גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אאוטבריין הצטרפה, חברות הביומד איבדו גובה: מה עשו הישראליות בוול סטריט בחודש החולף?

מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט, ירד בחודש יולי ב־1.6% ● מדדי הביומד איבדו גובה הן בת"א והן בנאסד"ק ● איך השפיעה הנפקת טאבולה על המתחרה אאוטבריין, גם היא תוספת החדשה למדד?

הנפקת אאוטבריין / צילום: נועם גלאי
הנפקת אאוטבריין / צילום: נועם גלאי

מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט, ירד במתינות בחודש יולי - ב־1.6%. באותה התקופה, מדד ת"א 125 נותר כמעט ללא שינוי עם ירידה של 0.1%, ומדד נאסד"ק עלה ב־1.2%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד ב־4.7%, בעוד מדד ת"א ביומד ירד ב־6.2% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה נחלש ב-0.2%. אחת המניות הבולטות בביצועיה בתת המדד היא אינמוד , שמנייתה הוסיפה לערכה 20% ושווי השוק שלה הוא 4.3 מיליארד דולר.

אינמוד מפתחת, מייצרת ומשווקת טכנולוגיות רפואיות מתקדמות, המתבססות בין היתר על טכנולוגית תדרי רדיו. מוצריה משמשים למגוון טיפולים רפואיים ואסתטיים, כגון הסרת שיער, טיפול בקמטים ושיפור מראה ובריאות העור. החברה דיווחה על תוצאות רבעוניות חזקות: הכנסות של 87.3 מיליון דולר, שמשקפות גידול של 184% בהשוואה לרבעון המקביל. לפי הנהלת החברה, הגידול המרשים נובע בעיקר מהפגיעה שהחברה חוותה ברבעון המקביל בעקבות התפרצות מגפת הקורונה. גם הרווח הנקי צמח ל־43.8 מיליון דולר, עלייה של 370% בהשוואה לרבעון המקביל. הגידול מוסבר בכך שהעלייה בהוצאות התפעוליות, בעיקר הוצאות מכירה ושיווק, הייתה נמוך מהגידול בהכנסות - בשל ההכשרה המתמדת של אנשי מכירות החברה, המאפשרים לה למכור בהיקף גדול יותר ללא גידול מקביל בהוצאות השיווק ומכירה.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה עלה ביולי ב־1.2%, בעוד מדד ת"א טכנולוגיה ירד ב־1.9% ונאסד"ק טכנולוגיה עלה ב־2.4%. חברה בולטת בתת המדד החודש היא ריסקיפייד  (Riskified), שהחלה להיסחר בסוף החודש בבורסת ניו יורק.

ריסקיפייד הוקמה על-ידי אסף פלדמן ועידו גל מספקת לאתרי קניות אונליין יכולות הבחנה וניטור בין לקוחות לגיטימיים לבין מקרי הונאה, ובמקרה של עסקת הונאה שאושרה, החברה מפצה את הלקוח על ההפסד הכספי שנגרם לו. ריסקיפייד הונפקה לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר (מחיר מניה של 21 דולר), כאשר היא הנפיקה לציבור כ־11% מהון מניותיה וגייסה 363 מיליון דולר. מחיר המניה עלה ב־31% ל-27.4 דולר, ומשקף לחברה שווי של 4.3 מיליארד דולר.

 

אאוטבריין: הנפקה על רקע התחרות הגואה

תוספת חדשה אחרת למדד גלובס-פרומתאוס היא אאוטבריין  שהונפקה בנאסד"ק במהלך חודש יולי. אאוטבריין גייסה 160 מיליון דולר לפי שווי שוק של כ-1.07 מיליארד דולר, ובסוף יולי נסחרה בשווי דומה לשוויה בהנפקה.

אאוטבריין היא פלטפורמה מקוונת להמלצות על תוכן. לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, על מנת להבין את פעילותה ומהותה של החברה יש לבחון תחילה את השחקנים המעורבים בתהליך הפרסום באינטרנט: מפרסם - בעל התוכן, המוצר או השירות אותו הוא מעוניין לקדם; פבלישר - בעל האתר על גביו מפורסם התוכן המקודם; משתמש - גולשי האינטרנט המהווים את הגורמים אליהם מופנה התוכן המקודם במטרה לגרום להם לצרוך או לרכוש תוכן, מוצר או שירות.

אאוטבריין כאמור, אינה מהווה אחד מהגורמים דלעיל, אלא מהווה ספקית המסייעת לתהליך לקרות. החברה מספקת פלטפורמה שנועדה לשפר ולמקסם את תהליך פרסום התוכן, באמצעות המלצות המותאמות אישית למשתמש. כלומר, משתמש הגולש באינטרנט מקבל, על גבי אתר הפבלישר, המלצה וקישור לתוכן רלוונטי אחר מטעם מפרסם. בשונה מהפרסום הדיגיטלי המסורתי, התוכן המוצע למשתמש מותאם לו באופן אישי לפי העדפותיו ותחומי העניין שלו וכן לפי התוכן שנצרך אצל האבלישר. המשמעות היא מיקסום חווית המשתמש והעלאת שיעור ההמרה של משתמשים הבוחרים לצרוך את התוכן המקודם. יתר על כן, הפבלישר נהנה מכך שהפרסומות על-גבי השטח הדיגיטלי שלו רלוונטיות יותר ואינן מפריעות לחוויית הגלישה, ובכך מעצימות את חוויית המשתמש.

אאוטבריין הוקמה ב-2006 על-ידי ירון גלאי ואורי להב. בפרומתאוס מציינים שמאז הקמתה היא הפכה למובילה עולמית בתחומה, כאשר נכון להיום מעל 20 אלף מפרסמים נעזרים בפלטפורמה של החברה ומעל 1.3 מיליארד משתמשים נחשפים לתכנים המשווקים על-ידה. ברבעון הראשון, הכנסות החברה היו כ-230 מיליון דולר, צמיחה של כ-30% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בנוסף, החברה שבשנת 2019 עוד רשמה הפסד תפעולי ונקי, הצליחה לעבור ב-2020 לרווח תפעולי בסך 21.3 מיליון דולר ורווח נקי של 4.4 מיליון דולר.

שנת 2021 הביאה עמה ציפיות גבוהות אף יותר, כאשר הרווח התפעולי והרווח הנקי עמדו על 14.8 מיליון דולר ו-10.7 מיליון דולר ברבעון הראשון לבדו. לפי פרומתאוס, על אף הצמיחה והגידול המהיר בשיעורי הרווחיות, הדיווחים בכלי התקשורת מספרים על אכזבה קלה של ראשי אאוטבריין בעקבות שווי השוק שגולם בהנפקה, לאחר שהציפיות הראשוניות חזו שווי שוק בסך של 1.4 מיליארד דולר. מחלקת המחקר של פרומתאוס מספרת כי ייתכן שהשווי הנמוך יותר קשור להנפקה שערכה מתחרה ישראלית אחרת בנאסד"ק, הלא היא טאבולה .

טאבולה, שגם היא מפתחת ומשווקת פלטפורמה להמלצות על תוכן, הפכה לחברה ציבורית בסוף יוני באמצעות מיזוג לחברת SPAC, ובדומה לעסקאות אחרות שנערכו בכלי זה בשנה האחרונה, מחיר המניה של טאבולה ירד לאחר מכן. מחלקת המחקר של פרומתאוס מעריכה כי יתכן והירידה בשווי טאבולה גרמה למשקיעים לייחס ניכיון גם לשווי אאוטבריין.

ההנפקות הסמוכות של שתי המתחרות אינן הפעם הראשונה שדרכיהן מצטלבות. בשנת 2019 החברות הודיעו על מיזוג שאמור היה להפוך את השחקניות החזקות ממילא לכוח שאין שני לו בשוק. להערכת מחלקת המחקר של פרומתאוס, מלבד היתרונות הברורים והסינרגיות הגלומות במיזוג שתוכנן לשתי המתחרות, המהלך היווה חלק מאסטרטגיית התמודדות עם חברות הענק, גוגל ופייסבוק, שהופכות גם הן בשנים האחרונות למתחרות בתחום ההמלצות על תוכן מקוון. למרות היתרונות הפוטנציאליים בקיום העסקה, החברות הודיעו על ביטולה וכל חברה פנתה לדרכה. לפי פרומתאוס, אאוטבריין המשיכה במסלול המבטיח עליו דהרה ושיפרה באופן קונסיסטנטי את הכנסותיה ושיעורי הרווחיות שלה, וכדי להמשיך את אותו הקו על רקע התחרות הגואה בשוק, החלה השנה בהליך ההנפקה.

לפי התשקיף שפירסמה אאוטבריין לקראת ההנפקה, כספי הגיוס יושקעו במחקר ופיתוח, שיווק ומכירה וכן במימון ההון החוזר. ראש מחלקת הטכנולוגיה של פרומתאוס, אייל שבח, מציין כי מלבד חיזוק המותג של אאוטבריין, ההנפקה תוכל לסייע לחברה לבצע עסקאות ומהלכים נוספים בעתיד באמצעות גישה נוחה לכספים נזילים ולשוק ההון. "ניאלץ להמתין למבחן הזמן כדי לגלות כיצד החברה מתמודדת עם האיומים מצד ענקיות האינטרנט והאם ההנפקה אכן סייעה לה לבצע קפיצת מדרגה נוספת", סיכם שבח.

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד . העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב