גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על מלא": ד"ר רוביק רוזנטל עם 10 המילים של השנה

פייק ניוז, נה-נה-נה, "ימין על מלא", וכמובן מילות הקורונה: מטוש, קפסולה, סגר ועוד ● ד"ר רוביק רוזנטל בוחר את המילים של השנה ומאיר זרקור אל מה שמאחוריהן ● אוצר מילים

ד"ר רוביק רוזנטל / צילום: איל יצהר
ד"ר רוביק רוזנטל / צילום: איל יצהר

ימין על מלא -  "ממשלת ימין על מלא" היא החלום הלא ממומש של הליכודניקים והסמוטריצ'ים, גם בגרסת "ימין מלא-מלא". הביטוי המקורי, שהתנחל בסלנג בשנים האחרונות, הוא "אח על מלא". "אח" הוא החבר הישראלי, שהרי כל ישראל חברים.

"אחי" היא הפנייה הגנרית, ובגרסה מגדרית, "אחותי". "אח שלי" משדר אירוניה קלה, "אח שלו" היא יצירת "ארץ נהדרת", "אחוקי" מרפרר לערבית ויוצר את ה"אחוקייה". בחיל התותחנים מוכר הביטוי "קצין אח": קצין המנסה להתחבב על החיילים ועליו נאמר "היזהר מקצין אח".

הנטייה הישראלית לביטויים טוטליים נוסח "סוף הדרך" ו"ברמות על" הולידה את "אח על מלא". יש גם שיר ראפ שסייע להפיץ את הביטוי, והדמות המוקומנטרית "אחות על מלא". נראה שמול "ברית האחים" של פעם, בנט ולפיד, חלום "ממשלת ימין על מלא" הולך ומתפוגג.

 

נה-נה-נה - תגובת ההלעגה של נתניהו לשאלות החמוצות בעיניו של יונית לוי כמעט עלו לה בקריירה. עם אודי סגל ורינה מצליח זה כבר לא עבד. קריאת ההלעגה הזו שופכת אור על מעמדו של העיצור נון בלשונות העולם.

נון הוא עיצור השלילה והלעג, עיצור הזלזול הגנרי. כאלה הן no האנגלית, nein הגרמנית, נייט הרוסית ועוד. לזלזול באמצעות נון גרסאות רבות ויצירתיות. "נה!", מלווה באצבע משולשת, היא הגרסה הקצרה. מכאן הביטוי "נה באוזן", שהתגלגל גם ככינוי לאוזניית אנשי סאונד: נאבא. הגרסה הארוכה מושמעת תוך לחן עולה ויורד: נה-נה נ-נה-נה.

"נו" היא מילת קוצר הרוח, "נו-נו" היא ביטוי הסתייגות, "נו-נו-נו" היא נזיפה. גרסה נלהבת בהמנון אוהדי מכבי נתניה: "נה-נה-נה נתניה". גירסה אמונית: נ-נח-נחמ-נחמן מאומן. שימוש חוזר בעיצורים לצורך הלעגה מקובל בפולקלור הלשוני. בלה בלה בלה, פקה פקה, ידה ידה, וכזכור: שא-שא שא-שא.

פייק ניוז -   הביטוי הזה פרץ לחיינו בעיקר בימי דונלד טראמפ, שהפליא בהפצת מידע כוזב והאשים בכך אחרים. הוא לא המציא את זה. ידע מזויף או שקרי נפוץ בתרבויות עתיקות וחדשות מאז ומתמיד.

המונח עצמו, fake news, משמש כבר במאה ה-19. השם העברי שנקבע באקדמיה הוא "חדשות כזב". "פייק" הוא חלק מטרנד עולמי הכובש אתר אחר אתר, במסגרת עידן ה"פוסט אמת". "דיפ פייק" היא טכנולוגיה המבוססת על השתלת פנים של אדם אחד על סרט של אדם אחר. "חשבונות פייק" הם חשבונות פיקטיביים הנוצרים למטרות פוליטיות ומסחריות. "פייק מפורסמים" היא יצירת משפיעני רשת מדומים.

בני גנץ דיבר על "פייק תוכנית כלכלית", איילת שקד טענה שכחול לבן הם "פייק ימין", וחתימת המפלגות החרדיות על מסמך הנאמנות כונתה בתקשורת "פייק נאמנות". "פייק ניוז" הם גם ערוץ להתפשטות תאוריות קונספירציה, ובעברית "תיאוריות קשר", המייחסות לגורמים עלומים תוכניות זדוניות ללא בסיס עובדתי. מקור המילה קונספירציה הוא בלטינית: conspirare - לנשום יחד.

חרטא - כה אמר השר צחי הנגבי: "אין אנשים רעבים בישראל, זה חַרְטָא". הוא ניסה להסביר ולהתנצל, אבל מי זוכר? "חרטא" דבקה בהנגבי כמו ש"מיידלה" דבקה בעזר ויצמן. הפופולריות של חרטא נתמכת גם על ידי צירוף העיצורים ח-ר הנקשר בעברית לעניינים כושלים, מצחינים ומתועבים: חרא, חרבון, תחרווט המרוקאית, חרטבונה, התחרבש ושאר ירקות.

המקור בערבית, בפועל הערבי חַ'רַט, שפירושו סיפר בדיות. "חרטא" נכנסה בסערה לסלנג הישראלי בשנות השישים. אפשר למצוא אותה במערכון מאוחר של הגששים "בנקים עליך": "תעזוב את זה, זה חרטא, זה לא שווה כלום". בעקבותיה נולד הביטוי המחורז "חרטא-ברטא" הרשום על שמם של סאבלימינאל והצל, והפועל "לחרטט".

מילון הסלנג של דן בן אמוץ ונתיבה בן יהודה מציע גם את שם התואר "חַרְטָט", שהוא "כינוי מלעיג על אדם המדבר דברי הבל, שטויות". הרחבות מאותו מילון: חַרְטָט אבו יסמין, חַרְטָט מלך הנבטים.

חיסון - החיסונים הם משנה המשחק הגדול של שנת הקורונה. בשנות העשרים החלו להשתמש במילה במשמעות המוכרת היום: הזרקת נסיוב מוחלש לצורך יצירת נוגדנים. תחילה היא שימשה בעולם הצאן והבקר, וכך התגלגלנו היום לרעיון "חיסון העדר". מאוחר יותר "חיסון" משמשת גם לבני אדם, ונזכרת כדרך להתמודד עם השחפת.

"מערכת החיסון" היא היכולת של הגוף להתגבר על מתקפה נגיפית בכוחות עצמו, והאיידס הוא בתרגום עברי "כשל חיסוני נרכש". השורש הוא חס"ן, הקשור בכוח, ומופיע לא מעט בתנ"ך. עמוס מונה את פשעי ישראל ומזכיר את האמורי "אֲשֶׁר כְּגֹבַהּ אֲרָזִים גָּבְהוֹ, וְחָסֹן הוּא כָּאַלּוֹנִים".

בלשון חכמים מדובר על "קבקבים מחוסנות", והכוונה היא שהן חזקות ונוקשות. במדרש מסופר על מעמד הר סיני שהוא "יום מחוסן ונורא". לשורש חס"ן משמעות נוספת, שאינה קשורה לכוח: שמירה על אוצר, ומכאן "לא לעולם חוסן" מספר משלי: האוצר לא יישמר לנצח. במשמעות זו נוצרו גם "אחסון" ו"מחסן", גלגול של המילה הערבית במקורה "מגזין".

מטוש - גם מילים צריכות מזל. הקורונה שלפה ממילון הרפואה של ועד הלשון, שנחתם כבר ב-1939, את "מטוש", מקלון הפלאים המאפשר לדעת מי חולה בקורונה ומי סתם לא מרגיש טוב. במקור זו הייתה החלופה העברית ל-applicator, מקלון שצמר גפן בקצהו המשמש לצרכים מגוונים. במילון האקדמיה משנת 1991 "מטוש" מופיעה כתרגום ל-swab, שהוא המקלון הרפואי.

"מטוש" נשלפה מן השורש התלמודי העתיק טו"שׁ. טָשׁ משמעו "שפשף", ככתוב במסכת ביצה: "תנור וכיריים חדשים ... אין טָשִׁין אותן במטלית". לפועל הזה גרסה כפולה בתלמוד, והיא דווקא נקלטה בעברית: לטשטש.

סגר - בשנה האחרונה עברו חיינו מסגר לסגר, מ"ליל הסגר" ל"ל"ג בעוצר", מסגר חלקי לסגר "על מלא" וחזרה. "סגר" נחתה בקורונה היישר מהמילון הצבאי, וליתר דיוק, מהפעילות בשטחים פלסטיניים. היא מוגדרת במילון המונחים הצבאי "איסור זמני על בני אדם לצאת מאזור מגוריהם". בגרסת הקורונה: עד אלף מטר, ומקבילה למונח האנגלי closure.

המלחמה בקורונה הולידה ביטויי צבא נוספים, מ"אסטרטגיית יציאה" עד "חמ"ל קורונה". יש ל"סגר" גרסה חמורה יותר, עוצר, באנגלית curfew, שבו אסור לאנשים גם לצאת מבתיהם, וגם אותו חווינו. מאבק לשוני ניטש בין "סֶגֶר" ו"הֶסְגֵר". 'הֶסגר' היא מתחום בריאות הציבור, קרנטינה, סֶגֶר מתייחסת להוראות וצווים. במבחן התוצאה, ידה של סֶגֶר הייתה על העליונה.

קפסולה - מסלול חיים מאתגר עלה בגורלה של "קפסולה", נוסחת הקסם של הארגון המרחבי בימי הקורונה. קפסולה היא מילה לטינית ופירושה קופסה קטנה, גרסה מוקטנת של capsa, שהיא אמה החוקית של "קופסה" העברית-תלמודית. הקפסולה פרצה לחיינו ממחוזות שונים. עולם הרפואה אימץ אותה לעיצוב תרופות נוזליות.

באנטומיה ובבוטניקה קפסולה היא מעטפת שבתוכה חומר כלשהו. הכִליה, למשל, היא קפסולה. בשנות האלפיים גילו אותה גם יצרני הקפה. בשנות השבעים צצו ביפן מלונות הקפסולה, שבהם זוחל האורח לתיבה קטנה המתאימה בקושי לשינה.

משם התגלגלה הקפסולה למרחב הפתוח ההייטקיסטי, והדרך לכיתות הלימוד הייתה סלולה. לקפסולה חלופה עברית יפהפייה: "כמוסה", שנכנסה לשימוש בשנות השישים, לראשונה כגלולה למניעת היריון.

רמזור - תוכנית הרמזור מלווה את שנת הקורונה מאז נהגתה על ידי פרופ' רוני גמזו, "פרויקטור הקורונה". היא מופיעה בעיתונות לראשונה ב-1950, ומיוחסת לשר התחבורה דוד רמז, שמיוחסות לו מילות תחבורה נוספות כמו דחפור, מעגן, תמרור ועוד.

רמזור היא מילת הֶלְחֵם, חיבור של המילים רמז+אור, והיא חידוש ישראלי. באנגלית הרמזור נקרא 'אור תנועה", ובגרמנית "אור מוַוסת". מילון התחבורה של האקדמיה משנת 2012 קבע את הצירופים "אות רמזור", "פני רמזור'", "ראש רמזור" ו"פנס רמזור". אנשי קול ישראל השתמשו בדיווחי התנועה בביטוי "מופע רמזור" ו"פעימת רמזור".

מרמזור נגזר שורש חדש, רמז"ר, ובשנות השישים של המאה הקודמת החלו לכתוב בעיתונים על "צומת מרומזר". אפרים קישון לא ידע מה ניבא כאשר טבע את "גמזור", רמזור גומז, זה שנדלק בו האור האדום ברגע שבו אתה מאוד ממהר. הגמזור בן ימינו הוא הרמזור של גמזו, שנגמז שוב ושוב על ידי פוליטיקאים חרוצים.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה