גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין ביטחון לסביבה: האם מתקני האנרגיה של ישראל ערוכים למתקפת טרור?

פגיעת הרקטות של החמאס במתקן תש"ן באשקלון ממחישה את גודל הסיכון שגורם השימוש בדלקים פוסיליים ● החשש גדל כאשר מדובר במתקנים הנמצאים בסמוך לריכוזי אוכלוסייה ● הסכנה לאזרחים, למשק האנרגיה המקומי ולסביבה מחייבת מציאת פתרונות מתאימים

השריפה במתקן תש"ן באשקלון / צילום: Reuters, AMIR COHEN
השריפה במתקן תש"ן באשקלון / צילום: Reuters, AMIR COHEN

במהלך סבב הלחימה הקשה, בזמן שתושבי אשקלון מתמודדים עם מאות רקטות על עירם ונשארים ספונים במקלטים ובחדרי הממ"ד, פגעה אחת הרקטות בגג מתקן אחסון דלקים בחוות תש"ן (תשתיות נפט ואנרגיה), באזור התעשייה בעיר. הפגיעה הישירה גרמה להתלקחות של שריפה במתקן, שבערה לאורך כמעט יממה למרות כוחות הכיבוי שהוזעקו למקום בכוח אדם מתוגבר.

למחרת, בשעות הבוקר המוקדמות, המליצו המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות לתושבי אשקלון, זיקים, כרמיה, מבקיעים והאזור, להימנע משהייה בחוץ שלא לצורך, בכדי לצמצם את החשיפה לזיהום אוויר מסוכן ולמטרדי ריח כתוצאה מהבערה.

השריפה הזו לא הפתיעה רבים. לאורך שנים מתריעים ארגוני סביבה וגם אנשי אקדמיה שמתקנים המאחסנים דלקים פוסיליים - אסדות הגז, מתקני תש"ן, תשתיות קצא"א או בז"ן במפרץ חיפה - עלולים להוות סיכון באם ייפגעו בעת מלחמה, או מאידך, להוביל לפגיעה במשק האנרגיה המקומי. זאת על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במתקנים הנמצאים בסמוך לריכוזי אוכלוסייה.

הדלקה בתש"ן לא הובילה לנפגעים, ולמרבה המזל הרקטה נחתה על גגו של מתקן קטן יחסית. אך מומחים חוששים שאירוע שאחר יכול היה להסתיים אחרת לגמרי. "אילו היה מדובר במאגר גדול יותר, הנזק היה יכול להיות עצום. התקרית הזו מבהירה כיצד פגיעה סביבתית יכולה להתרחש כתוצאה מפגיעת טרור במתקני תשתית פוסיליים, ועד כמה חשוב היה לסגור את מיכל האמוניה בחיפה", אומר ד"ר משה תשובה, ראש המחלקה להנדסה מכנית במכללת אפקה להנדסה בת"א.

ללמוד ממיכל האמוניה

זוהי אינה תקרית טרור ראשונה שמובילה לשיבושים בשוק האנרגיה. בשל הקושי להגן על אסדת תמר, הורה שר האנרגיה יובל שטייניץ במאי 2019 על הפסקת הזרמת הגז הטבעי מהאסדה אל טרמינל קליטת הגז באשדוד, והכריז על מצב חירום במשק האנרגיה לאור המצב הביטחוני. כדי לאפשר אספקה סדירה של דלקים במשק האנרגיה בוצע שימוש בגז נוזלי ובסולר - דלק מזהם מאוד - לצרכי רשת החשמל.

כאשר הופסקה הזרמת הגז מתמר למשך שבוע בשל סדק בצינור הגז, העריך מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי כי הנזק משימוש עודף בסולר ובגז נוזלי נאמד ב-115 מיליון שקל, בתוספת זיהום סביבתי שעלותו נאמדה ב-40 מיליון שקל.

מבקר המדינה לשעבר, יוסף שפירא, התייחס ב-2005 בדוח מיוחד לסיכונים מצרפיים מחומרים מסוכנים, ואמר כי "מדובר בסכנה לתגובות שרשרת באזור מפרץ חיפה שהוא שטח קטן, שבסמוך לו אזורים מאוכלסים, ויש בו ריכוז גדול ביותר של מפעלים ומתקנים המחזיקים בחומרים מסוכנים".

לאורך שנים רבות נאבקו תושבי חיפה נגד התעשייה המזהמת, שיכולה להפוך לפצצה מתקתקת ולסכן תושבים רבים בשל פגיעה בעת מלחמה. ב-2016, אמר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה: "מיכל האמוניה בחיפה הוא הפצצה הגרעינית שלי". שנה לאחר מכן, בתום מאבק ציבורי ממושך, נסגר המיכל.

אך למרות שמתקפות טרור על מתקנים אסטרטגיים למשק האנרגיה הישראלי הן סכנה ברורה, מעט ידוע על היכולת של המדינה להגן על התשתיות הללו בעת חירום, ועל הסכנות הנשקפות מפגיעה ישירה במתקנים החיוניים. בשנת 2019 סיים המשרד להגנת הסביבה לערוך סקר סיכונים מצרפי, שבמסגרתו נבדק מהי רמת הסיכון הנשקפת לאוכלוסייה במקרה של תקלה. עם זאת, המדינה הגדירה כי הסקר לא יעסוק באיומים הביטחוניים הנשקפים למתקנים הללו, למרות הרלוונטיות הרבה לזירה המקומית.

הערכת הסיכונים המצרפית עבור מפרץ חיפה דנה בעיקר בתקריות תפעוליות, ולא כללה תקריות שינוע, רעידות אדמה ותקרית מלחמתית. מזמיני הסקר אומנם טענו שמדובר בחלק ראשון של סקר מצרפי כולל שיש להשלימו, אך למרות זאת, פרקיו הנוספים לא תוקצבו ולכן גם לא בוצעו.

כעת, לאחר שוועדת המנכ"לים החליטה להמליץ שהתעשייה הפטרוכימית במפרץ תפונה בתוך עשור, ייתכן כי המשך הסקר לא יבוצע - גם אם הליך הפינוי יתפרס על פני שנים רבות, וההחלטה להוציא את הסיכון מלב מפרץ חיפה תתמהמה לאורך שנים.

במשרד להגנת הסביבה אומרים על כך כי "בחינת תרחישים מלחמתיים הם מתחומי המומחיות והסמכויות של פיקוד העורף, ולא המשרד להגנת הסביבה. אנו נמצאים בקשר עם גורמי המקצוע בפיקוד העורף ובאג"ת, כדי שיבחנו את הנושא. אם יוחלט על ידם כי ניתן לבצע את הסקר, הם אלה שיבצעו אותו בפועל.

"אנו פועלים לכך שהממשלה תקבל החלטה לסגירה מוקדמת יותר מהיעד שעליו דובר - סוף העשור - והמשרד אף הפיץ לחברי ועדת המנכ"לים נוסח של הצעת מחליטים לסגירה כזו. אם אכן תתקבל ההחלטה, לא יהיו היתכנות וצורך להכנת סקר סיכונים מורכב, האורך זמן רב. ואולם, אם הממשלה תחליט על מועד סגירה רחוק יותר או שתהיה אי ודאות בנושא מועד הסגירה, צפוי שהמשרד יקדם את המשך הסקר לנושא השינוע".

באשר לתקציב הסקר, אומרים במשרד להגנת הסביבה כי "כבר ביציאה לשלב א' של סקר הסיכונים, המשרד הקצה ואף שריין בהתחייבויות מול ספקים את התקציב לשלב ב'. אך בשל המצב התקציבי, יש ספק אם ניתן לממש התחייבויות אלה".

לבזר את האנרגיה

בעמותת צלול מזכירים כי בדומה לאסון הזפת, הפגיעה בחוות תש"ן ממחישה את גודל הסיכון שגורם השימוש בדלקים פוסיליים. זאת, על אחת כמה וכמה לאור תוכניות המדינה להפוך את ישראל למסדרון דלקים, שדרכו ישונע נפט בצינור קצא"א, מהאמירויות לעולם דרך אילת ואשקלון.

"הפעם הפגיעה היא בחוות תש"ן, בעתיד זה עלול לפגוע במכלי דלקים של קצא"א, בז"ן או מכלית נפט ענקית במקשר קצאא, שהייתה מסכנת לא רק את בריאות וחיי הציבור, אלא גם מזהמת את החופים בנפט גולמי לקילומטרים רבים סביב", אומרת מאיה יעקבס, מנכ"לית העמותה.

מאיה יעקבס, מנכ"לית צלול. "עדיף לקדם פתרונות מיחזור מיטבי" / צילום: איל יצהר

"בעידן של משבר אקלים, שבו בכל העולם פועלים ללא לאות להפחתת התלות בנפט וגז, אסור לישראל להרחיב את המתקנים הפוסיליים, להאיץ בניית תחנות כוח על גז בקרבת ציבור, ולהפוך את ישראל לצינור הנפט של מדינות המפרץ".

האם יש פתרון אחר? ביזור משק האנרגיה, על ידי פיזור של מערכות סולאריות ומערכות אגירת אנרגיה ברחבי המדינה, יכול לסייע לא רק ליצירת חשמל נקי מזיהום, אלא גם להפחתה משמעותית של הסיכונים הביטחוניים. "כל מי שגר באזור אשקלון מבין את הסיכון הביטחוני, ואת הסיכון המיותר של זיהום אוויר", אומר ד"ר דניאל מדר, חוקר ויועץ בתחום האנרגיה והסביבה.

"המצבים האלו מובילים גם לסיכון של דליפת דלקים לקרקע, מלבד שריפות, פיצוצים וזיהום אוויר. במשרד האנרגיה התלהבו מ'החוסן האנרגטי' שמאפשרות שתי אסדות הגז, אך סיכון ביטחוני עלול לשתק אותן או את 30 תחנות הכוח הקיימות בארץ.

"אנחנו משקיעים מיליארדים בהקמה, באבטחה ובמיגון של התשתיות האלו - שזה בפועל סבסוד ישיר של דלקים מאובנים. אם היו שמים את הכסף הזה על ביזור אנרגיה מתחדשת ואגירה, היינו בדרך לעצמאות אנרגטית אמיתית. אם היו לנו עשרות אלפי מתקנים סולאריים ומתקני אגירה בכל רחבי הארץ, גם אם אלף מהם היו נפגעים, עדיין אפשר היה לספק אנרגיה לכל הארץ.

"אם עכשיו ישקיעו את כל המרץ בהצבת פאנלים סולאריים על כל גג אפשרי ובמתקני אגירה, אפשר יהיה להפוך את משק האנרגיה לחסין מפני שיבושים ביטחוניים, תקלות טכניות, אסונות טבע ואיומי סייבר. גם מעבר מהיר לתחבורה חשמלית יסייע, כי כך הצורך בייצור ובאחסון תזקיקי נפט בישראל יצומצם משמעותית. בנוסף, הבטריות באותם רכבים חשמליים יוכלו לשמש גם כחלק ממערך אגירת האנרגיה הלאומי. אלו דברים שכבר מתרחשים בעולם".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל