומת הלב לחברות החשמל, שחלקן שלחו ללקוחותיהן חשבונות מנופחים. מחירי החשמל עלו לתקרת מחיר השוק של 9,000 דולר למגהוואט־שעה במשך כמה ימים במשבר - מאפיין של מערכת החשמל במדינה, שנועד לתמרץ תחנות כוח לייצר יותר אנרגיה. הלקוחות שבחרו בתוכניות של תעריפי חשמל משתנים על פי המחיר הנע בשוק, קיבלו חשבונות גדולים.

השופינג נכשל

שום דבר מכל זה לא אמור היה לקרות במסגרת ההפרטה. האנשים שתמכו ודחפו לתחרות בתחום אספקת החשמל, הבטיחו שיורידו מחירים ללקוחות כך שיוכלו לעשות שופינג ולבחור בחברה הזולה ביותר, כפי שעושים כשבוחרים ספק שירותי סלולר לדוגמה. המערכת המופרטת הייתה אמורה לפעול באופן משופר לעומת מונופול חברות האנרגיה המסורתיות, שלהן מעט תמריצים לחידוש ולאספקת שירות טוב יותר ללקוחות, כך טענו בזמנו תומכי המהלך.

"אם כל הלקוחות לא ירוויחו מזה, אז בזבזנו את הזמן שלנו וכשלנו מול הבוחרים", אמר זמן קצר לאחר שזה נעשה בשנת 1999, הסנאטור דיוויד סיבלי, אחד מאבות הצעות החוק להפרטת השוק. "תחרות בשוק החשמל תיטיב עם הטקסנים כי היא תוזיל את חשבון החשמל החודשי", אמר ג'ורג' בוש הבן, שהיה עדיין מושל טקסס, זמן לא רב אחר כך.

הנתונים של EIA מראים כמה חשמל מכרו כל מפעל ייצור וחברה קמעונאית ללקוחות בשנה מסוימת וכמה הלקוחות שילמו עבורו. "וול סטריט ג'ורנל" חישב באופן נפרד את התעריפים השנתיים של כל החברות והמפעלים על ידי סיכום כל ההכנסות, שקיבלה כל חברה וחלוקתו בקילוואט־שעה של חשמל שנמכר.

מ־2004 עד 2019, התעריף השנתי של חשמל המיוצר על ידי המפעלים המסורתיים בטקסס היה נמוך בממוצע ב־8% מהממוצע הארצי בארה"ב, בעוד התעריפים של החברות הקמעונאיות היו גבוהים ב־13% מהממוצע הארצי, כך לפי הניתוח של ה"וול סטריט ג'ורנל".

 

הקואליציה הטקסנית לחשמל בר השגה, קבוצה הרוכשת חשמל לשימוש הממשלה המקומית, הגיעה לממצאים דומים במחקר של שווקי האנרגיה במדינה, שסיכם כי "המחירים הגבוהים בטקסס לעומת שאר ארה"ב יכולים להיות מיוחסים לסקטור המופרט בטקסס".

במדינות אחרות המאפשרות תחרות קמעונאית על חשמל, ללקוחות שמורה האופציה לקבל אותו דרך חברה לא מופרטת. היעדרה של חברה כזו בחלקים מטקסס, שתאפשר תחרות בין הקמעונאיות, מקשה על לקוחות לגלות אם הם משלמים יותר מדי על חשמל, אומרים מבקרי השיטה.

דחיפה להפריט

הדחיפה להפרטת שוק החשמל בטקסס ובמקומות אחרים בארה"ב החלה בשנות ה־90 כחלק מניסיונות דומים בחברות תעופה, חברות גז בישול וחברות טלפון. מובילת המגמה הייתה אנרון (Enron), חברת האנרגיה מיוסטון ואבירת השוק החופשי, שפשטה רגל ב־2001 כאשר התגלו בחברה תרמיות בקנה מידה גדול.

עיצוב השוק מחדש כשוק חופשי עזר לספקיות החדשות למכור חשמל בזול ועדיין להחזיר את ההוצאות שלהן. אך הוא נתן להן תמריץ מועט להוציא כסף על תשתיות שיוכלו במקרה הצורך להגן על מפעלי חשמל בזמנים של קור קיצוני.

קתרין וובקינג, יועצת כללית ל"איגוד האנרגיה של טקסס למשווקים" - קבוצת מסחר תעשייתית - אמרה שספקיות קמעונאיות מעניקות ללקוחותיהן אפשרויות רבות יותר מתשתיות סטנדרטיות, כמו מוצרי אנרגיה מתחדשת. ללקוחות שמורה גם האפשרות להחליף תוכנית, אמרה. אם לקוחות "לא מרגישים שזה הדבר הטוב ביותר עבורם הם יכולים לעבור לספק אחר", אמרה.

עשרות חברות צצו

עשרות חברות מתחרות צצו אחרי ההפרטה. אך לאחרונה, התחרות בטקסס ירדה בגלל גל של מיזוגים בתעשייה.

טקסס היא ביתן של שתיים מספקיות האנרגיה הגדולות ביותר במדינה, תאגיד Vistra ו־NRG Energy. חברות משווקות, השייכות לשתי החברות האלה מהוות כיום כ־¬75% משוק החשמל הקמעונאי שנמכר בטקסס בשנת 2019.

בינואר, השלימה NRG רכישה של ספקית האנרגיהDirect Energy במחיר של מיליארד דולר. עקב כך, הוכפל מספר הלקוחות שלה ל־6 מיליון משקי בית, וכוח העבודה בחברה גדל מבערך 4,500 ל־7,500 עובדים. כמחצית מלקוחות החברה נמצאים בטקסס.

חברת הבת הגדולה ביותר של Vistra בטקסס, TXU Energy, יחד עם NRG, אמרו שלקוחותיהן לא ייפגעו מהעלייה במחירים בעקבות הפסקות החשמל מפני שתוכניות אספקת החשמל שלהן אינן קשורות לתנודות מחיר קצרות־טווח בשוק החשמל הסיטונאי.

המחירים יעלו

מנגד, טים מורסטד, מנהל עמית ב־AARP Texas ומבקר של חברות האנרגיה, אמר שהוא צופה שהרבה לקוחות פרטיים יספגו עליות מחירים בעתיד הקרוב כשהחברות יתמחרו בחשבונות החשמל את התעריפים הגבוהים לייצור חשמל שהיו החורף. מי שייפגע הכי הרבה הם לקוחות של חברות אנרגיה פרטיות, שחתמו על הסכמים לתעריפי חשמל משתנים העולים ויורדים כל חודש על פי השינויים במחירים בשוק. "המחירים בהחלט הולכים לעלות", אמר מורסטד. "מי שחתם על חוזה מסוג 'מחיר משתנה', ירגיש זאת בקרוב יחסית".

ישנן ספקיות אנרגיה מסוימות הנכנסות לחוזים ארוכים לגבי החשמל שהן מוכרות ללקוחות, ובאופן פוטנציאלי מגנות עליהם מהעלייה הדרמטית בשוק הסיטונאי שנצפתה בשבוע שעבר, כך אמר קנת' רוז, יועץ עצמאי באוניברסיטת מישיגן סטייט שלמד את תעשיית האנרגיה הקמעונאית.

מועצת השירותים הציבוריים של טקסס הודיעה שהיא "עודדה בתוקף" את ספקיות החשמל הקמעונאיות לעכב שליחת חשבונות ללקוחות ביתיים ועסקיים קטנים.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?