גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דחיתם מועמדות של עובד למשרה אחרת? כך תשאירו אותו בארגון

חוקרים ניתחו 9,000 חוויות דחייה של עובדים שהגישו מועמדות למשרה אחרת בארגון שבו הם עובדים ● הם גילו באילו תנאים הם נוטים לעזוב אחרי הדחייה ואיך אפשר למנוע את זה • ניהול וקריירה 

עובדים שביקשו לעבור תפקיד ונדחו / אילוסטרציה: Shutterstock
עובדים שביקשו לעבור תפקיד ונדחו / אילוסטרציה: Shutterstock

היתרונות של איוש משרה על ידי עובד או עובדת שכבר עובדים בארגון ברורים: הם זמינים מיד לעבודה, הם כבר מכירים את החברה היטב, על אנשיה ועל הפוליטיקה הפנימית שלה, והם יזדקקו לליווי צמוד פחות מזה שיזדקק לו אדם שהרגע נחת בארגון. בהשמת מועמד פנים-ארגוני גם אין צורך במשחקי פיתוי בדרך, שבדרך כלל עולים עוד כסף, אבל אליה וקוץ בה - רבים מהמועמדים מתוך הארגון בוחרים לעזוב כאשר מועמדותם נדחית,  כפי שמציינים ג'יי.אר קלר מאוניברסיטת קורנל וקתרין דיאגוס מאוניברסיטת פנסילבניה במאמר שפרסמו לאחרונה ב"הרווארד ביזנס ריוויו" ובו הם מפרטים ממצאים של מחקר חדש שלהם.

מועמדים פנים-ארגוניים עוזבים פי שניים כמעט מאשר עובדים שגויסו למשרה מתוך הארגון או שלא הגישו כלל את מועמדותם למשרה חדשה, והמחיר של זה הוא אובדן הפרודוקטיביות ועלויות הגיוס של מחליפים. המחקר של קלר ודיאגוס מנסה להבין מה גורם לאותם עובדים לעזוב, ואיך אפשר למנוע זאת.

מגששים אחרי הזדמנויות עתידיות

החוקרים ניתחו יותר מ-9,000 חוויות דחייה של עובדים בחברות פורצ'ן 100 במשך תקופה של חמש שנים. אחת המסקנות המרכזיות שלהם הייתה שעובדים לא מגישים מועמדות למשרה אחרת בארגון רק משום שהם רוצים עבודה חדשה מיד. הם מגישים מועמדות גם כדי ללמוד מהן ההזדמנויות שעשויות להיות זמינות להם בעתיד.

"הסיכוי שעובד שנדחה היום יישאר בארגון גובר אם הוא ירגיש שתהיה לו אפשרות טובה להתקדם מחר", הם כותבים. לדבריהם, ארגונים שטוחים יותר, דרישות משרה שמשתנות במהירות וגיוס גובר של מועמדים חיצוניים משאירים עובדים נבוכים באשר למסלולי הקריירה בארגונים שלהם. הגשת מועמדות למשרה היא אחת הדרכים להבין מהן ההזדמנויות שפתוחות בפניהם.

במחקר, הם מצאו כמה גורמים המשפיעים על תגובתו של המועמד הפנים-ארגוני אחרי שנדחה.

לא מסתפקים במראיין ממשאבי אנוש

קלר ודיאגוס מצאו שהסיכוי שעובדים שהתראיינו אצל המנהל המגייס יעזבו פחת ב-50% בהשוואה לעובדים שנדחו בשלב מוקדם יותר בתהליך. הסיבה לכך, לדבריהם, היא כפולה: ראשית, מאחר שמעטים מגיעים לשלב הזה, הדבר אותת למועמדים שיש להם רוב מה שצריך כדי לאייש את המשרה, ושנית - בראיון המנהלים יכולים לתת פידבק למועמדים בנוגע לידע ולכישורים החסרים להם כרגע ואיך לרכוש אותם.

לעומתם, מועמדים שלא הגיעו לשלב הראיון מרגישים שמועמדותם לא נשקלה ברצינות ובדרך כלל הם לא מקבלים משוב כיצד לשפר את סיכוייהם בעתיד. לכן הם פונים החוצה כדי למצוא הזדמנויות להתפתחות.

החוקרים מדגישים כי ראיון עם איש או אשת משאבי אנוש אינו תחליף לראיון עם המנהל המגייס. הם מצאו שמי שהתראיינו במחלקת משאבי אנוש היו בעלי סיכויים דומים לעזוב כמו מי שלא רואיינו כלל.

המסר של גיוס מועמד חיצוני

החוקרים מצאו שהסיכויים שמועמד יעזוב פוחתים בחצי אם המשרה אוישה לבסוף על ידי מועמד אחר מתוך הארגון ולא על ידי מועמד חיצוני. "באופן לא מפתיע", הם כותבים, "עובדים סבורים שהעבר צופה פני עתיד. כשהם רואים שהארגון מעדיף מועמד חיצוני, הם מניחים שהם יצטרכו לעמוד בתחרות חיצונית על משרות דומות גם בעתיד וכך יפחתו סיכוייהם להיבחר. כאשר עובדים רואים שקולגה נבחר, הם מניחים שמועמדים פנימיים כמוהם יועדפו גם בעתיד. לכן הם ייטו פחות לחפש הזדמנויות בחוץ".

מעבר לכך, הם כותבים, מועמדים פנימיים שנדחו יכולים להשוות את עצמם למועמד שנבחר. ניתוח נוסף של חוויות העובדים תמך בטענה שעובדים שנדחו והיו דומים יותר למועמד שנבחר לבסוף - מבחינת מומחיות וותק, לדוגמה - נטו יותר להישאר בארגון.

האסטרטגיה שכדאי לארגונים לאמץ

החוקרים מודעים לכך שמבחינת רוב החברות, לא מעשי להבטיח שכל מועמד פנימי ירואיין על ידי המנהל המגייס, אך טוענים שארגונים צריכים לאמץ חשיבה אסטרטגית כשהם בוחנים את מי לראיין.

הם נותנים כדוגמה עובד-כוכב ממחלקת השיווק שמגיש מועמדות למשרה פיננסית. ייתכן שלמנהל המגייס אין מושג שהוא כוכב בשיווק והגיוני שיהסס לראיין מישהו עם מעט ניסיון רלוונטי לתפקיד. עם זאת, אם הוא לא יראיין אותו, הסיכוי שאותו כוכב שיווק יעזוב יעלה פי שניים.

"ארגונים צריכים להבטיח שמערכות המעקב שלהם אחרי מועמדים מסוגלות לסמן מועמדים שהארגון רוצה לשמור ולדרוש הם ירואיינו", כותבים קלר ודיאגוס.

ואיך מונעים הצפה של מנהלים מגייסים במועמדויות פנים-ארגוניות, שחלקן לא מתאימות? החוקרים ממליצים לארגונים לחשוב לעומק על מי שהם מכניסים לרשימת ה"ראיון חובה". הם גם יכולים להפנות עובדים למשרות שמתאימות להם יותר. החוקרים מציינים לדוגמה את הטכנולוגיה שפיתחה IBM המאפשרת לחברה לספק לעובדים מידע מותאם אישית על מסלולי קריירה אלטרנטיביים בארגון' באמצעות כלים מקוונים לניהול קריירה.

מחברי המחקר מדגישים שהם לא טוענים שארגונים צריכים לגייס רק מועמדים מבפנים, אבל חברות כן צריכות לבחון לעומק אם לגייס מועמד חיצוני כאשר יש מועמד מתאים מבפנים. "גיוסים מבחוץ יכולים להביא ידע רב בעל ערך ופרספקטיבות חדשות לארגון", הם כותבים, "אבל כשהם מגייסים מבחוץ הם מגבירים את הסיכון שהעובדים הקיימים ייקחו את הידע שלהם למקום אחר".

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין