גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם הפנסיות משתתפות: הבונזזה של הפניקס מריסקיפייד ו-REE

חברת הביטוח השקיעה בריסקיפייד 8 מיליון דולר במצטבר בשני סבבי גיוס ולאחר ההנפקה היא רשמה רווח של 42 מיליון דולר ● הפניקס מחזיקה במניות חברת האוטוטק REE בשווי נוכחי של כ-214 מיליון דולר ● חברת הביטוח נהנית גם מהשבחות ערך של מאות מיליוני שקלים בפיננסים וברשת דיור מוגן

מנכ"ל ריסקיפייד עידו גל בטקס פתיחת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: CRC MEDIA
מנכ"ל ריסקיפייד עידו גל בטקס פתיחת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: CRC MEDIA

בין הנהנים מההנפקה המוצלחת של חברת הטכנולוגיה  ריסקיפייד  (Riskified) בבורסת ניו יורק, נמצאת גם חברת הביטוח  הפניקס , שבפברואר 2016 וביולי 2017 - מועדי סבבי הגיוס השני והשלישי של החברה - היא השקיעה בה באמצעות חברה בת סך מצטבר של 8 מיליון דולר.

ערב ההנפקה בניו יורק, שיעור ההחזקה של הפניקס בריסקיפייד עמד על 3.94% מהון המניות של החברה. המשמעות היא שבהנפקה שווי ההחזקה היה כ-130 מיליון דולר, אם כי מאז זינקה מניית ריסקיפייד בכ-30%.

ריסקיפייד, שהוקמה על-ידי המנכ"ל עידו גל ומנהל הטכנולוגיה הראשי אסף פלדמן, הונפקה בשבוע שעבר לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר, ובשני ימי המסחר הראשונים במנייתה הוסיפה לערכה כמיליארד דולר (לשווי של 4.3 מיליארד דולר). החברה עוסקת בפיתוח מערכות תשלומים ומניעת הונאות אשראי במסחר מקוון, 

מחזיקה כ-3.5% מהמניות לאחר ההנפקה

הפניקס דיווחה עוד כי עם רישומן של מניות ריסקיפייד למסחר, צפוי להירשם בגין חלק הנוסטרו בהשקעה וחלק דמי הניהול המשתנים, רווח בסך כ-42 מיליון דולר לפני מס - וזאת לפי שער המניה בהנפקה (21 דולר). שיעור ההחזקות הכולל של הפניקס לאחר ההנפקה עומד על 3.51% מהון המניות של ריסקיפייד, ולדברי החברה המניות חסומות לתקופה של 180 יום ממועד ההנפקה.

בעלי המניות הגדולים בריסקיפייד הם ג'נסיס, ג'נרל אטלנטיק, צמד המייסדים, קומרה קפיטל, פיטנגו ופידליטי. שווי החזקות המייסדים לאחר הזינוק במניה עומד על 375 מיליון דולר למניותיו של גל ו-369 מיליון דולר למניותיו של פלדמן.

השקיעה ב-REE לפני הפיכתה לציבורית

הפניקס השקיעה בעוד חברת טכנולוגיה שהפכה לאחרונה לציבורית - חברת האוטוטק  REE  שמוזגה לחברת SPAC (חברה ללא פעילות שמונפקת לצורך מיזוג פעילות קיימת לתוכה) לפי שווי של 3.1 מיליארד דולר.

REE הגיעה לוול סטריט עם גיוס בהיקף מקוצץ ביחס למתוכנן, כ-288 מיליון דולר, ומנייתה נחלשה מאז השלמת המיזוג - היא נסחרת כעת במחיר של 8.05 דולר, לעומת מחיר הנפקה של ה-SPAC שהיה 10 דולר.

הפניקס מחזיקה ב-11.6% ממניות סוג A של החברה, בשווי נוכחי של כ-214 מיליון דולר. למרות הירידה במחיר המניה, סביר להניח שגם במקרה זה הפניקס מורווחת יפה על ההשקעה, שנעשתה טרם הפיכת החברה לציבורית בנאסד"ק. בעלי מניות נוספים ב-REE הם כלל ביטוח, גיל אגמון, זיו אבירם, רד ביומד והמייסדים דניאל בראל ואחישי סרדס.

 

השבחות ערך של מאות מיליוני שקלים גם ברשת דיור מוגן

הפניקס ממשיכה את רצף העסקאות הריאליות שלה מהעת האחרונה. כעת עומדת על הפרק מכירת השליטה ברשת הדיור המוגן "עד 120" לידיה של ענקית הבנייה והתשתיות שפיר הנדסה, תמורת כ-600 מיליון שקל (כפוף להתאמות), לפי שווי של 1.35 מיליארד שקל לרשת הנמכרת. מהעסקה צפויה הפניקס לרשום רווח הון של 220-270 מיליון שקל.

במסגרת העסקה בין הצדדים נקבע כי שפיר תעביר לידיה של עד 120 שתי קרקעות שבידיה עם השלמת הרכישה, כנגד הקצאת מניות חדשות בעד 120, כך שהחזקתה של שפיר ברשת תעמוד על 53%, והפניקס תישאר עם החזקה של 47%.

מדובר בקרקעות בירושלים ובנס ציונה שבהן מחזיקה שפיר, המיועדות לדיור מוגן, משרדים ומסחר, "ואשר נמצאות בשלב הפיתוח", שלגביהן נקבע כי שפיר תוכל לקבל עבורן תמורה של עד 205 מיליון שקל אם תביא להשבחתן.

לצורך השלמת העסקה, הכפופה לכמה תנאים, הפניקס העניקה לשפיר תקופת בלעדיות של 30 יום למשא-ומתן, שבמהלכו ייערכו ההסכמים, הפניקס תבצע בדיקת נאותות של הקרקעות שבידיה של שפיר והצדדים יחתמו על הסכם להסדרת יחסיהם כבעלי מניות משותפים בעד 120.

רשת עד 120, הכוללת לפי הפניקס כ-650 יחידות דיור, "יוזמת, מקימה ומנהלת בתי דיור מוגן לאוכלוסייה המבוגרת, בפלח השוק היוקרתי", ומפעילה שלושה בתים מסוג זה - בראשון לציון, ברמת החייל שבתל אביב ובהוד השרון, נוסף על פרויקטים בשלבים שונים שהיא מקדמת במודיעין ובקריית מוצקין.

בשלוש השנים האחרונות (2018-2020) עמדו הכנסותיה השנתיות של עד 120 על כ-115-120 מיליון שקל בשנה, והרווח הכולל של הרשת עמד על כ-74 מיליון שקל בכל אחת מהשנים 2019-2020, ועל כ-35 מיליון שקל ב-2018 - בין היתר בהשפעת שערוכי נכסים.

 

מכירת השליטה ברשת לידי שפיר מגיעה לאחר שהפניקס החליטה בתחילת השנה לבחון אפשרות למכור חלק או את מלוא ההחזקות בה, וזאת "כחלק ממימוש התוכנית האסטרטגית הרב-שנתית", במסגרתה היא מבקשת "להתמקד, בין השאר, בעסקי הליבה ולהציף ערך לפורטפוליו נכסי הקבוצה".

מהלך זה מצטרף להצפת ערך נאה ולרווח של עשרות מיליוני דולרים שצפויה הפניקס לרשום מהשקעתה בחברת ריסקיפייד, שהונפקה בארה"ב בימים האחרונים (ר' ידיעה נפרדת), זמן קצר אחרי שנהנתה מרווח חד-פעמי של כ-230 מיליון שקל אחרי מס שייצרה לה הנפקת חברת המימון החוץ-בנקאי גמא בבורסה המקומית, והפיכת הפניקס לבעלת השליטה בה.

רצף עסקאות השקעה בפיננסים ובקמעונות

בתקופה האחרונה ייצרה הפניקס, בניהולו של אייל בן סימון, גם רצף של עסקאות השקעה גדולות - גם בתחומי הפיננסים וגם בתחומי הקמעונות. בין אלה רכשה הפניקס נתח ממניות רשת המוצרים המוזלים מקס סטוק תמורת כ-140 מיליון שקל, רכשה יחד עם חברת אלקטרה מוצרי צריכה את השליטה ברשת המזון המקרטעת יינות ביתן בהשקעה מוערכת של כמה עשרות מיליוני שקלים והשלימה את רכישת בית ההשקעות הלמן אלדובי תמורת 275 מיליון שקל.

נראה כי המשקיעים בבורסה מרוצים מהכיוון שבו צועדת הפניקס, בניהולו של אייל בן סימון ובשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, כך ששנה לאחור מנייתה טיפסה בכ-120%, והיא משקפת לפניקס שווי שוק נוכחי המתקרב ל-8 מיליארד שקל - מה שמציב אותה כחברת הביטוח הגדולה בשווייה בבורסה.

בצד הרוכשת, כניסתה של שפיר להשקעה בעד 120 נעשית זמן קצר אחרי שחתמה על הסכם לרכישת חלק או מלוא מניות חברת השילוח והלוגיסטיקה פריץ, לפי שווי של 300 מיליון שקל לחברה הנרכשת, וחתימת הסכם לרכישת חברת ליפסקר, העוסקת בביצוע עבודות גיאוטכניות תמורת קצת יותר מ-30 מיליון שקל.

כניסתה של שפיר להשקעה בפריץ תסייע לה להתרחב בתחום השילוח הבינלאומי והלוגיסטיקה הלוהט, ולפי שפיר החברה הנרכשת "פועלת בשותפות אסטרטגית" עם חברת פדאקס. לגבי ליפסקר ציינו בשפיר כי היא תסייע לה להרחיב את פעילותה בתחום ההנדסה והתעשייה.

שפיר, הנמצאת בשליטת ארבעת האחים שפירא, מחלקת את פעילותה לארבעה מגזרים - תעשייה, תשתיות, זכיינות ונדל"ן למגורים - ונסחרת בבורסה בשווי של כ-8.5 מיליארד שקל.

תחום הדיור המוגן היה אחד ממוקדי הפגיעה המרכזיים מהתפשטות וירוס הקורונה בישראל ובמדינות נוספות בעולם, בשל הריכוז של אוכלוסיית קשישים בנכסים אלה.

טרם לכך, נתפס הענף כתחום פעילות דפנסיבי, המתנהל כנדל"ן מניב בעל ביטחון גבוה למדי, ותפיסה זו באה לידי ביטוי בצמיחת הפעילות של החברות הבורסאיות הפועלות בענף, בהן מגדלי הים התיכון, בית הזהב ועזריאלי. הסנטימנט החיובי בפעילות תמך בקידום הנפקתה בבורסה של רשת "בית בכפר", שנדחתה עקב המשבר.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות