גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פפר הרובוט דמוי אדם של סופטבנק פוטר כמעט מכל עבודה שקיבל

פפר, הרובוט מבית סופטבנק, עבר תקלות בזמן הקראות של פסוקים, עשה הפסקות לא מתוכננות בשיעורי התעמלות ולא מצליח לזהות את תווי הפנים של בעליו

הרובוט פפר עוזר במלון קורונה ביפן / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko
הרובוט פפר עוזר במלון קורונה ביפן / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

שימוש ברובוט להקראת פסוקים למתאבלים נראה כרעיון יעיל לאנשים ב־Nissei Eco, יצרנית מוצרי פלסטיק שיש לה עסק צדדי בתחום ההלוויות.

החברה שכרה רובוט בגודל ילד אנושי המכונה פפר (Pepper), הלבישה אותו בבגדי כהונה בודהיסטיים ותכנתה אותו לדקלם כמה סוטרות, או כתבי קודש בודהיסטיים, תלוי בזרם הדתי אליו היו שייכים המתים.

אבל הרובוט, שמיוצר על ידי חברת סופטבנק היפנית, התקלקל ללא הרף בהפעלות ניסיוניות. "מה אם הוא יסרב לפעול באמצע טקס?" אמר מנהל בית ההלוויות אוסמו פונקי. "זה יהיה כזה אסון".

פפר פוטר. החברה סיימה את החוזה על השכרת הרובוט והחזירה אותו ליצרן. אחרי שכמה תקלות כאלה קרו ברחבי יפן, למשל כשפפר פישל בעבודה בבית אבות ונתן לאוהדי בייסבול הרגשה לא נעימה, כמה אנשים אומרים שהרובוט עצמו יצטרך להיקבר בקרוב.

"בגלל שיש לו צורה של בן אדם, אנשים מצפים שתהיה לו אינטליגנציה של בן אדם", אמר טקיוקי פורוטה, ראש המרכז לטכנולוגיה רובוטית עתידית במכון הטכנולוגיה של צ'יבה, שלא היה מעורב בפיתוח פפר. "רמת הטכנולוגיה בכלל לא מגיעה לזה. זה כמו ההבדל בין מכונית צעצוע ומכונית אמיתית".

יחידת הרובוטיקה של סופטבנק, חברת השקעות בטכנולוגיה שמושבה בטוקיו, הודיעה בסוף יוני שהפסיקה לייצר את פפר בשנה שעברה והיא מתכננת לעשות שינוי מבני בצוותי הרובוטיקה הבינלאומיים שלה, כולל יחידה בצרפת המעורבת בפיתוח פפר.

ועדיין, החברה אומרת שלא צריך לשלוח את המכונה לבית קברות למכשירים. הדוברת איי קיטמורה אמרה שפפר הוא סמל של סופטבנק ועדיין מבצע עבודה טובה כמורה וכבודק טמפרטורה בבתי חולים. היא סירבה להגיב על תקלות כלשהן בפעולתו.

סופטבנק הציגה לעולם את הרובוט דמוי האדם הזה ב־2014, והחלה למכור אותו שנה לאחר מכן. "היום עשוי להיות היום שאנשים בעוד 100, 200 או 300 שנה יזכרו כיום היסטורי", אמר מנכ"ל סופטבנק מסיושי סון כשהציג את הרובוט.

סופטבנק מכרה את הרובוט לאנשים פרטיים תמורת כ־2,000 דולר, בנוסף לתשלומים חודשיים על שירותים במנוי, והשכירה אותו לעסקים בסכום שהתחיל ב־550 דולר לחודש.

כמו מועמד שנותן רושם טוב ואחר כך משגע את הבוסים 

הרומן של יפן עם רובוטים דמויי אדם התחיל עוד באסטרו בוי (Astro Boy), רובוט שהיה דמות בסדרה מונפשת בטלוויזיה בשנות ה־60. אבל היו ברומן הזה רגעים של משבר.

הרובוט אסימו, שיוצר על ידי חברת הרכב הונדה, פעם מסר כדורגל בבעיטה לברק אובמה, שהיה אז נשיא ארה"ב. הרובוטית דמוית האדם אייקו צ'יהירה של תאגיד טושיבה, שעוצבה כאישה, עבדה לזמן קצר כפקידת קבלה בחנות כלבו. לאחר זמן מה, שני הרובוטים נעלמו.

יותר לאחרונה, הקימה רשת מלונות יפנית מלון שהופעל על ידי רובוטים, עם רובוטים דמויי דינוזאור שניהלו משימות בדלפק הראשי, ותוך זמן קצר שינתה כיוון לאחר שהתוכנית לא הצליחה לחסוך כסף ויצרה יותר עבודה לבני אדם.

לפפר ניתן אופי חיוני והוא תוכנת להבין רגשות אנושיים ולהיות מסוגל לנהל שיחה בסיסית. בהדגמות מוקדמות, הרובוט היה כוכב. אבל כמו מועמד שנותן רושם טוב בראיון העבודה ואחר כך משגע את הבוסים שלו, לא היו לפפר את הכישורים שאמר שיש לו, מוסרים כמה מהמנהלים שעבדו אתו.

ב־2016, בית אבות בטוקיו של חברה בשם Ittokai הציג שלוש יחידות של פפר, כל אחת במחיר של כ־900 דולר בחודש, להובלת שירה בציבור והתעמלות למבוגרים, דרי בית האבות.

"המשתמשים התלהבו בהתחלה בגלל החידוש", אמר מסטאקה איאידה, אחד המנהלים ברשת. "אבל הם איבדו עניין מוקדם ממה שציפו", איאידה אמר שרפרטואר התנועות של הרובוט היה מוגבל ובגלל שגיאות מכניות, הוא לפעמים עשה הפסקות לא מתוכננות באמצע המשמרת שלו. אחרי שלוש שנים, הפסיקה החברה להשתמש בו.

בחברה Mizuho Financial Group, הוזמנו כתבים לטקס בשנת 2015 שבו הוצג פפר כעובד של החברה והוצב בלובי של הבנק, עם תג שם על הצוואר, והמליץ ללקוחות על מוצרים פיננסיים. היום פפר כבר לא עובד בבנק, אמרה דוברת של מיזוהו וסירבה לפרט.

"זה היה בזבוז כסף"

בסופטבנק גם שיבחו את פפר כעוזר ביתי. אלף היחידות הראשונות שיוצרו נמכרו בתוך דקה אחת על אף תג המחיר הגבוה.

כתב הטכנולוגיה צוצומו אישיקאווה אמר ש"התאהב במבט ראשון" לאחר שראה את סון, מנכ"ל סופטבנק, מציג תמונה עתידנית של חיים לצד פפר הפטפטן. אבל לאחר שהגיע לבית משפחת אישיקאווה, לא הצליח פפר לזהות את פניהם של בני המשפחה או לנהל שיחה נורמלית, אמר הכתב. הרובוט, שחובר לענן, אמור לזכור את המשפחה אפילו לאחר תקלה, אומר אישיקאווה, אבל כשפפר חזר הביתה לאחר תיקון חיישן, אמר לאישיקאווה "נעים לפגוש אותך!".

הוא שלח את הרובוט חזרה לסופטבנק ב־2018 אחרי שהוציא לפחות 9,000 דולר בשלוש שנות הסכם המנוי שלו; הוא לא היה זכאי לכל סוג של החזר. "זה היה כזה בזבוז כסף. אני עדיין מתחרט על זה", אמר.

באתרי אינטרנט, ניתן לקנות דגמים משומשים של פפר בכמה מאות דולרים, לרוב ללא חוזי שירות של סופטבנק. הם נמכרים כקישוט לבית או למשרד או כצעצוע שהילדים יכולים לפרק לחלקים.

מנתחי התעשייה אומרים שרמקולים חכמים או האסיסטנט הקולי המתלווה היום לטלפונים רבים יכולים לבצע הרבה מהמשימות של פפר באופן אמין יותר ובעלות נמוכה. ד"ר פורוטה, מומחה הטכנולוגיה הרובוטית, אמר שאם פפר נועד להיות רובוט בידורי, היה עדיף לעצב אותו ככלב או אפילו דובי, כדי להימנע מהעלאת ציפיות.

כמה חברות שועות לעצה הזו. מנהל אחד לשעבר במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק מוביל סטארט-אפ המייצר רובוט עגול הנקרא Lovot ונועד לתפקד כחיית מחמד. הרובוט מיועד לעודד בני אדם ולשפר את מצב רוחם, אבל לא לסייע להם בביצוע משימות או עבודה. הרובוט ניקובו, שהציג תאגיד פנסוניק השנה, מעוצב כיצור פגיע שאמור לעורר את יצר הטיפול של בעליו. יכולותיו כוללות אפשרות להשמיע קולות של נפיחות.

במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק אומרים שפפר עדיין עובד בהוראה לילדים ובאירוח סועדים בבית קפה בנושא פפר בטוקיו, בין עבודות נוספות. במהלך מגפת הקורונה, מצא לעצמו פפר נישה כשומר סף במלונות בהם שוכנו חולי קורונה ואנשי צוות אנושיים ניסו לשמור על ריחוק חברתי.

פפר עשוי גם להופיע במשחקים האולימפיים שהתחילו אתמול בטוקיו, אבל במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק סירבו לספק פרטים נוספים.

החברה סיפקה 100 מעודדים מדגם פפר למגרש הביתי של קבוצת הבייסבול המקצועית של סופטבנק, הניצים של סופטבנק, בפוקואוקה בדרום יפן. האיצטדיון בקושי התמלא בגלל מגבלות הקשורות למגפת הקורונה. קיטמורה, הדוברת של סופטבנק, אמרה שהרובוטים יכולים להוסיף להתלהבות מבלי להוות סיכון מוגבר להדבקות.

אבל ברשת, מגיבים אמרו שהסצינה נראתה להם דיסטופית. הירופומי מיאטו, בן 56 מטוקיו, צפה במשחק בטלוויזיה וראה את קבוצת הרובוטים לובשים מדים של הקבוצה ומזיזים את זרועותיהם באופן אחיד. זה לא גרם לו לרצות לעודד.

"זה היה נראה כמו מצעד צבאי בצפון קוריאה או סין", אמר מיאטו. "זה היה לא נעים".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי