גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מסתתר עמוק מתחת לאדמה בארה"ב? רמז: לא מה שחשבתם

ממחקר חדש, והמקיף ביותר שנעשה בתחומו, עולה כי חוסר השוויון באמריקה מושרש עמוק בשורשי העצים ● מהמחקר עולה כי ב-92% מהשכונות בעלות הכנסה נמוכה יש כיסוי עצים קטן יותר וטמפרטורות גבוהות יותר ● ההשלכות הן עצומות: אוויר מזוהם, בריאות פיזית ומנטלית לקויה, וגם פוטנציאל גבוה יותר לאלימות

תפוצת העצים בערים ובשכונות בארה"ב תלויה מאוד בגזע, במעמד ובגובה השכר של התושבים / צילום: Shutterstock, Lidiane Miotto
תפוצת העצים בערים ובשכונות בארה"ב תלויה מאוד בגזע, במעמד ובגובה השכר של התושבים / צילום: Shutterstock, Lidiane Miotto

לא רק מצבם הכלכלי האישי של בני האדם קובע את מסלול חייהם, אלא גם סביבתם החברתית והפיזית. גם לחוסר השוויון בין בני האדם יש השפעה מהותית על חייהם, על ההזדמנויות שיפתחו בפניהם, על הערכתם העצמית ועל אורחות חייהם. ואולם חוסר השוויון לא בא לידי ביטוי רק במצב הכלכלי - אחד מההיבטים שנוטים בדרך כלל להתעלם מהם הוא הטבע שמקיף את האדם, והשלכותיו הקריטיות על ההווה והעתיד של תושב העיר לדוגמה.

בארה"ב, כך עולה ממחקר חדש, תפוצת העצים בערים ובשכונות תלויה מאוד בגזע, במעמד ובגובה השכר של התושבים. פיזור העצים באמריקה הוא תוצר של שנים ארוכות של תיעדוף לא הוגן, הפרדה גזעית, ופערי עושר חריפים בארה"ב.

המחקר, שנערך במשך השנתיים האחרונות ופורסם בסוף אפריל במגזין PLOS ONE, מעלה כי בשכונות אמריקאיות של בעלי הכנסות נמוכות יש פחות עצים והטמפרטורות בהן בממוצע חמות הרבה יותר מאשר בשכונות עם הכנסה גבוהה.

חוסר השוויון בעיקר בולט בצפון-מזרח ארה"ב, שם בשכונות עניות מסוימות כיסוי העצים קטן ב-30% והטמפרטורות גבוהות ב-4 מעלות צלזיוס בממוצע לעומת השכונות העשירות.

בשכונות אמריקאיות של בעלי הכנסות נמוכות יש פחות עצים והטמפרטורות בהן בממוצע חמות הרבה יותר

המחקר בחן את כיסוי העצים במאה האזורים העירוניים הגדולים ביותר בארה"ב, שבהם מתגוררים כ-167 מיליון איש ב-5,700 קהילות. מדובר במחקר ראשון בהיקף כזה שנעשה ברמת הלאומית, ובחן את חוסר השוויון במדינה ביחס למספר העצים וההבדלים במזג האוויר והטמפרטורות שלהם.

החוקרים מציינים כי בעוד שעצים עירוניים מספקים "חיסכון" משוער של כ-18.3 מיליארד דולר בהפחתת זיהום האוויר, בתפוסת פחמן והפחתת שימוש אנרגטית בבניינים בפליטות מתחנות הכוח, המעמדות הנמוכים לא "נהנים" מחיסכון זה.

העצים משפיעים על רמת האלימות והפשיעה

עצים משמשים כמעין "מטהר אוויר". נוכחותם בעיר חשובה כי הם מורידים את הטמפרטורות בסביבתם, סופחים עשן, אבק, פיח, ופולטים חמצן בריא. ואולם החשיבות חורגת הרבה מעבר לאקלים בלבד: העצים מעלים באופן מובהק את רמת הבריאות הפיזית והנפשית בסביבתם והם בעלי השפעה גדולה על רמת האלימות והפשיעה באזורם.

החום ידוע גם כמשפיע על העצבנות והאלימות של האדם. במחקר מלפני 3 שנים, מצאו חוקרים מפולין קשר ברור בין מזג אוויר חם ועלייה בטמפרטורות לבין התנהגויות עוינות, אלימות ופליליות. החוקרים שבחנו נתוני פשיעה סטטיסטיים של המשטרה, ראו כי ישנה עלייה ברורה בכמות הפשעים האלימים בקיץ, ובמיוחד בימים שבהם נמדדו טמפרטורות גבוהות מהממוצע.

במקומות שונים בארה"ב הייתה בעבר יוזמה לבנות בריכות ציבוריות באזורים עניים, כדי להוציא את הנוער "המשועמם" מהרחובות ולהקטין את רמת האלימות כתוצאה מכך. לחום יש גם השפעה סוציולוגית על נדבכים רבים ביום-יום, כמו חינוך לדוגמה. בסביבות עניות יותר, לילדים יהיה קשה הרבה יותר להתרכז בעשיית שיעורי הבית מבני גילם שנמצאים במקומות קרירים יותר.

תוצר של תעדוף לא הוגן והפרדה גזעית

המחקר נועד להסביר איך מדיניות חברתית וכלכלית מהעבר ממשיכה להשפיע על מאפייני החיים באמריקה. מבחינה היסטורית, מדיניות גזענית גרמה לכך שלאנשים שחורים ולטינים היה קשה הרבה יותר להגיע לבעלות על בתים ולהשיג מוביליות חברתית. הם נאלצו להשתקע בשכונות צפופות ומזוהמות יותר - מה שהוריד את הסיכויים שלהם לייצר הון בעל ערך להורשה. פער הבעלות מתייחס גם לחוסר שוויון לגבי כיסוי עצים, כי אנשים שיש להם בעלות על הקרקע יכולים לנטוע יותר עצים.

צוות החוקרים מרשות שמורות הטבע של ארה"ב מצא שב-92% מהשכונות בעלות ההכנסה הנמוכה יותר בארה"ב ישנו כיסוי עצים קטן יותר וטמפרטורות גבוהות יותר בממוצע לעומת שכונות עם הכנסה גבוהה. בקונטיקט, לדוגמה, שידועה באזור העירוני שלה שבו פערי השכר הגדולים ביותר בארה"ב וכן בכך שהיא המפולגת ביותר מבחינה גזעית באמריקה, נמצאו 5 מתוך 10 הפערים החריפים ביותר במחקר פיזור העצים.

הרטפורד, בירת קונטיקט. פערי השכר הגדולים ביותר בארה"ב / צילום: Shutterstock, Sean Pavone

לדברי רוב מקדונלד, מדען מוביל ברשות שמורות הטבע שהיה בצוות החוקרים, זה לא צירוף מקרים שבאזורים העניים בקונטיקט נמצא שכיסוי העצים נמוך ב-54% וכי הם חמים יותר בממוצע ב-5 מעלות. "חוסר שוויון בשכר, ברובו, תמיד יהיה קשור לחוסר שוויון בבריאות, איכות הסביבה ותנאים חברתיים", הוא אומר.

62 מיליון עצים פחות

ברחבי ארה"ב נמצא כי בשכונות של אמריקאים בעלי הכנסה נמוכה יש 62 מיליון עצים פחות מאשר בשכונות דומות עם הכנסה גבוהה. בממוצע, כיסוי העצים היה נמוך ב-15% בשכונות עניות לעומת עשירות, והתוצאה היא שבשכונות העניות היה בממוצע חם יותר במעלה וחצי.

אבל יש לכך גם נדבך כלכלי משמעותי: בשכונות העניות יותר השקיעו 56 מיליארד דולר פחות מאשר בשכונות העשירות, אם לוקחים בחשבון את כל העלויות הנלוות לטיפול בעצים. בחלוקה פר קפיטה, זה ממוצע השקעה פחותה של 1,349 דולר בכל אדם.

החוקרים טוענים כי חלוקה הוגנת יותר של העצים יכולה לא רק לעזור להפוך את ההשפעות הכלכליות של מדיניות דיור מפלות מהעבר, אלא גם להחיות מחדש את השכונות. על פי המחקר, השקעה של 17.6 מיליארד דולר בנטיעת עצים והתחדשות טבעית עשויות לתקן את הפערים ולעזור ל-42 מיליון אנשים לא-לבנים. ההשקעה שכזו "תוריד את רמת זיהום האוויר בזמן שהיא תשפר את הבריאות הנפשית והפיזית"

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן