גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שהאמין בתשובה הרוויח: עליות של 300% עד 500% באג"ח של קבוצת דלק מהשפל של 2020

הטיפוס במחיר הנפט תומך בהמשך עליית ניירות הערך של קבוצת דלק, שרק לפני כשנה נחלצה בעור שיניה מכניסה להסדר חוב ● לירן לובלין, אי.בי.אי: "לקבוצה יש שקט לשנה הקרובה, אבל הכול פה נזיל ותלוי בעסקאות שיצליחו לייצר בחברה הבת איתקה"

אסדת קידוח של איתקה. "מחירי הנפט תורמים באופן חד־משמעי לשווי הפעילות" / צילום: אתר החברה
אסדת קידוח של איתקה. "מחירי הנפט תורמים באופן חד־משמעי לשווי הפעילות" / צילום: אתר החברה

על רקע הטיפוס הנמשך במחירי הנפט בעולם, בולטת זה זמן עלייתה של מניית קבוצת דלק . מחיר המניה קפץ בכ-60% מתחילת השנה, השלים זינוק של כ-200% מרמת השפל שקבע לפני כשנה, עם פרוץ משבר הקורונה, והוא משקף לחברת ההחזקות שבשליטת יצחק תשובה שווי המתקרב ל-3 מיליארד שקל. למרות זאת, המניה עדיין במחיר הנמוך בכ-75% מרמתה בתחילת 2020.

מי שנהנו מעליות שערים חדות אף יותר הם המשקיעים המחזיקים בסדרות האג"ח השונות של קבוצת דלק, שטיפסו ב-310%-525% מרמות השפל שבהן נסחרו רק לפני כשנה, על רקע ההתרסקות במחיר הנפט והחששות ליציבותם הפיננסית של קבוצת דלק והעומד בראשה. בדיעבד, מי שנתן באותה עת את אמונו בתשובה הרוויח בגדול. 

 

אג"ח קבוצת דלק, חוב בהיקף נוכחי של קצת יותר מ-5 מיליארד שקל, עמדו בעין הסערה לפני שנה, עם קריסה מהדהדת של עשרות רבות של אחוזים תוך שבועות ספורים, אשר הזניקה את התשואות עליהן לרמות "זבל" תלת-ספרתיות, והעמידה את המחזיקים כפסע מדרישה מלהעמיד את חוב הקבוצה כלפיהם לפירעון מיידי.

בעקבות גל העליות האחרון, תשואות האג"ח על הסדרות נעות כיום בטווח "סביר" של 10%-18%, וזאת כשרבות מהן בעלות מח"מ קצר של פחות משנה.

קריסת הנפט גררה למשבר חמור

קריסת מחיר הנפט אשתקד בעקבות משבר הקורונה, שבמהלכו הגיע הזהב השחור לרמות שפל של כל הזמנים, גררה את קבוצת דלק למשבר חמור, בשל החשיפה של עיקר עסקיה לתחום האנרגיה והדלק.

ההשפעה השלילית הדרמטית של מצב שוק הנפט העולמי על פעילותה של הקבוצה, על מצב עסקיה ועל שווי ניירות הערך שלה, הובילה אותה במהלך השנה שעברה לסדרת מהלכים של מכירת נכסים וגיוסי הון שנדרשה לבצע.

זאת במטרה להימנע מהסדר חוב, לשפר את היציבות הפיננסית שלה ולצמצם את היקף התחייבויותיה, שעמדו אז על סכום מצרפי של יותר מ-9 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח ולבנקים (שלהם כבר פרעה את חובותיה).

אחרי שבועות ארוכים מורטי עצבים, שכללו דיונים ממושכים בין מחזיקי האג"ח לבין הקבוצה, בחודש יוני האחרון אישרו המחזיקים את התיקון לשטרי הנאמנות של שבע הסדרות השונות, מה שהעניק לדלק תקופת התאוששות, תוך קביעת אבני-דרך שבהן נדרשה הקבוצה לעמוד. 

תשובה יצחק / צילום: תמר מצפי

מגמה של התאוששות בחודשים האחרונים

לצד הצעדים שנקטה קבוצת דלק, בראשות המנכ"ל עידן וולס, כדי לעמוד באבני-הדרך ולשפר את מצבה, המגמה החיובית במחירי הנפט מובילה את מגמת ההתאוששות בניירות הערך שלה בחודשים האחרונים. בתחילת השבוע חצה מחיר הנפט מסוג ברנט רמת מחיר של 70 דולר לחבית, וזאת על רקע הודעת סעודיה על התקפת טילים שבוצעה על מסוף הנפט הגדול בעולם, ולמרות שלפי הדיווחים, לא נגרם מהתקפה זו נזק.

דיווחים אלה הקפיצו את החוזים העתידיים על הנפט בכ-3%, לרמתו הגבוהה ביותר מתחילת שנת 2020, והשלימו לו טיפוס של כ-35% מתחילת השנה.

עליות משמעותיות בשווי הנפט נרשמו כבר בשבוע שעבר, על רקע הודעה מפתיעה מצד סעודיה וארגון אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט, א' ל') לגבי היקפי הייצור הצפויים בחודש אפריל.

גם במבט קדימה כיוון הנפט נראה חיובי, אחרי שגל העליות בו הוביל באחרונה כמה מבנקי ההשקעות הגדולים להעלות את תחזיותיהם לגבי שוויו בהמשך השנה, וההערכות בגולדמן זאקס הן כי מחיר חבית מסוג ברנט יחצה רף של 80 דולר ברבעון השלישי של השנה.

"דלק הפכה לאופציה על החברות הבנות"

לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי, אומר כי "קבוצת דלק הפכה בנקודה מסוימת להיות אופציה על החברות הבנות שלה, בעיקר איתקה, שכל הפעילות שלה היא הפקת נפט וגז בים הצפוני, כך שמחירי הנפט תורמים באופן חד-משמעי לשווי הפעילות".

לדברי לובלין, "בעבר, הסקפטיות, גם של מחזיקי האג"ח, הביאה אותם לתמחר את איתקה בשווי אפסי. זה היה הגיוני כשמחירי הנפט היו ב-20 דולר ולמטה מכך".

אבל, הוא מוסיף לכיוון השני, כי "בעסקי הנפט יש מינוף משמעותי, ובגלל שיש עלויות קבועות, ברגע שעוברים נקודת מחיר מסוימת לנפט, כל תוספת של דולר למחיר הולכת לשורה התחתונה. בגלל זה גם אפשר לראות התאוששות חדה במדד חברות הנפט בארה"ב בחודש האחרון".

למרות כל אלה, בפני הקבוצה ניצבים עדיין אתגרים משמעותיים. כפי שחברת S&P מעלות ציינה בהתייחסות האחרונה למצבה של דלק מלפני כמה שבועות, אז העלתה את דירוג האג"ח שלה בשלוש דרגות, מ-CCC ל-B, עדיין קיים "פער מהותי בין מקורותיה ברמת ודאות גבוהה לבין השימושים שלה בשנה הקרובה".

עוד העריכו במעלות, כי "מצב הנזילות של החברה משקף להערכתנו תלות גבוהה במימוש של נכסים, כולל נכסי ליבה, בדיבידנדים מחברות הבנות איתקה, דלק קידוחים ודלק ישראל ובפעולות עסקיות אחרות התלויות בשוק ההון".

האם הסכנות לעתידה של דלק חלפו בזכות עליית מחירי הנפט?
לובלין: "כרגע השוק מרגיש יותר בנוח עם המספרים בקשר לקבוצת דלק, ובסך הכול, בסדרות האג"ח הארוכות יש עדיין יותר סיכון מבקצרות. הסכנה עדיין לא עברה, פשוט השוק מקבל תחושה שסביבת המאקרו מאפשרת לדלק לעשות את המהלכים שהיא נדרשת לעשות.

"נכון לעכשיו, יש לקבוצה שקט לשנה הקרובה, אבל הכול פה נזיל ותלוי בעסקאות שיצליחו לייצר באיתקה, שאותה דלק מנסה להנפיק בלונדון. יכול להיות ששווי הנכסים של דלק כבר שווה לחוב, אבל יכולה להיווצר לחברה בעיה תזרימית אם היא לא תצליח לסגור עסקה באיתקה ולהנפיק אותה, למרות שבתנאים הנוכחיים ובשלב הנוכחי לא נראה שזה מהלך שבדרך להיכשל".

מחירי הנפט צפויים להמשיך לעלות?
"כרגע מה שקורה בעולם הסחורות בכלל, ובנפט בפרט, הוא ריסון מכוון של ההיצעים. העליות לא מגיעות מצד הביקוש, אבל ככל שארגון אופ"ק יחליט לרסן את ההיצעים, זה יהיה הכיוון של הנפט, כי הביקושים ימשיכו לעלות אם העולם לאט לאט יוצא מהמשבר".

עוד כתבות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים