גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהממשל מכריז מלחמה על החברות המקומיות ומפיל את הבורסות: מה קורה בסין?

אין שום דרך אחרת לומר זאת - הממשל בסין החליט "למשמע" (Discipline) את ענקיות הטכנולוגיה במדינה ● למה הוא החליט לעשות זאת? מדי פעם קשה להבין דרך עיניים מערביות, אבל להלן כמה השערות בנושא

מצעד בסין / צילום: Reuters, Thomas Peter
מצעד בסין / צילום: Reuters, Thomas Peter

מניות הטכנולוגיה הסיניות נחתכות בימים האחרונים, וחוות את הירידה היומית החדה ביותר מאז המשבר העולמי של 2008. הירידות הן תוצאה ישירה של פעולות הממשל הסיני בחודשים האחרונים. אין שום דרך אחרת לומר זאת - הממשל בסין החליט "למשמע" (Discipline) את ענקיות הטכנולוגיה במדינה. זה כולל בין היתר קנסות, חקירות, סנקציות, רגולציה, הלאמה.

מדוע? הממשל מפרט מגוון סיבות, בין היתר עבירות על חוקי התחרות במדינה, חדירה לפרטיות המשתמשים ובמקרים מסוימים פגיעה פוטנציאלית בביטחון הלאומי.

הנה רשימה חלקית של פעולות שביצע הממשל בזמן האחרון:

הממשל הודיע לענקית המדיה Tencent שעליה לוותר על זכויות הסטרימינג לשירים שבבעלותה; הכריז שחברות למידה אונליין יהפכו לארגונים ללא מטרות רווח, הגביל את פעילותן ואסר עליהן לפרסם את עצמן - בתגובה ירדו מניות הלימודים אונליין בכיותר מ-70%; דחה את ההנפקה של האפליקציה הפופולרית טיקטוק; התלבש על חברות הקריפטו ואסר על שימוש במטבעות קריפטוגרפיים; אם לא די בכך, הממשל הסיר מהחנויות את האפליקציות של חברת התחבורה הטכנולוגית DIDI וכעת מתנהלת חקירה נגד החברה; ביטל את הנפקת ענקית הפיננסים הטכנולוגית Ant Group, ותכלס הלאים את החברה; וקנס במיליארדים את חברת עליבאבא. ברקע, פועל הממשל הסיני להקשות על חברות סיניות להשיג מימון מהמערב.

החברות מנפיקות בארה"ב, ולא כולם מרוצים

בעשור האחרון אנחנו רואים חברות סיניות רבות מנפיקות את מניותיהן בבורסה האמריקאית. המשקיעים אוהבים זאת. מי שפחות נלהב זה הממשל הסיני. סין לא אוהבת בעלות זרה על חברות סיניות ציבוריות, ומטילה על כך מגבלות שונות, בעיקר אם מדובר בסקטורים "רגישים", כלומר טכנולוגיים.

לאורך השנים השתמשו חברות סיניות במנגנון חשבונאי שנקרא VIE, על מנת לעקוף את המיגבלות של הממשל. כך זה עובד:

1. מקימים חברה במקלט מס, כמו איי קיימן, זו ה-VIE.
2. כותבים חוזה בין החברה לבין החברה הסינית שרוצה להנפיק בארה"ב.
3. מנפיקים את ה-VIE בשוק האמריקאי.
4. עכשיו זרים יכולים לקנות את המניות של ה VIE ולחשוב שהם מחזיקים במניות של החברה הסינית.

עד כה העלים עין הרגולטור הסיני, אבל כעת הולכות להתפרסם תקנות חדשות אשר חוסמות את המנגנון הזה.

מה הוביל לבליץ? כמה השערות

אם להתייחס רגע ברצינות לטענות הממשל, סביר מאוד שחברות סיניות אכן נוקטות בפרקטיקות גבוליות, אבל הבליץ המתוזמן על כל כך הרבה חברות בצורה רוחבית מעלה תהיות רבות. נראה כאילו התקבלה החלטה במסדרונות המפלגה הקומוניסטית לטפל בחברות הללו, וייתכן שיש סיבות עמוקות יותר למה שקורה. הנה כמה השערות.

חשוב לציין, אנחנו בוחנים את הדברים דרך עיניים מערביות, ופעמים רבות מחמיצים סיבות שנובעות מפערי התרבות. מאחר ואין שום דרך לאמת את הסיבות למה שקורה עכשיו, ההשערות שמועלות פה הן בגדר ספקולציה בלבד:

ראשית, חשש מפני חוסר יציבות בשווקים הסיניים. בשנים האחרונות סין ניסתה למשוך השקעות זרות פנימה. נראה שב-2020 זה הצליח מעבר למצופה: עלייה של יותר מ-60% בהשקעות במניות סיניות ועלייה של 50% בהשקעת זרים באג"ח של סין.

אבל לפעמים "יותר מדי מדבר טוב - זה רע". כל הכסף הזה שזורם לסין מאיים על יציבות השווקים הפיננסיים. בנוסף, זרם ההון מחו"ל מחזק את המטבע שלה, וזה לא טוב לכלכלה הסינית. לעובדה שהממשל האמריקאי הדפיס השנה 20% מכלל הדולרים שיש בעולם יש קשר הדוק לכך - הדולר נחלש מול היואן המתחזק.

למה לא טוב לסין שהמטבע שלה מתחזק? כי כל עוד הוא חלש זול לקנות מוצרים סיניים - לכן האבטלה שם נמוכה, היצוא גבוה, והכלכלה פורחת. התחזקותו מאיימת על המצב.

כשחברות סיניות יוצאות להנפקה בארה"ב, הדולרים שקונים את המניות הסיניות זורמים לסין. זה מחזק את שער המטבע הסיני. אז אפשר היה אולי לחשוב שהמהלך של הממשל הסיני נועד להחליש את זרם הדולרים למדינה.

אבל יש בעיות עם הרעיון הזה, כי הדולרים מההנפקות הם טיפה בים. ובנוסף, יהיה טפשי מצד סין לעשות מהלך של דה גלובליזציה.

מי כאן הבוס?

סברה נוספת היא שמדובר בהפגנת כוח של השלטון כנגד השוק הפרטי ושכבת המתעשרים במדינה. באופן כללי הממשל הסיני פוחד מאובדן שליטה. השלטון רואה איך יזמים סיניים מתעשרים ופונים למדינות זרות כדי להשיג מימון. אם יש משהו שחשוב לסינים זו השליטה, וההכפפה של כולם למרות השלטון.

בעשורים האחרונים אנחנו שומעים על עשירים סיניים שמבריחים כסף מהמדינה, מחפשים אזרחויות זרות, ושולחים את הילדים שלהם ללמוד בחו"ל. החולשה הגדולה של סין היא שהיא לא קוסמת לסינים שהצליחו. לכן יכול להיות שמדובר בבליץ רוחבי שמזכיר למיליונרים החדשים "מי הבוס".

ענקיות הטכנולוגיה הסיניות הוקמו בזכות (סוג של) יוזמה עצמאית בשוק חופשי. עכשיו הגיע הזמן של הממשל לקחת את המושכות לידיים. הממשל רוצה את מה שיש להן, את המידע, ואת הכסף. נראה שסין מכירה בכוחו של שוק חופשי להרים חברות ענק מתקדמות, ולאחר שהן משגשגות הממשל שם עליהן את ידיו, והופך אותן לכלי.

יש לי קושי גם עם הטיעון הזה, מכיוון שאם סין מראה ליזמים שלה שההצלחה שלהם מולאמת, לא בטוח שהעתיד כל כך ורוד בכל מה שנוגע ליזמות במדינה.

המשקיעים חסרי ודאות - והם רצים למממש

בימים האחרונים פורסמה ברשתות סברה נוספת: המהלכים של הממשל הם חלק ממדיניות התיעוש של סין.

לאחר המלחמה הקרה, שינתה ארה"ב מיקוד - במקום חברות תעשייה, חברות שעשועים ומוצרי צריכה. בארה"ב, חברות טכנולוגיה אינטרנטיות הפונות לצרכנים כדוגמת פייסבוק, אפל, נטפליקס וכו', הן החברות היקרות בשוק, וברוב המקרים שוויין עולה על זה של חברות טכנולוגיה תעשייתיות, המפתחות ציוד וחומרה.

התזה החדשה גורסת שייתכן והממשל הסיני החליט "להעמיד במקום" חברות אינטרנט הפונות לצרכנים, מאחר שבעיניו הן גורפות רווחים עצומים אך לא מייצרות "ערך אמיתי".

יש בסין מי שמאשים את חברות האינטרנט הצרכניות בטמטום ההמונים. אפליקציות כמו טיקטוק או פייסבוק מציעות הסחת דעת מפעילות יצרנית. ייתכן וסין לא מעוניינת להפוך לאומה שתושביה מבלים שעות ברשתות חברתיות, ועושים שופינג אונליין.

נשיא סין התבטא בנושא בשנה שעברה כשאמר "עלינו לזכור את החשיבות הפונדמנטלית של כלכלה ׳אמיתית׳, ולעולם לא לזנוח את התעשייה הסינית". את דברים הללו אמר זמן קצר לפני שהממשל העביר מספר חוקי רגולציות "נגד פגיעה בתחרות".

לא ברור כרגע איך העתיד ייראה, מה שבטוח זה שמשקיעים מממשים בבהלה מניות סיניות, כי לאף אחד לא ברור לאן כל זה הולך.

הכותב הוא משקיע, יזם, ומנהל את קהילת הפייסבוק "Money Talks"

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?