גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסים על כלים חד פעמיים ומשקאות ממותקים: כך זה יעבוד בפועל

משרד האוצר פרסם פרטים חדשים על המסים שהוא מתכוון להטיל באמצעות תקציב המדינה על צריכת כלים חד-פעמיים ומשקאות ממותקים ● איך יחושבו המסים החדשים, על מה הם בדיוק יחולו, ומה הסיכוי שלהם לעבור בכנסת?

כלים חד-פעמיים / צילום: Shutterstock
כלים חד-פעמיים / צילום: Shutterstock

משרד האוצר מפרסם הבוקר (ג') לראשונה פרקים בטיוטת מסמך ההתאמות הפיסקליות, ובתוך כך את המסים שיוטלו במטרה לצמצם את השימוש בכלים החד-פעמיים ולהפחית צריכה של משקאות ממתוקים. כמה ישלמו צרכני הכלים החד-פעמיים והקוקה-קולה בקופת המרכולים, והאם לסעיפים המעוררים התנגדות עזה בכנסת ובזירה העסקית יש סיכוי לעבור את משוכת הכנסת?

בניסיון להפחית את השימוש בכלים החד-פעמיים המזיקים לסביבה וגוררים עלויות חיצוניות שליליות כבדות מייצורם ועד סילוקם, יוטל מס של 11 שקל לק"ג על צלחות, קערות, כוסות, קשיות, סכינים, מזלגות, כפות וכפיות חד-פעמיים העשויים מפלסטיק או המכילים פלסטיק.

המס על הכלים החד-פעמיים משקף הכפלה של מחירם לצרכן, והוא צפוי להיכנס לתוקף כמס קנייה לא יאוחר מ-1 בינואר 2022. כתוצאה מהטלת מס החד"פ, יזרמו לקופת המדינה הכנסות בהיקף מוערך של כ-800 מיליון שקל בשנה.

כיצד יוגדרו כלים חד-פעמיים, והאם החוק יותיר מחוץ למעגל המיסוי את חלקם? לפי טיוטת חוק ההסדרים, כלים חד-פעמיים יוגדרו בהתאם לרף עובי מקסימלי; כוס, צלחת וקערה עד 2 מ"מ, סכו"ם עד 1.2 מ"מ, וקשית עד 1 מ"מ. כלים עבים יותר לא יוגדרו כחד-פעמיים.

נכון להיום, ההגדרה המתבססת על עובי המוצרים - "תופסת" את מרבית כלי הפלסטיק החד פעמיים בשוק, אך קיים חשש כי מוצרים 'מהודרים' יותר העשויים מפלסטיק קשיח עבה במיוחד, גם אם מדובר באחוזים קטנים, יוכלו לחמוק ממטריית המיסוי.

על כך, אומרים במשרד להגנת הסביבה כי עובי הכלי הוא ההבדל העיקרי בין כלי חד-פעמי לכלי רב-פעמי, שכן "אין אפשרות למנוע מאנשים לזרוק כלים אחרי שימוש אחד. במקרה שבו יצרן יבחר לעבות את המוצר כדי להימנע ממיסוי, הוא גם ייקר את המוצר וגם יהפוך אותו בפועל לרב פעמי".

לכך, מוסיפים במשרד להגנת הסביבה כי רוב הכלים החד פעמיים בישראל, כ-85%, מיובאים ואינם מיוצרים בישראל, ולכן לא צפוי שינוי יצור שיוביל למכירת כלים עבים הרבה יותר, וכך גם שימוש בפלסטיק רב יותר.

אף שמדובר במס שמטרתו היא סביבתית, בארגוני הסביבה מוחים על כך שבטיוטה שפורסמה אין התייחסות להקצאת משאבים המתקבלים כתוצאה מהמסים, לעידוד הישראלים לשינוי הרגלים בפועל.

לפי עו"ד מירב עבאדי, יועצת משפטית בתחום הפסולת בארגון אדם טבע ודין, "המתווה שבהצעת ההחלטה חסר ולוקה. היעדר התייחסות בהצעה לכך שהתקבולים שיתקבלו כתוצאה ממיסוי זה ישמשו לצמצום השימוש בפלסטיק, להסברה ולהתמודדות עם הנזקים החמורים שכבר נגרמו, מלמדים כי מנסחי ההצעה החמיצו את המטרה העיקרית של המיסוי: צמצום עד כדי איפוס השימוש בכלי פלסטיק חד-פעמי. ההערכה שהתקבולים מהמיסוי יסתכמו ב-800 מיליון שקל - כאשר על-פי עבודה של המשרד להגנת הסביבה, ישראלים צורכים כלים חד-פעמיים בעלות של 1.3 מיליארד שקל - מעלה את החשש שכותבי ההצעה לא רואים את היעד של צמצום הצריכה כיעד בר-השגה".

מס צרכני נוסף שיצטרף למס הירוק על הכלים החד-פעמיים, הוא מס על משקאות ממותקים, שיוטל במטרה לשקף את הסכנות הבריאותיות הגלומות בצריכת סוכר מרובה. עבור משקאות מתוקים בהם שיעור הסוכר המוסף גבוה מ-5 גרם ל-100 מ"ל משקה, יוטל מס של 1.3 שקלים לליטר משקה, וכן יוטל מס של 7.8 שקלים לליטר תרכיז להכנת משקה. עבור משקאות מתוקים בהם שיעור הסוכר המוסף נמוך מ-5 גרם ל-100 מ"ל משקה (דוגמת משקאות הדיאט והזירו), יוטל מס של 0.7 שקלים, ועבור תרכיז להכנת משקה - 4.2 שקלים.

נתוני משרד הבריאות מצביעים על משקאות מתוקים כמקור ל-30%-40% מצריכת הסוכר המוסף (שאינו מצוי במזון באופן טבעי), אך חברות המשקאות, שינסו בתקופה הקרובה לפעול לכל הפחות לריכוך הצעת משרד האוצר ומשרד הבריאות, טוענות כי מוצרי מדף אחרים דוגמת חטיפים, המכילים כמויות גדולות של סוכר או מלח, ימשיכו להימכר לצרכנים כרגיל - ללא מס. בסך-הכול, מס הסוכר יוביל לתוספת הכנסות מדינה בהיקף מוערך של כ-300 מיליון שקל בשנה.

שני המסים - המס הירוק ומס הבריאות - יצטרכו לעבור את מסוכת הכנסת, שם צפויה התנגדות לא רק של חברי כנסת בוועדות, אלא גם של חברות המשקאות, הפלסטיק והגופים המייצגים אותן.

הפרוצדורה לאחר פרסום הטיוטה היא צו מכוח סמכות שר האוצר לפי חוק מס קנייה טובין ושירותים, שיובא לאישור בוועדת הכספים של הכנסת. בוועדת הכספים ישנן שתי אפשרויות; קבלה של הצו כפי שהוא - או הסרתו מהפרק.

לפי רחל גור, מנהלת תחום ממשלה ב"לובי 99", עד לאישור המס ישנה דרך ארוכה ורצופת מאבקים. לדבריה, "הלוביסטים של חברות המשקאות כבר מפעילים לחצים על משרדי הממשלה. הם טוענים כי המס יעלה את יוקר המחיה, יפגע בשכבות החלשות, שיש חלופות של חינוך תזונתי, וכשכל הטיעונים האלה לא עובדים - הם מאיימים בפיטורי עובדים בתעשייה הישראלית.

"חברות המשקאות, כמו חברות הטבק בזמנו, מנסות לחמוק מהשיח על הפגיעה הבריאותית המשמעותית שגורמים משקאות קלים. ישראל כבר שיאנית בתחום ההשמנה, ולכן יש צורך בצעדים דרסטיים כדי למנוע סבל מיותר ופגיעה עתידית ביכולת של מערכת הבריאות לתת לציבור מענה".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות