גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגת ה־G7: ביידן דחק במנהיגים לבקר את סין על ניצול עובדי כפייה

קבוצת מנהיגי העולם הסכימה על יוזמת תשתית חדשה שנועדה להתחרות בבייג'ינג

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן דוחק במנהיגי העולם לנזוף בסין בעקבות האשמות על כך שהיא משתמשת בעובדי כפייה בשינג'יאנג, בזמן שקבוצת שבע הכלכלות המובילות הסכימו על תשתית עולמית שנועדה להתחרות עם בייג'ינג.

ביידן הצטרף למנהיגים של קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן ובריטניה לשיחה שהתמקדה בסין ביום השני של פסגת ה־G7. השאלה באיזו מידה של תקיפות צריכות המדינות לעמוד מול סין פילגה את מנהיגי העולם, וביידן עודד מדינות דמוקרטיות לעמוד מול סין ביחד. לעומתו, נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר שיש לנקוט גישה זהירה יותר.

במהלך הפגישה הסגורה שהתקיימה בשבת ושארכה 90 דקות, המנהיגים לא הגיעו להסכמה איך לקדם רמות שונות של חשש שיש לכל מדינה מפני בייג'ינג, כך אמרו המנהיגים. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הציע הקמה של כוח משימה ייחודי על סין. עם זאת, כמה מהמנהיגים האחרים שאלו מה יוכל כח משימה כזה להשיג.

בזמן שכל חברות ה־G7 חוששות לגבי סין, החששות האלה אינם זהים, אמרו פקידים בכירים. קנצאלרית גרמניה אנגלה מרקל היא בין המנהיגים באיחוד האירופי המבקשת גישה חיובית יותר מול סין, אבל ביידן, ג'ונסון וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו קראו למנהיגי ה־G7 להתעמת עם סין לגבי הפרת זכויות האדם, כך אמרו הבכירים. גם הממשלה היפנית רוצה גישה יותר קשוחה מול בייג'ינג.

בכירי הבית הלבן הביעו בשבת אופטימיות כי מנהיגי העולם יגיעו להסכמה על מסמך שנוזף בסין על הפרת זכויות האדם, מתמודד עם בעיות עולמיות בשרשרת האספקה ומגיב למדיניות כלכלית סינית המתרחשת מחוץ לשווקים, שמדינות רבות מתנגדות אליה. עדיין לא ברור כמה תוקפנית תהיה השפה שישתמשו בה כלפי סין, או אם המדינה תוזכר במסמך בשמה המפורש. המסמך אמור להתפרסם בהמשך היום.

פקיד בכיר בממשל ביידן אמר שארה"ב דוחפת לקרוא לסין בשמה במסמך. "זה ביטוי של הערכים המשותפים שלנו, להבהיר שבתור ארה"ב וה־G7, לא נסבול זאת, אז אנחנו חושבים שזה חשוב לקרוא להפעלת עובדים בכפייה בשמה", אמר הפקיד.

ארגוני זכויות אדם בארה"ב ובבריטניה טוענים שהרשויות בסין עוסקות ברצח עם נגד המיעוט האויגורי, קבוצת מיעוט מוסלמית, ומשתמשים בעובדי כפייה במחוז הצפון מערבי שינג'יאנג. הממשלה הסינית הגדירה את ההאשמות כשקרים, ואומרת שהיא נלחמה בטרור ומשפרת את המחייה בשינג'יאנג.

במאי, טרם הפגישה, ניסחו מנהיגי ה־G7 הצהרה שנזפה בסין תוך שימוש מפורש בשמה. "בהתאם למחויבויותיה תחת החוק הלאומי והבינלאומי, אנו קוראים לסין לכבד את זכויות האדם והחירויות הבסיסיות", כתוב שרי החוץ של ה־G7 בהודעה המשותפת, והבליטו את ההתעללות שהם טוענים שמתרחשת בשינג'יאנג.

מדינות ה־G7 חשפו גם יוזמת תשתית חדשה המכונה "לבנות מחדש עולם טוב יותר". על פי פקיד אחר של ממשל ביידן, התוכנית נועדה להיות חלופה ליוזמת הכבישים הסינית, תוכנית תשתית עולמית שנועדה לקשור את סין לשאר העולם.

הבית הלבן אמר שהתוכנית תיתן תמריצים במאות מיליארדי דולרים - ממדינות ה־G7 ומהסקטור הפרטי - למדינות עם הכנסה נמוכה ובינונית, והוסיפה שההשקעות יהיו נתונות לביקורת מבחינת שקיפות, חוסר שחיתות והשפעה סביבתית. אחד הפקידים בממשל ביידן הוסיף שארה"ב מקווה לעבוד עם הקונגרס על מנת לקבל אישור להעביר לתוכנית כספים נוספים.

בין מנהיגי ה־G7 הייתה הסכמה גדולה יותר לגבי יוזמת תשתית חדשה, כך אמרו בממשל ביידן, והוסיפו שכמה מדינות, החוששות יותר להתמודד עם סין באופן ישיר, רואות זאת כגישה המועדפת להתמודדות עם בייג'ינג.

כמה מנהיגים אירופאים, כמו נשיא צרפת מקרון, הזהירו כי לא כדאי להרגיז את סין, וטענו שזה יהיה לא פרודוקטיבי ויסבך את המאמץ להשיג מהסינים שיתוף פעולה לגבי נושאים כמו שינוי האקלים, מסחר ופיננסים. ביידן ומקרון נפגשו בשבת. פקידים בממשל ביידן אמרו שהם לא מנסים להפוך את סין לנושא השולט בפגישה. "זה לא רק עניין של להתמודד או לריב עם סין; זה עניין של מתן חזון חיובי, מחזק לעולם" אמר הפקיד.

ביידן אמר שנושא מרכזי בנסיעה שלו יהיה לאחד את המדינות הדמוקרטיות להתנגדות - למה שהוא מכנה "ההשפעה הגוברת של אוטוקרטיות". ביום חמישי, הסכימו מדינות ה־G7 לתת באופן קיבוצי מיליארד מנות של חיסוני קורונה למדינות אחרות, במאמץ להראות שהמדינות הדמוקרטיות מובילות בסיוע העולמי להתאושש מהמגפה.

חלק מהנושאים האחרים בהם דנו מנהיגי ה־G7 היו נושאי מדיניות חוץ אחרים, וגם בבריאות העולמית. המנהיגים ידונו ביום ראשון, היום האחרון של הפסגה, בשינוי האקלים, כאשר במאמציהם להתמודד עם הסוגיה הסכימו מנהיגי ה־G7 להפסיק בתמיכה הממשלתית הישירה בייצור חשמל מפחם מעבר לים ללא שימוש בטכנולוגיה להפחתת פליטות, כך אמרו בבית הלבן.

קנדה, גרמניה, בריטניה וארה"ב הסכימו להתחייב להקמת קרן עם תקציב של 2 מיליארד דולר שנועדה לעזור למדינות מתפתחות לעזוב את ההסתמכות על חשמל המופק בשריפת פחם, אמרו בבית הלבן.

עוד מסרו מהבית הלבן כי מדינות ה־G7 אמרו שיתאימו את המטרות שלהן לגבי שינוי אקלים בטווח הקצר ובטווח הארוך עם המטרה של האו"ם להגביל את ההתחממות הגלובלית ל־1.5 מעלות צלזיוס, או 2.7 מעלות פרנהייט, מעל הרמות שהתקיימו לפני העידן התעשייתי.

לאחר פסגת ה־G7, ביידן ייסע לבריסל לפגוש את חברי נאט"ו ופקידים בכירים מהאיחוד האירופי. סין צפויה להיות אחד הנושאים בסדר היום גם בפגישה של נאט"ו, מסר פקיד אמריקאי.

לאחר פסגת נאט"ו, יטוס ביידן לג'נבה לפגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"