גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הסיכוי שהאינפלציה תחזור, ואיך זה קשור להיסטוריה של ארגנטינה?

תוכנית התמריצים של ביידן בהיקף 1.9 טריליון דולר תוסיף עוד מאות מיליארדים להרי המזומן עליהם יושבים האמריקאים ● עקב כך יש מי שכבר מזהים את האינפלציה באופק ● האם יש סיכוי שנראה אותה עד סוף 2021, ומה יש לאמריקה ללמוד ממלכת האינפלציה, ארגנטינה? ● כתבה ראשונה בסדרה

אלפי ארגנטינאים, מאנשי עסקים ועד מובטלים, מחו על המצב הכלכלי אליו הידרדרה המדינה, בואנוס איירס, ינואר 2002 / צילום: Reuters
אלפי ארגנטינאים, מאנשי עסקים ועד מובטלים, מחו על המצב הכלכלי אליו הידרדרה המדינה, בואנוס איירס, ינואר 2002 / צילום: Reuters

שרשרת של החלטות והתרחשויות מהעת האחרונה בארצות הברית מהווים אינדיקציה ברורה שהמשבר הכלכלי־חברתי־פוליטי העמוק, שארה"ב מצויה בו, רחוק מקו הסיום. ולמרות שבפרץ של מרץ ופטריוטיות, המליץ השבוע המשקיע האגדי וורן באפט "לעולם לא להמר נגד אמריקה", אנחנו דווקא ממליצים לתת מבט טוב וארוך על ההיסטוריה של מדינה אחת שממוקמת דרומית לארה"ב, ואז אולי לשקול מחדש את העצה של "האורקל מאומהה".

שלושה אירועים בעלי משמעות היסטורית התרחשו בחודש שעבר בארה"ב. הראשון, בניו יורק המשיכה הריבית על איגרות החוב ל־10 שנים של ממשלת ארה"ב לטפס עד שהגיעה ל־1.614% - עלייה של יותר מ-33% בריבית בחודש פברואר לבדו.

האירוע השני, בוושינגטון הועברה לאישור הסנאט חבילת התמריצים של הנשיא ג'ו ביידן, שאמורה להזרים למשק האמריקאי 1.9 טריליון דולר - קדמה לה חבילת חוק נוספת מדצמבר על סך 900 מיליארד דולר בדצמבר. 600 מיליארד מתוך ה־1.9 טריליון דולר יוקדשו לצ'קים בסך 1,400 דולר שיישלחו לאזרחי ארה"ב. זאת בנוסף לצ'קים של 600 דולר שנשלחו בדצמבר.

האירוע השלישי - לא כלכלי אלא פוליטי: התברר כי פסלו המוזהב של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שהוצב בפלורידה, עתיד להטיל צל ארוך ומתמשך על המפלגה הרפובליקאית, שהולכת ומתפצלת בין הטראמפיסטים (הרוב), המאמינים בדמוקרטיה כל עוד הם־ניצחו־בבחירות, והרפובליקאים הישנים סטייל מיט רומני (המיעוט) שמאמינים בערכים השורשיים של המפלגה.

בשנת 1853, לאחר שנים של מלחמת אזרחים, התקבלה והוסכמה החוקה של ה"אומה הארגנטינאית", והמסגרת הפוליטית־מדינתית המודרנית שלה יצאה לדרך. עד 1900 הפכה ארגנטינה למעצמה כלכלית עולמית. באותה שנה עמד התמ"ג לנפש בארגנטינה על 67% מזה שבארצות הברית, כמעט 90% מזה שבגרמניה, זהה לזה שבקנדה ופי 3.6 מזה שבטיוואן.

ב־1905 הכלכלן והסופר פרסי פ. מרטין, סיכם את רשמיו מביקור בדרום אמריקה. "התקדמות עצומה נעשתה בארגנטינה בעשור האחרון", הוא כתב, "וגם המבקר הזהיר ביותר לא יהסס לומר שארגנטינה רק התחילה את מסעה לגדולה".

עד 1913 הייתה המדינה הדינמית ורחבת הידיים הזו עשירה פי שניים מספרד. בעשור שבין 1900 ל־1910 הייתה ארגנטינה לארץ המהגרים אף יותר מאמריקה, ביחס שבין מהגרים לאוכלוסייה הקיימת. בעשור זה היא אף הייתה בעלת הגידול בתמ"ג לנפש הגבוה בעולם. השפע הכלכלי והיותה מדינת מהגרים רחבת ידיים הפך אותה לאבן שואבת גם להגירה יהודית.

ביוזמת הברון הירש וארגון יק"א שהקים, התגברה ההגירה מתחום המושב שברוסיה, ועד 1920 חיו בה כ־150 אלף יהודים. זו הייתה הקהילה היהודית הגדולה ביותר בחצי הכדור הדרומי ופי שניים ממספרם בשטחי המנדט הבריטי בארץ ישראל.

בתוך 100 שנים הכול נעלם 

אבל בתוך 100 שנה כל זה נעלם. ב־2019 עמד התמ"ג לנפש בארגנטינה על פחות מ־18% מזה שבארה"ב, כ־22% מזה שבגרמניה, 24% מזה של קנדה, ופחות מ־40% מזה של טאיוואן.

מסעה של ארגנטינה מהליגה הלאומית העולמית למיקומה כיום הוא לא רק מרתק, אלא גם מהווה "מקרה מבחן" שבצדו לקחים יקרים למדינות רבות שמתקשות להבין עד כמה קל לקלקל אך קשה מאוד לתקן.

השנים שבין מלחמת העולם הראשונה ועד תום מלחמת העולם השנייה היו קשות לכל כלכלות העולם. ארגנטינה לא הייתה יוצאת דופן, אף שהיא לא הייתה מעורבת בשתי מערכות דמים אלו. השנים שקדמו למלחמת העולם הראשונה הצטיינו בגלובליזציה ומסחר בינלאומי פורח, מהם נהנתה ארגנטינה מאד. לעומת זאת, ההסתגרות, הפרוטקציוניזם והידרדרות בסחר בעשורים שהגיעו אחרי המלחמה פגעו בארגנטינה קשות.

הפגיעה הכלכלית בעשורים אלו לא הייתה יחודית רק לה. אולם בעוד שהכלכלות של רוב המדינות המובילות בעולם עברו בעשורים שאחרי מלחמת העולם השנייה שינויים מבניים ויסודיים, ארגנטינה בחרה בדרך אחרת. ב-1946 עלה לשלטון חואן פירון ועימו בא לעולם הפירוניזם.

חואן פירון (בחליפה הלבנה) / צילום: Associated Press

הפשיזם של חואן פירון מרים ראש

פירון היה ורסיה דרום־אמריקאית של הפשיזם האירופאי - תנועה פופוליסטית לאומנית שהגנה על "מעמד העובדים", אך לא הטיפה לחיסול המעמדות האחרים כמו בקומוניזם. פירון הביא לארגנטינה זן דרום אמריקאי של ה"סוציאליזם־הלאומי", שבמרכזו המנהיג, הפטריוטיזם, והמדינה, ושביטויים המעשי הוא מעורבות ממשלתית עמוקה בכלכלה, עידוד החברות הגדולות והמונופולים, והגבלות קשות על הייבוא.

לאחר קדנציה אחת בנשיאות, חואן פירון שינה את החוקה כך שיוכל להיבחר גם לקדנציה שנייה, שלה הוא נבחר ברוב מרשים. בקדנציה זו הועמקו המגמות האנטי־דמוקרטיות והוגבר פולחן האישיות. לאחר כעשור בשלטון שהתאפיינו באינפלציה, שחיתות, דיכוי, דמגוגיה ופופוליזם גואה, הודח פירון על ידי הפיכה צבאית וברח מארגנטינה.

פירון הסתלק אך את הנזק שנגרם לרקמה החברתית, כבר לא ניתן היה עוד לתקן. יתר על כן, כמו במקרים רבים בהיסטוריה, פירון הסתלק אך לא הפירוניזם. זו נותרה אידאולוגיה פופולרית ביותר בארגנטינה וזכתה במערכות בחירות נוספות כל עוד הן התקיימו. וכך בעוד אירופה, יפן, וה"נמרים המתעוררים" שבמזרח אוספים את השברים ומתאוששים מתוצאות מלחמת העולם השנייה ובונים כלכלות חדשות, מודרניות ומתפתחות, כמו גם מוסדות ומסורות דמוקרטיות, הלכה ארגנטינה והידרדרה ממשבר פוליטי למשבר כלכלי, וממהפכה צבאית, לחורבן מתמשך למוסדותיה.

הפתרון נמצא בהדפסות כסף

ההידרדרות הנמשכת הביאה לערעור מתמשך ביציבות הפוליטית, החברתית והמשפטית הנדרשות לצמיחה כלכלית והשקעות חוץ. הפופוליזם הנמשך וההתחמקות מהכרעות קשות דרש כסף שלא היה בנמצא. את הפתרון הם מצאו בהדפסות חוזרות ונשנות. וכך מאז 1946 הפכה האינפלציה בת־בית קבועה בכלכלת ארגנטינה.

בין 1947 ל-1975 עמדה האינפלציה השנתית הממוצעת על 25% וב־1976 היא זינקה מעבר ל־400%. ב־1985 האינפלציה עברה את רף ה־650% , וב־1989 הושג שיא של מעל 3000%. לאחר שני עשורים רגועים יותר שבהן היא עמדה על בין 5% ל־10% לשנה, היא שוב הרימה ראש. מאז 2017 האינפלציה השנתית בארגנטינה היא מעל 25% ובשנתיים האחרונות היא נעה בין 43% ל־53% לשנה.

 

ההידרדרות הנמשכת הביאה גם להידרדרות ברמת החינוך וההשכלה ולאובדן כוח אדם איכותי שנחוץ למודרניזציה של הכלכלה. ארגנטינה נקלעה למעגל שוטה המחזק את עצמו. ההידרדרות הנמשכת הביאו את הממשלה לחדלות פירעון של חובותיה הבינלאומיים כמה פעמים מאז 1986.

אלו, ביחד עם סכסוך נמשך עם בעלי חוב קיימים, הפכו את שווקי ההון הבינלאומיים לכמעט בלתי נגישים לארגנטינה, וזאת בשעה ששווקים אלו מתפוצצים מכסף ומדינות לא מפותחות בהרבה, כמו פורטוגל, מגייסות סכומי עתק בריבית שלילית ול־30 שנה.

ארגנטינאים מפגינים נגד הממשלה בנובמבר 2000 במחאה על האבטלה הגוברת והכלכלה שדורכת במקום, בואנוס איירס / צילום: Reuters, STR New

ללמוד מארגנטינה כמה שיעורים

ארצות הברית אינה ארגנטינה ויותר ממובן אחד, אבל היא בהחלט יכולה ללמוד ממנה כמה שיעורים. אמריקה נחלצה בעור שיניה מטראמפ הפופוליסט, אך היא עדיין רחוקה מאד מהיחלצות מהטראמפיזם. כמו הפירוניזם, זה עשוי להשפיע עמוקות על דמותה גם לאחר שיעלם הפסל המוזהב של הנשיא.

להזרמת 1.9 טריליון דולר תהיה ללא ספק השפעה על הפעילות הכלכלית לטווח הקצר. להערכת מומחים היא תגדיל את התמ"ג בלפחות 4% לשנה זו ועוד כ־2% לשנה הבאה. במיוחד כשההזרמה גדולה בהרבה מהפגיעה הממשית בתמ"ג בגין הקורונה, שעל פי הערכות משרד התקציבים של הקונגרס "הוא קצת מעל 650 מיליארד דולר".

בחודש דצמבר הקונגרס כבר העביר חבילת סיוע של 900 מיליארד דולר, החוק החדש של 1.9 טריליון יביא בקלות את הגרעון הממשלתי השנתי לשנת 2021 אל מעל 3 טריליון דולר, ואת חובות הממשלה הפדרלית אל מעל קו הה־30 טריליון דולר עוד השנה.

וזו רק ההתחלה. סיוע חירום בגין הקורונה וקיצוץ 10 אלפים דולר מחובות כל סטודנט, עליו דובר לאחרונה, אינם היעדים וההבטחות עבורם עשתה המפלגה הדמוקרטית את המאמץ העצום לכבוש מחדש את שלטון.

"אנחנו צריכים לחשוב גדול או ללכת הביתה" אמר לא מכבר חבר הקונגרס קרביג'ל, סגן יו"ר הוועדה לענייני תשתיות. ואכן על פי הפרסומים השונים בחודשים הקרובים מתכנן הנשיא לקדם חוק שיתקצב שני טריליון דולר להוצאה על פרויקטים של תשתיות - מכבישים וגשרים ועד תשתיות ירוקות. ועדיין לא דיברנו על התוכניות בתחומי ה"הניו דיל הירוק", החינוך, ושיפוץ החורבן במערכת הבריאות.

סימנים נראים במחירי הסחורות 

כל עוד המשק משותק בגין המגפה, ההזרמות המסיביות לא הביאו לפעילות כלכלית גועשת. ומחזור השימוש בכסף נפל לשפל שכמוהו לא היה מעולם. כך החיבור בין הישיבה בבית והצ'קים הממשלתיים הקפיצו את כמות המזומנים עליו יושב הציבור באמריקה לשיאים חדשים.

נכון לחודש שעבר עמד הסך הזה על 3.9 טריליון דולר - גידול של כמעט 60% מפברואר שנה שעברה. וזה עוד לפני השפעת 1.9 הטריליון החדשים. אך כל זה עתיד להסתיים ברבעון האחרון של השנה, שעה שהשפעת החיסונים תלך ותתפשט וגל הביקושים של הציבור הרעב לחזרה לשגרה, והחמוש בהר המזומנים, יפגוש את השפל בהיצע - תוצאה של השיבושים המתמשכים בשרשרות הייצור והאספקה של שנת הקורונה.

החיבור בין עודף גדול בביקוש וחוסר ממשי בהיצע, עשוי להביא להתפרצות אינפלציונית שאפילו המדדים המעוותים של הלשכה הממשלתית לסטטיסטיקה לא יוכלו עוד להסתיר. ללחצים אלו ייתוספו הביקושים הכבושים בענפים בהם לא ניתן עוד להשלים את ההיצע שאבד, כמו טיפולים רפואיים לא דחופים.

סימנים ראשונים כבר ניכרים היום במחירי הסחורות, כמו העץ, הנפט ונחושת שיותר מהכפילו את מחירם מאז החודשים הראשונים של המשבר. מדד מחירים לצרכן המשקף עליות מחירים של 4% או 5% לשנה (שפירושם עליות מחירים אמיתיות של כ 10%־12% לשנה) ייתכן כבר ברבעון הראשון של שנה הבאה. אז יעמוד הפדרל ריזרב בפני דילמה של ממש. האם הפד יבחר בדרכו של פול וולקר , יו"ר הבנק המרכזי משנות ה־80, שהעלה את הריבית ל־18% כדי לעצור את האינפלציה של שנות ה־70, או בדרך שבה הלכה ארגנטינה.

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון. כותב הספר "Brief A Money of History" ומקליט הפודקסט Com.KanAmerica

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות