גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקואליציה נכנסה לשבוע טיפולים: שימון וריפוד גורמים מתנדנדים

בכנסת נערכים לשבועיים ללא שינה: הקואליציה מנסה לסגור שורות לקראת סדרת החוקים שהיא מנסה לקדם • החקיקה להורדת אחוז החסימה עשויה לפלג בין סער לליברמן • החגים מתקרבים וגדלים הסיכויים לסגר • וגם: האם תוכנית הרכבת לאילת שוב תעלה על הפסים?

עבאס, סער ושקד בכנסת. לכל אחד חוקים שקרובים לליבו / צילום: רפי קוץ
עבאס, סער ושקד בכנסת. לכל אחד חוקים שקרובים לליבו / צילום: רפי קוץ

חברי הכנסת מהאופוזיציה והקואליציה, שניצלו את השבוע האחרון לחופשה משפחתית בחסות חג הקורבן וירידת מפלס העבודה בכנסת, מתכוננים לשבועיים נטולי שינה במליאה ובוועדות. על הפרק: חקיקה מחודשת של חוק הדיינים שנפל בהצבעה שגויה של יו"ר הכנסת, חוק יסוד הממשלה (ממשלת החליפים) שנדרש לו רוב של 61 תומכים, חוק הוותמ"ל של שרת הפנים איילת שקד, חוק להסדרת שוק הקנאביס של ח"כ רם שפע ועוד ועוד.

במהלך כל השבוע האחרון פעלו הח"כים שלא יצאו לחופשה בקואליציה כדי לנטרל מוקשים אפשריים, כאשר הטיפול המסור כלל הענקת תפקידים וג'ובים. ח"כ אלי אבידר קיבל טיפול מיוחד של מזכיר הממשלה שלום שלמה, שניסה להמציא לו יש מאין תפקיד שר כדי להפוך אותו למחויב לקואליציה. במקביל פעלו ראש הממשלה והחליפי מול שר האוצר אביגדור ליברמן כדי לאשר מולו את ההצעות הנדיבות לחבר מפלגתו.

בזירה אחרת פעלה יו"ר סיעת מרצ ח"כ מיכל רוזין כדי להתניע את הקמת הוועדות על ידי ויתור על הוועדה היחידה שקיבלו בכנסת, ועדת העלייה והקליטה. מי שעשה את הוויתור המשמעותי הוא ח"כ יאיר גולן, שאמור היה לעמוד בראש הוועדה, ובמקום קיבל תפקיד סגן שרת הכלכלה ונאלץ גם לוותר על חברותו בוועדת הביטחון של הכנסת.

באופוזיציה ממשיכים להתנגד להקמת הוועדות, למרות שקיבלו לידיהם ועדה נוספת, בעיקר בשל ההתעקשות לשמור על יחס של רוב של אחד בלבד בוועדת כספים לקואליציה - אך בהנהלת הקואליציה הודיעו כי המו"מ הסתיים והוועדות ייצאו לדרך השבוע - עם האופוזיציה או בלעדיה. בינתיים בימינה הודו כי הם שומרים על שיקלי ולא מודיעים כי הוא ח"כ פורש, כדי לשמר רוב מספרי של 62 חברי כנסת, שאינו נתמך במציאות. לשיקלי אגב יש הצעה פתוחה מראשי ימינה לבחור תפקיד בכיר איזה שירצה מחוץ לכנסת ולהתפטר, אך הוא עומד בסרובו.

במקביל הטיפול ברע"ם נעשה בכפפות של משי בניסיון לא לייצר מוקדי חיכוך חדשים עם מי שכבר סומנו על ידי חברים בקואליציה כגורם הבעייתי ביותר. גם כאן מזכיר הממשלה הוא הפרויקטור לענייני החברה הערבית, וכל נושא שרע"ם מבקשים להביא לשולחן. בתחילת השבוע האחרון הוא גם קיבל ועדה מיוחדת לצורך שמירה על שלמות הקואליציה תחת הכותרת "צוות משימה לתיאום ותכלול פעולות הממשלה הנוגעות לחברה הערבית".

גם חוק הוותמ"ל של שקד עדיין לא נהנה מתמיכה מוצקה של הקואליציה. ביום ראשון הוא יידון בישיבת ממשלה וביום רביעי נקבעה פגישת שרים אצל שקד במשרד כדי לבחון את הבעיות הכרוכות בהעברת החוק. במקביל החוק יגיע גם למליאה להצבעה בקריאה ראשונה, למרות שהשרים המתנגדים לו טרם נתנו את הסכמתם לכך. הקואליציה יכולה לסמוך במקרה הזה על הרשימה המשותפת שמתכננת לתמוך בו וכך להעביר אותו שלב נוסף קדימה.

בקואליציה פועלים בכל הזירות כדי למנוע מבוכות נוספות בשבועיים הקרובים, אבל בעיקר לקראת דיוני התקציב שיחלו בכנסת בתחילת ספטמבר. לכן לא מוותרים על רוב של שתי אצבעות בכספים - כדי לא להיות נתונים לסחיטה על ידי כל אחד ואחד מחברי הקואליציה במהלך הדיונים הצפויים, ולכן עושים את כל מה שהצהירו שמקולקל אצל נתניהו: מרפדים היטב בהבטחות ותפקידים את כל מי ש"מתנדנד" כדי להבטיח את הרוב הרעוע.

הורדת אחוז החסימה עולה מחדש   


מכינים את הקרקע? ביום ראשון ידונו ראשי הקואליציה באפשרות לתמוך בחוק להורדת אחוז החסימה שמקדם ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה. יו"ר ועדת שרים לחקיקה ויו"ר תקווה חדשה גדעון סער הודיע בישיבה הקודמת של הוועדה, כי יבקש את עמדתם חבריו לקואליציה בנושא אך גם ציין בפניהם כי בעיניו לא נדרשת הסכמה קואליציונית כדי לקדם את החוק. בקואליציה מסתמנת תמיכה רחבה בחוק וגם במשותפת שוקלים לתמוך בו אם יעלה להצבעה.

מי שיזם את החוק והעביר אותו ב-2014 היה יו"ר ישראל ביתנו ליברמן והוא לא תומך (בלשון המעטה) ביוזמה שמגלים בתקווה חדשה כדי להציל את עצמם מאימת אחוז החסימה על חשבונו. בימינה מתכוונים לערוך דיון פנימי בנושא, אך גורם בכיר במפלגה טען כי המצב הנוכחי יוצר עיוות בייצוג בכנסת ויש להוריד את אחוז החסימה כדי לתקן אותו. אם סער יצליח לגבש הסכמה לחופש הצבעה בנושא - יהיה זה החוק הראשון שיעבור בהסכמת חברי קואליציה ואופוזיציה גם יחד בממשלה הזו.

ממשלה חדשה, מדיניות ישנה

בממשלה הודפים את הביקורת על התנהלות לא אחראית בטיפול בהתפרצות המחודשת של מגפת הקורונה. גורמים בכירים בממשלה טענו באוזניי, כי "התקשורת נקלעת לפאניקה מיותרת" ש"המצב שונה בתכלית מהתקופה שבה אזרחי ישראל לא היו מחוסנים" וכי "אין סיבה לפגוע במשק שרק מתאושש כעת". לשיטתם, התו הירוק שיחזור לפעולה בקרוב לא נועד לרסן את התפרצות המגיפה, אלא לעודד התחסנות בקרב מי שטרם בחרו לעשות כן.

הקו המוביל את התנהלות ראש הממשלה ושר הבריאות הוא שבשביל 90 חולים קשה לא סוגרים את המדינה, אך כשעולה השאלה מה יעשו כשהמספרים יגדלו, התשובה דווקא כן חוזרת למדיניות הסגרים שהובילה הממשלה הקודמת. נקודת המבחן נקבעה לתחילת ספטמבר-חגי תשרי, אם עד אז תימשך העלייה במקום להיבלם כתוצאה מהגברת קצב ההתחסנות - יוטל סגר של שבועיים- שלושה.

בהינתן גרף העלייה במספר המאומתים, תמונות העומס בנתב"ג ומשפחות עם ילדים לא מחוסנים בחופש גדול, אפשר כבר להניח בסבירות גדלה והולכת שהמדיניות המאופקת/מהוססת (מחק את המיותר) שנוקטת הממשלה בטיפול במגפה עד כה תתחלף בסגר חדש, ראשון מאז מבצע החיסונים שהחל בחודש דצמבר האחרון.

הרכבת לאילת נוסעת

הרכבת לאילת אולי לא בתכנון של ליברמן, אך בכנסת יש מי שמתכוון להיאבק על המשך התכנון הסטטוטורי שלה. ח"כ מאיר יצחק הלוי, מי שהיה ראש עיריית אילת קרוב ל-20 שנה והצטרף לכנסת במסגרת החוק הנורבגי מטעם תקווה חדשה, לא מוותר על חזונו לרכבת שתחבר את העיר הדרומית ליתר חלקי המדינה ותוביל ליישוב האזור לצד הזדמנויות להעשיר את המסחר מעבר לים.

יצחק הלוי ממשיך להתגורר באילת ונוסע לכנסת בתחילת כל שבוע עבודה. את רוב הלילות הוא מעביר על הספה בלשכתו, אחרי שוויתר על הצעה להתמנות לסגן שר באחד מהמשרדים שבידי המפלגה כדי ללמוד את העבודה הפרלמנטרית. בשדולה שיקים לקידום אילת והערבה הוא מתכנן לדאוג לעיר שעזב ממקום מושבו החדש כשעל הפרק תחילה הדרישה לסיים את תכנון תוואי הרכבת.

בביצוע התכנון הושקעו כבר 100 מיליון שקל מתוך 130 מיליון שקל מתוכננים ולכן עצירת התוכנית כעת על ידי ליברמן תוביל להשלכת כסף רב לפח לשווא. אם יצחק הלוי יצליח לשכנע את שר האוצר להשלים את התכנון כפי שהוא מייחל, אולי הממשלה הזו לא תניח את המסילות לרכבת לאילת בשל "אי כדאיות כלכלית", אך התשתית הרעיונית תהיה שם עבור אחרים.

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם