גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך להכנסת תיירים לישראל - כך זה יעבוד

מתווה שגיבשו משרד התיירות ומשרד הבריאות יאפשר הכנסת תיירים לישראל בצורה זהירה ומדודה: מ-23 במאי תורשה כניסה של תיירים תחת תנאים ● שורת מדינות אירופיות הסכימו בימים האחרונים על קריטריונים משותפים להוצאת "דרכונים ירוקים" למתחסנים באירופה

אולם קבלת הפנים בנתב"ג. בדרך לחזור להיות מלא? / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
אולם קבלת הפנים בנתב"ג. בדרך לחזור להיות מלא? / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

בדרך לפתיחת התיירות הנכנסת לישראל: מתווה שגיבשו משרד התיירות ומשרד הבריאות יאפשר הכנסת תיירים לישראל בצורה זהירה ומדודה. יותר משנה מאז נסגרו השערים לבעלי דרכון זר, מ-23 במאי תתאפשר כניסת תיירים לישראל באופן הבא: תיירים מחוסנים בלבד שיגיעו במסגרת מאורגנת, כלומר בקבוצות.

התיירים, בדומה לכלל הנוסעים יידרשו לעבור בדיקת קורונה 72 שעות לפני המראה, בדיקה נוספת לאחר הנחיתה ובשונה מהאזרחים הישראלים הם יידרשו לעבור גם בדיקה סרולוגית בכדי לבחון את רמת הנוגדנים שלהם בדם. לצד המתווה ימשיכו לקיים מגעים עם מדינות להסכמי הכרה בתעודות החיסון, במטרה לייתר את הצורך בבדיקה סרולוגית.

הבדיקה תיערך ככל הנראה בנתב"ג כאשר מדובר בבדיקת דם בדקירה באצבע שתוצאותיה יסופקו תוך רבע שעה. הפוקוס העיקרי הוא על תיירות דת, שגם בימי השגרה היוותה נתח מכובד מתמהיל התיירים שהגיעו לישראל, כאשר ברשימת המדינות השוק הבולט ביותר  הוא ארה"ב, שהיוותה את מקור התיירות המשמעותי ביותר לישראל גם לפני הקורונה וששיעור ההתחסנות בה גדל מדי יום.

המתווה יגביל את מספר הקבוצות שיורשו להגיע ורק בשלב הבא, ובהנחה שהמודל יפעל ולא ישפיע על נתוני התחלואה - יתאפשר גם להכניס תיירים בודדים לישראל.

אורית פרקש הכהן / צילום: יחצ

שרת התיירות, אורית פרקש-הכהן, אמרה כי "הגיע הזמן שהיתרון שיש לישראל בהיותה מדינה בטוחה ובריאה, יסייע לשיקום כלכלת ישראל וענף התיירות ולא כלכלות אחרות. רק פתיחת התיירות הבינלאומית הנכנסת תצליח באמת להחזיר את ענף התיירות, המסעדות, ההארחה, האתרים, מורי הדרך, ההיסעים ועוד רבים שיוכלו לחזור ולהתפרנס בכבוד. אמשיך לדחוף לחזרה מלאה של תיירות נכנסת לישראל, שתסייע רבות לכלכלה הישראלית ותספק מקומות עבודה שכל כך נדרשים כיום לישראלים רבים".

נתב"ג עדיין מוגבל בקיבולת הנוסעים

תנועת הנוסעים בנתב"ג בימים אלה עומדת על כ-8,000-10,000 ביום (מחציתם יוצאים ומחציתם נכנסים לישראל) כשנתב"ג מוגבל בקיבולת נוסעים על פי הנחיות התו הסגול שדורשות שמירת מרחק של שני מטרים בין הנוסעים בשטחי שדה התעופה (על אף שזמן קצר לאחר מכן, אחרי אותם נוסעים ישבו בצפיפות במטוס).

במשרד הבריאות אמורה להיבחן ההנחיה על שמירת שני המטרים כאמור בכדי לאפשר להגדיל את תנועת הנוסעים בנתב"ג ובינתיים יוקם צוות בין משרדי לטובת הקמת מתחם בדיקות נפרד.

מתחם הבדיקות ישחרר את צוואר הבקבוק שנוצר לאחר הנחיתה כאשר כל הנוסעים נדרשים כיום לבצע בדיקות קורונה עם הגעתם ארצה. נציין כי חובת הבידוד עם הנחיתה בישראל נשארה רק עבור הנוסעים הלא מחוסנים שמספרם יורד בהתמדה כשגם רעיון המעקב האלקטרוני דרך צמידי המעקב, ככל הנראה ירד מהפרק.

אירופה נערכת לדרכון ירוק ל-13 מדינות

בתוך כך, מדינות אירופה מתקדמות ל"דרכון ירוק". שורת מדינות אירופיות הסכימו בימים האחרונים על קריטריונים משותפים להוצאת "דרכונים ירוקים" למתחסנים באירופה, שעשויים לחדש את חופש התנועה ביבשת ולהשפיע גם על התיירות ועל כניסתם של ישראלים לאיחוד.

מי שמובילה את המהלך באיחוד האירופי היא אוסטריה, והקאנצלר סבסטיאן קורץ, שקרא בעבר "לאמץ את המודל הישראלי" בכל הנוגע לדרכון הירוק. 13 מדינות, ביניהן גם "מדינות מפתח" כמו גרמניה, איטליה וספרד, הסכימו בפגישה שאירחה שרת התיירות האוסטרית באחרונה על שבעה קריטריונים להוצאה עתידית של "דרכונים ירוקים" באירופה.

האיחוד האירופי כבר הסכים בעבר על הצורך בכלי כזה, אולם השאלה מתי הוא ייכנס לשימוש תלויה בהיצע החיסונים באיחוד האירופי, שעד כה חיסן במנה ראשונה בלבד כ-15% בלבד מהאוכלוסייה (ורק 6% קיבלו שתי מנות חיסון). שרי התיירות אמרו כי הם שואפים שהדרכונים ייכנסו לשימוש "עד יוני הקרוב", וכי הדבר יעלה לדיון בישיבה הקרובה של ראשי המדינות החברות באיחוד.

בדומה לישראל, הפתרון שמציעה אוסטריה ושככל הנראה נתמך על ידי מדינות האחרות כולל אפליקציה שתציג קוד QR שיאמת את זהות המתחסן ואותו יסרקו במקומות כמו מלונות, נמלי תעופה, מסעדות ומקומות בילוי. כל מדינה תיצור מאגר מידע משלה, והמידע על אזרחים מחוסנים ממדינות אחרות לא ישותף. המדינות יסכימו ביניהן על טכנולוגיה משותפת שתאפשר לוודא את מהימנות האישורים שיוצגו.

שרי התיירות של המדינות הסכימו על מדיניות אחידה כלפי מי שיישאו את אותם "דרכונים ירוקים" והם אמורים להיות בטוחים מבחינת פרטיות המידע. בנוגע למי שלא התחסן, הדרכונים הללו יכולים להיות בשימוש על ידי מי שנבדקו ונמצאו שליליים לתקופה מסוימת. השרים הבהירו כי לא תהיה חובת חיסון באיחוד.

המדינות שדוחפות את האיחוד ליישום מהיר של השימוש בדרכונים הירוקים, כמו אוסטריה ויוון, תלויות באופן משמעותי בתיירות ומטרתן להחיות את המגזר הזה במהירות האפשרית. נכון לעכשיו, רוב מדינות אירופה מאפשרות כניסה בכפוף להצגת תוצאות בדיקה שלילית ומחייבות בידוד כלשהו, רק לתושבי האיחוד ולא למטרות תיירות.

משרד הבריאות: מסמך מקצועי בימים הקרובים

התאריך אומנם פורסם אך המתווה מעורר שאלות רבות. לדוגמה: מה יעלה בגורל תייר שהבדיקה הסרולוגית שלו תתברר כשלילית? האם תתאפשר כניסת תיירים מחוסנים שקיבלו את כל סוגי החיסונים (שיעילותם שונה)? במשרד הבריאות מציינים כי "בימים הקרובים המתווה יעוגן במסמך מקצועי שיסכם את הפרטים".

מאז מרץ 2020 לא מתאפשרת כניסת תיירים לישראל. יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל נכח באינספור דיונים במטרה לאפשר תיירות נכנסת בפורמט כזה או אחר ואף גיבש לא מעט מתווים. כעת הוא מרוצה אבל עדיין מודאג: "אנחנו שמחים שהנושא סוף סוף עלה לדיון ולקבלת החלטות ראשוניות. הכיוון חיובי, אך הדרך והקצב מדאיגים אותנו. התיירות מייצרת 10% ממקומות העבודה בישראל ובעיקר בפריפריה.

"אנחנו מבינים את שלב הניסוי והבחינה, בשלב הראשוני, עם מספר של עשרות קבוצות בלבד שיורשו להיכנס לישראל. עם זאת, התלות בהסכמים בילטרליים, שבינתיים הניבו יעדים שאינם רלוונטיים לתיירות הנכנסת, מדאיגה מאוד. אנחנו עדין לא מבינים מדוע ישראלי מחוסן ששב מיעד מסוים יכול להיכנס לישראל בכפוף לבדיקות, ואילו תייר מאותה מדינה, המחוסן באותו החיסון שבו מחוסן הישראלי, לא יוכל להיכנס לישראל. ישראל צריכה לאמץ תקנים בינלאומיים שמאשרים אישורי חיסונים, ולא להתנות את הכניסה של תיירים בבדיקות סרולוגיות, שהינן בדיקות דם המעלות בעיות מתחום השמירה על פרטיות המידע הפרטי. החל מחודש יוני, המדינה מפסיקה לתמוך בעסקי התיירות הנכנסת, בעוד שבקצב המתוכנן, החזרה לעבודה מלאה תהיה בעוד שנה ויותר. מה שנעשה חשוב, מאוחר ובקצב מדאיג".    

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הדולר מזנק ל-3.82 שקלים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם