גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהרצליה עושים שרירים על כל תוכנית של בנייה חדשה. עכשיו מגיע המבחן הגדול

בשבוע שעבר אישרה הוותמ"ל בניית יותר מ-2,000 דירות על שטח שדה התעופה, ובעיריית הרצליה הודיעו שלא יקדמו את הפרויקט • העירייה כבר הודיעה בעבר כי לא תשתף פעולה עם בנייה חדשה בתחומה עד שייפתרו בעיות התשתיות בעיר

שדה התעופה הרצליה / צילום: מוטי שוימר
שדה התעופה הרצליה / צילום: מוטי שוימר

אישורה של תוכנית תמ"ל 1083 (קריית המסלול) להקמת שכונת מגורים במתחם שדה התעופה הרצליה עורר מחדש את השיח על משמעות המהלך.

תוכנית תמ"ל 1083, שהוכנה ביוזמת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ע"י משרד האדריכלים פרחי צפריר, משתרעת על שטח של 176 דונם, וכוללת 1,940 יחידות דיור ו-350 יחידות דיור מוגן, 33 אלף מ"ר עבור שטחי מסחר ותעסוקה וכן שטחים פתוחים בהיקף של 34 אלף מ"ר. פארק עירוני שיתפרס על שטח של 21 אלף מ"ר יוקם במרכז התוכנית ואמור לשמר את תוואי מסלול ההמראה ההיסטורי. מבחינה תחבורתית, התוכנית מתבססת על קו המטרו העתידי, על תחנת הרכבת מדרום ומתחם תחבורה חדש שמקודם בשטח תוכנית קריית שחקים.

התוכנית חושפת היטב את הקונפליקט ההולך וגדל על ייעודם ואופן מימושם של מעט השטחים הפנויים באזור הביקוש ההולך ומצטופף של מדינת ישראל.

1. "אין פתרון סביר לשדה התעופה"

תיק התיעוד של שדה התעופה, שהוכן על ידי אדריכל השימור מימר נאור עבור המועצה לשימור אתרים, מגלה כי אזור השדה היה מיועד לשימוש חקלאי ופעל במשך שנים ללא תוכנית מסודרת. עם זאת, הוא הפך, מאז שנות ה-60 של המאה שעברה, למרכז התעופה האזרחית בישראל ומקום ההכשרה של כ-80% מהטייסים האזרחיים בארץ.
בשנת 2008, במסגרת תוכנית מתאר ארצית לשדות תעופה בישראל, הומלץ להעתיק את פעילות השדה לעין שמר. בעשור האחרון הוארך השימוש בשדה כמה פעמים, לתקופות קצובות.

המועצה לשימור אתרים, שהגישה התנגדות לתוכנית, טענה ש"התוכנית המוצעת חוטאת להבנתנו למהותה... היא לא משאירה בפועל זכר מסיפור המקום והפוטנציאל הטמון בו". ההצעה של המועצה לשימור אתרים היא שימור הייעוד המקורי "באופן המנגיש לציבור הרחב את ההיסטוריה של השדה וההיסטוריה של חיל האוויר הישראלי".

עו"ד נתי פרץ, יו"ר אגודת התעופה הכללית, המתגורר בשכונת גן רשל בהרצליה, ממש על הגדר של שדה התעופה, מעיד שרעש המכוניות ברחוב הבריגדה היהודית מפריע לו הרבה יותר מאשר המטוסים: "שדה התעופה הרצליה היה פה מאז ומתמיד. העיר התקרבה לשדה ולא השדה לעיר. הפעילות שמתבצעת בשדה התעופה בהרצליה היא פעילות חיונית, יותר מאשר זו שמתבצעת בנתב"ג. בתקופת משבר הקורונה נתב"ג היה סגור, ובסופו של דבר החברות שחילצו את הישראלים בחו"ל נמצאות בהרצליה.

"מהשדה מבצעים הרבה משימות של פיתוח אמצעי לחימה, מיפוי לצבא ולמשטרה, הדברות לנגע הכלבת. יש פה פעילות חיונית אמיתית. לומר למישהו שיש לו פיצוצייה במרכז ת"א לעבור לאילת או לחיפה, זה בדיחה. שדה התעופה בעין שמר קיים אבל לא מתאים. הוא לא במרכז הארץ. זה לא שאנחנו רוצים לשבת בבורסה ברמת גן בצנטרום של הפיילה, אבל בדרך כלל שדות התעופה הם במרכזי הערים, ליד מרכזי העסקים.

"בוודאי שיש חשיבות לטפל במצוקת הדיור, אבל אתה לא יכול להגיד שאתה לא צריך שדה תעופה. הבריטים השאירו לנו 41 שדות תעופה ומנחתים. אתה יודע כמה יש היום? חמישה. בית המשפט העליון כבר הכיר בכך שחייבים שיהיה פיתרון לתעופה במרכז הארץ".

עו"ד מרים דונין שוב, ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות’ עם המבורגר עברון, מייצגת בעלים פרטיים במיתחם שדה התעופה ובמתחמים סמוכים: "זה מתחם חקלאי שלא הייתה בו חקלאות כבר עשרות שנים. זה שדה תעופה ללא שום סטטוס. הקרקע שעליה יושב השדה בפועל היא ברובה קרקע מדינה. השדה צריך היה לצאת אתמול. אין לו שום גושפנקא, לא סטטוטורית, לא תכנונית, לא עניינית".

2. אין תשתיות לדירות שייבנו

ההתנגדות של עיריית הרצליה לתוכנית אינה נוגעת כלל לפינוי השדה עצמו, אלא לתוספת יחידות הדיור.

העירייה מציגה כבר כמה שנים עמדה קשוחה ועקבית שלפיה כל זמן שאין תשתיות מתאימות לא תסכים לשתף פעולה עם המדינה בקידום הפרויקט. לפני שנתיים איים ראש העירייה משה פדלון לעצור את כל פעילות הוועדה המקומית, אולם בסופו של דבר הוועדה הוסיפה לפעול. במאי השנה פרסמה העירייה מודעה חריגה בעיתון "ישראל היום" המזהירה יזמים מפני השתתפות במכרז רמ"י בקרית השחקים. לפני שבועות אחדים שלח ביחד עם ראשי ערים אחרים מכתב לשרת הפנים שבו הצהירו כי לא יאפשרו להאריך את תמ"א 38.

משה פדלון - הרצליה / צילום: שלומי יוסף

"הניסיון המר של פרויקט גליל ים מהווה דוגמה לכך שהמדינה לא מכבדת את ההסכמים שעליהם חתמה עם הרשות. לכן, כל עוד לא תעמוד המדינה בהתחייבויותיה לתשתיות לאומיות בסיסיות של מים, חשמל, ביוב, ניקוז, תחבורה, מוסדות ציבור, מבני חינוך ועוד, לא תוכל העירייה לאפשר את קידום הבנייה במקום".

חבר מועצת העיר הרצליה, אייל פביאן: "התוכנית הזו תלושה לגמרי מהמציאות, לפחות בשלושה טעמים: תוכנית הבנייה שם לא קשורה לסביבה. מדובר על שטח בצפון הרצליה שגובל ברעננה וכפר שמריהו. זו סביבה עם אופי מסוים ורואים שמדובר כאן בהנחתה של שכונה שלמה עם תכנון אחר לגמרי, עם מגדלים בגובה 26 קומות ואחד בגובה 40 קומות.

"נוסף לזה, אין לעיר הרצליה שום תשתיות לקלוט את השכונה הזאת. לא ביוב, לא מים, לא חשמל ולא תחבורה. העניין השלישי הוא שהעיר הרצליה הגישה תוכנית מתאר משלה לאישור הוועדה המחוזית ת"א, לפני כשנה וחצי, כאשר תוכנית המתאר כוללת בנייה של שכונה בצפון הרצליה ללא השכונה הזאת שהותמ"ל מתכנן. בא הוותמ"ל ומנחית תוכנית משלו על צפון הרצליה. מבחינת הליך תכנוני זה דבר אבסורדי. עד שלא תוצג תוכנית שתואמת את תוכנית המתאר, ומתאימה מבחינת האופי העירוני ומתייחסת לתשתיות הקיימות, אין מה לדבר על התוכנית הזאת, שהיא גחמה של הותמ"ל".

הוועדה המקומית הרצליה שדנה בתוכנית בישיבתה ביום ד’ האחרון הודיעה כי: "לצערה של הוועדה המקומית, התוכנית אושרה, תוך דחיית כל הטענות המהותיות שהוועדה המקומית העלתה בהתנגדויותיה. התוכנית מוסיפה מעל 2000 יח"ד ו-46,400 מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה, והכל ללא קיומן של תשתיות מהותיות וחיוניות, וללא צפי סביר לתכנון וביצוע פתרונות אלו בעתיד הנראה לעין.

"לפיכך מבהירה הוועדה, כי תפעל בכל האמצעים העומדים לרשותה, לביטול התוכנית, וכי היא לא תשתף פעולה למימוש התוכנית, זאת גם נוכח הניסיון הרע של הוועדה המקומית והעירייה, באי קיום הבטחות לתכנון וביצוע פתרונות תשתית חיוניים"

אדריכלית סיגי בארי, מתכננת הוותמ"ל, אמרה לגלובס לאחר הודעת עיריית הרצליה: "הלכנו על מהלך מקביל - אישור תוכנית ותמ"לית לצד תוכנית ברמה ארצית שאמורה להסדיר את השדה. ברור שהוותמ"ל משמש פה מנוע וקטליזטור ממשלתי כדי למצוא פה פתרון. ברור שיהיה פה שיח ממשלתי".

בארי אינה אדישה לביקורת של עיריית הרצליה כלפי התוכנית: "ראשי רשויות הפסיקו לתמוך בקידום יחידות דיור ואי אפשר להאשים אותם. הסיטואציה הולכת ונהיית יותר מורכבת מבחינת תשתיות. אנחנו מבינים במינהל התכנון שהמשבר העומד לפתחנו זה משבר התשתיות. מצד שני, להרצליה יש עתודות יפות של תשתיות".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות