גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעת הקהל האמריקאית לגבי סין עברה מרעה לרעה מאוד

כמעט מחצית מהאמריקאים אמרו שעל ארה"ב לנסות לרסן את כוחה של סין, כך מגלה סקר שנערך בידי מכון פיו

שי ג'ינפינג / צילום: AP - Li Xueren
שי ג'ינפינג / צילום: AP - Li Xueren

סדרה של סקרי דעת קהל בארה"ב מצביעה על גישה צוננת במיוחד לסין, יותר מאי פעם, ועל תמיכה גוברת בממשל ביידן לגבי עמדה קשוחה יותר שמטרתה להשפיע על התנהגותה של בייג'ינג.

הסקרים מצביעים על כך שרטוריקה פוליטית וכותרות שליליות לגבי סין מוסיפים לעלייה בתפישות השליליות לגבי המדינה, המתמקדות יותר ויותר בנושא של זכויות אדם.

תשעה מכל 10 אמריקאים רואים בסין מתחרה או יריבה וכמעט מחציתם מאמינים שארה"ב צריכה לבקש לצמצם את כוחה של סין, כך מתגלה בסקר של מכון פיו (Pew Institute) שפורסם ביום חמישי האחרון.

סקר של גאלופ (Gallup) שפורסם בשבוע שעבר, מצא של־79% מהאמריקאים תדמית שלילית לגבי סין, השיעור הגבוה ביותר מאז החלה החברה לערוך סקרים בשנת 1979. רק איראן וצפון קוריאה קיבלו ציונים גרועים יותר.

קטלוג הנושאים איתם מתמודד הנשיא ג'ו ביידן בבואו לפתח אסטרטגיה ליחסים מול סין מגוון - אבל רק ל־53% מהאמריקאים ביטחון שיצליח ליישם אותו באופן יעיל, כך לפי הסקר של מכון פיו. זה בניגוד ל־60% שאמרו בסקר שהם צופים תוצאות חיוביות מנשיא ארה"ב במדיניות חוץ באופן כללי, כמו למשל שיפור היחסים עם בנות בריתה של ארה"ב.

באופן חלקי, ספקות לגבי סיכוייו של ביידן להצליח משקפים חוסר אמון עמוק בנשיא סין שי ג'ינגפינג, אשר רק 15% מהאמריקאים אמרו שיעשה את הדבר הנכון בנוגע למדיניות חוץ, כך לפי מכון פיו.

בסין מאשימים את טראמפ והכיסוי התקשורתי

התפישה בסין היא שדעת הקהל האמריקאית לגבי המדינה נפגעה בגלל מאמצי ממשל טראמפ "לפגוע ביחסי סין־ארה"ב ולעשת לסין דמוניזציה" בשנתו האחרונה בתפקיד, כמו גם כיסוי תקשורתי ביקורתי בארה"ב לגבי פעולות הממשלה בהונג קונג ובשינג'יאנג, כך אמר וו שינבו, מומחי ליחסי סין־ארה"ב באוניברסיטת פודאן בשנחאי.

"זה מעוצב בידי המנהיגים הפוליטיים, ההצהרות שלהם", אמר. "זה נוצר בידי הכיסוי התקשורתי".

בתדרוך יומי בבייג'ינג ביום רביעי, אמר דובר משרד החוץ הסיני וואנג וונבין שהממשל האמריקאי הקודם "הרעיל את אווירת דעת הקהל בשתי המדינות".

הסקרים האחרונים, כולל הסקר שפורסם על ידי מועצת שיקגו לעניינים עולמיים, מכון מחקר בלתי תלוי, מראים שהדאגה לגבי סין משותפת לחברי שתי המפלגות הגדולות בארה"ב.

רפובליקאים - בעיקר מובילי דעה רפובליקאים - הם בעלי דעות נציות לגבי סין ותומכים במאמץ האמריקאי להגביל את עלייתה של בייג'ינג, כך התגלה בסקר של מועצת שיקאגו. דמוקרטים, שהם יותר מפולגים, מעדיפים לרוב מעורבות ישירה עם הסינים, כך מראה הסקר.

מהיחס לקורונה, דרך מדיניות החוץ ועד היחס למיעוטים

בעוד שדעת הקהל האמריקאית לגבי סין עוברת תהליך של הקשחה בשנים האחרונות, הפער האידאולוגי בין המדינות הגיע לשיא ב־2020 כשהקורונה התפשטה ברחבי העולם, והתגלו סימנים לכך שבייג'ינג לא התייחסה למגפה ברצינות הנכונה בהתחלה, לאחר גילויה.

סין נכנסה לסכסוכים עם טאייוואן והודו, בתוך כך שהייתה נתונה לביקורת נרחבת מצד ממשלות זרות לגבי התנהלותה במדיניות הפנים, עקב פעולות ענישה שנקטה נגד מיעוטים כמו המיעוט האויגורי והפעלת חוק לגבי ביטחון לאומי בהונג קונג שנועד לעצור פעולות נגד הממשלה. הפעולות האלה משתקפות בשיעור התמיכה הנמוך בסין בקרב אמריקאים.

מכון המחקר Freedom House שמושבו בוושינגטון ופועל למען דמוקרטיה ברחבי העולם, הודיע ביום רביעי שסין, שכבר הייתה מדורגת כמדינה "לא חופשית", נעשתה גרועה יותר בשנה האחרונה בכל הנוגע לזכויות אזרחיות ופוליטיות.

מומחים הצופים אל סין בארה"ב גם מייחסים כמה מהתחושות השליליות לגבי המדינה לנשיא לשעבר דונלד טראמפ ולאתגרים שהציב לבייג'ינג בשנה האחרונה של ממשלו, אחרי שהצדדים הגיעו לחתימה על הסכם סחר.

כמה מהשרים של טראמפ גינו את הרשויות הסיניות בנאומים מתוקשרים, ואיימו על בכירים סיניים בפעולות ענישה. בינואר עשתה מחלקת המדינה של טראמפ כותרות בכל העולם כשהודיעה שטיפול הממשלה הסינית במיעוט האתני האויגורי באחד המחוזות המערביים של סין נחשב לרצח עם.

בייג'ינג דחתה את הביקורת הזו. הממשלה בסין אמרה שפעלה באופן אחראי לגבי הקורונה ונושאים אחרים כולל ענייני פנים סיניים.

על הפרק: היחס למשבר האקלים

הממשלה גם חיכתה להזדמנות לשפר יחסים עם ממשל ביידן לגבי נושאים אחרים, למשל משבר האקלים. דובר משרד החוץ הסיני וואנג אמר שזו אחריות ארה"ב "לאמץ מדיניות רציונלית ומעשית לגבי סין" ואחריותה של התקשורת האמריקאית לטפח הבנה ואמון.

אבל אפילו בנושא האקלים, 79% מהאמריקאים שענו לסקר סבורים שבייג'ינג עושה עבודה רעה, כך על פי הסקר של מכון פיו. לגבי הקורונה, 54% אמרו שסין ניהלה את המגפה גרוע, לא רחוק מ־58% שאמרו לגבי ארה"ב שניהלה את המגפה גרוע.

כ־55% אמרו שזה רעיון טוב להגביל את כמות הסטודנטים הסינים הנכנסים לארה"ב. כשני שליש מהאנשים שענו לסקר של מכון פיו אמרו שהיחסים הכלכליים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם הם גרועים או גרועים מאוד.

ההידרדרות בדעת הקהל של אמריקאים לגבי סין מתבהרת מהסקרים של גאלופ, אשר מאז 2015, אז בדיוק חצי מהאמריקאים היו בעלי חוות דעת שלילית על סין, מציגים נתונים גרועים משנה לשנה.

כיום, כ־80% מהאמריקאים הם בעלי חוות דעת שלילית לגבי סין. לשם ההשוואה, אפילו לאחר פעולות הענישה נגד פעילי דמוקרטיה ב־1989, היה השיעור המקסימלי של אמריקאים בעלי חוות דעת שלילית על סין 54%.

פרופסור וו מאוניברסיטת פודאן אמר שסין, כמדינה שאינה בת ברית של ארה"ב ובראשה עומדת ממשלה קומוניסטית, לא נהנתה כמעט מעולם מחוות דעת חיובית בקרב הקהל האמריקאי. "האם הממשלה הסינית מודאגת לגבי זה? אני חושב שלא באמת", אמר. הרשויות מנסות להתמודד עם נושאים שהם בבסיס האינטרס הלאומי של סין, אמר, כך שתמיכה בעם הסיני היא חשובה.

זכויות אדם הן תחום המדיניות בסין שבו שני צידי המתרס הפוליטי מגיעים הכי קרובים להסכמה, כך נמסר ממכון פיו. זכויות אדם היו בראש הרשימה כשמכון פיו שאל אמריקאים שאלות פתוחות לגבי חששותיהם בנוגע לסין. נושאים כלכליים והמערכת הפוליטית היו הנושאים הבאים ברשימה.

עם זאת, הסקרים החדשים מצביעים על כך שישנו מעט חשש בקרב אמריקאים לגבי נושאים ספציפיים. בעוד ש־50% מהאמריקאים רואים במדיניות זכויות האדם בסין נושא משמעותי ביותר ו־52% מהנשאלים רואים כך את צבא סין, לפי הנתונים ממכון פיו, פחות משליש מהם ראו במצב בהונג קונג או בטייוואן מקור דאגה משמעותי עבור אמריקאים.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק