גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגת G7 יוצאת לדרך: האם ביידן "יאחה את הקרעים" ואיך תסתיים פגישתו עם "הרוצח"

הנשיא האמריקאי ינסה "לתקן" את שעשה קודמו טראמפ ולעלות כמה סוגיות קריטיות לארה"ב ובהן, היחס "הראוי" לסין; הרפורמה במיסוי העולמי; וההסכם מול איראן ● לאחר מכן הוא יקיים שני מפגשים מורכבים: אחד עם פוטין, אותו כינה "רוצח", ושני עם ארדואן, זמן קצר אחרי שהכיר ברצח העם הארמני

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, לאחר הנחיתה בבריטניה ביום רביע / צילום: Associated Press, Phil Noble
נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, לאחר הנחיתה בבריטניה ביום רביע / צילום: Associated Press, Phil Noble

אחרי ארבע שנים של עימותים בלתי פוסקים וחיכוכים תקשורתיים החל השבוע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן את ביקורו הרשמי הראשון באירופה. ביידן מגיע ליבשת עם תיק מטרות: ניסיון לאחות את הקרעים שיצר קודמו בתפקיד דונלד טראמפ, חידוש הברית הטרנס־אטלנטית וגיוס תמיכה אירופית במאבק האמריקאי נגד כוחה המתעצם של סין.

הנשיא האמריקאי ישתתף בשורת ועידות בינלאומיות ובמפגשים אישיים עם מנהיגים מאירופה ומהעולם שהשורה התחתונה שלהם אמורה להיות אחת, "אמריקה חזרה". או במלים אחרות, הבדלנות הסתיימה, הרטוריקה הלוחמנית שמורה מעתה לאויבים ואמריקה שוב מדברת על הדמוקרטיה כמתכון לשגשוג כלכלי עולמי.

"אנחנו נמצאים ברגע של שינוי עולמי. זהו רגע שבו מוטל עלינו להוכיח שדמוקרטיות לא רק ישרדו - אלא ייצאו מגדרן כדי להשיג את ההזדמנויות של העידן החדש", אמר ביידן בבסיס חיל אוויר בריטי שבו מוצבים כוחות אמריקאים, שבו התחיל את ביקורו בן השבוע ביבשת.

להגביל את סין

ביידן ינסה לקדם במהלך פסגת 7G, שתתקיים בקורנוול שבמערב־אנגליה בסוף השבוע, את התפיסה הכוללת התנגדות אמריקאית לשימוש בחברות סיניות להקמת רשתות 5G; איומים בסנקציות על הפרת זכויות אדם; וגיוס המדינות לפרויקטים במדינות עולם שלישי שנועדו לצמצם את כוחה של "יוזמת החגורה והדרך" הסינית שמגבירה את כוחה הגלובלי.

בחודשים האחרונים מנסה הממשל האמריקאי להחליש את מעמדה הבינלאומי של סין, בין אם באמצעות בדיקה רשמית של הטענה כי מקור מגפת הקורונה בנגיף ש"ברח" ממעבדה סינית, דרך גינוי הדיכוי האלים ושינויי החוק נגד המפגינים בעד דמוקרטיה בהונג קונג ועד לרדיפה של המיעוט האויגורי המוסלמי במדינה. שורה של צווים נשיאותיים הורו לבחון שימוש באפליקציות ובטכנולוגיה סינית. ביידן מעוניין להציג שיתוף פעולה בינלאומי בחזית זו, שלפי דבריו ברביעי - "יוכיח שרודנות אינה הדרך להצלחה".

הוא צפוי לפגוש מולו אירופה נלהבת מבחינה מדינית, אך חוששת מבחינה כלכלית. פסגת ה־7G היא המפגש הראשון של המנהיגים המתקיים באופן פיזי מאז פרוץ מגפת הקורונה. מהפסגה שהתקיימה לפני ארבע שנים בסיציליה יצאה הקאנצלרית אנגלה מרקל מזועזעת. מיד אחריה, אחרי הפעם הראשונה בה נפגשה עם טראמפ, אמרה מרקל כי הגיע הזמן "שאירופה תיקח את גורלה בידיה". "הזמנים שבהם סמכנו לגמרי על אחרים נגמרו", אמרה אז.

אינטרסים סותרים

בשנים שחלפו מאז, אירופה לא התקדמה משמעותית עם החזון הזה, אבל בהחלט שמחה למצוא כעת שוב ידידה מעבר לים. בניגוד לטראמפ שהגדיר את האיחוד האירופי כ"אויב מספר אחת של ארה"ב", ביידן מנסה לרתום את האירופאים לאינטרסים האמריקאים באמצעות משא ומתן.

רפורמת המיסוי הגלובלית היא דוגמא לאתחול־מחדש של היחסים. אירופה הסכימה למס חברות גלובלי והתפשרה על מיסוי ענקיות הטכנולוגיה. מנהיגי ה־7G אמורים להכריז על התמיכה המשותפת בתוכנית, לקראת הדיון עליה בפורום שרי האוצר של ה־20G ביולי באיטליה. גם נושא המאבק בהתחממות הגלובלית והסכם המעצמות מול איראן צפוי לעמוד במרכז הדיונים של הפורום בסוף השבוע הקרוב.

אבל בנושא הסיני, לאירופה יש תלות כלכלית ויחסי סחר שמשפיעים על המדיניות שלה בעניין. סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של גרמניה, והצמיחה הסינית היא שאחראית לשגשוג תעשיית הרכב הגרמנית - המנוע העיקרי של הכלכלה הגדולה באירופה. מנהיגים אירופיים נרתעים משימוש ברטוריקה חריפה נגד המדינה, ולכל היותר מסתפקים בגינויים רפים על הפרות זכויות אדם.

נוסח ההחלטה שיפרסם ה־7G בתום הפסגה (שתתקיים בשישי־ראשון) אולי יספק תשובה לשאלה איזה צד מהשניים ניצח יותר בנושא סין, כאשר יש לקחת בחשבון גם את העמדות הניציות יחסית של יפן, החברה בארגון. ההחלטה תראה אם יש יתרון למדיניות הדיפלומטית של ביידן על זו של טראמפ.

מפוטין ועד ארדואן

אחד הנושאים שבהם אולי ארה"ב צפויה לרשום גמישות רבה יותר לכיוון העמדות האירופיות, יהיה הרפורמה במיסוי העולמי, שהוסכמה על ידי שרי האוצר של מדינות ה־7G בשבוע שעבר וסוגיית אספקת חיסונים למדינות מתפתחות. ביידן כבר הודיע לפני נסיעתו שארה"ב תתרום 500 מיליון חיסונים נגד קורונה למדינות העולם השלישי בשנתיים הקרובות, נושא הקרוב ללבם של מנהיגים אירופיים ובמיוחד של מארח הפסגה, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון.

ולדימיר פוטין

במישור הבילטרלי, לביידן צפויות שורת פגישות מתוחות עם מנהיגים אותם ביקר בחריפות בעבר. בעוד הפוליטיקאי האמריקאי המנוסה יוכל להתגבר ללא קושי על המבוכה בכך שקרא לראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון "שיבוט פיזי ורגשי" של טראמפ, פגישותיו עם נשיא טורקיה ארדואן בפסגת נאט"ו ביום שני ועם נשיא רוסיה פוטין בז'נווה ביום רביעי, יהיו משימות עדינות וטעונות הרבה יותר.

בנוגע לבריטניה, מסרים חיוביים בנוגע ליחסי ארה"ב־בריטניה החלו לצאת מהבית הלבן כבר בתחילת השבוע, כאשר הממשל האמריקאי הודיע כי ידאג לקדם ולהדק את "היחסים המיוחדים" בין המדינות. ביידן הוא אמריקאי־אירי גאה, וכבר במהלך קמפיין הבחירות שלו קרא לשמור על השלווה בין צפון אירלנד לאירלנד, ולכבד את הסכם יום שישי הטוב ב"עדיפות עליונה", אפילו על רקע ה"ברקזיט". קיום בדיקות מכס בין צפון אירלנד ליתר הממלכה המאוחדת הוא נושא מחלוקת בין האיחוד לבריטניה, וביידן הוכיח כי אינו חושש להתערב בו. הנשיא ביידן צפוי להיפגש ביום ראשון עם מלכת בריטניה.

בריטניה וארה"ב צפויות להודיע בד בבד עם פסגת המנהיגים כי יפתחו את הגבולות לתיירות, אחרי יותר משנה שבהם היו הגבולות סגורים בגלל מגפת הקורונה. תיירים אמריקאים יוכלו להיכנס לבריטניה וכך גם לגבי תיירים בריטים ואנשי עסקים שמעוניינים להיכנס לארה"ב, ושעד כה עמדו בפני תקנות חמורות יותר מאלה הבריטיות והאירופיות בנוגע לכניסה אפשרית. במהלך סוף השבוע עשוי גם האיחוד האירופי, הנלווה לפסגת ה-7G ומיוצג בדיונים לצד גרמניה, צרפת, איטליה, יפן, ארה"ב, קנדה ובריטניה להודיע על פתיחת השערים בפני אזרחים אמריקאים גם הוא. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר-לאיין הצהירה כבר במאי האחרון כי תורשה כניסה ממדינות שאירופה מאשרת את החיסונים בהן, כמו ארה"ב.

פגישה עם "הרוצח"

ביום שני יעבור ביידן לבריסל, שם ישתתף בוועידת נאט"ו. סוגיית ההוצאה הביטחונית של חברות נאט"ו והעובדה כי כמה מהן מוציאות פחות מ־2% מהתמ"ג על ביטחון, הייתה נושא למחלוקת עזה עם טראמפ. לסיבה לפיצוץ פגישות בעבר ולערעור מעמדו של הארגון. ביידן ינסה לשלוח מסר אחר, לפיו נאט"ו חזקה מתמיד. בשולי ועידת נאט"ו צפוי ביידן להיפגש עם ארדואן, לראשונה מאז הכירה ארה"ב ברצח העם הארמני.

יומיים למחרת, ב־16 ביוני, יעבור ביידן לז'נבה בשווייץ, שם ייפגש עם הנשיא ולדימיר פוטין, בפסגה שעיני העולם כולו נשואות אליה. ביידן הגדיר את פוטין באחרונה כ"רוצח", וארה"ב חוותה מספר מתקפות האקרים שמקורן ככל הנראה ברוסיה, כולל חשד לניסיונות התערבות בבחירות. זאת, לצד שורת התנקשויות וניסיונות התנקשויות רוסיות בפעילי אופוזיציה מחוץ למדינה. "אני הולך לומר לו מה שהוא צריך לשמוע", אמר ברביעי ביידן, "אני אבהיר שיש השלכות להפרת הריבונות של דמוקרטיות - בארה"ב, באירופה ובמדינות אחרות".

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין