גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכשלים, החסמים וגם מה אפשר לעשות: עכשיו זה הזמן לדבר על מצוקת הדיור בחברה הערבית

המחסור ארוך השנים בדיור ביישובים בחברה הערבית נכנס לראשונה לקווי היסוד של הממשלה החדשה ● גלובס ממפה את הכשלים ההיסטוריים והחסמים העיקריים - ואת האפשרויות לפתרון

כפר קאסם / צילום: איל יצהר
כפר קאסם / צילום: איל יצהר

אירועי המחאה ששטפו את הארץ בחודש האחרון, כמו גם כניסתה של מפלגת רע"ם לקואליציה, הצליחו להעלות לתודעה הציבורית את תחום התכנון בחברה הערבית. המונח ג'נטריפיקציה חדר לשיח בהקשר להתפרעויות ביפו, והמשך קיומה של הוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור), השנויה במחלוקת, שימש את רע"ם כתנאי לשיתוף הפעולה בהקמתה של הממשלה. אחרי הרבה שנות הדחקה והתעלמות, יש היום הכרה בכך שיש אפליה של האוכלוסייה הערבית, גם בתחום התכנון, ושחייבים לטפל בה.

1. "להגביר את המאמץ בתחום התכנון"

"מאז 48 האוכלוסייה הערבית הכפילה את עצמה פי עשרה. כאשר המדינה לא מספקת מענה הולם לאזרחים בתחום הדיור ואחר כך באה ומונעת פתרון - יש בעיה"

ח"כ מנסור עבאס משמש בכנסת ה-24 כסגן יו"ר הכנסת. עבאס, רופא שיניים בהכשרתו, הוא גם סגן יושב ראש הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית, יו"ר הוועדה המיוחדת לענייני החברה הערבית ויושב ראש מפלגת רע"ם. תושב מע'אר.

מנסור עבאס / צילום: כדיה לוי

"אין הלימה בין הצרכים של האזרחים בתחום הדיור והבנייה לבין המציאות שקיימת", הוא אומר. "להדגיש רק את הנושא של האכיפה מכשיל את כל הניסיון לפתור את הבעיה ומביא להתרסה מכיוון האזרחים. אנחנו צריכים ללכת באסטרטגיה משופרת. אמנם בעבר אנשים בנו ללא היתר, אבל כיום, אנחנו צריכים לקדם קודם כול את התכנון, וזה לא אומר שאנחנו מדרבנים אנשים לעבור על החוק. יש לאזן בין אכיפה מידתית וההשקעה בתחום התכנון. הפתרון הוא להגביר את המאמץ, לא בתחום האכיפה, אלא בתחום התכנון".
עבאס אינו מכחיש שבתקופת כהונתו של בנימין נתניהו נעשה ניסיון משמעותי לקדם את התכנון בחברה הערבית, אך יש לו ביקורת: "המבחן הוא מבחן התוצאה. זה אותו דבר כמו האלימות. בסופו של דבר אומרים לנו שמטפלים בנשק הלא חוקי, ובסופו של דבר, כל שנה אתה מקבל נתונים יותר חמורים על הפשיעה. אנחנו צריכים לקשור בין המאמץ שהמדינה עושה ובין הצורך האמיתי של האנשים. אם הצורך הוא לעשות 50 תוכניות, ובסוף השנה קודמו רק חמש, אז מה עשינו? לכן, אנחנו בהסכם הקואליציוני אמרנו שצריך להפעיל מחדש את חוק הוותמ"ל".

2. "להעלות את הייצוג בוועדות התכנון"

"אם תסתכל על ועדות התכנון של חיפה והצפון, מקומות שבהן יש כמחצית תושבים ערבים, תראה שהייצוג לא עולה על 10%"

הח"כית ג'ידא (מבטאים רידאא) רינאוי-זועבי שימשה כמנכ"לית המייסדת של מרכז אינג'אז לקידום הרשויות המקומיות הערביות. לקראת הבחירות לכנסת שובצה במקום הרביעי ברשימת מפלגת מרצ. תושבת נוף הגליל (נצרת עלית).

ג'ידא רינאוי־זועבי / צילום: יעקוב איברהים

"יש לי ניסיון של 15 שנה בעבודה מול רשויות מקומיות, כולל מחלקות הנדסה, שהן על התפר שבין ועדות התכנון הארציות, הרשויות המקומיות והתושבים בכל מה שקשור לתכנון ובנייה. אקדים ואגיד שמהניסיון שלי, ברשויות שבהן יש ניהול מקצועי, מחויב ויוזם, כך ניתן להתמודד עם סוגיית התכנון. יש בעיה מבנית - מחלקות ההנדסה ביישובים הערביים הן בתת-תקצוב מבחינת תקנים והון מקצועי. עוד סוגיה שהיא אקוטית היא שיש תת-ייצוג בכל מה שקשור לוועדות המחוזיות. אם תסתכל על ועדות התכנון של חיפה והצפון, מקומות שבהם יש כמחצית תושבים ערבים, תראה שהייצוג לא עולה על 10%".

3. "לבנות דיור מוזל לערבים ביפו"

"אין אף שכונה אחת ביפו שתוכננה לפי הצרכים של האוכלוסייה הערבית מאז קום המדינה"

ח"כ סאמי אבו שחאדה מכהן כיושב ראש מפלגת בל"ד בסיעת הרשימה המשותפת. תושב יפו.

ח"כ סמי אבו-שחאדה, יו"ר בל"ד הנבחר

"הסיפור של מצוקת הדיור של האוכלוסייה הערבית ביפו מלווה אותנו משנות ה-80 של המאה שעברה. זה לא חדש. הרובד הראשון בעיניי הוא שמאז שיפו סופחה לת"א, האינטרסים והצרכים של החברה הערבית ביפו לא הובאו בחשבון בתהליך התכנון. צורת הבנייה לא הלמה את המבנה המשפחתי והצרכים התרבותיים של האוכלוסייה הערבית. האוכלוסייה הערבית ביפו גדלה מ-4,000 איש, ששרדו את הנכבה ב-48, ל-120,000 איש בימינו. במקום שאופציות הדיור ילכו ויגדלו לאורך הזמן, הן רק קטנו. שכונת מנשייה נמחקה לגמרי, העיר העתיקה הפכה לכפר אמנים, בשכונת עג'מי נהרסו למעלה מ-3,000 יח"ד, כל החלק המזרחי של יפו נהרס והפך לשיכוני רכבת ולפרויקטים ליהודים. אף שכונה ביפו לא תוכננה לפי הצרכים של האוכלוסייה הערבית".

ומה אתה מציע?
"בשביל לפתור את הבעיה צריך קודם כול להכיר בה. המדינה צריכה להכיר בזה שהיא לקחה את הרכוש של הפלסטינים ועשתה ממנו כמה מיליארדים טובים לאורך הזמן. בסדר גמור, זה כבר מאחורינו. אחר כך אפשר לעשות המון. יש היום כמה אלפי אנשים שגרים בדיור מוגן ביפו - המדינה יכולה לסייע להם לקנות את החלק שהיא לקחה ב-48'. למשל, להעביר ב-10% מערך השוק. פתרון אחר זה להקים שכונות במחיר סביר. הרי המדינה לקחה את הקרקע, היא לא יכולה להמשיך להתנהל כחברה פרטית. היא צריכה להעריך את המחסור הקיים, לעשות ג'סטה לטובת שיפור יחסי האמון עם האזרח הערבי, לבנות שכונה ולמכור את הדירות במחיר סביר".

4. "לנהל את נכסי הנפקדים ברגישות פוליטית"

"חוק נכסי נפקדים עומד בלב הקונפליקט הערבי הישראלי כי הוא עושה עוול. הוא לא באמת נועד לנהל את יחסי הנפקדים, אלא להפקיע"

עו"ד משה רז כהן, המטפל בנכסי נפקדים, אומר: "בכל מרכזי הערים המעורבות של מדינת ישראל יש אוסף של נכסי נפקדים. אלה נכסי מקרקעין שהועברו לידי האפוטרופוס לנכסי נפקדים מאחר שבעלי הנכס לא שהו בארץ. הייחוד של החוק הישראלי הוא שהוא העביר אותם לרשות הפיתוח (רמ"י). חוק נכסי נפקדים עומד בלב הקונפליקט הערבי הישראלי כי הוא עושה עוול. הוא לא באמת נועד לנהל את יחסי הנפקדים, אלא להפקיע. אחת לכמה זמן הנושא הזה מתעורר מאחר שהנכסים מאוכלסים ע"י דיירים מוגנים של המדינה. רמ"י משווקת את הנכסים לעמותות או לפרטיים שגורמים לגירוש הדיירים. זה כרוך בעוול עם רגשות לאומיים, שבית המשפט האזרחי או העליון לא יכול לפתור. בחקיקה הקיימת קצרה ידה של המדינה מלהושיע.

עו

"הפתרון הוא שהמדינה תחליט להפקיע את הנכסים, כמו מקומות קדושים, כדי שינוהלו לפי רגישות פוליטית. העוול שנעשה לצערנו עם הקמת המדינה היה הכרחי. היום אנחנו מספיק חזקים כדי לנהל את הסכסוך ולצמצם את הקונפליקט".

5. "ועדת תכנון מיוחדת ליישובים הערביים"

"צריך שהמדינה תמנה ועדה מיוחדת ליישובים הערביים, שתסיים את התכנון המתארי בפרק זמן קצר מאוד"

לדברי עו"ד ד"ר קייס נאסר, "ב-70 שנות קיום המדינה, הבנייה ביישובי החברה הערבית התפתחה בצורה לא יזומה. המשמעות של העדר תוכניות מתאר היא שאין סדר, אין בקרה מצד השלטון, איפה ומה בונים. הבנייה התפתחה בצורה ספונטנית ולא מוסדרת, ואני נזהר מאוד שלא להשתמש במונח 'לא חוקית'. זה כעשור שהמדינה התחילה להבין שהבעיה לא מקומית, אלא יותר חמורה.

"לפי מיפוי שעשיתי באופן רנדומלי, לפי כחמש שנים, יוצא שבין הכנת תוכנית האב, תוכנית המתאר הכוללנית ועד הוצאת היתר הבנייה, לוקח 25 שנה. מי שהיה תינוק הפך צעיר ומי שהיה צעיר הפך זקן. זה נתון חמור. אנחנו מדברים על צורך ב-6,000 יח"ד בשנה במגזר הערבי. כלומר, יש מחסור של למעלה מ-100,000 יח"ד נכון להיום.
"לכן, צריך שהמדינה תמנה ועדה תכנונית מיוחדת ליישובים הערביים, שתסיים את התכנון המתארי בפרק זמן קצר מאוד. ניתן לקחת את חוק הוותמ"ל כהשראה ולחוקק הוראת שעה או מנגנון דומה שיאפשר לקדם את היצע הדיור בחברה הערבית בזמן קצר. מחצית מהערבים הם מתחת לקו העוני, ומצד שני, מחירי הדיור בחברה הערבית מגיעים לשמיים. זה דבר חמור במדינה דמוקרטית שצריכה לקדש את הזכות לדיור".

6. "הכרה בהתיישבות הבדואית בנגב"

"בנגב אין שום מחסור בקרקעות. יש להכיר ביישובים הבדואים"

פרופ' אורן יפתחאל, אוניברסיטת בן גוריון בנגב: "יש פה בנגב אוכלוסייה של 100 אלף איש (בדואים), שלחלקם אין אפילו מים וחשמל. האתגר המיידי הוא ההכרה בכמעט כל היישובים לפי הקריטריונים של המגזר הכפרי הישראלי. אין אפשרות להפריז בחשיבות מהלך כזה. אם רוצים דו-קיום שוויוני, אי אפשר שהכתם הזה יהיה על הרקורד של מדינת ישראל.

"יש לזכור שהממשלה הזאת קמה בסופו של דבר גם על רקע הנושא הזה, וכוונתי להצטרפות של רע"ם. לא צריך להיאבק עם איילת שקד על כל בית, אלא צריך לדבר שוויון. בדיוק כמו ליהודים.

"עניין אחר ועקרוני יותר הוא יצירת מטרופולינים יהודים-ערבים. עלינו לחשוב על שילוב מערכות במצב של ווין-ווין. להתגבר על ההפרדות העמוקות בחברה הישראלית. ועדות תכנון משותפות, מרחבים משותפים. לא אחד נגד השני, אלא יחד. גם וגם. תשתיות ספורט ותרבות, ניהול סביבה, צדק חברתי ומרחבי ולהתחיל לרקום חברה משותפת".

עוד כתבות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט