גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מתכנן פרקליט המדינה החדש איסמן, ואיך הגיב סער לביקורת על מינויו?

החלטת שר המשפטים סער למנות את עו"ד עמית איסמן לפרקליט מדינה, למרות הביקורת על התבטאויותיו המיניות הנושנות, אמורה להביא שקט תעשייתי לפרקליטות ● על רקע ההתפרעויות בערים המעורבות, איסמן מתכנן מפגשים של פרקליטים עם מובילי דעה בציבור הערבי וצפוי להעלות את מספר העובדים בפרקליטות שמגיעים מהחברה הערבית

עו"ד עמית איסמן / צילום: לשכת עורכי הדין
עו"ד עמית איסמן / צילום: לשכת עורכי הדין

אחרי כשנה וחצי שבהן לא היה במדינת ישראל פרקליט מדינה במינוי קבע, אמורה החלטתו של שר המשפטים גדעון סער, למנות את עו"ד עמית איסמן לפרקליט מדינה, לספק אוויר לנשימה לפרקליטות ולהביא סוף כל סוף לסדר ולשקט תעשייתי במערכת.

על מינוי איסמן, שטעון את אישור הממשלה, ממשיכה להימתח ביקורת בשל שתי אמירות אומללות ודי נושנות שלו כלפי נשים שעבדו עמו, למרות שהוא התנצל עליהן (ראו בהמשך); אך דומה כי איש אינו חולק על סגולותיו של איסמן כמשפטן רב-זכויות וכפרקליט רב-ניסיון. 

על הפרק: הגברת האמון בפרקליטות ודגש על החברה הערבית

איסמן מתכוון לנקוט שורה של מהלכי עומק שאמורים להביא לשיפור עבודת הפרקליטות, והוא הציג אותם בפני ועדת האיתור שהמליצה עליו לתפקיד.

איסמן מודע לכך שאחד האתגרים המרכזיים שעומדים בפניו הוא הגברת אמון הציבור בפרקליטות. אמון שנסדק בשנים האחרונות, בין היתר, על רקע מתקפות של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ושר המשפטים לשעבר אמיר אוחנה אפרופו משפטו של נתניהו, אבל גם בגלל כשלים ובעיות בעבודת הפרקליטות. לכן, בכוונתו של איסמן לבצע סקר עומק שיבדוק את הסיבות לירידת אמון הציבור בפרקליטות, ליצור מנגנוני ביקורת, בקרה והפקת לקחים ארגוניים, להגביר את השקיפות הפנים והחוץ-ארגונית ואת נגישות הפרקליטות לכלל הציבור.

איסמן שואף גם לשפר ולטייב את ההון האנושי בפרקליטות. עוד בין היתר, בכוונתו לקדם שינוי במבנה המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) ולקדם תהליכי התייעלות בפרקליטות בכלל כולל הגברת השימוש בכלים דיגיטליים. 

על רקע אירועי מבצע "שומר חומות" וההתפרעויות בערים המעורבות, אחד היעדים החשובים שאיסמן הציב לעצמו הוא להגביר מאוד את המעורבות של הפרקליטות בנעשה בחברה הערבית, ובעיקר את השותפות במניעת פשעים והגברת האכיפה הפלילית והאזרחית בחברה הערבית.

בין היתר, איסמן מתכנן לקיים מפגשים של פרקליטים עם מובילי דעה בציבור הערבי, להעלות את מספר העובדים בפרקליטות שמגיעים מהחברה הערבית, ולהקים צוותי עבודה משותפים של הפרקליטות, המשטרה, שירותי רווחה ורשויות מקומיות, בניסיון לתת מענה לבעיות רוחביות בחברה הערבית ולבחור יעדים משותפים לטיפול.

החלטה בתיקי נתניהו

עו"ד איסמן גדל בחיפה, ואביו, יוחנן איסמן, כיהן כשופט בבית המשפט המחוזי בעיר. את לימודי המשפטים הוא השלים באוניברסיטת שפילד באנגליה, ובשנת 1994 החל לעבוד בפרקליטות מחוז חיפה פלילי. מאז הוא טיפל והופיע במספר רב של תיקי פשיעה חמורים ומורכבים, ובכלל זה תיקי רצח, מין, ושחיתות שלטונית.

בין התפקידים הבכירים אותם מילא איסמן בדרכו בפרקליטות: פרקליט מחוז חיפה, המשנה לפרקליט המדינה (תפקידים מיוחדים), המשנה לפרקליט המדינה (משפט פלילי) ובחודשים האחרונים ממלא-מקום פרקליט המדינה. איסמן מקורב מאוד ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, והם עובדים בשיתוף-פעולה.

איסמן לקח חלק חשוב בתהליך קבלת ההחלטות בתיקי ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, בפרשות 1000, 2000 ו-4000. בתום הדיונים בתיק 2000 נחלקו הדעות ביחס לאפשרות העמדתם לדין של נתניהו ושל מו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס. פרקליט המדינה דאז, עו"ד שי ניצן, ועו"ד ליאת בן-ארי סברו כי יש תשתית ראייתית מספקת להעמדתו לדין של נתניהו בגין עבירה של בקשת שוחד והתניית שוחד, ולהעמדתו של מוזס לדין בגין עבירה של הצעת שוחד. מנגד, היו מי שסברו כי יש לסגור את התיק.

מבין שלל הפרקליטים הבכירים שדנו בגורל תיק 2000, איסמן הוא שהגיע למסקנה כי אין תשתית ראייתית מספקת להעמדה לדין של נתניהו בעבירה של בקשה או התניית שוחד, אך קיימת תשתית ראייתית מספקת לעבירה של מרמה והפרת אמונים, ולהעמדתו של מוזס לדין בעבירה של הצעת שוחד. עמדת האמצע הזאת של אייסמן היא זו שאימץ בסופו של דבר היועמ"ש מנדלבליט, כאמור, נגד עמדתם החולקת של רוב הפרקליטים הבכירים, ובראשם פרקליט המדינה דאז ניצן. 

בחודשים בהם מילא איסמן את תפקיד ממלא-מקום פרקליט המדינה, התקבלו בפרקליטות כמה החלטות קשות. אחת ההחלטות המשמעותיות הייתה להחמיר את כתב האישום נגד ירין שרף, שתקף מינית ילדה במלונית קורונה. בתחילה התכוונה הפרקליטות להאשים את שרף בעבירה של בעילה בהסכמה, אך בתום מספר דיונים שקיים איסמן, שבהם נבחנו חומרי החקירה ואף בוצעו מספר השלמות חקירה, הוחלט להאשים את שרף באונס. ההחלטה הזו זכתה לגיבוי ציבורי (גם הח"מ קרא להחמיר בסעיף האישום נגד שרף).

גדעון סער עונה לביקורת על המינוי של איסמן

זמן קצר אחרי שהודיע שר המשפטים סער על החלטתו למנות את עו"ד עמית איסמן לפרקליט המדינה במינוי קבע, וכפי שקרה כשאיסמן מונה לממלא-מקום פרקליט המדינה בינואר האחרון, החלה להימתח ביקורת על המינוי.

הביקורת ממשיכה לעסוק בשתי אמירות אומללות שאמר איסמן לעובדות שעבדו עמו לפני 7 ו-13 שנים, והיא נמשכת למרות שאיסמן התנצל על האמירות הנושנות הללו, ולמרות ששורה של בכירים במערכת המשפט כבר קבעו כי באמירות הללו אין כדי למנוע את מינויו לתפקיד פרקליט המדינה.

בתמצית נזכיר כי במהלך עבודתו בפרקליטות אמר איסמן לפרקליטה שהתייעצה איתו בנוגע לתיק שהסנגוריה לחצה עליה לסיים בעסקה: "את לא גבר, אין לך ביצים, נכון? כי כשאת גבר ומועכים לך את הביצים, אז יש תחושה של כאב אבל יש גם תחושה של עונג, וזה מה שהסנגורית עשתה לנו".

בהזדמנות אחרת, לפני כ-13 שנה, בעת ששוחח עם פרקליטה על תיק של עבירות מין, הסתובב איסמן אל מתמחה ששהתה בחדר ושאל אותה האם יש לה בארון חוטיני מנומר. כשהשיבה בשלילה, פנה איסמן לפרקליטה ואמר: "את רואה, זאת בחורה נורמלית, היא לא מחזיקה דברים כאלה בארון".

הפרשייה נדונה אצל מנכ"לית משרד המשפטים דאז, עו"ד אמי פלמור, שקבעה כי ההתבטאויות של איסמן מהוות התנהגות שאינה הולמת עובד מדינה, אך אינן מונעות את המשך עבודתו של איסמן בפרקליטות.

גם חברי ועדת האיתור שהמליצו על איסמן לפרקליט המדינה - היועמ"ש ד"ר אביחי מנדלבליט, פרופ' אורן גזל-אייל, עו"ד רחל תורן, פרופ' דניאל הרשקוביץ ועו"ד סיגל יעקבי - סברו כי אין באמירות הללו כדי למנוע את קידומו של איסמן.

אחרי הודעתו של השר סער על מינוי איסמן, פנתה אליו מאיה קרול, מנהלת מיזם "שוות 60" לייצוג שוויוני, וביקשה ממנו לשנות את החלטתו. "הדבר הראשון שעובר לציבור בראש כששומעים את צמד המלים 'עמית איסמן' זה 'חוטיני מנומר', וזה המסר שלך, וזה מה שייזכר מהמינוי הזה, כי זה מה שנמצא בעברו של האיש", כתבה קרול לסער.

שר המשפטים השיב: "בכל הכבוד, אדם שעשרות שנים משרת את הציבור כעובד ציבור במלחמה בעבריינים, כולל בעברייני מין, קנה את הזכות שלא להישפט רק בגין אמירה זו".

קרול לא ויתרה וכתבה לסער: "נשים בכל התפקידים עוזבות מקומות עבודה כי הבוסים שלהם רעילים ופונים אליהם בצורה מינית. זה מונע מהן להתקדם. בנוסף, אתה אומר שאתה מוותר לו על אמירה אחת, אבל זאת לא אמירה אחת, זאת שיטה ותרבות שלמה שהפרקליטות שעבדו תחתיו טוענות שהוא הנהיג. זה האדם שאתה נותן לו כוח בידיים להתוות דרך ומדיניות בישראל". 

סער השיב: "אני קראתי היטב את החומר בנושא. מדובר בשתי התבטאויות (עליהן כאמור הועמד איסמן לדין משמעתי). אגב, הוא ממלא את תפקיד ממלא-מקום פרקליט המדינה כבר חצי שנה. ועדת האיתור המליצה על מינויו פה-אחד לאחר שנושא נבחן על-ידה. נדאג שלא יעבור המסר שהתבטאויות כאלה הן לגיטימיות".

עוד כתבות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה