גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיטה, תירס ונפט: מחירי הסחורות מזנקים וגל עליות מחירים בדרך

העולם מתחיל לשוב לשגרה והביקוש לסחורות לא מפסיק לעלות ואיתו המחיר ● השאלה היא מתי הצרכנים יתחילו להרגיש את זה בכיס ● גם הביקוש לנפט מזנק, כשרבים בעולם חוזרים להתנייד ומספרם צפוי לעלות עוד, ככל שמספר המחוסנים יגדל 

חיטה. מוצר משלים לתירס / צילום: Shutterstock
חיטה. מוצר משלים לתירס / צילום: Shutterstock

מחירי הסחורות מזנקים בצורה חדה בחודשים האחרונים והם עשויים להתגלגל ביתר שאת לכיסי הצרכנים. מדובר בהתייקרות חדה במיוחד מאז ימי השפל של תחילת מגפת הקורונה. ישנם גורמים שונים שמתדלקים את העליות, בין אם מקומיים כמו מזג אוויר, בין אם ביחסי גומלין בין סחורות ובין אם מדובר בשינויים בצריכה העולמית של המוצרים. 

בין היתר מדובר על מוצרים חקלאיים שמחיריהם זינקו בשנה האחרונה: חיטה, תירס וסויה שעלו בכ-90% כל אחד, סוכר שעלה בכ-70%, אבל גם במתכות שמשמשות בייצור אלקטרוניקה, כמו נחושת או פלדיום שזינקו ב-92% וב-53% בהתאמה בשנה האחרונה. גם מחירי האנרגיה ובעיקר הנפט עושים קאמבק אחרי שנה קשה - מחיר חבית מסוג ברנט עומד היום על כ-70 דולר, עלייה של 130% בשנה האחרונה. העלייה של מחירי האנרגיה כמובן מתגלגלת חזרה למחירי הסחורות, שתלויות בנפט וגז טבעי לייצור או לשינוע.

סויה. הצריכה העולמית גדלה / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התייקרות הסחורות ההולכת ומחריפה עשויה להיות מתורגמת בסופו של דבר לעליית מחירים בישראל. עם זאת, מידת העוצמה תלויה במשתנים רבים, כמו שער השקל, הכוח של היבואן מול היצרן, מצב הצרכן הישראלי ועוד. עד כה היו עליות מחירים מינוריות בישראל: האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 0.2% בלבד. עם זאת, כדאי לציין ששרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הזהירה כי הריבית בארה"ב עלולה לעלות לנוכח "ההתחממות" של הכלכלה האמריקאית ולאחר שמדד המחירים לצרכן עלה שם בחודש מרץ ב־2.6%.

 

המקרה המוזר של התירס והחיטה 

התירס, למשל, התייקר בשנה האחרונה בכ-90% וכבר מתקרב לשיאים של 2008, 2011 ו-2012. גם הסויה מתקרבת לשיאים של 2008 ו-2012. כדאי לזכור שהשיאים של 2008 התגלגלו בסופו של דבר גם לעלייה במחירים של מוצרי בסיס וגם למהומות במדינות עניות בעולם. למשל, במצרים.

מחירי החיטה התחזקו בין השאר כתוצאה מהעלייה במחירי התירס (הם מהווים מוצרים משלימים מבחינת מזון והזנת בעלי חיים), שהגיעו לשיא בגלל ביקוש גבוה, במקביל להתאוששות הכלכלית באזורים מרכזיים בעולם וחשש לפגיעה בהיצע אחרי סופות החורף. נראה כי סין היא גורם מרכזי של העליות, כאשר הביקוש הגדול לחיטה במדינה נמשך בעוד שהיא אוגרת חיטה בכמויות. חוזים עתידיים של תירס הגיעו ביום ד' השבוע בשיקגו למחיר שקרוב לשיא של שמונה שנים, כאשר ברקע חששות לגבי האספקה בעולם.

תירס. הזינוק בביקוש מלווה בהקטנת ההיצע בגלל מזג אוויר / צילום: Shutterstock

בגלל ביקוש גבוה בעולם לתירס, כל שינוי בביקוש או בהיצע עשוי לגרום לתנודות מחיר גדולות. העלייה הממושכת במחירי התירס בחודשים האחרונים הייתה הגורם המרכזי שהעלה את מחירי החיטה, בזמן שהשוק מנסה לשמור על יחס המחירים הרגיל בין חיטה לתירס.

"אותו סיפור של מלאי מצומצם מניע את השוק", אמר טובין גורי, מנהל אסטרטגיה חקלאית בבנק המרכזי של אוסטרליה ל"רויטרס". "התחזיות של אנליסטים רבים כבר מדברות על קיצוצים גדולים בהערכות שלהם לגבי הייצור של ברזיל". על פי דיווחים שונים, הדיבור בשוק רומז לכך שסין הזמינה עד 3 מיליון טון של חיטה ותירס חדשים בשבועות האחרונים. בעוד שלא ניתן לאשר זאת, השיחות היו גורם מרכזי בהנעת עליית המחירים האחרונה, כך אמרו מקורות בשוק ל־S&P Global.

ביום שלישי השבוע, חוזים עתידיים על חיטה, תירס וסויה סיימו את יום המסחר בעליות דו־ספרתיות. בנקודה מסוימת ביולי חוזים עתידיים על תירס הגיעו ל־7 דולר כשפולי סויה היו קרובים ל־15.40 דולר. ביום רביעי עליות המחירים נמשכו, אם כי בשיעורים קלים.

לצד הביקוש לתירס מיובא על מנת לפצות על החוסר המקומי, יש בסין גם ביקוש רב לחיטה מיובאת. רוכשי חיטה סיניים המשתמשים בה להאכיל חזירים מכניסים יותר חיטה לתערובת ההאכלה לעומת תירס בגלל מחיר התירס הגבוה, והמלצות מהממשלה להקטין את התלות בתירס וסויה על ידי האכלת הבקר והחזירים במקורות מזון נוספים.

השפעות מזג האוויר ושפעת החזירים 

תחזיות מזג האוויר בינתיים צופות גשם מועט באזורי גידול התירס בדרום ברזיל, ולכן ההתמקדות של סוחרים במחסור העולמי נמשכת. בנוסף, מזג אוויר יבש וקר בארה"ב עיכב מאמצים לנטיעת תירס, דבר שישפיע בתורו על הקטנת ההיצע.

הביקושים הגבוהים לחיטה יוצרים תופעות מוזרות בשווקים. למשל, בין 25 בפברואר ל־8 באפריל הערכות המחיר לחיטה עם 12.5% חלבון וחיטה אוסטרלית לבנה ירדו ב־48.75 דולר לטון מעוקב ו־33 דולר לטון מעוקב בהתאמה. זה התאים לנורמה העונתית, שמצפה לקציר החדש באזור הים השחור, שצפוי להיות מוכן למשלוחים ביולי. עם זאת, התיקון העונתי היה קצר־טווח, ושני מדדי המחירים זינקו בעוצמה מאז 8 באפריל והוסיפו 60% ו־100% בהתאמה למה שאיבדו מאז ה־25 בפברואר.

לא רק סין העלתה את רמת הצריכה ממזרח הרחוק. גם דרום קוריאה החליפה חלק מהביקוש שלה בתירס לביקוש לחיטה ורכשה 825 אלף טון מעוקב של חיטה ב־2021, יותר מפי שניים מכמות החיטה שרכשה בתקופה המקבילה בשנה שעברה, אז קנתה פחות מ־400 אלף טון מעוקב. באינדונזיה, שבה האוכלוסייה מתמודדת עם עלייה במחירי התירס בגלל קציר עונתי גרוע, עלה הביקוש לחיטה, גם כחלק מהיותו מרכיב משמעותי בתערובת להאכלת בקר.

אולם, לא ניתן להתעלם גם מהסיכונים הגלומים בהתפרצות של שפעת החזירים שהחלה מתפשטת באפריקה בשבועות האחרונים וגלשה מאז למדינות אחרות כולל לסין. ההערכות הן שסין לא מדווחת לעולם על כל המקרים בשטחה, כך שלא ניתן לקבל תמונת מצב ריאלית. מבחינת התירס והחיטה, התפרצות של המחלה הזו אצל החיות עשויה להביא את הבהלה לרכישת סחורות לתערובת מזון לחיות, לעצירה פתאומית ובעקבותיה גם לירידת מחירים חדה למדי.

חזרתו של הנפט למרכז הבמה

במקביל לעליות במחירי הסחורות החקלאיות, גם מחירי הנפט מטפסים בשנה האחרונה. מחיר חוזה על נפט מסוג ברנט קפץ מכ-30 דולר לחבית לפני שנה, לכ-70 דולר לחבית כיום, עלייה של כ-130%. עלייה במחיר הנפט מתדלקת במקביל עליית מחיר מסויימת כמעט בכל סחורה או מוצר שנזקקים לשינוע, בעיקר כאלה שמיובאים או מיוצאים על ידי מדינות.

נפט. ההיצע צפוי לגדול בקרוב / צילום: Associated Press, Hasan Jamali

בשבועות האחרונים הביקושים לנפט בארה"ב וסין ממשיכים להתאושש בקצב מהיר, בין השאר על רקע ירידת התחלואה בארה"ב שהביאה להקלה במגבלות והתחלואה הנמוכה מאוד בסין. לצד זאת, הביקושים של הודו, יבואנית הנפט השלישית בגודלה בעולם, נחלשים על רקע עליית התחלואה הקשה.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, מעריך כי "עליית המחיר נובעת בעיקר ממחסור בהיצע בשוק, זאת לצד הציפיות לעלייה בביקוש העתידי. כפי הנראה, למחסור בהיצע הנפט בתקופה זו יש השפעה גדולה יחסית על עליית המחיר והדבר בא לידי ביטוי ביחס שבין הפרמיה על מחיר משלוחי הנפט המידיים (Spot) לפרמיה של החוזים העתידיים, שהגיעה לרמה הגבוהה ביותר ב-15 השנים האחרונות ומצביעה על מחסור בנפט בשוק הספוט".

קבוצת OPEC+ (ארגון המדינות המייצאות נפט הכולל 13 מדינות, ועוד 10 יצואניות נפט פחות גדולות) החליטה לאחרונה על הקלה במכסות הייצור, כך שבשלושת החודשים, יחד עם הפסקת הקיצוץ מרצון של ערב הסעודית, נראה את הגדלת היצע הנפט בכ-2 מיליון חביות ביום. זאת, על רקע סימנים מעודדים המצביעים על צמיחת הביקושים הגלובליים.

נחושת. תעשיית האלקטרוניקה פורחת / צילום: Shutterstock

לפי בפמן, "ארה"ב ואיראן עשויות להגיע להסכם שיכלול הפחתת הסנקציות שהוטלו על סקטור האנרגיה. "מצב כזה יוכל להוביל לעלייה של ההיצע בשוק בטווח הבינוני, מאחר שאיראן צפויה להעלות את יצור הנפט החוקי שלה במצב כזה בכ-2 מיליון חביות ביום".

בפמן צופה, כי "אם הביקושים במדינות שהידקו לאחרונה את המגבלות יעלו בשלב מאוחר יותר של 2021 ובמהלך 2022, אזי יתכן שהשוק יצליח לספוג את עליית ההיצע הצפויה בחודשים הקרובים, בפרט על רקע האפשרות של האצה בתהליך של חיסון האוכלוסייה העולמית במהלך המחצית השנייה של השנה".

"נראה שרמת המחירים הנוכחית כוללת צפי לעליית הביקושים בשלב מאוחר יותר של השנה, באופן שיספוג את עליית ההיצע של יצרני OPEC+ ואחרים. ההתקדמות בשיווק גלובלי מגוון של חיסונים, שניתן לשנע בקלות, ולהביא למדינות העולם המתפתח במחיר נמוך, מהווה איתות חשוב לגבי פוטנציאל עליית הביקוש לנפט גולמי בהמשך, מה שנראה כגלום כבר כיום במחירי הנפט. עלייה עתידית בייצור הנפט בעולם עלולה להכביד על מחיר הנפט ובהתאם לכך, החוזים העתידיים צופים שמירה על סביבת המחירים הנוכחיים בטווח הקצר וירידה מסוימת בטווח הבינוני והארוך", הוא מסכם.

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו