גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת נתניהו: זה מה שקרה למדינות אחרי שנפרדו ממנהיג דומיננטי

אין הרבה דמוקרטיות פרלמנטריות בעולם שאותו מנהיג כיהן בראשן תקופה כה ארוכה כמו בישראל ● עם תום שלטון נתניהו, בחנו שלוש מדינות שהחליפו מנהיגים אחרי יותר מעשור ואיך זה השפיע על הכלכלה שלהן

מה קורה לכלכלה כשראשי ממשלה ותיקים עוזבים / צילום: רויטרס, PA Udo Weitz
מה קורה לכלכלה כשראשי ממשלה ותיקים עוזבים / צילום: רויטרס, PA Udo Weitz

כלי התקשורת הישראליים והבינלאומיים ציינו בימים האחרונים שני שיאי כהונה ששבר ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו: הוא היה ראש הממשלה הישראלי הצעיר ביותר בעת שמונה לתפקיד (בגיל 46) והוא היה ראש הממשלה הישראלי שכיהן הכי הרבה זמן - 15 שנה במצטבר, 12 שנה מהן בכהונה רצופה.

עם מעברו של נתניהו לאופוזיציה הוא מצטרף לשורה מצומצמת של מנהיגים שכיהנו מעל לעשור בדמוקרטיות פרלמנטריות. לרוב, התהפוכות הפוליטיות, היריבים מתוך המפלגות ודעת הקהל המשתקפת בתקשורת גורמים לחילופים תכופים בתוך המפלגות המייצגות את העם, ולכן אין הגבלת כהונה בדמוקרטיות כאלה, בניגוד למשטרים נשיאותיים.

בניסיון לשרטט ואולי ללמוד מההיסטוריה של מדינות מערביות שחוו עזיבה של מנהיג אחרי יותר מעשור בשלטון, ובהתמקדות בהיסטוריה הכלכלית שלהן, בחן גלובס שלוש מדינות, ראשת ממשלה אחת (מרגרט תאצ'ר בבריטניה) ושני ראשי ממשלה (הלמוט קוהל בגרמניה ופייר טרודו בקנדה), ושוחח עם מומחים על מנת להבין את ההשפעה של העזיבה עליהן.

גרמניה: הלמוט קוהל

האופוזיציה הוציאה לפועל את הרפורמות שהקנצלר נמנע לעשות

הגרמנים בימים אלה אוהבים את הקנצלרים שלהם לטווח-ארוך. היציבות של המערכת הפוליטית בגרמניה (מספר מפלגות קטן הנובע בין השאר מאחוז חסימה גבוה של 5%, שנועד להשאיר מפלגות ניאו-נאציות בחוץ), ואולי גם ההירתעות הגרמנית הבסיסית משינויים, הפכו אותה למדינה שבה ראשי ממשלה שוברים שיאי כהונה. כך היה עם קונראד אדנאואר (14 שנה) וכך היה עם אנגלה מרקל (15 שנה עד כה) וכך גם עם מי שהיה המנטור הפוליטי שלה - הלמוט קוהל.

קוהל עמד בראש הממשלה הגרמנית במשך 16 שנה, ושרד שלל שערוריות אישיות ופוליטיות עד שאולץ לפרוש ב-1998. עד אז, הוביל הקנצלר השמרני את ההליך של איחוד גרמניה מחדש, שהיה כרוך בהרס נרחב של התעשייה במזרח לשעבר, ולמעשה נחשב על ידי רבים כמעין "סיפוח" כלכלי מערב-גרמני שהשפעותיו ניכרות עד היום. הוא גם החליט לאמץ את האירו בעבור גרמניה והעמיק את השותפות הגרמנית באיחוד האירופי.

קוהל הפסיד למועמד הסוציאל-דמוקרטי גרהארד שרדר ב-1998, בין השאר בגלל המשבר הכלכלי שנוצר במזרח גרמניה ובשל המסים הכבדים שהוטלו על תושבי מערב גרמניה כדי לממן את האיחוד. הוא תיכנן להמשיך ולהוביל את המפלגה מהאופוזיציה, אך הייתה זו בת-טיפוחיו, אנגלה מרקל, שנאלצה לבצע "רצח אב" מטאפורי במפלגה השמרנית, כאשר יצאה נגדו ונגד שערוריית שחיתות ומימון בלתי חוקי במפלגה במאמר
 שפרסמה בעיתון גרמני. כמה שנים אחר כך עלתה לראשות המפלגה.

 

אם הייתה לקוהל מורשת כלכלית כלשהי, הרי שהיא עברה מהפכה אחרי שהאיחוד הנוצרי-דמוקרטי הפסיד את השלטון. למרבה ההפתעה, היה זה דווקא הקנצלר הסוציאל-דמוקרטי שרדר שביצע רפורמות בתחום העבודה, הרווחה והמיסוי - ביניהן ליברליזציה מקיפה יחסית של שוק העבודה - הנחשבות עד היום לסיבה שגרמניה שמה מאחוריה את תדמית "האיש החולה של אירופה" והתקדמה לשגשוג הכלכלי של השנים האחרונות. שרדר קידם את הרפורמות, שכללו קיצוץ כואב בתשלומי האבטלה, אפילו במחיר פיצול המפלגה הסוציאל-דמוקרטית ונגד עמדות איגודי העובדים שנחשבו לבסיס התמיכה שלה.

הרפורמות הקשות אולי גבו ממנו את השלטון, שאותו הפסיד למרקל ב-2005, אבל הקנצלרית נחשבת למי שקצרה את פירותיהן, וניהלה בחוכמה מדיניות שנמנעה משינויים נוספים ואיפשרה לגרמניה להפוך שוב לכוח כלכלי משמעותי.

הלמוט קוהל ומרגרט תאצ'ר, ב-1989 / צילום: Associated Press, Udo Weitz

בריטניה: מרגרט תאצ'ר

התאצ'ריזם התחלף בדרך ביניים שהובילה לצמיחה חזקה מאוד

מדיניות היד הקשה של מרגרט תאצ'ר, הגרזן שהניפה על חלקים גדולים מהתעשייה ועל איגודי העובדים הבריטיים, הפכו אותה לסמל לכלכלה ניאו-ליברלית ברחבי העולם, ויצרו את הפער הגדול הנשמר עד היום בין הכלכלות האנגלו-סקסיות כמו ארה"ב ובריטניה לבין "ריין קפיטליזם" גרמני, קפיטליזם קונטיננטלי או אפילו מודל מדינת הרווחה הסקנדינבי. הפרטה הייתה שם המשחק בבריטניה של שנות ה-80' תחת תאצ'ר, המסים ירדו, העבודה המאורגנת עמדה על הכוונת והאי-שוויון הכלכלי בממלכה המאוחדת זינק.
תאצ'ר עלתה לשלטון ב-1979 והחלה מיד בביצוע תוכנית כלכלית שמרנית מקיפה, שאותה לא היססה לבצע גם במחיר של עלייה באבטלה ואי-שוויון הולך וגובר. היא הודחה על ידי גורמים מתוך מפלגתה ב-1990, אחרי שכוחה הלך וירד והיא הסתבכה בשורת יוזמות בלתי-פופולריות בציבור. היא הצליחה לפעול למען בחירתו של יורשה המיועד ג'ון מייג'ור, שניסה בתחילה להמשיך את מורשתה הכלכלית.

"לא היה שינוי רב במדיניות הכלכלית תחת מייג'ור", אומר לגלובס פרופ' ג'ון ואן-רינן מה"לונדון סקול אוף אקונומיקס" (LSE), אבל מבחינת מדיניות אירופית, בניגוד לעמדה השלילית של תאצ'ר "הממשלה תחת מייג'ור פנתה לכיוון פרו-אירופי". לדבריו, "הטעות של מייג'ור הייתה מדיניות הריבית והמטבע שהסתיימו לבסוף בקריסה בערך הליש"ט וביציאה מה-ERM (European Exchange Rate Mechanism) ב-1992".

מרגרט תאצ'ר, 1980 / צילום: Reuters

המשבר הכלכלי הזה, שזכה לכינוי "יום רביעי השחור", "העניק רושם של אי-יכולת כלכלית שהשמרנים לא התאוששו ממנה אף פעם". האופוזיציה, לדבריו, הבינה שהיא צריכה "דרך שלישית" בין השמאל הוותיק שתמך באיגודים ובממשלה רחבה, לבין הקפיטליזם החופשי של תאצ'ר. טוני בלייר, שהוביל רפורמה בשם זה במפלגת ה"לייבור" השכיל להיבחר על מצע זה.

"בדיעבד", מסביר פרופ' ואן-רינן, "אפשר לראות שהיו כמה אספקטים חיוביים לרפורמות של תאצ'ר, ובעיקר שוקי עבודה גמישים יותר, וכי היו כמה אספקטים שליליים, ובמיוחד אי שוויון הולך וגובר.

"אחרי 1997, כאשר בלייר נבחר, המחויבות מתקופת תאצ'ר לרפורמות שוק ולגלובליזציה נשארו, אבל היה דגש רב יותר על הקטנת העוני בעזרת תשלומי רווחה נדיבים יותר למשפחות ולמובטלים והפחתת האי-שוויון באמצעות שכר מינימום". בסך הכול, הוא מסכם, השילוב "עבד לא רע בשביל בבריטניה: בשלושת העשורים מ-1979 ועד 2007 התמ"ג הבריטי השיג, ובמקרים מסוימים אף עבר, את אלה של צרפת, גרמניה וארה"ב, אחרי עשרות שנים של ירידה יחסית".

פרופ' ואן-רינן מאמין כי אפילו בדמוקרטיות פרלמנטריות צריכה להיות הגבלת כהונה. "אני חושב שיש יתרון להגבלות כהונה. גברת תאצ'ר נשארה יותר משהייתה רצויה. אפשר לומר משהו דומה על בלייר, אחרי שלושה ניצחונות בבחירות. בשלב מסוים ההיבריס מגיע".

קנדה: פייר טרודו

עזיבת שלטון ששינתה פוקוס מחוקה ומשפט אל קידום הכלכלה

פייר טרודו נחשב עד היום לראש הממשלה המיתולוגי של קנדה, עד כדי כך שאפקט התהילה לה הוא זוכה סייע לבנו ג'סטין להיבחר לתפקיד ולכהן מאז 2015 כראש הממשלה. יותר מאשר בתחום הכלכלה, טרודו היה זה שניסה לאחד את החלקים דוברי הצרפתית והאנגלית של קנדה לכדי מדינה אחת, ולהיפרד בהצלחה מבריטניה תוך כינון מערכת פוליטית וחוקתית עצמאית.

פייר טרודו, בנו ג'סטין ואשתו מרגרט, ב-1980 / צילום: Reuters, PA Images

ב-1979, אחרי 11 שנה רצופות בשלטון, מפלגת "הליברלים" שאותה הוביל טרודו ספגה מפלה בבחירות. זו הייתה רעידת אדמה בקנדה, אך היא לא נמשכה זמן רב, מסביר פרופ' דניאל בלאנד מהמכון לחקר ההיסטוריה של קנדה באוניברסיטת מקגיל. "הממשלה שהקימו היריבים מהאופוזיציה החזיקה חצי שנה בלבד, וטרודו שב לתפקיד ראש הממשלה".

"מהרגע שחזר לתפקיד", מפרט פרופ' בלאנד, "משברים גלובליים כמו משבר האנרגיה היו הרבה יותר משמעותיים מאשר מדיניות כלכלית עצמאית. טרודו ניסה להתמודד עם מחירי האנרגיה הגבוהים על ידי תוכנית חירום בלתי פופולרית, וכל תקופת כהונתו השנייה מ-1980 עד 1984 אופיינה בנושאים כמו גירעון הולך ותופח וסוגיות מקרו-כלכליות".

טרודו (שני מימין), תאצ'ר (באמצע) וקוהל (משמאל), בפסגה הכלכלית בלונדון, יוני 1984 / צילום: Associated Press, Udo Weitz

גם במקרה הקנדי, האופוזיציה שעלתה לשלטון עם עזיבתו של טרודו את הפוליטיקה ב-1984 ביצעה "מהפך" כלכלי. "הממשלה שעלתה לשלטון בראשות בריאן מלרוני מהמפלגה השמרנית הובילה שינוי משמעותי בכלכלה", מסביר פרופ' בלאנד, "בעיקר משום שחתמה ב-1988 על הסכם סחר חופשי עם ארה"ב, מהלך שהמפלגה הליברלית של טרודו התנגדה אליו באופן עז". מלרוני, אגב, נחשב למי שהתייעץ בנושאים כלכליים גם עם ראש ממשלת בריטניה תאצ'ר ועם נשיא ארה"ב רונלד רייגן, כולם מהצד השמרני של המפה הפוליטית.

פרופ' בלאנד מפרט כי טרודו היה עסוק יותר בענייני חוקה ומשפט ואינטגרציה של חלקיה השונים של קנדה מאשר בתחום הכלכלי. "הכלכלה לא הייתה משאת נפשו, וייתכן כי הדבר השפיע לרעה על המדיניות הכלכלית במדינה", מסביר בלאנד.

בנוגע לשאלה אם המקרה מצדיק הגבלת כהונה של ראשי ממשלה, סבור פרופ' בלאנד כי לא צריכה להיות הגבלה שכזו, במיוחד במדינה השואבת השראה רבה ממערכת השלטון הבריטית. ובכל מקרה, השאלה אם ראש ממשלה תורם למדינה או פוגע בה בתחום מסוים, "תלויה בעיקר בזהות של ראש הממשלה". 

עוד כתבות

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

המניה המפתיעה שבנק אוף אמריקה הכתיר כ"הבטחת השנה"

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר