גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אומרים עליי שלא נלחמתי במונופולים? בדיוק ההפך": מיכל הלפרין מגיעה לצוללת ומסכמת כהונה

הממונה על התחרות עו"ד מיכל הלפרין מסיימת בימים אלה קדנציה סוערת, שכללה גם טענות על כך שלא הייתה מספיק לוחמנית מול המונופולים הגדולים ● בראיון מיוחד לפודקאסט "הצוללת", היא מודה שזה "התפקיד הכי קשה שמילאתי עד היום. הממונה הבא חייב ללבוש שריון פלדה" ● האזינו 

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין / צילום: אביגיל פפרינו באר
הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין / צילום: אביגיל פפרינו באר

הממונה על התחרות היוצאת, עו"ד מיכל הלפרין, מסיימת בימים אלה קדנציה סוערת בת חמש וחצי שנים, שכללה התמודדויות במיגוון רחב של זירות מבעבעות: יוקר המחיה בעולמות המזון ומוצרי הצריכה; מתווה הגז ומונופול הגז שעומד במרכזו; המונופולים הגדולים של הטכנולוגיה כמו גוגל ופייסבוק שבמדינות רבות פועלים היום כדי להגבילם; וגם הכניסה של הארנקים הדיגיטליים לשוק הישראלי, בהמשך להתעצמותן של אפליקציות תשלומים ובראשן ביט הדומיננטית של בנק הפועלים.

זו גם קדנציה שמסתיימת בטונים מעט צורמים, לאחר שמבקר המדינה מתניהו אנגלמן הפנה את מירב חציו כלפיה בדוח האחרון שפירסם ועסק ביוקר המחיה הישראלי בתחום המזון. הדוח הצביע על פערים גדלים והולכים במחירי המזון (במונחי כוח קנייה) בין ישראל לבין מדינות OECD, על ריכוזיות גבוהה במשק בתחום ספקי המזון ועל כך שמזה 20 שנה לא הכריזה רשות התחרות על מונופול בשוק המזון.

מאחר שהלפרין ביקשה לסיים את תפקידה כחצי שנה לפני מועד הסיום הרשמי, עלו תהיות אם יש קשר בין הפרישה המוקדמת לבין דוח המבקר. בראיון מיוחד שנתנה לפודקאסט "הצוללת של גלובס", הלפרין טוענת שאין שום קשר בין השניים. "ההחלטה הייתה גמורה וסגורה עוד הרבה לפני שהדוח פורסם. אני נוסעת לשנת מחקר וכתיבה באוניברסיטת הרווארד וזה היה ידוע עוד טרם פרסום הדוח, וזאת מבלי לגרוע מחשיבותו של דוח המבקר. אני מברכת על כך שהטיל זרקור על שוק המזון. אין לנו מה לנוח על זרי הדפנה. עדיין דרוש בו שיפור תחרותי מאוד משמעותי".

לגבי הימנעותה מלהכריז על מונופולים, בהמשך לגישה שבה נקטו גם קודמיה לתפקיד, הלפרין הסבירה שמעולם לא סברה ששיטת ההכרזה היא אפקטיבית. "קוקה קולה, אסם, שטראוס, יוניליבר; כל החברות האלה כבר מוכרזות כמונופולים ולא ראיתי שזה הביא ישועה לשוק המזון", אמרה. הגישה שלדבריה היא האפקטיבית ביותר היא הטלת קנסות משמעותיים על חברות שעוברות על הוראות התחרות, וכך עשתה בהיקפים נרחבים. "על קוקה קולה למשל שניצלה את כוחה המונופוליסטי לרעה, הטלנו קנס של 40 מיליון שקל".

והקנסות האלה מדגדגים לחברות הענק האלה, קוקה קולה, תנובה שופרסל, חברת חשמל ואחרות?
"אפשר תמיד לשבת מהצד ולהגיד שזה לא מדגדג להן. בפועל אנחנו רואים שהן מנהלות על העיצומים האלה קרבות משמעותיים, כך שאיפשהו זה כן מדגדג".

"לא עלה על דעתי לרגע לחשוב על טובתם של לקוחותיי לשעבר"

בהתייחס לצורך שהציף המבקר בהסרת מכסים על פירות וירקות כדי להוזיל את מחיריהם - סוגיה שמצויה כיום גם בלב דיון נוכח הרפורמה בחקלאות של הפרק - אמרה הלפרין: "מבחינתנו כרשות תחרות היינו רוצים בכלל לבטל את המכסים ולבטל את הפער בין יבוא לייצוא מקומי, זה כמובן הכי רצוי תחרותית. אנחנו מבינים שזה לא תמיד בר השגה, אז אנחנו בעד פתיחת מכסות (הגבלה של כמות סחורה מסוימת שאפשר לייבא ללא מכס). אנחנו ממליצים לתת את המכסות לטווח הארוך".

ספגת ביקורת קשה לאורך הקדנציה שלך על כך שלא היית מספיק לוחמנית כלפי המונופולים והטייקונים.
"אם יש הבטחה שאותה פרעתי, זו ההבטחה להילחם במונופולים. ידענו עשייה חסרת תקדים נגד מונופולים, עם הרבה מאד הליכי אכיפה, הנחייה לשוק, והרבה מאד עבודה מול מונופולים על מותר ואסור. אין אף תקופה בהיסטוריה שבה הייתה כזאת עשייה אינטנסיבית נגד מונופולים במיגוון שווקים שונים. לכן כל פעם כשאני קוראת את הביקורת הזאת, אני מרימה גבה ומעט מופתעת לגבי הקשר שלה למציאות בפועל. אני לא חושבת שיש דוגמה לאף ממונה לפניי שעשה כל כך הרבה נגד מונופולים. אני מרגישה שלגמרי פרעתי את השטר הזה".

מונית לתפקיד אחרי שנים ארוכות שבהן עבדת כעורכת דין במגזר הפרטי, וייצגת את אותן חברות שאחר כך בכובע הממונה, יצאת כנגדן. עד כמה זה היה מורכב?
"זה לא היה קשה בכלל. ברגע שהתיישבתי בכיסא הממונה, חשבתי בראש ובראשונה על טובת הצרכן והתחרות במשק. לא עלה על דעתי לרגע לחשוב על טובתם של לקוחותיי לשעבר בין אם מונופולים ובין אם לא מונופולים. מונופולים הם לא עברייני מין שאתה בהכרח שונא אותם. הם הרבה מאוד פעמים גופים שרוצים להצליח בעסקים שלהם ורוצים להיות מתחרים חזקים יותר' ובהחלט אפשר לייצג אותם בצורה לגיטימית ולסייע להם לעשות עסקים בצורה טובה, הכל תוך שמירה וכיבוד של הסדרי ניגוד העניינים".

על תפקיד הממונה אמרה הלפרין שזה: "By Far, התפקיד הכי קשה שמילאתי עד היום. הוא מחייב חלוקת קשב אינסופית. את מתחילה את הבוקר עם אירוע בשוק המזון, ממשיכה לתחומי האנרגיה ומסיימת בתקשורת כלכלה דיגיטלית. כולם דורשים תשומת-לב, וכולם חשובים בעיני הציבור. לא משנה כמה את עושה, כולם יסבירו לך על התחומים שבהם לא עשית והתחומים שאותם הזנחת. וזה נכון, תמיד יהיו תחומים שאותם ניאלץ להזניח. המשאבים הם מוגבלים".

מה הטיפ שלך לממונה שיגיע אחרייך?
"העצה הכי טובה היא ללבוש שריון פלדה ולא להתכופף ללחצים. התפקיד הזה הוא תפקיד שבו ברמה היומיומית יש לחצים. לחצים מכל מיני כיוונים. יש לחצים מחברי כנסת, יש לחצים מאנשי עסקים, יש לחצים מארגונים חברתיים, יש גם לחצים אפילו מהתקשורת שכותבת ויש לה ביקורת רבה על מה שאתה עושה, ובסוף, צריך לדעת לשים את הביקורת הזאת במקומה. הממונה צריך להסתכל על עצמו במראה ולהגיד שקיבל את ההחלטה הנכונה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה