גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו שר האוצר הגיע: דיון חריג בכנסת, והפנסיה שלכם במוקד

למרות הקיפאון הפוליטי המתמשך, ועדת הכספים אישרה בדיון מיוחד את הצעת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים, שתכליתה העיקרית היא להגדיל את החזקות הגופים הפיננסיים בתחום התשתיות בישראל ● לפי הפשרה שהושגה בנושא, הדלקים הפוסיליים הוחרגו מההצעה

שר האוצר ישראל כ"ץ / צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות"
שר האוצר ישראל כ"ץ / צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות"

למרות הקיפאון הפוליטי המתמשך המשתק את עבודת הכנסת, ועדת הכספים אישרה היום (ב') בדיון מיוחד את הצעת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים, שתכליתה העיקרית היא להגדיל את החזקות הגופים הפיננסיים בתחום התשתיות בישראל.

בתום דיון רווי מחלוקות והתנגדויות של חברי הכנסת, סוכם כי בפרויקטים של תאגידים שהונם עומד על עד 300 מיליון שקל יוכלו מוסדיים להשקיע עד 49% מהיקף המיזם, ובפרויקטים של תאגידים שהונם נאמד על למעלה מ-300 מיליון, תעמוד ההשקעה על 35%, כאשר לאחר שנתיים יוכל שר האוצר להגיש בקשה להגדלת ההשקעה והעמדתה על 49% באישור ועדת הכספים. בנוסף לדרישת חברי הוועדה שמחו על הכללת חומרים מזהמים בכלל התשתיות הנכללות במתווה, הוחרג מהמתווה דלק פוסילי שאינו גז טבעי או גפ"מ. 

בעולם מושכים השקעות מגופים מזהמים, בישראל מבקשים להכפיל את השקעות הציבור בהם

מטרת התקנות היא להגדיל את ההשקעה בתשתיות בארץ מצד המגזר הפרטי, ללא הגדלת חלקה של הממשלה. לפי המגבלה שהייתה נהוגה עד לאישור התקנות החדשות היום, יכול היה גוף מוסדי להחזיק עד 20% מגוף תשתיות דוגמת תחנת כוח או חברה העוסקת בסלילת כבישים, אך כעת עולה התקרה כאמור ל-35%.

השאיפה הממשלתית היא להגדיל את השקעות המוסדיים בפרויקטי תשתיות ואנרגיה שונים בישראל, לכדי 100 מיליארד שקל נוספים, כאשר כיום מדובר ב-64 מיליארד שקל בסך-הכול.

את הנושא קידם השר כ"ץ יחד עם רשות שוק ההון, ונכח בעצמו באופן חריג בדיון במטרה להעביר את התקנות היום מבלי להמתין לממשלה הבאה. הדרג המקצועי במשרד האוצר לא לקח חלק בדיון.

התקנות, המבקשות לאפשר לחברות הביטוח להחזיק בנתח נכבד של כמעט מחצית מפרויקטי תשתית תוך השקעה של כספי החוסכים בהן, עוררו בתקופה האחרונה מחלוקות עזות בכנסת, כאשר חברי כנסת רבים התנגדו להן. ואולם, שר האוצר ישראל כ"ץ דוחף יחד עם רשות שוק ההון את קידום התקנות ואת סיום העבודה עליהן בוועדת הכספים עוד לפני שתכונן ממשלה חדשה, וזאת למרות שוועדות הכנסת האחרות לא פועלות בשלב זה, אלא עבור נושאים דחופים המובאים אליהן בהסכמה.

במדינת ישראל, ההשקעה הממשלתית בתשתיות נמוכה יותר מאשר במדינות ה-OECD, ועומדת על פחות מ-1.5% מהתוצר בממוצע מאז שנת 2000, לעומת כ-4% בממוצע מדינות ה-OECD. לכן, שר האוצר ורשות שוק ההון מקווים ששינוי התקנות יוביל להזרמה של הון רב לתחום התשתיות, ומכאן לשיפור התשתיות השונות בישראל.

ואולם לא כולם מסכימים שזהו הפתרון לבעיה. כך פרופ' אבי בן בסט, למשל, שפנה לוועדת הכספים עם שורה של הסתייגויות והטיל ספק בנחיצות שינוי התקנות. לדבריו, "תקנות אלה מניחות באופן סמוי שהמחסור בהשקעות תשתית בישראל נובע מהיעדר מימון בהיקף הולם. ובכן, הבעיה היא בדיוק הפוכה. הסיבה העיקרית למיעוט ההשקעות בתשתיות בישראל מקורה בהיעדר יוזמות של הממשלה בהיקף הנדרש למשק, ולא בהיעדר מימון".

פרופ' בן בסט טוען כי אין סיבה לאמץ את התקנות המדוברות, גם אילו הממשלה תגדיל את היזמות ותשקיע בתשתית. זאת, מפני ש"יש בתקנות החדשות בעיות חמורות. הרחבת ההשקעה בפרויקט בודד עד 49% מהיקפו היא חריגה ומגדילה את הסיכון בתיק ההשקעות של החוסכים. תפקידם של המשקיעים המוסדיים לדאוג לאינטרסים של החוסכים ובמיוחד בקופות הפנסיה. בפרויקטים של תשתית צפויה לחוסכים תשואה, אך גם סיכונים ולכן אסור לסטות מהנורמות והכללים המקובלים בניהול תיק ההשקעות של החוסכים, ובמיוחד בחיסכון הפנסיוני. יתרה מזו, ההגבלה הנוכחית בשיעור 20% עדיפה לאין ערוך מהשיעור המוצע - היא מבטיחה למספר גדול יותר של קופות ליהנות מהשתתפות במיזם תשתית רווחי ולאור מספר הקופות ניתן יהיה לממן באמצעותן אפילו 100 אחוזים מההשקעה במיזם".

בן בסט מציף בעיה נוספת שעלולה להתעורר בשל אישור התקנות החדשות. לדבריו, "התקנות החדשות מאפשרות למוסדות פיננסיים משמעותיים החזקה באמצעי שליטה בתאגידים ריאליים מעבר למותר. אם נאפשר זאת גם הבנקים ידרשו להתיר להם את מה שנאסר עליהם מאז 1996. מהלך זה יבטל בהינף יד רפורמה חשובה ביותר במבנה השוק הפיננסי בישראל. ועדת הריכוזיות דנה במכלול הבעיות של השקעות הדדיות בין תאגידים פיננסיים וריאליים. לא יתכן לקבל הכרעות חשובות שאינן דחופות לפני שהועדה שהממשלה מינתה השלימה את דיוניה בנושא".

פרופסור אשר בלס, לשעבר כלכלן ראשי בבנק ישראל ומי שימש מומחה כלכלי בוועדת כבל שבדקה את האשראי שניתן לטייקונים, מתנגד אף הוא לתיקון. לדבריו, "הסיבה לפיה אין לאשר השקעות הגופים המוסדיים בחברות תשתית היא שנכון להיום רשות ההון לא מסוגלת עם הכלים שיש לה על פי הודעתה בעבר לפקח על דברים כאלו. בנוסף, מתן היתר כזה עלול לתת כוח שוק למוסדיים ויחסי הגומלין עם החברות עשויים להיות בנסיבות מסוימות בעייתיים. הגדלת השקעת המוסדיים תייצר חשש למעורבות פוליטית בהשקעות של מוסדיים".

רבים מחברי הכנסת בדיון התנגדו לסעיפים שונים בהצעה ולהחלטה שתאפשר להגדיל באופן משמעותי את ההשקעות הניתנות לחברות העוסקות בדלקים פוסיליים מכספי הפנסיה של האזרחים. על כך התנהל חלק ניכר מהדיון, במהלכו חברי הכנסת מוסי רז, גלעד קריב ותמר זנדברג דרשו להחריג השקעות בפרויקטים של דלקים מאובנים מרשימת התשתיות שבהן תאפשר הממשלה להגדיל את ההשקעות באופן ניכר, וזאת כדי לא לקבע את ישראל לתשתיות מזהמות עשרות שנים קדימה, בזמן שהעולם מבצע מעבר לאנרגיה נקייה.

לבסוף, לאחר ויכוחים רבים ודיון ממושך ולאחר התערבותו של המשרד להגנת הסביבה - אשר הנושא לא הובא לידיעתו על-ידי משרד האוצר למרות המשמעויות הסביבתיות - הושגה פשרה. לפי הפשרה, הדלקים הפוסיליים הוחרגו מההצעה - מלבד תשתיות הקשורות לגז הטבעי, גם הוא דלק פוסילי מזהם.

גלית כהן, סמנכ"ל אסטרטגיה במשרד להגנת הסביבה, הגיעה לדיון לאחר שהמשרד להגנת הסביבה לא הוזמן אליו, ולא עודכן על ידי השר כ"ץ בעניין התקנות, למרות המשמעות הגדולה מאוד בכל הנוגע לקידום פרוייקטים מזהמים, שאינם בהלימה עם ההצהרות של ישראל על גמילה מדלקים מזהמים והפחתת הפחמן בכלכלתה. לאור מחלוקות עם משרד האנרגיה, עד היום לא עברה בישראל תוכנית להפחתת פליטות עד שנת 2050 - בדומה למתרחש ברוב מדינות המערב, אך כעת מסתמן כי ההשקעות בגופים המזהמים דווקא יגדלו, כך שלישראל לא יהיה תמריץ 'לנקות' את הכלכלה שלה מתשתיות מזהמות.

כהן הבהירה בדיון כי "אסטרטגיות היציאה ממשבר הקורונה במדינות המובילות ברחבי העולם, ב-OECD ובפרט באיחוד האירופאי ובארה"ב, מתבססות על השקעה בין היתר באנרגיות נקיות ואנו סבורים שיש לעגן עקרון זה במסגרת הצעת התיקון. רצוי יהיה לקבוע קו מגמה של הפחתת ההשקעות בדלקים פוסיליים לאורך. יהיה להגדיר במפורש השקעה באנרגיות מתחדשות כחלק מהגדרת "תחום תשתיות". בחו"ל אנחנו רואים יציאה של מוסדיים מדלקים פוסילים". לבסוף, כאמור, הושגה פשרה - אך גם במסגרת הפשרה, יוכלו המוסדיים להשקיע הון רב מכספו של הציבור בתשתיות מזהמות.

בלובי 99, שהתנגדו למהלך, אומרים כי התקנות יגדילו את הריכוזיות במשק, את כוחם של מס׳ מצומצם של גופים מוסדיים ואת ההשקעה בדלקים מזהמים. אך לאחר השינויים שנעשו, מדובר ב'הרע במיעוטו'.

עו"ד לי-היא גולדנברג ראש תחום כלכלה סביבה ומשאבי טבע באדם טבע ודין, אמרה בדיון כי "במדינת ישראל צעד אחד קדימה ו-20 אחורה. במקום שהרגולטורים הפיננסים יבינו את כוחן של תקנות שמאפשרות להגדיל את אחוזי ההשקעות של כספי ציבור בדלקים פוסיליים, שר האוצר שמשרדו אף מתנגד לסגירה של התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, העביר היום תקנות שיבטיחו גידול של כספי חוסכים בהשקעה דלקים פוסיליים וביניהם גז טבעי - דלק פוסילי ומזהם שמחריף את משבר האקלים. ראוי ונכון להגדיל לאחר משבר קורונה השקעות בארץ. אבל במקום לצאת ראשונים ונכונים ממשבר הקורונה, נצא נפסדים ערכית וכלכלית. מדינות העולם בוחרות להשקיע ירוק כדי לצאת מהמשבר ורק בישראל ממשיכים להשקיע בשחור".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● השקל מתחזק בכ-0.6% ונסחר סביב 3.76 שקלים ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל