גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליארדרים התעשרו, ההבטחות נשכחו: הגיע הזמן לאתחל את הקפיטליזם

למציאות הכלכלית והחברתית שאמריקה והעולם כולו מצויים בה אין תקדים ● החוב הגדל, פעמי האינפלציה מורגשים, מצב התעסוקה, הצעת התקציב לשנת 2022, מדיניות הפדרל ריזרב ומצב החברה - נראה כי הדברים מידרדרים בקצב מואץ, והריסט הגדול הולך ומתקרב והולך ● מבט מפוכח על מציאות מתהווה

כיכר הטיימס בניו יורק / צילום: Shutterstock
כיכר הטיימס בניו יורק / צילום: Shutterstock

שנה הלכה ושנה באה, ממשל הלך וממשל בא, מגפה באה והלכה, אך דבר אחד לא השתנה. מדיניות ריבית האפס והדפסת הכספים של הפדרל רזרב. כבר לפני שנתיים טבענו כאן את הביטוי "הדפס או תמות" כסיכום למדיניות הפד, ולפינה אליה דחקה שרת האוצר ג'נט יילן ויו"ר הפד אז, את הבנק המרכזי האמריקאי ואת המשק כולו.

נכון לסוף מאי עמד מאזן הפדרל ריזרב, קרי סך הכספים שהדפיס והלווה, בטווח נגיעה מהסכום הדמיוני של שמונה טריליון דולר - גידול של מעל 550 מיליארד מתחילת השנה - ותוספת של כ-120 מיליארד בחודש האחרון. ובאופק אין כל סימן כי קצב זה יתמתן בקרוב, להיפך.

עוד לא נחתם חוק התשתיות, העומד כיום על כ-1.7 טריליון דולר, והנשיא רק הגיש לקונגרס באחרונה את הצעת התקציב ל-2022 המתחילה באוקטובר הקרוב. היקף התקציב המוצע עומד על שישה טריליון דולר. אם יעבור יהיה זה התקציב הגדול ביותר בתולדות אמריקה, גדול ב-25% מתקציב 2020, והוא יעבור את יחס החוב תוצר של הממשלה הפדרלית אל מעבר לשיאו בזמן מלחמת העולם השנייה. בעוד תקציב משרד ההגנה יגדל בשיעור קטן אל מעל שלושת רבעי טריליון דולר, התקציב האזרחי יגדל בכ-45% לעומת תקציב 2019, טרום הקורונה. על פי הצעת התקציב הזו, עד תום העשור יגדל הגירעון הממשלתי בכשמונה טריליון דולר נוספים מעבר לגירעון הצפוי של כ-10 טריליון דולר עד תום העשור.

ההבטחות נשכחו 

הבטחות יושבת ראש הפד בשנת 2018, לנרמל את שערי הריבית ולהקטין את מאזן הפד, ממזמן נשכחו ומכונת הדפוס ממשיכה בכל הכוח קדימה. והסכנות, כמו גם הקשר של כל זה לביטקוין, מתחילות להתחוור לעוד ועוד שחקנים. האחרון שבהם היה ריי דאליו, מייסד ברידג'ווטר, קרן הגידור הגדולה בעולם.

בכנס שנערך בחודש שעבר הוא חשף כי גם הוא רכש ביטקוין, והוסיף כי הוא רואה במטבעות הקריפטוגרפיים הגנה טובה יותר מפני אינפלציה מאשר איגרות החוב. זה היה שינוי דרמטי מעמדתו ארוכת השנים נגד המטבעות. בכך הצטרף דאליו לשר האוצר לשעבר, לארי סאמרס, אשר בראיון לבלומברג במאי אמר כי הוא מעריך שלמטבעות הקריפטו יהיה עתיד כ"זהב דיגיטלי", המעניק למשקיעים "אלטרנטיבה לזהב... לאלו המחפשים נכס שהינו נפרד מפעילותה של הממשלה".

כאן כדי להישאר

"לקריפטו יש סיכוי להפוך לנכס מוסכם לשמירה ואבטחת עושר. לדעתי הקריפטו כאן כדי להישאר. כנראה כסוג של זהב דיגיטלי", הוא אמר. לאלו הצטרף המשקיע והמילארדר קארל אייקן, שאמר בראיון לבלומברג, כי הוא מתכוון להשקיע מיליארד ואולי אפילו מיליארד וחצי דולר במטבעות קריפטו. בעבר מצא אייקן דמיון בין הביטקוין והקריפטו לבין בועת הנדל"ן של המאה ה-18 במיסיסיפי, שהביאה לקריסת שוק המניות באירופה. כעת הוא שינה את דעתו וסיכם, כי לדעתו "הקריפטו כאן כדי להישאר בפורמט כזה או אחר".

הגברת קצב ההדפסה וגדילת החוב, אשר כעת חלקים הולכים וגדלים מהן גם מגיע לידי הצרכנים, ביחד עם השיבושים בשרשרות האספקה בשנה האחרונה, הקפיצו את המחירים מעלה מעלה. כך למשל מחירי העץ לבניין (בארה"ב חלק משמעותי מהבתים נבנים מעץ) כמעט הכפילו עצמם מאפריל 2020 לפברואר 2021 - העלייה החדה ביותר במחירם מאז 1946. מחירי הבתים קפצו ב-4.69% בחודש האחרון ובכ-19.11% בשנה שחלפה; מחירי מכוניות משומשות עלו ב-21% מאז אפריל 2020, כך על פי הלשכה הממשלתית לסטטיסטיקה. מחירי המזון ומוצרי הבית אינם מפגרים מאחור.

הרשת הקמעונאית "קוסטקו, המתמחה במכירת מוצרים צריכה רבים כולל מזון, מוצרי ניקיון ונייר, תרופות, מוצרי אלקטרוניקה ועוד, עם מכירות שנתיות בסך של 150 מיליארד דולר בלמעלה מ-800 סניפים בארה"ב. בשיחה השנתית עם המשקיעים ב-30 במאי, איש הכספים של קוסטקו הזהיר מפני האינפלציה הגואה, והצביע על כך שמוצרי נייר עוד צפויים להתייקר ב-4%-‏8%, ומוצרי בשר שחלקם התייקרו בכ-20% השנה, צפויים להוסיף ולהתייקר.

וכך בעוד שהממשל החדש מרבה לדבר על כך שהוא מוטרד מפערי העושר המתרחבים, עליות המחירים הנמשכות ממשיכות להרחיב את הפערים האלו. בעוד שהמדד הרשמי קפץ בחודש אפריל ב-4.2% לעומת השנה שעברה, השכר השעתי של עובד-ייצור גדל, על פי משרד העבודה הפדרלי, ב-1.2% בלבד. ובסך הכול על פי נתוני המשרד שכרם של העובדים שאינם מנהלים צנח ריאלית ב-3.3% בשנה האחרונה.

המילארדרים התעשרו

אך בעוד כוח הקנייה של השכר נשחק, מדדי המניות השונים עלו בין 33% ל-52% מאז תחילת 2020, כאשר הם מעשירים את ה-10% העליונים המחזיקים בכ-88% ממניות אלו. ניתוח של כמה מכוני מחקר הראה כי בין מרץ 2020 לאפריל 2021, עושרם של המיליארדרים באמריקה גדל ב-1.62 טריליון דולר, יותר מרבע מסך עושרם, וכי נכון לחודש שעבר, 719 המיליארדרים האמריקאים החזיקו יותר מפי ארבעה הון מאשר יש לכל 165 מיליון האמריקאים הנמנים על המחצית התחתונה של הסולם.

דוברי הפד והממשל מנסים להרגיע, ובינתיים בהצלחה. לטענתם מדובר בעלייה זמנית במחירים בגין השיבוש בקווי אספקה והייצור שהם תוצר של המגפה; כמו כן, הם אומרים, עודף כוח הייצור ועודף כוח האדם שאינו מועסק כרגע יכנסו לעבודה בקרוב ויגדילו את ההיצע וכך עליית המחירים תיספג ותעלם. בהתחשב בתחזיות ובהבטחות העבר של הפד ביחס לנורמליזציה בריבית וצמצום מאזנו, מותר לפקפק באמירותיהם. אחרי הכול עליות המחירים לאורך ורוחב הכלכלה כולה אינה איזה קלקול קיבה קטן מאוכל מזדמן, שיחלוף אם רק נמתין שבוע. להיפך, הוא יותר כמו תוצאה של מחלה ממושכת המתפרצת עתה אל פני השטח. אך כמו שאמרנו כאן פעמים רבות בעבר, מהסחרחרת הזו אין דרך להיחלץ בקלות.

השיטה שנבנתה באמריקה בשלושת העשורים האחרונים, ובעקבותיה ברוב העולם, זקוקה לנזילות בלתי פוסקת כדי להמשיך להתקיים ולהתגלגל. אם נזילות זו תפסיק, המערכת כולה כפי שלמדנו להכירה מאז שנות התשעים תתפוצץ בפיצוץ אדיר, מרהיב והיסטורי. יחד איתו ייעלמו גם רוב החסכונות, ההבטחות לפנסיות, לביטוח לאומי ולטיפול רפואי חינם בהגיע גיל 65.

משהוחלף הכסף שייצג עושר קיים בחוב, המייצג עושר שעדיין יש לייצרו, וכאשר המשק האמריקאי בנוי על חוב של כ-85 טריליון דולר, מול תמ"ג צפוי של כ-21.5 טריליון דולר, והמשק העולמי נכון לסוף 2020 עומד על חוב של כ-281 טריליון דולר, או 366% מהתמ"ג, על פי סוכנות דירוג האשראי מודיס, אין שום דרך להמשיך לקיים את השיטה בכלל ואת המערכת הבנקאית והפיננסית בפרט. זאת, מבלי שהבנקים המרכזיים מייצרים ומזרימים באופן שוטף למשק את הכספים הנדרשים לתחזוקת החוב ושחיקתו. אלו מטבעם, כמו החוב עצמו, גדלים והולכים. בנסיבות אלו, כפי שסבור הכלכלן ג'ון ווילאמס, "לפד אין ברירה, ואנו נראה בסופו של דבר גם היפר-אינפלציה... הפד פשוט איבד שליטה... וב-2022 או תחילת 2023 נראה את תחילת האינפלציה הגדולה".

בחודש מאי הייתה קומבינציה קשה של קפיצת מדרגה של ממש באינפלציה יחד עם דוח תעסוקה מאכזב מאד. זאת שעה שמספרי חודש אפריל עמדו על כ-260 אלף מועסקים חדשים במקום המיליון לו כולם ציפו. במקביל דוח חודש מרץ עודכן ל-770 אלף משרות במקום 916 אלף שדווחו במקור. חודשי הקיץ צפויים להיות מבחן קשה ומתוח לפד. אם האינפלציה תלך ותתחזק והתעסוקה תלך ותיחלש, הברירות שיעמדו בפניו יהיו קשות ומוגבלות ביותר. ואם הפד יילחץ מפעמי האינפלציה ויזדרז להעלות את הריבית, כמו שגם שרת האוצר ג'נט יילן הזהירה לפני כחודש ובכך גררה תגובה מיידית בשווקים, המיתון הבא עלול להגיע עוד לפני שהקודם יסתלק.

הבומר הפך לפנסיונר

לרוב המוחלט של האנשים אין מושג מהי אינפלציה ואיך מתמודדים איתה. בפעם האחרונה שהייתה במשק האמריקאי אינפלציה דו-ספרתית באופן רשמי, 71 מיליון איש מדור הבומרים רק סיימו אוניברסיטה או חזרו מצולקים מווייטנאם. היום הדור הזה הם פנסיונרים, או כמעט פנסיונרים, היושבים על יותר מ-50% מהעושר של משקי הבית באמריקה.

הדור הזה לא רק שהתרגל לחיות בשפע מרווחי ההון שעושר זה סיפק לו, באדיבות הפדרל ריזרב, לאורך עשרות שנים, הוא גם מצפה לעשרות שנות חיי פרישה נוחים הבנויים על הון זה בצירוף הבטחות הממשל לתשלומי ביטוח לאומי וטיפול רפואי כמעט בחינם. אך מה יקרה לדור הבומרס התלוי כל כך בעושר זה למימון עשורים של היעדר הכנסה העומדים בפניו, שעה שתחלחל ההכרה כי האינפלציה אינה "זמנית" וכי חסכונותיו עתידים להישחק ב-5% או 15% לשנה? ההשפעה על רמת ההוצאה, רמת החיים ומכאן על המשק כולו תהיה חדה ומיידית.

למציאות הכלכלית והחברתית שאמריקה, והעולם כולו, מצויים בה אין תקדים. הקומבינציה של מהפכה דמוגרפית (עד 2025 צפוי אחד מכל חמישה אמריקאים להיות מעל גיל 65), עם חוב עתק של כל הסקטורים במשק (כמעט 400% מהתמ"ג), ביחד עם הבטחות ישנות (ביטוח לאומי, פנסיות, וביטוחי בריאות) שאין מקור לממנם, ותוכניות חברתיות וסביבתיות חדשות מרחיקות-לכת להצלת העולם, מובילה למקום אחד. אם הטכנולוגיה לא תפתיע באיזה נס מוחלט, ה"אתחול הגדול" קרוב ממה שרבים מעלים בדמיונם.

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?