גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיבוב ההשקעה הסתיים באכזבה, וקרן פימי מוכרת את השליטה בתדיר-גן

פימי תמכור את מניות השליטה (54.61%) בחברה לידי אנשי העסקים ברק דותן ויוסי בן שלום תמורת סכום עתידי שיכול להגיע לסך מקסימלי של 10 מיליון דולר ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל פימי: "השקעה לא מוצלחת, אך גאים במאבק" 

ישי דוידי / צילום: יונתן בלום
ישי דוידי / צילום: יונתן בלום

סיבוב ההשקעה השני של חברת ניהול קרנות ההשקה פימי בחברת תדיר-גן  מסתיים באכזבה. היום הודיעה תדיר-גן שפימי תמכור את מניות השליטה (54.61%) בחברה לידיהם של אנשי העסקים ברק דותן ויוסי בן שלום תמורת סכום עתידי שיכול להגיע לסך מקסימלי של 10 מיליון דולר.

השלמת העסקה כפופה לקבלת אישור רשות התחרות. פימי מחזיקה כיום בכ-25 מיליון מניות תדיר-גן, שערכן הנוכחי בבורסה מסתכם בכ-30 מיליון שקל.

75% ממניות אלו יועברו לחברת ההשקעות DBSI ואילו 25% יועברו לחברת ברין, שבבעלותו של ברק דותן. ברין מחזיקה ב-76% ממניות DBSI ואילו חברות שבבעלות יוסי בן שלום ורעייתו עדנה בן שלום מחזיקות בעוד 24% ממניות DBSI.

לדברי תדיר-גן, הרוכשות תשלמנה לקרנות פימי תמורה עתידית מותנית, על-פי מנגנון שקבע בהסכם והמכירה ואשר מבוסס על שיעור מתוך התקבולים שינבעו לרוכשות לאחר החזר השקעתן בחברה. התחייבות הרוכשות לתשלום התמורה המותנית תהיה בתוקף במשך 10 שנים ממועד ההשלמה ומוגבלת לסכום מקסימלי של 10 מיליון דולר.

תדיר-גן תקבל הלוואה מהרוכשות

עוד נקבע במסגרת הסכם המכירה, כי ממועד ההשלמה יהיו הרוכשות אחריות כלפי קרנות פימי בגין ערבות על סך של עד 4 מיליון שקל, שקרנות פימי העמידו לטובת צד שלישי שהעמיד אשראי לתדיר-גן. עם זאת, הלוואה זו צפויה להיפרע בקרוב, לאחר שתדיר-גן דיווחה כי האורגנים שלה אישרו קבלת הלוואה מהרוכשות בסכום זהה של 4 מיליון שקל למשך שישה חודשים.

הלוואת הרוכשות תשמש השבוע לפירעון ההלוואה בסך של 4 מיליון שקל, שמובטחת בערבות קרנות פימי ושהועמדה לתדיר-גן בידי פסגות ליסינג. יש לציין כי לתדיר-גן הלוואה נוספת שהעמידה לה פסגות ליסינג בסך של 8 מיליון שקל, אשר תמשיך להיפרע בהתאם ללוח הסילוקין הנוכחי, היינו בתשלומים חודשיים עד לחודש דצמבר 2025.

תדיר-גן עוסקת באמצעות החברה הבת, אורטל יציקות מגנזיום, בייצור, עיבוד ושיווק של מכלולים מכאניים עשויים מגנזיום. מדובר למשל על מוטות היגוי, חלקים מבניים ומוצרים אחרים. מוצרים אלו מיוצרים בדרך של יציקות לחץ מדויקות, מעבדות ומורכבות במפעלה של אורטל, הממוקם בקיבוץ נווה אור שבעמק המעיינות. הרוב המכריע של מוצרים אלו מיועד לשימוש בתעשיות הרכב.

מאז 2016 סובלת תדיר-גן מהרעה במצבה, וכתוצאה מכך כללו רואי החשבון שלה הערת העסק חי בדוחות הכספיים של תדיר-גן החל מ-31 בדצמבר 2016. הערת העסק חי לא הופיעה בדוח השנתי של 2020, אולם נרשמה בו הפניית תשומת לב למצבה העסקי של החברה, לנוכח הפסדיה המתמשכים.

ההרעה במצבה אף הובילה את תדיר-גן לנטוש ב-2018 את החברה הבת לשעבר, ADB, שפועלת בגרמניה. לתדיר-גן נוצר אז הפסד של כ-18 מיליון דולר כתוצאה מהפעילות המופסקת של ADB, אולם גם לאחר מכן כשפעילותה נותרה רק בישראל, התקשתה החברה להתאושש.

בשנים 2018-2020 רשמה תדיר-גן הפסד תפעולי כולל של 5.8 מיליון דולר, מתוכו 2.5 מיליון דולר ב-2020 לבדה. ההפסד הנקי של החברה הסתכם ב-2020 ב-3.4 מיליון דולר, לעומת הפסד של 3.24 מיליון דולר ב-2019 והפסד של 18 מיליון דולר ב-2018, שנבע כאמור מהפסקת פעילותה של החברה הבת בגרמניה.

בשנת 2020 סבלה תדיר-גן מירידה של 31% בהכנסות ל-17.9 מיליון דולר בלבד, שנבעה לדברי החברה בעיקר מהשפעות הקורונה על לקוחות החברה. "הקיטון במכירות בתחום המגנזיום נובע מהתפשטות נגיף הקורונה לשנת 2020, אשר גרמה לירידה בהיקפי ההזמנות של הקבוצה", נכתב בדוח הדירקטוריון לסיכום 2020.

מנכ"ל קרן פימי: "השקעה לא מוצלחת, אך גאים במאבק"

את 2020 סיימה החברה עם הון עצמי של 937 אלף דולר בלבד ועם חוב פיננסי נטו של 8.6 מיליון דולר. ישי דוידי מייסד ומנכ"ל קרן פימי, אמר היום כי "פימי נכנסה להשקעה בתדיר-גן, במרץ 2011 כשהחברה היתה במצוקה פיננסית ותפעולית ועל סף פשיטת רגל. בעשור האחרון ביצענו מהלכים רבים בכדי לשמור על המשכיות הפעילות בחברה למרות אתגרים מסחריים לא פשוטים. סגרנו את המפעלים בחו"ל בכדי למקד ולחזק את הפעילות בישראל. למרות שההשקעה בחברה לא היתה מוצלחת עבור פימי, אנחנו גאים במאבק הממושך ובתהליך המורכב שאפשרו לחברה לפעול ולהעסיק עובדים בישראל באזורי הפריפריה. אני מודה לערן תיבון המנכ"ל על הנחישות והפעולה המדויקת והמאומצת שלו ושל צוות ההנהלה".

דוידי גם הדגיש, כי הוא "מאמין שבעלי השליטה החדשים ימשיכו את התהליך ויובילו את החברה להצלחה". ברק דותן, בעלים ומנכ"ל DBSI וברין, אמר כי "אומנם עדיין ניצבים בפני תדיר-גן אתגרים לא פשוטים, אך אנו סבורים שצוות העובדים האיכותי והמסור, ובראשם ערן תיבון המנכ"ל, ביחד עם העזרה והיכולות אותן מביאות DBSI וברין, יובילו את החברה לשגשוג והצלחה".

קרן פימי נוסדה בשנת 1996 והיא קרן ההשקעות הפרטית הראשונה והגדולה בישראל עם נכסים מנוהלים של מעל 6 מיליארד דולר. הקרן רוכשת שליטה בחברות ומבצעת בהן תהליכי השבחה משמעותיים.

עד כה רכשה הקרן שליטה ב-97 חברות ומימשה 65 מהן בהיקף עסקאות של למעלה מ- 5.5 מיליארד דולר. הקרן מעסיקה כיום למעלה מ-30 אלף עובדים ופועלת בכ-50 מפעלים בישראל ועוד עשרות מפעלים וחברות ברחבי העולם.

השקעתה הנוכחית של פימי בתדיר-גן היא סיבוב שני שמבצעת הקרן בראשות דוידי ביצרנית המכלולים למכוניות. פימי, רכשה בשנת 1999 את השליטה בתדיר-גן בהשקעה של 3 מיליון דולר, אותה מימשה בשנת 2006 ברווח, שהוערך אז בכ-30 מיליון דולר.

הסיבוב השני, שהתחיל ב-2011, בעת שתדיר-גן עמדה בפני קריסה, התברר כמוצלח פחות ויסתכם בהפסד של עד 10 מיליון דולר. למעשה, פימי השקיעה בשנים האחרונות תשומות ניהוליות רבות בניסיון לאושש את מצבה של תדיר-גן ולמנוע את סגירתה.

מאז הקמתה רכשה פימי כאמור קרוב ל-100 חברות מבלי לסגור אף אחת מהן, מצב שנחשב נדר למדי בענף קרנות ההון הפרטי להשקעות (פרייבט אקוויטי) בעולם. בפימי מאמינים שיהיה זה הישג גדול מאוד, אם גם בעוד עשור היא לא נסגור אף חברה בישראל. כך או כך, ההשפעה של הפסד ההשקעה של פימי על משקיעי הקרן נחשבת לזניחה יחסית, לאור היקפי הפעילות הגדולים של הקרן.

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה