גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשנבחרי ציבור מסרבים להיות "חיילים פשוטים"

ח"כ שיקלי מימינה שם מקל בגלגלי ממשלת בנט-לפיד, וגרם לליכוד לחפש "חוליות חלשות" נוספות ● וגם: כעס מבית על נתניהו שחוסם בחירות על ראשות המפלגה

עמיחי שיקלי / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב
עמיחי שיקלי / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

ברצף מערכות הבחירות שהיו לנו הצליחה לקום ממשלה אחת. היא קמה בהתבסס על שלושה שהחליטו להיצמד להבטחות שלהם לבוחר או לקהילה ממנה הגיעו, ומנעו הקמת ממשלה, מה שאפשר בחוסר ברירה את הקמת ממשלת נתניהו-גנץ. אז היו אלה אורלי לוי אבוקסיס, יועז הנדל וצבי האוזר, שלמרות הלחצים שהופעלו עליהם מהצד השמאלי של המפה הפוליטית, ביקשו, כך לדבריהם, להיצמד להבטחות שלהם לבוחר, האידיאולוגיות. על פני "רק לא ביבי", העדיפו את "לא נקים ממשלה עם המשותפת".

בשבוע האחרון מתרחש לנגד עינינו שידור חוזר. מספר חמש ברשימת ימינה, ח"כ עמיחי שיקלי, נזכר בהבטחותיו לבוחר, אלו שנשלח להשמיע בתוכניות חדשות ומול תלמידי בתי ספר בשמו של נפתלי בנט במשך חודשים ארוכים: לא נשב תחת יאיר לפיד, נקים ממשלת ימין, לא נקים ממשלה עם מרצ וביקש לעמוד מאחוריהן. לאחר שניסיונותיו לקבל תשובות לגבי הממשלה המתגבשת עלו בתוהו, את השיחות שניהל תחילה בארבע עיניים עם בנט, העלה על הכתב לעיני התקשורת בטוויטר והודיע: אצביע נגד ממשלה עם מרצ והמשותפת.

ההתקפה המילולית משמאל לא איחרה לבוא. הוא הואשם בגניבת מנדט, בכך שהוא תוקע סכין בגב לבנט וכמובן לחבריו ביחידה ואלו שחינך במכינה ועוד ועוד. מדובר בכמעט מיחזור של הטענות שעלו אז נגד האוזר והנדל בשבתם כנציגי הימין בכחול לבן. רק שהפעם אי אפשר להאשים את שיקלי בעבודה בעיניים על הבוחר. הוא אכן השמיע את הבטחות הבחירות האלו למצביעי ימינה, והם שהאמינו לו, לבנט ולשקד הגיעו גם להצביע עבורם בקלפי. אז מי פה יוצא נגד רצון הבוחר? בנט או שיקלי?

גם בתוך ימינה זכה הח"כ הסורר למקלחת קרה שהגיעה עד כדי דרישות להתפטרותו מהרשימה לכנסת. שיקלי, איש המכינות החילוניות, אלמוני עד לפני רגע בפוליטיקה הישראלית הוא סימפטום לבעיה רחבה יותר: מפלגות של איש אחד. ביקורת רבה נשפכה על שיטת הפריימריז במפלגות הוותיקות, אבל מעט מדי מילים נכתבו על התופעה שבה מרכיבי הרשימות דורשים צייתנות עד נאמנות עיוורת ממי שאמורים להיות נבחרי ציבור ולא משרתי אדונים.

למי חייב הח"כ את נאמנותו?

למעשה מהרגע שבו שיקלי או כל חבר כנסת אחר נבחר, הוא נדרש לפעול בהתאם להוראות היו"ר ולא - עליו להתפטר. אין שום ערך לעצמיותו או מחשבותיו. הסדרה "מותק בול באמצע" ב"כאן" בשלל סצנות סאטיריות מתארת נאמנה את המציאות היומיומית בכנסת: היו"ר שולח הודעה על חוק שעולה ומה מצביעים וכולם מבצעים. אין שאלות. אין מקום לביקורת. בשיטה הזו, נשמע קצת מיותר החיפוש אחר "כוכבים", אנשים עם רקורד מפואר שנדרשים יום אחרי לבטל את עצמיותם ולחזור לתקופה של קדנציה לגיל 18, חיילים בפקודה.

בשיחה שקיימתי בעבר עם אחד מהיועצים לראש מפלגה בכיר בפוליטיקה הוא אמר לי: "אני לא מחפש כוכבים, אני מחפש חיילים". גם שיקלי, בדומה לחברי ימינה ומפלגות דומות נדרש להתחייב בתחילת דרכו במפלגה שיפעל בהתאם לרוח המפקד. ציוצים הועברו במשורה דרך דוברות המפלגה, כל "לייק" לא במקום עשוי להעמיד אותך בסכנת נזיפה. אנחנו נוטים למתוח ביקורת על עוצר ראיונות הנהוג במפלגות בעתות משבר, אבל מה זה לעומת הביטול העצמי היומיומי הנדרש ממי שאמורים להיות משרתי ציבור?

בינתיים בעקבות שיקלי, התאחדו לרגע האינטרסים בגוש של לפיד ובליכוד: כולם מחפשים את החולייה החלשה הבאה בימינה. אלה במטרה למנוע ממנה מלצאת בהצהרות דומות, ואלה במטרה להוביל אותה החוצה ולהרוס כל סיכוי להקמת ממשלת בנט-לפיד.

לא אתפלא אם במהלך השבת ניר אורבך או עידית סילמן ומתן כהנא (חברי ימינה) יפגשו הפגנות מחאה ספונטניות מחוץ לבתי הכנסת שלהם. לליכוד לא נשאר שום קלף בשרוול, למעט סיכול הממשלה שבדרך. אם לא יזדרזו להקים אותה, הם עוד עשויים למצוא את עצמם בלי האצבע ה-61.

גם בלי ההפרעות מימין, בגוש של לפיד ובנט מתקשים להתגבר על המחלוקות. מי שהתחייבו להקטין ממשלה בזבזנית נדרשים עכשיו לחלק תיקים לשבע מפלגות, שתיים מהן דורשות הרבה יותר תיקים מגודלן היחסי. גם במחלוקת הזו מסומנת ח"כ מימינה כעיקר הבעיה - והפעם איילת שקד. היא דורשת את תיק הפנים או המשפטים, אל מול הצעות לתיקים בינוניים בלבד.

ולא מדובר רק בשקד, גם אצל סער בעיה דומה. הוא נדרש לספק תפקידים בכירים לארבעה (כולל אותו) מבין שישה חברי הרשימה. אצל גנץ הבעיה היא אחרת, הוא דורש את תיק הביטחון ומתכוון להיאבק עליו, שכן, לו לעומת היתר אין מה להפסיד מבחירות נוספות במקרה של כישלון. להיפך, הוא עוד עלול להיות ראש ממשלה.

בליכוד עוד לא נרגעו מההצעה לבנט

בפגישה לילית, מאוחרת מאוד, שהתקיימה ביום שני בכנסת בין נפתלי בנט ליריב לוין, התבקש בנט להתחייב להקמת ממשלת ימין בלבד ואז יקבל את המלצת הליכוד בפני הנשיא. זו הייתה ההזדמנות האחרונה של נתניהו למנוע מהמנדט לעבור ללפיד ואולי אולי גם להקים ממשלת ימין בראשות בנט תחילה. אבל בנט סירב לחתום והיתר היסטוריה. הסיכוי האחרון להקמת ממשלת ימין נגוז בשל חוסר האמון שזרע נתניהו בקרב מי שעבדו לצדו עד לא מזמן.

זה היה אחרי שבאותו יום נתניהו פרסם בדף הפייסבוק שלו הצעה לבנט לכהן ברוטציה שנה לפניו. רוח הוויתורים של נתניהו הובילה לתסיסה פנימית בליכוד. כיצד נתניהו מציע את ראשות הממשלה ליו"ר מפלגה חיצוני ולא שוקל לרגע לפנות את הכיסא עבור מועמד מהליכוד? וכך, אחרי ארבע מערכות בחירות, זה קרה. כל התדרוכים שהיו לפני מטעם מפלגות אחרות באשר לרצון הפנימי להזיז את נתניהו הפכו למציאות בשבוע האחרון. מציאות שהוא יצר במחי פוסט בפייסבוק.

לגלובס נודע כי בשבוע האחרון הועברו לנתניהו פניות מקרב חברי מרכז בליכוד שדרשו ממנו לערוך בחירות בזק למועמד לראש ממשלה זמני מקרב הטוענים לכתר במפלגה. וזה על רקע תסיסה בקרב פעילי שטח שמחו באזני בכירי הליכוד שלא יכול להיות שנתניהו מציע את התפקיד לבנט ומוציא את השלטון כלאחר יד מהמפלגה לטובת מפלגה מתחרה.

למעשה ההחלטה נמצאת בידיים של נתניהו, שכבר הודיע לפונים אליו: עוד לא הגיע הזמן. אם לא יורה לכנס ישיבת מרכז ולערוך בה בחירות לראשות המפלגה, זה לא יכול לקרות.

נתניהו אמנם חבול בעקבות סדרת כישלונות בהרכבת ממשלה, אך עדיין אין מי מבין הרואים עצמם כיורשיו שיוצאים נגדו בפומבי. גם שאלת הפריימריז לעתיד במפלגה מוטלים בספק מבחינת נתניהו. הוא מבטיח לחברי הכנסת שלא יהיו בחירות לרשימה אולם נתקל במחסום מצד יו"ר הליכוד ח"כ חיים כץ שהודיע לו: "לא אתן בשום צורה לדלג על המרכז. הפעם יהיו בחירות מקדימות לרשימה ולא ניתן יהיה לגנוב את הליכוד".

אגב, יחד עם הבחירות לרשימה יתקיימו גם בחירות לראשות הליכוד והפעם צפויים להתמודד מול נתניהו לפחות חלק ממי שהמתינו עד כה. האם יהיה זה יולי אדלשטיין? ישראל כ"ץ? מירי רגב? אולי אבי דיכטר או ניר ברקת? בליכוד מעריכים שלפחות שניים כבר מתכוננים לקרב שבפתח. ועוד תוכנית מגירה שעשויה להישלף ברגע האחרון על ראשו של נתניהו היא לרגע שבו לפיד ובנט ייכשלו. או אז אחד מבכירי הליכוד, ניר ברקת למשל, יאסוף 61 חתימות אם המנדט להרכבת ממשלה יחזור לכנסת, וכך בתמיכה רחבה, גם של אנשי ליכוד - יוכל להרכיב ממשלה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין