גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרום קוריאה יכולה לבנות כעת טילים המסוגלים להגיע לבייג'ינג, עם ברכת ארה"ב

וושינגטון הטילה מגבלות על תוכנית הנשק של סיאול במשך ארבעה עשורים

נשיא דרום קוריאה מון ג'יאה-אין ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן בבית הלבן בחודש שעבר / צילום: Associated Press, Alex Brandon
נשיא דרום קוריאה מון ג'יאה-אין ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן בבית הלבן בחודש שעבר / צילום: Associated Press, Alex Brandon

במשך עשורים, ארה"ב הגבילה בהקפדה כמה רחוק וכמה חזק יכולים להיות הטילים הבליסטיים של דרום קוריאה, במדיניות ששיקפה חשש מכך שסיאול עשויה להגביר את המתיחות עם סין, צפון קוריאה ורוסיה הסמוכות.

אבל בחודש שעבר, ממשל ביידן הסיר את המחסומים האחרונים מתוכנית הטילים של סיאול, וסילק את מה שהיה מגבלה של כ-800 קילומטר על טווח הטילים הבליסטיים של דרום קוריאה. מדובר בשינוי משמעותי. באופן תיאורטי, הטילים של סיאול כעת יכולים לטוס רחוק מספיק כדי לפגוע בבייג'ינג, מוסקבה או מקומות אחרים.

משטרו של קים ג'ונג און בצפון קוריאה הגדיל את הארסנל הגרעיני שלו, וגם כוחו של צבא סין גובר. ארה"ב, מבלי להרגיז מדינות אחרות או להזיז את כלי הנשק שלה, יכולה לראות בת ברית קרובה מפתחת טכנולוגיה המחזקת את ההרתעה הצבאית האזורית שלה. מבחינת סיאול, היא מקבלת בחזרה ריבונות מלאה על כלי הנשק הלא גרעיניים שלה, אחרי שביקשה שליטה מסוג זה מזה זמן רב.

בנות ברית חמושות טוב יותר יהיו יעילות עבור וושינגטון, בייחוד לאור העימותים המחריפים מול סין לגבי טייוואן והים של דרום סין, וזה גם נותן לסין סיבות רבות יותר להשתתף במאמץ הדיפלומטי מול צפון קוריאה, כך אומרים מומחים.

"דרום קוריאה כבר יכולה להתנגד באופן ישיר לאיום הטילים מצפון קוריאה", אמר או מייאון, מנהל במועצה האטלנטית, מכון מחקר מוושינגטון. "הסרת המגבלה על ייצור טילים, לפיכך, היא בעלת השלכות ביטחוניות אזוריות שעוברות את חצי האי הקוריאני".

ארה"ב אכפה את המגבלות המוכרות כקווים המנחים לטילים על סיאול מאז 1979, כשדרום קוריאה הייתה תחת דיקטטורה צבאית שבשנים קודמות הייתה לה תוכנית גרעינית משלה. המגבלות המקוריות הגבילו את טווח טיסת הטילים לכ-175 קילומטר, לא מספיק על מנת לפגוע בפיונגיאנג מהגבול בין שתי הקוריאות. ראש הנפץ הגדול ביותר שיכולים הטילים לשאת שוקל כחצי טונה, פחות מראשי החץ בהם השתמשה גרמניה במלחמת העולם השנייה.

המגבלות האלה לא השתנו במשך יותר משני עשורים, עד שארה"ב הגדילה את טווח הטיסה לכ-295 ק"מ ב-2001, ואז הרחיבה אותו שוב לכ-800 קילומטר ב-2012.

אבל סדרה של ניסויי טילים שערכה צפון קוריאה ב-2017 גרמה לממשל טראמפ להוריד את המגבלות על גודל ראשי החץ מהטילים של דרום קוריאה. בשנה שעברה, וושינגטון הרשתה לסיאול לפתח טילים לחלל החיצון מונעים בדלק מוצק שיש להם הפוטנציאל לסייע למבצעי ביון של הצבא.

הסרת המגבלה הנותרת מטווח הטילים של דרום קוריאה נידונה לקראת סוף כהונתו של דונלד טראמפ, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. אבל שתי המדינות היו אז בעיצומן של שיחות מתוחות על חלוקת נטל ההוצאה הצבאית, לאחר שטראמפ דרש שסיאול תשלם משמעותית יותר. הדיונים לגבי הסרת המגבלה על טווח הטילים נעצרו.

בתוך כמה שבועות מכניסתו של הנשיא ג'ו ביידן לתפקיד, לאחר שהבטיח לשחזר את בריתותיה של ארה"ב, חתמה וושינגטון על הסכם לחמש שנים לגבי 28,500 החיילים האמריקאים המוצבים באופן קבוע בדרום קוריאה. ואז, בזמן הביקור של נשיא קוריאה 
מון ג'יאה-אין לבית הלבן בחודש שעבר, הודיעו שתי המדינות שארה"ב תסיר את המגבלות הנותרות על ייצור הטילים.

סביר להניח שדרום קוריאה תשתמש באוטונומיה החדשה לגבי טילים על מנת לשפר את הלוויינים הצבאיים של המדינה, שדורשים טכנולוגיה דומה לזו שמשמשת בטילים ארוכי-טווח, כך אמרו בכירים בצבא דרום קוריאה ומומחי ביטחון. מאמצי המדינה לא יכללו מרוץ לפצצה גרעינית, מפני שסיאול חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.

"זה מתאים לתחרות הרחבה יותר מול סין ולמשאלתו של ממשל ביידן לעשות זאת דרך יותר שיתוף פעולה עם בנות הברית של ארה"ב", אמר מייסון ריצ'י, פרופסור באוניברסיטת הנקוק ללימודי חוץ בדרום קוריאה. סין לא הביעה מחאה פומבית על שינוי המדיניות האמריקאי לגבי תוכנית הטילים של דרום קוריאה. צפון קוריאה גם היא לא הציגה תגובה רשמית מהממשלה, ובמקום זו הגיבה באופן רך יחסית, בטור דעה של מומחה לעניינים בינלאומיים שהופיע בעיתון השייך לממשלה. הצעד האמריקאי להסיר את החסמים על טווח הטילים, כך כתב הפובליציסט הצפון קוריאני, יביא לתחילתו של מרוץ חימוש.

המרדף אחר יכולת צבאית קטלנית יותר הוא משחק עדין בשביל דרום קוריאה. התקנתן של מערכות אמריקאיות להגנה בפני טילים ב-2017 על אדמת דרום קוריאה הרגיזה את סין. אבל בייג'ינג, בעוד שהיא לא הביעה תמיכה בשינוי המדיניות, לא צפויה להתרגז מדי, כך אמר טונג ז'או, עמית בכיר במרכז קרנגי-צינגהואה למדיניות עולמית, מכון מחקר.

"בשביל סין, טילים של דרום קוריאה בשליטת סיאול פחות מאיימים בטילים אמריקאים בשליטת וושינגטון", אמר ז'או.

לאחר שמגבלת ראש הנפץ הוסרה לפני ארבע שנים, פיתחה דרום קוריאה טילים היכולים לשאת ראשי נפץ במשקל של עד 2 טון - כל זאת תוך היצמדות לטווח של 800 קילומטר. ניתן להמיר את הטכנולוגיה בקלות על ידי התקנת ראשי חץ קלים יותר, כך שהטילים יוכלו לעוף מרחקים ארוכים הרבה יותר, אומרים מומחים לכלי נשק.

ללא מגבלות על מרחק הטיסה, יצירת רשת של לוויינים צבאיים תאפשר לסיאול להסתמך פחות על טכנולוגיה אמריקאית לניטור צפון קוריאה, כך אומרים מומחי ביטחון מדרום קוריאה.

"להרשות לנו לעשות עוד מאותו דבר לא יכול להזיק בגלל שזה אומר שיהיו יותר תצפיות ומודיעין", אמר קים ביונג-ז'ו, גנרל מעוטר בדימוס מצבא דרום קוריאה שמכהן כמחוקק ברשות המחוקקת בסיאול. "זה מקרה של כמה שיותר, יותר טוב". 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה