גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת ההוצאות הישירות: האם הועילו חכמים בתקנתם?

הוועדה לבחינת ההוצאות הישירות שגובים הגופים המוסדיים מהחוסכים לפנסיה פרסמה לאחרונה את דוח הביניים שלה ● בדוח מתקיימים ליקויים רבים, החל ממסד נתונים חלקי ומוטה ועד פערים עצומים בין ההמלצות לנעשה בקרנות הפנסיה בעולם ● כתבה ראשונה משתיים

משה ברקת, הממונה על שוק ההון / צילום: רפי קוץ
משה ברקת, הממונה על שוק ההון / צילום: רפי קוץ

לפני כחודש פורסם דוח הביניים של הוועדה לבחינת ההוצאות הישירות שגובים הגופים המוסדיים מהחוסכים לפנסיה (העמיתים). הדוח הסופי צפוי להתפרסם בסוף השנה.

בעקבות הפרסום התמלאו העיתונים בכותרות שלפיהן המוסדיים אינם מכים את מדדי השוק, ובפרט שקרנות ההשקעה הפרטיות, שבהן משקיעים המוסדיים, אינן מספקות תשואה עודפת, ואינן מצדיקות את דמי הניהול המשולמים להן.

בהתאם, המליצה הוועדה לכונן שלושה מסלולי פנסיה שונים, הנבדלים זה מזה בדמי הניהול ובמכשירי ההשקעה. הראשון הוא מסלול השקעה פסיבי להשקעה במדדים סחירים בלבד, כלומר ללא קרנות פרטיות. בשני יהיו דמי ניהול מבוססי ביצועים. במסלול השלישי יוגדרו דמי ניהול ידועים מראש, הכוללים את ההוצאות הישירות, מודל שנועד לתמרץ הפחתה של ההוצאות הישירות - מעצם התחרות בדמי הניהול.

לדעתנו, מתקיימים ליקויים רבים בנתונים שעליהם הסתמכה הוועדה, בממצאיה ובהמלצותיה, שבהם נעסוק במאמר זה ובשבוע הבא.

מהן הוצאות ישירות?

ההוצאות הישירות כוללות בעיקר דמי ניהול שמשלמים הגופים המוסדיים למנהלי השקעות חיצוניים, לרוב בקרנות פרטיות המשקיעות בנכסים מסוג תשתיות, אשראי פרטי, נדל"ן ופרייבט אקוויטי, ומכונות "השקעות אלטרנטיביות".

דמי הניהול המשולמים למנהלי קרנות אלה אינם מהווים חלק מדמי הניהול הנקובים בקרנות הפנסיה, אלא רכיב עלות נוסף שמועמס על החוסכים. מכאן כינוים - "דמי ניהול כפולים".

ב-2014 השיתה רשות שוק ההון מגבלה על ההוצאות הישירות - 0.25% מהנכסים המנוהלים. המגבלה נקבעה באופן שרירותי, מבלי שנבחנו אי פעם צורכי ההשקעות של הגופים המוסדיים והשלכותיהן של ההשקעות על הרכב התיקים והתשואות, ומבלי שבוצעה אי פעם השוואה לבנצ'מרק של ניהול חסכונות פנסיוניים בעולם. מאז הוארך תוקפה של המגבלה בהוראות שעה. מכאן נולד הצורך בהקמת הוועדה.

ליקויים במתודולוגיה ובנתונים

לצורך ניתוח ביצועי ההשקעות, הסתמכה הוועדה על נתוני ביצועי השווקים בין השנים 2008 ל-2019.

קל לראות שהתקופה שעליה הסתמכה הוועדה להשוואת הנתונים, מתחילה בשפל בשווקים בעקבות המשבר הפיננסי הגדול, שלאחריו עלו מדדי המניות בחדות כמעט ברציפות, בחסות הקלות כמותיות חסרות תקדים שסיפקו הבנקים המרכזיים.

בהתאם, בעשור האחרון מדדי השוק הסחירים הניבו תשואות גבוהות במיוחד. בפרט מדד S&P 500, שהשיא תשואה שנתית ממוצעת (CAGR) של כ-11.5%. עם זאת, בבחינה ארוכת-טווח התמונה משתנה. לטווח של 30 שנים, 1991-2020, התשואה השנתית הממוצעת של ה-S&P 500 נמוכה יותר ב-3%, ועומדת על כ-8.5%, ובשנים 2001-2010 היא אף הייתה שלילית.

בעייתית במיוחד עצם מדידת ביצועי שוק המניות על סמך מדד S&P 500, הנשען על חברות טכנולוגיה גדולות, שצמיחתן העצומה בעשור האחרון תרמה מהותית לתשואה החריגה שהניב המדד. כתוצאה, מניות אלה נסחרות כיום בשווי גבוה במיוחד, ומהוות שיעור גבוה מהמדד (גוגל, מיקרוסופט ואפל מהוות 15% ממנו). זהו שילוב היוצר סיכון ספציפי גבוה למשקיעים במדד S&P 500.

גם שוק האג"ח הניב בעשור האחרון ביצועים חריגים, כתוצאה מירידת הריביות חסרת הסיכון מכ-5% בתחילת 2008 לסביבת ריבית אפסית ואף שלילית. הדבר הוביל לרווחי הון גבוהים וחריגים למשקיעים. להמחשה, אפילו אג"ח קונצרניות בארה"ב - בדירוג הגבוה ביותר, AAA - הניבו בממוצע מעל 6% בשנה בין השנים 2011-2020.

מאחר ששוקי המניות נסחרים ברמות שיא, והאג"ח נושאות תשואות אפסיות וסיכון גבוה להפסדי הון עם עליית הריבית או התגברות האינפלציה, סביר שביצועי השווקים בעשור הקרוב, וגם לאחריו, יהיו שונים בתכלית מהנתונים שעליהם הסתמכה הוועדה.

 

עודף תשואה בקרנות הפרטיות

בניגוד למסקנת הוועדה, מחקרים מראים שקרנות ההשקעה האלטרנטיביות דווקא מניבות תשואות עודפות ביחס לשוק הסחיר.

לדוגמה, בספטמבר 2020 הוצג לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) מטעם Public Market Equivalent (PME), ניתוח תשואות של קרנות השקעה פרטיות ביחס למדד הראסל 3000, המייצג כ-98% משוק המניות בארה"ב ואינו מוטה למניות טכנולוגיה (ולכן הוא מדד השוואה טוב בהרבה מ-S&P 500). הניתוח הראה שכמעט בכל שנה מ-2000 ועד 2017 הניבו קרנות ההשקעה תשואות גבוהות יותר מהשווקים הסחירים.

מחקר נוסף מטעם Cambridge Associates (CA) הראה שלאורך 30 שנים, קרנות ההשקעה הפרטיות השיאו תשואה שנתית נטו (IRR) של 13.8%, בעוד שהמדדים ראסל 3000 ו-500 S&P הניבו כ-9%.

גם באירופה התמונה דומה. מחקר שפרסם ארגון Invest Europe, המייצג בין היתר חלק מקרנות הפנסיה הגדולות באירופה, מצא שקרנות פרטיות אירופיות מניבות תשואה נטו גבוהה ביחס למדד MSCI Europe. לדוגמה, התשואות של קרנות פרייבט אקוויטי אירופיות היו גבוהות מאלו של מדד MSCI בשנים 2009-2019, וגם על פני למעלה משלושה עשורים.

פער עצום ביחס לעולם

בהשוואה גלובלית, שיעור ההשקעה בנכסים אלטרנטיביים בתיקי הפנסיה בישראל נמוך במיוחד, ועומד על כ-6% בלבד. מנגד, ב-2020, בארה"ב, שיעור ההשקעה של קרנות הפנסיה בנכסים אלטרנטיביים היה כ-26%, בבריטניה כ-25% ובאירופה כ-22%. לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, גם במדינות מפותחות פחות שיעור ההקצאה לנכסים אלטרנטיביים הוא דו-ספרתי גבוה.

שיעורים כה נמוכים של הקצאה בהשקעות אלטרנטיביות כמו בישראל, לא התקיימו בשווקים המפותחים גם לפני שנים רבות. זאת, למרות שלמוסדיים בישראל גישה לקרנות האלטרנטיביות המובילות בעולם, אשר מחזרות אחרי המוסדיים בישראל עקב הסכומים העצומים המנוהלים על-ידיהם.

אין ספק שישנו קשר ישיר בין מגבלת ההוצאות הישירות לשיעור הנמוך של השקעות אלטרנטיביות בישראל, שכן חלק ניכר מהגופים נמצאים קרוב למגבלת ההוצאות הישירות, ומנועים מלהגדילן.

ראוי לתהות על הפער העצום בין הקצאת הנכסים של מנהלי קרנות הפנסיה הגדולות בעולם ובין ממצאי הוועדה והמלצותיה. בראייתנו, הדבר נובע מכך שהוועדה הורכבה מאנשי אקדמיה בעלי ידע תיאורטי נרחב, אך ללא ניסיון פרקטי בניהול השקעות, בפרט באתגרים המורכבים שעימם מתמודדים המוסדיים כיום. באתגרים אלה, שלא זכו למענה בהמלצות הוועדה, נדון בשבוע הבא.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. יצוין כי Complex מייעצת למנהלי נכסים גלובליים, הפעילים בישראל גם בתחום ההשקעות האלטרנטיביות. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות