גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנה של עבודה: ועדת פולקמן מחזירה את הכדור למשרד התקשורת ברוב הסוגיות המרכזיות

כפי שנחשף בגלובס, הוועדה ממליצה להפסיק את חיוב הוט ו-yes לשדר את הערוצים המסחריים ולאפשר להם לשדר פרסומות, אך מחזירה למשרד התקשורת את ההכרעה כיצד לעשות זאת; כך גם לגבי האפשרות לשדר חדשות ● בנוסף, הוועדה ממליצה על הקמת רשות רגולטורית אחת שתפקח על כל הגופים המשדרים ותכלול גם נציגי ממשלה ● חובת ההפקה המקומית של הוט ו-yes תרד מ-8% ל-6.5%

חבר הכנסת לשעבר רועי פולקמן. עומד בראש הוועדה / צילום: ליאור מזרחי
חבר הכנסת לשעבר רועי פולקמן. עומד בראש הוועדה / צילום: ליאור מזרחי

ועדת פולקמן לבחינת אסדרת-העל בתחום השידורים הגישה היום (ג') את המלצותיה לשר התקשורת יועז הנדל. לאחר שנה של עבודה עם הרבה לחצים, פוליטיקה וכיפופי ידיים, נמנעת הוועדה מהמלצות אופרטיביות שישנו את השוק, ומסתפקת בהתוויית כיוון.

בין היתר, הוועדה ממליצה לפתוח את המודלים הקיימים, לפיהם הכבלים והלוויין מחויבים לשדר את השידורים של הערוצים, אך הם מקבלים את התוכן שלהם חינם, אך אינה ממליצה על איך לעשות זאת ומסתפקת בהצעת מודלים אפשריים - ובכך מחזירה את הכדור למשרד התקשורת, שאמור ביחד עם גורמי מקצוע לגבש החלטה. כנ"ל לגבי האפשרות לשדר חדשות.

גם הטיפול בנטפליקס ובפלטפורמות ה-OTT הוא בעיקר קוסמטי: הוועדה ממליצה לחייב אותן בהשקעות בתוכן רק לאחר הגעתן להכנסות של 300 מיליון שקל - רף גבוה מאוד שלא סביר שיגיעו אליו בשנים הקרובות.

כצפוי, הפלטפורמות האחרות כמו גוגל ופייסבוק נשארו מחוץ לדוח, למרות ההשפעה הדרמטית שיש להם על שוק הפרסום המהווה את נדבך חשוב בבסיס הקיום של אמצעי המדיה בישראל.

הוועדה לא הוסיפה כסף חדש ליצירה המקורית בישראל מצד הפלטפורמות הבינלאומיות ושחקני הטלוויזיה האינטרנטית, ובמקביל הורידה את רף ההשקעה בהם מחויבים השחקנים המקומיים: היקף ההשקעה של הוט ו-yes יורד מ-8% ל-6.5% מכלל ההכנסות, והיקף המחויבות של קשת ורשת להשקעה בסוגה עילית יורד מ-15% ל-13%. 

הקמת רשות השידורים המסחריים

בין ההמלצות העיקריות של הוועדה נמנית הקמת "רשות השידורים המסחריים", שתפקח על ספקי התכנים והערוצים המסחריים, ללא קשר לטכנולוגיית השידור. לרשות יהיו סמכויות מגודרות ומצומצמות, והיא תפעל כיחידת סמך תחת שר התקשורת.

כפי שחשפנו בגלובס, ברשות תכהן מועצה ציבורית, ולצידה יעמוד גוף ביצועי-יישומי שיוציא לפועל את החלטותיה. היא תכלול 13 חברים, מרביתם נציגי ציבור. בראשה יעמוד אדם אחד שיכהן הן כיו"ר מועצת השידורים והן כראש הדרג הביצועי ברשות. בסיס התקציב של הרשות לשידורים יהיה מתקציב המדינה, והיא תהיה מוסמכת לקבוע את תקנותיה כחקיקת משנה.

הרגולטור האחוד יפקח על הפלטפורמות הרב-ערוציות המסורתיות (הוט ו-yes), על ספקי התכנים על ה-OTT (פרטנר, סלקום, סטינג, נקסט ועוד ככל שיהיו ועל והערוצים המסחריים. הוא יקדם הפקות מקור מסוגה עילית, שמירה על האתיקה בשידורים, אסדרת הכללים לשידורי חדשות ואקטואליה, שמירה על שוק שידורים מגוון ותחרותי ומניעת ריכוזיות ובעלויות צולבות.

בנוסף ממליצה הוועדה לצמצם את המיקרו-רגולציה ואת התערבות הרגולטור. צמצום היקף התערבות הרגולטור כולל מיקוד של סמכויותיו בקביעת כללים לגובה ההשקעה ואופן ההגדרה של הפקות מקומיות בלבד, ללא התערבות באופן, מיקום, אורך וזמן השידור או בתתי סוגות המשדרים.

הרגולציה תתבסס על מדרג שייקבע בהתאם להיקף פעילותם של גופי השידור בארץ, על בסיס סך ההכנסות השנתי של הספקים. על ספקים עם היקף פעילות בינוני ומעלה (הכנסות בסך 600-300 מיליון שקל) יחולו חובות השקעה רק בנושאים הבאים: הפקות סוגה עילית, הגנה על ילדים, חובות הנגשת שידורים לאנשים עם מוגבלויות וחובות בתחום האתיקה.

על ספקי תכנים בעלי היקף פעילות רחב (הכנסות בסך 600 מיליון שקל ויותר) תחול גם חובה מורחבת להשקעה בהפקות סוגה עילית וחובות בתחום צרכנות השידורים.

השקעה בהפקות ישראליות

ועדת פולקמן הוקמה באוגוסט 2020 על-ידי שר התקשורת הנדל, בקדנציה הקודמת שלו, במטרה להמליץ על תיקונים רוחביים וחקיקתיים בשוק השידורים הישראלי. מלבד פולקמן ישבו בוועדה ארבעה נציגי משרד התקשורת, נציגת משרד האוצר ונציגת משרד המשפטים. בוועדה גם השתתפו כמשקיפים נציגים מהמועצה לכבלים ולוויין, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ורשות התחרות.

בתחום התוכן המקורי ממליצה הוועדה שספקי תוכן בינלאומיים הפועלים בישראל באופן נרחב (רף הכנסות של יותר מ-300 מיליון שקל בשנה, שנטפליקס, למשל, לא מגיעה אליו), יחויבו להשקיע בהפקות ישראליות. בפני ספקי התוכן הבינלאומיים יעמדו אפשרויות בחירה בין השקעה באופן ישיר (בהפקות, ביוצרים) לבין השקעה באופן עקיף (רכש גומלין).

כמו כן, הרגולטור יוסמך לדרוש מידע מספק תכנים בינלאומי בנוגע להכנסותיו מהפעילות בישראל, להיקף המנויים ולהיקף השקעתו בתוכן מקומי.

במקביל יקיים הרגולטור, בהשתתפות גורמי המקצוע הרלוונטיים, בחינה בנוגע לאופן הטלת החובה תוך התייחסות לקריטריונים הבאים של מספר ספקי התכנים הבינלאומיים, היקף פעילותם בארץ ורמת התחרות בשוק השידורים. כמו כן, ייבדק הניסיון הקיים במדינות אחרות מהחלת רגולציה כאמור על ספקי תכנים.

הוועדה סבור כי קיים חשש לגבי הפקות מסוג סוגה עילית, כיוון שכוחות השוק המסחרי לבדם לא בהכרח יביאו ליצירת הפקות מסוג זה. עם זאת, כפי שנחשף בגלובס, היא ממליצה להפחית את החובה החלה על הפלטפורמות המסורתיות (הוט ו-yes) להשקיע בהפקות מקומיות 8% מהכנסותיהם ל-6.5%.

ללא המלצות אופרטיביות

בשני נושאים מהותיים הוועדה לא קיבלה החלטות. למשל, היא ממליצה לפתוח את שוק הטלוויזיה לפרסום, אך לא מסבירה כיצד לעשות זאת - כלומר אין המלצות אופרטיביות.

שנית, בשל מחלוקת, בוועדה לא התקבלה הכרעה בנושא ביטול האיסור החל על ספקי תכנים להיות בעלים של חברת חדשות (נושא שעניין מאוד את הוט), והכרעה בנושא תתקבל לאחר קבלת התייחסויות מהציבור.

בתחום שידורי הספורט ממליצה הוועדה להחיל הסדר אי-בלעדיות וכן אי-מכירת זכויות ספורט בבלעדיות לספקי תכנים.

הוועדה סבורה כי יש להחיל אסדרה צרכנית באופן רוחבי על כל שוק התקשורת, וכן לבצע שינוי הדרגתי שבסופו יבוטלו ההפרדות וההגבלות על המודלים הכלכליים בשוק השידורים - ובהן חובת ההעברה בחינם של ערוצי הברודקאסט, חובת הקצאת האפיקים ואיסור שידור פרסומות בפלטפורמות המסורתיות. 

שר התקשורת הנדל: "עבודה רצינית ויסודית" 

"אני מאמין שיישום ההמלצות יתרום לתחרותיות גדולה יותר ומוצר טוב יותר לציבור גם במונחי מחיר וגם במונחי איכות ומגוון", אומר יו"ר הוועדה, חבר הכנסת לשעבר רועי פולקמן. "שוק התקשורת נמצא כיום בחוסר ודאות, ואני משוכנע כי שר התקשורת יוביל במהרה את התיקונים הנדרשים לכדי מימוש. מדברים על הדברים כבר עשור - עכשיו הזמן למעשים".

לדברי שר התקשורת יועז הנדל, "הדוח מהווה סיכום של עבודה רצינית ויסודית בנושא שנמשך ונמרח זמן רב מדי. דוחות רבים נכתבו במשרד התקשורת בתחום השידורים, אך מעטים יצאו לפועל. אני לא מתכוון לבזבז זמן, לאחר שאקבל את ההתייחסויות הרלוונטיות, בכוונתי לפרסם את עמדתי באשר לחלקים שטופלו בדוח, ועל אלה שדורשים המשך טיפול ברגולציה החלה על השידורים. כתוצאה מכך, נקדם חקיקה.

"אם השנה הקודמת הייתה בסימן הסיבים, השנה הקרובה תהיה גם שנת השידורים. נעשה סדר ונהפוך את שוק התקשורת הישראלי למתקדם, עדכני ואטרקטיבי, כפי שקורה במדינות מתקדמות ברחבי העולם. פחות רגולציה, אבל על כלל השחקנים".

איגודי היוצרים: "כניעה לטייקוני התקשורת"

איגודי היוצרים, השחקנים ועובדי תעשיית הטלוויזיה והקולנוע מסרו בתגובה למסקנות ועדת פולקמן: "מסקנות ועדת פולקמן הן כניעה לטייקוני התקשורת על חשבון השחקנים והיוצרים הישראלים. משרד התקשורת חייב להתקדם למאה ה-21 ולהחיל את החוק הקיים על כל שידורי הטלוויזיה, ללא טריקים ושטיקים וללא הבחנה בטכנולוגיה באמצעותה הם משודרים. תקציב הפקות המקור בישראל מגיע אך ורק מחובתם של גופי השידור להשקיע אחוז קטן מהכנסותיהם העצומות לטובת הצופים. לציבור בישראל מגיע טלוויזיה איכותית". 

עוד מציינים אק"ט, שח"ם - איגוד השחקנים והשחקניות, איגוד התסריטאים ואיגוד הבמאים: "ועדת פולקמן מעניקה הגנות מהשקעה על הטייקונים הכי עשירים בישראל על תאגידים שמגלגלים מיליארדים, ועושקת את תעשיית הקולנוע והטלוויזיה, שבה יוצרים ישראלים מחשבים איך הם סוגרים את החודש.

"תאגידי התקשורת בזק, הוט, סלקום ופרטנר מגלגלים ביחד סכום אסטרונומי של 19 מיליארד שקל בשנה. במקום לדאוג שבעלי ההון יחזירו לצרכן הישראלי איכות בתמורה, ממשיכה פקידות האוצר והתקשורת לדאוג רק לטובתם של התאגידים והטייקונים.

"ללא חובת השקעה אפשר יהיה לסגור את הטלוויזיה בעברית. לא יהיו יותר 'פאודה', 'שטיסל' או 'שבבניקי'ם. במקום להגדיל את חובה השקעה ביצירה הישראלית לטובת הצרכן הישראלי, מקטינים אותה - אין עוול גדול מזה.

"שר התקשורת יועז הנדל צריך להחליט אם הוא מגן על התעשייה המקומית או חובר לבעלי ההון. אנו דורשים משר התקשורת לערוך את התיקונים הנדרשים במסקנות הוועדה ולהציל את הטלוויזיה הישראלית". 

איגוד המפיקים לקולנוע ולטלוויזיה מסר בתגובה למסקנות ועדת פולקמן: "במסקנותיה מוכיחה הוועדה את כל טענות היוצרים. בחוסר הבנת המציאות והיעדר אנשי מקצוע משורות הוועדה, הפקירו את היצירה המקורית הישראלית.

"עם מדרגות כניסה גבוהות מדי של 300 מיליון שקל, שלא יכניסו אף שחקן חדש תחת חובת השקעה ביצירה מקומית וחברות זרות דוגמת נטפליקס ודיסני, שיקבלו פטור מרגולציה ויוכלו להשקיע או לא להשקיע כרצונן והורדת אחוזי השקעה. מסקנות אלה של הן מכת מוות לתעשיית היצירה המקורית בישראל".

עוד כתבות

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?