גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבעה בארבע שנים: למה אף מנכ"ל לא שורד תחת האחים יוסי וצביקה ויליגר

יבואנית המזון מחליפה מנהל בפעם הרביעית בתוך ארבע שנים ● כעת הגיע תורה של עינת פלד-שפירא להודיע כי היא עוזבת את התפקיד ● שרשרת העזיבות מעוררת שאלות לגבי קצב התחלופה בניהול החברה, שצומחת בקצב יוצא דופן, אפילו לענף שנמצא גם ככה בעלייה

בעלי ויליפוד, יוסי וצביקה ויליגר / צילום: איל יצהר
בעלי ויליפוד, יוסי וצביקה ויליגר / צילום: איל יצהר

הטלטלות בהנהלת ויליפוד נמשכות, ומנכ"לית רביעית עוזבת את יבואנית המזון שבשליטת האחים ויליגר בתוך תקופה קצרה של פחות מארבע שנים. בדרך-כלל, תקופת כהונה של שנה בלבד בחברה כזו נחשבת לקצרה, אבל כנראה שלא במקרה של ויליפוד.

עם מינויה לתפקיד, רבים בענף המזון העריכו כי עינת פלד-שפירא (43) "לא תשרוד בחברה אפילו שלושה חודשים". כך שלפחות עבור מי שמכיר את ויליפוד ואת בעליה הדומיננטיים, פלד-שפירא הצליחה לשרוד פי שלושה ממה שצפו לה בשוק, כשבכך שמה מצטרף לשורה של עזיבות אחרי קדנציה קצרה בניהול החברה. או כפי שהגדירו זאת היום גורמים בענף המזון: "שנה בויליפוד זה כמו שבע שנים בחברה אחרת".

עתה מצטרפת פלד-שפירא לשרשרת העזיבות. לפניה היה מיכאל לובושיץ, שהתפטר לפני שנה לאחר כהונה של שנתיים בויליפוד - מה שנחשב בזמנו לקדנציה ממושכת ביחס לקודמו בתפקיד - טים קרנקו, שעזב את החברה לאחר ארבעה חודשים בלבד. לפניו שימש כמנכ"ל אירם גרייבר, שהועזב לאחר שהאחים ויליגר השתלטו עליה מחדש.

הגם שמדובר בכהונה קצרה "רגילה" עבור ויליפוד, הרי שעדיין מדובר בתחלופת מנהלים יוצאת דופן בעולם החברות הציבוריות בישראל. עוד דבר שבולט בהקשר הנוכחי, היא המהירות שבה פלד-שפירא עוזבת את החברה. הודעת החברה לבורסה מציינת, כי היא תמלא את תפקיד עד ל-1 באפריל, וזאת לעומת סטנדרט של תקופת הודעה מוקדמת (במגוון נסיבות עזיבה) ארוכה בהרבה מאשר חודש בחברות ציבוריות עבור תפקידים בכירים.

בדוחות השנתיים של החברה ל-2019 צוין, בין היתר, כי "אין שינוי של ממש בתנאי העסקתה של עינת פלד-שפירא לעומת תנאי כהונתו של קודמה מיכאל לובושיץ". בהקשר זה נציין כי לובושיץ, שהיה מנכ"ל החברה מ-1 בינואר 2018 עד ל-2 במרץ 2020, היה זכאי לדמי ניהול חודשיים של 73 אלף שקל, ולמענק תלוי תוצאות בהיקף של עד 330 אלף שקל לשנה. כמו כן, חברת הניהול של לובושיץ הייתה זכאית לתשלום חודשי קבוע של 5,000 שקל בגין הוצאות הרכב שבבעלותה.

מי באמת אחראי לתוצאות החיוביות? 

חוץ מהקדנציות הקצרות, המשותף לעזיבות האחרונות הוא שהן נעשות על רקע תוצאות חיוביות בחברה, וכי הסיבה לעזיבה אינה נוגעת לתפקיד שנסגר מראש עם המנכ"ל הפורש, וזאת על אף שמאז מונו מיכאל לובושיץ ואירם גרייבר לתפקידים בכירים בשתיים מהחברות הגדולות בענף המזון. לובושיץ המכהן כמנכ"ל יינות ביתן-מגה וגרייבר משמש כסמנכ"ל בתנובה (וקודם לכן שימש כמנכ"ל קופיקס).

בימים הקרובים תפרסם ויליפוד את תוצאותיה לרבעון הרביעי של 2020. על המומנטום החיובי שבו נמצאת החברה מזה תקופה ארוכה, ניתן ללמוד גם מהתוצאות שפרסמה לחודשים ינואר עד ספטמבר 2020, וגם מהצמיחה במכירות שהחברה מציגה כפי שמשתקף מנתוני סטורנקסט.

בסיכום 2020 הצליחה ויליפוד להציג צמיחה של 26% במכירות הכספיות לשוק הקמעונאי שעמדו על 546 מיליון שקל, וזאת בעוד שקצב הצמיחה הממוצע בשוק המזון והמשקאות היה כ-9%.

בתשעת החודשים הראשונים של 2020 מכירות החברה צמחו בכ-18% לעומת התקופה המקבילה ב-2019 לסך של 345 מיליון שקל. הרווח הגולמי של החברה צמח ב-28% לסך של 115 מיליון שקל, והרווח התפעולי עלה בכ-43% לסך של כ-50 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי טיפס בכ-2% לסך של 38 מיליון שקל.

צמיחה גם בשנים בלי קורונה


אם כן, מדוע על רקע התוצאות החיוביות שהחברה מציגה, הטלטלות בהנהלה אינן נפסקות? בשוק מייחסים את השינויים הללו לדומיננטיות של בעלי השליטה בחברה, האחים צביקה ויוסי ויליגר, ולמעורבות שלהם בחברה באופן יומיומי.

כך או כך, נראה שהטלטלות הללו לא הטרידו את שוק ההון, שככל הנראה מייחס את התוצאות החזקות לחברה ולבעליה, ולא לשיטת הניהול של מנכ"ל כזה או אחר.

אין ספק שגם משבר הקורונה תרם במידה רבה לצמיחה של החברה בשנה החולפת, אולם הצמיחה שמאפיינת את החברה לא החלה בשנה האחרונה - למעשה כבר ב-2019 הייתה ויליפוד ספקית המזון הצומחת ביותר בשוק מוצרי הצריכה הישראלי, וב-2020 הייתה השנייה בצמיחתה אחרי ספקית הביצים מ.לסר.

ממצגת שפרסמה ויליפוד למשקיעים עולה, כי בארבע השנים האחרונות החברה הוסיפה למגוון שלה מעל 200 מוצרים חדשים. כיום כ-80% מהמוצרים המשווקים על ידה הם בבעלות, והיתר של מותגים בינלאומיים המשווקים על ידה. במסגרת זו, מתמקדת ויליפוד בקטגוריות עם רווחיות גולמית גבוהה יחסית. בשנתיים האחרונות הרשת הצליחה לשמור על מעמדה כשחקנית נוכחת בשוק החלב, גם לאחר שספגה מכה כשאיבדה את הזיכיון ליבוא המותג ארלה לטובת שטראוס.

סיבוב שלישי של האחים ויליגר

לפני כשלוש וחצי שנים השתלטו האחים צביקה ויוסי ויליגר בפעם השלישית על יבואנית המזון ויליפוד השקעות - לאחר שמכרו אותה פעמיים בעבר (לידי ארקדי גאידמק ואלכסנדר גרנובסקי) במימושים שהניבו לכיסיהם תמורות בהיקף של מאות מיליוני שקלים.

ההשתלטות השלישית הושלמה באופן מלא כשהאחים לקחו לידיהם את מושכות הניהול בוויליפוד באמצע שנת 2017, ושוב התברר כי הם יודעים את העבודה: בשלוש השנים האחרונות טיפסה מניית ויליפוד השקעות בכ-87% לשווי חברה של 465 מיליון שקל.

החברה הבת, ויליפוד אינטרנשיונל, אשר החלה להיסחר בת"א ביוני השנה (לאחר שעד אז נסחרה בנאסד"ק בלבד) זינקה אף היא בשיעור תלת-ספרתי, לשווי של למעלה ממיליארד שקל.

לאחרונה הם אפילו הכניסו לחברה הבת, אשר מרכזת את פעילות הקבוצה בתחום של יבוא ושיווק מוצרי מזון, קבוצת משקיעים שכוללת את הפניקס, מיטב דש ומורי ארקין תמורת כ-43 מיליון שקל, בתמורה לקצת פחות מ-5% ממניות חברת היבוא (וזאת בנוסף לאופציות במסגרת אותה עסקה).

האחים ויליגר חולשים על כ-73% ממניות ויליפוד אינטרנשיונל , בעיקר באמצעות החברה האם ויליפוד השקעות (המחזיקה ב-62% ממניות). בוויליפוד השקעות עצמה שולטים האחים ויליגר באמצעות החברה הזרה BSD (לשעבר אמבלייז), שמחזיקה ב-62% מהמניות.

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה