גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המזרח התיכון עשה אמבוש לביידן. מה הוא יעשה עכשיו?

הנשיא ג'ו ביידן רצה שקט ● היו לו עדיפויות מדיניות אחרות ● הוא לא מינה אפילו שליח, אבל המזרח התיכון עשה לו אמבוש ● מה הוא יעשה, חוץ מהפסקת אש? האם הוא מקשיב לקולות הגוברים של חוסר סבלנות כלפי ישראל במפלגתו? ● כמובן, תמיד אפשר לחכות לטראמפ

הפגנה של תומכים פרו־פלסטינים בתחילת השבוע מול הבית הלבן / צילום: Reuters, Alejandro Alvarez
הפגנה של תומכים פרו־פלסטינים בתחילת השבוע מול הבית הלבן / צילום: Reuters, Alejandro Alvarez

לפחות הסכמה אחת שוררת בוושינגטון על ההתלקחות הישראלית-פלסטינית: ממשל ביידן לא רצה בה. היא אינה מתיישבת עם סדר יומו, היא מסיחה את דעתו מעדיפויות אחרות של מדיניות החוץ, ויש לה תוצאות לא רצויות בפוליטיקה פנים-אמריקאית.

אבל, "הבעיה היא שגם אם אתה מנסה להפנות את עורפך למזרח התיכון, המזרח התיכון לא יפנה את עורפו אליך", צוטט אתמול מרטין אינדיק, שגריר ארה"ב לשעבר בישראל, ב"ניו יורק טיימס".

ללמדך עד כמה הממשל הזה העדיף להפנות עורף, הוא מינה שני שליחים מיוחדים לטיפול במשברים באיזור המזרח התיכון: תימן והקרן המזרחית של אפריקה. בחודש הרביעי של כהונתו, לג'ו ביידן אין שליח מיוחד לסכסוך הישראלי-פלסטיני. ברק אובמה מינה שליח כזה ביום השני של נשיאותו. לדונלד טראמפ היה שליח מיוחד מן היום הראשון.

אי אפשר לחשוד בביידן שהוא אינו מתעניין. מדיניות חוץ הייתה חלק מרכזי של הקריירה הפוליטית שלו. במשך שנים הוא היה חבר בוועדת החוץ רבת ההשפעה של הסנאט, וזמן קצר היה גם יושב ראשה. כסגן נשיא בממשל אובמה הוא יצא בשורה של שליחויות. הוא מכיר יפה את הנפשות הפועלות, והוא ראה את בקעת הירדן מסיפונו של מסוק צבאי מספר לא ידוע של פעמים. את בנימין נתניהו הוא מכיר זה 40 שנה, מאז שנתניהו היה סגן השגריר בוושינגטון וביידן היה הסנאטור הזוטר ממדינת דלאוור.

זה לא עניין של יחסי ציבור

ניסיונות להשכין שלום במזרח התיכון פירנסו במרוצת השנים את הזיות פרס נובל של המנסים. אבל ביל קלינטון היה האחרון שניסה באמת, לפני 21 שנה. השאלה הרצינית היחידה שהעסיקה ממשלים אמריקאיים מאז הייתה מידת היכולת לכונן סטאטוס-קוו, ולשמור עליו. אם ממשל ביידן האמין בתוחלת החיים של הסטאטוס קוו הנוכחי, נראה שהשבוע הוא הועמד על טעותו.

הבעיה אינה התמונות מעזה ומהר הבית. זה אינו עניין של יחסי ציבור. לפחות במובן הזה היו ימים קשים בהרבה למעמדה של ישראל בארה"ב.

הקיץ לפני 40 שנה, חיל האוויר התחיל הפצצות מסיביות על מערב ביירות, אז הבירה דה-פקטו של אש"ף. שנה אחת אחר כך פלשה ישראל ללבנון, וכתב ה"ניו יורק טיימס" בביירות, טום פרידמן, דיווח לעיתונו שישראל "מפציצה ללא אבחנה". מאות בני אדם היו נהרגים מדי יום ביומו. הנשיא רונלד רייגן, ידיד מושבע של ישראל, הציב על שולחן הכתיבה שלו בבית הלבן את תמונתה של ילדה פלסטינית שנפגעה מפצצה ישראלית. הוא הורה להפסיק אספקת פצצות מצרר לישראל. אבל אפילו סברה ושתילה לא העלו את היחסים על שרטון.

"לא הזמן להצהרות פושרות"

השאלה התלויה ועומדת עכשיו היא באיזו מידה שינוי הנסיבות הפוליטיות בוושינגטון ישפיע על עמדת הממשל. ההכרזות הרשמיות של הימים האחרונים היו נוחות לישראל. דוברת הבית הלבן, היועץ לביטחון לאומי ודובר מחלקת המדינה הטעימו את זכותה של ישראל להגן על עצמה. הרמזים היחידים של אי-נוחות נגעו לעניינים כמו מסלול המצעד המתוכנן ברובע המוסלמי של העיר העתיקה.

אבל יש סימנים שפוקעת סבלנותם של חלק מן המשתתפים הפוליטיים. היה מעניין לקרוא את ציוצו של הסנאטור הדמוקרטי, כריס ואן הולן, ממדינת מרילנד, חבר ועדת החוץ של הסנאט. הוא כתב בתחילת השבוע: "פינוי משפחות ממזרח ירושלים יפר את החוק הבינלאומי. אם אמנם ממשל ביידן מעמיד את שלטון החוק ואת זכויות האדם בלב מדיניות החוץ שלו, אין זה הזמן להצהרות פושרות". 

ואן הולן בא מרקע של מדיניות החוץ. אביו היה דיפלומט בכיר במחלקת המזרח התיכון של מחלקת המדינה, אמו הייתה אנליסטית בכירה בסי.איי.אי. ברקורד שלו אפשר למצוא ביקורת מסוימת על ישראל. אבל הוא מעולם לא נתפס כאנטי-ישראלי. במובן הזה הוא אינו שייך לקטגוריה של רשידה טלייב ושל אילהאן עומר, המבקרות החריפות ביותר של ישראל בקונגרס, שהשמיעו השבוע הצהרות בוטות.

עומר, מוסלמית ילידת סומליה, מייצגת מחוז בחירה במדינת מינסוטה. היא הסתמכה על ציטוט של המשנה לראש עיריית ירושלים, פלר חסן-נחום, כדי להאשים שישראל זוממת "טיהור אתני" בירושלים. טלייב, ממוצא פלסטיני, מייצגת מחוז בחירה במדינת מישיגן. היא הכריזה, שישראל היא "שיטת אפרטהייד", והשיאה לפלסטינים "אותה עצה שאני משיאה לחבריי השחורים בארה"ב על הדרך להיאבק נגד ברוטליות של המשטרה".

ההשוואה היא רבת כוח ועתירת-סכנות. היא לא הייתה עובדת לפני שנה, אבל רצח ג'ורג' פלויד בידי שוטר במדינת מינסוטה שינה את אוצר המלים והדימויים.

שגריר ישראל בוושינגטון, גלעד ארדן, השיב לטלייב בשרשרת של ציוצים אגרסיביים, שנפתחה במלים "אולי את צריכה לפקוח את עיניך". טון כזה כלפי אישה "בעלת צבע" (of color), כפי שהאמריקאים אומרים מועד לאי הבנה ויש בו פוטנציאל ניכר של נזק.

המידה שבה עומר וטלייב יכולות להשפיע על ממשל ביידן מוטלת לפי שעה בספק. אבל כוחו של השמאל הרדיקלי במפלגה הדמוקרטית עומד בסימן עלייה, ויש סיבה להניח שהוא יוסיף להתחזק.

"לנפץ את הסטטוס-קוו"

אולי חשוב מן השיח הפוליטי הוא שינוי הערכים המסתמן בתחום שתמיד היה חיוני להבנת מדיניות החוץ האמריקאית: מרכזי המחקר של וושינגטון. ב-19 באפריל התפרסם נייר עמדה מקיף מטעם "קרן קארנגי למען שלום בין לאומי" תחת הכותרת "לנפץ את הסטטוס-קוו הישראלי-פלסטיני". אינני חושב שראיתי אי פעם מסמך רדיקלי כזה, ממוסד אקדמי מרכזי בוושינגטון. עד לאחרונה נשיא קרן קארנגי היה ביל ברנס, המשנה לשעבר למזכיר המדינה, שהנשיא ביידן העמיד בראש הסי.איי.אי.

המסמך הזה קורא לממשל החדש להתנער לחלוטין ממהלכי קודמו, ולשים קץ לניסיונות סרק לנהל "תהליך שלום". תחת זאת הוא מציע מדיניות חדשה ומעשית, שתעניש את ישראל על סיפוח, על התנחלויות, על עקירה ונישול, על הפרת זכויות אדם, ועל שימוש לא לגיטימי בנשק אמריקאי. כפסע בין המסמך הזה ובין קריאה להטיל סנקציות כלכליות על ישראל.

הוא קורא לארה"ב לעמוד על זכויות הפלסטינים במזרח ירושלים, לנתק את הקונסוליה האמריקאית בעיר מן השגרירות, ולהפוך אותה ל"שגרירות אל הפלסטינים". הוא קורא לארה"ב להשתדל "לשכך את חוסר הסימטריה העמוקה בין ישראל, המדינה הכובשת, לפלסטינים, העם הכבוש". ארה"ב, לשיטתם של מחברי המסמך, צריכה גם להתערב לטובת זכויותיהם של אזרחי ישראל הערבים.

כמעט קשה להאמין שמוסד מרכזי בוושינגטון יוציא מסמך כזה מתחת ידיו. נובעת ממנו הצעה להפוך על ראשן 50 שנה של מדיניות חוץ אמריקאית, להתנער מן המעמד של בעלת ברית ופטרונית של ישראל, ולסיים בעצם את מדינת-הלאום היהודית.

האם לשם נוטה אמריקה? בהחלט לא. אבל כאשר רעיונות כאלה מנסרים בחלל, ומקבלים במה רצינית, אין מנוס מלהניח שתהיה להם השפעה. מי שירצו יוכלו כמובן להתעלם מהם, ולהתפלל לחזרת דונלד טראמפ, בעוד שלוש שנים ושמונה חודשים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם